Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Το Discovery Channel «ψηφίζει» Ολυμπιάδα για την Αμφίπολη

Το Discovery Channel «ψηφίζει» Ολυμπιάδα για την Αμφίπολη 
Το Discovery Channel «ψηφίζει» Ολυμπιάδα για την Αμφίπολη.Πώς καταλήγει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Τη σημασία των
ανασκαφών και των ευρημάτων στην Αμφίπολη καταδεικνύει με εκτενές ρεπορτάζ του το Discovery Channel, το οποίος, όπως και ολόκληρη η αρχαιολογική κοινότητα παγκοσμίως επιχειρεί να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα του ενοίκου του τάφου στον τύμβο Καστά.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Discovery Channel τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εξαιτίας της ύπαρξης των Καρυάτιδων, που εκτιμά ότι αποτελούν ένδειξη ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο, υιοθετώντας ορισμένα από τα επιχειρήματα του βρετανού αιγυπτιολόγου Άντριου Τσαγκ. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι οι Καρυάτιδες αποτελούν ιέρειες του Διονύσου, που συμμετείχαν με την γνωστή για την προτίμησή της στις αποκρυφιστικές τελετές Ολυμπιάδα σε διονυσιακά όργια και ορφικά μυστήρια.

Πάντως στο ρεπορτάζ του το History Channel αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ονόματα που «παίζουν» πλην της Ολυμπιάδας, όπως του Ηφαιστίωνα, του Νέαρχου ή της Ρωξάνης.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η αναφορά και στις θέσεις της αρχαιολόγου που έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με την Κατερίνα Περιστέρη, Όλγα Παλαγγιά, σύμφωνα με την οποία ο τάφος δεν είναι μακεδονικός αλλά ρωμαϊκός, δηλαδή πολύ μεταγενέστερος. Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: