Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Από μια άλλη οπτική γωνία

ΤΡΙΤΗ 30.06.2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΔΗΜΜΟΣ)

- Γράψαμε αρκετές φορές την γνώμη μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πιερίας.
Ένας θεσμός που πρόσφερε πολλά κατά το παρελθόν, σήμερα ξέφυγε από την αποστολή του.
Υποβαθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό, κύρια εξαιτίας αυτών που προσφέρθηκαν να τον υπηρετήσουν.
Ασχολήθηκαν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση άτομα τα οποία προσπαθούν να κερδίσουν αξίας εξαιτίας του θεσμού. Ενώ έπρεπε η αξία τους να έδινε αίγλη στο θεσμό.
Εκλέχτηκαν Δήμαρχοι, άτομα χωρίς τίτλους σπουδών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος ο θεσμός.
Έγιναν συναλλαγές, ολοφάνερες με προφανείς σκοπούς.
Τοποθετήθηκαν Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι αντίπαλων συνδυασμών.
Εκλέχτηκαν πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων άτομα της αντιπολίτευσης. Κάτι που δεν τιμά ασφαλώς και την Αντιπολίτευση.
Προσλήφθηκαν ως Ειδικοί Συνεργάτες των Δημάρχων, αποτυχόντες υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Μάλιστα επιλέχτηκε ως Ειδικός Συνεργάτης, για να συμβουλεύει το Δήμαρχο σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άτομο στοιχειώδους εκπαίδευσης και με εμπειρία μόνο μιας τετραετίας ως Κοινοτικού Συμβούλου.
Δήμαρχος απέλυσε εποχιακό υπάλληλο, διότι τον αποκάλεσε Δημαρχάκο.
Το περιστατικό συνέβη όταν ο εποχιακός υπάλληλος ζήτησε την αμοιβή της εργασίας, του προηγουμένου μηνός και ο Δήμος δεν τον πλήρωσε.
Δήμαρχοι ζήτησαν την επαναφορά σε ισχύ Βασιλικού Διατάγματος της δεκαετίας του 1950, όπου οι προσλήψεις Υδρονομέων Άρδευσης θα γινόταν μετά από νομικό και ουσιαστικό έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων, μόνο και μόνο για να προβούν σε ρουσφετολογικές προσλήψεις.
Έσχατη κατάπτωση του θεσμού, για την ανάδειξη του οποίου κάποιοι έδωσαν μάχες, για να τον αναδείξουν.
Μικρότητα, απρέπειες και ετσιθελισμοί κοσμούν πολλούς από τους Δημάρχους μας.
Τελικά θα πούμε, για μια ακόμη φορά, ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν οι συνενώσεις των Δήμων, ώστε να αναβαθμισθεί ο θεσμός, τον οποίο σήμερα μερικοί οδήγησαν στο έσχατο όριο της κατάπτωσης.

- Την προηγούμενη Τετάρτη διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες, καταγγελία της ΠΑΣΚ Καθηγητών ΔΕ Ν. Πιερίας, για πιθανή καταστρατήγηση της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, προς πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωτών καθηγητών.
Πολύ καλή η πρωτοβουλία της ΠΑΣΚ, αν πράγματι γίνονται παρασπονδίες στις προσλήψεις.
Με την ευκαιρία θυμήθηκα ένα γεγονός της εποχής ΠΑΣΟΚ.
Η διοίκηση της ΝΕΛΕ είχε ανακοινώσει την πρόσληψη ενός υπαλλήλου και είχε καθορίσει τα προσόντα που έπρεπε να πληρεί.
Έπρεπε, εκείνος που θα καταλάμβανε τη θέση, να ήταν πτυχιούχος, έγγαμος και άνεργος.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνυόταν με πιστοποιητικά που δεν αμφισβητούνται.
Τελικά προσλήφθηκε άτομο άγαμο και φοιτητής. Ο φοιτητής μάλιστα δεν μπορούσε να θεωρηθεί και άνεργος.
Θα πρέπει να πούμε ότι ζήτησαν διορισμό πτυχιούχοι, έγγαμοι και άνεργοι.
Αυτά επί εποχής ΠΑΣΟΚ. Τα οποία ίσως αγνοούν τα στελέχη της ΠΑΣΚ.
Αν πράγματι αληθεύουν οι σημερινές καταγγελίες της ΠΑΣΚ, τότε φαίνεται ότι άρχισαν να καταλαβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ ότι είναι κακό πράγμα οι αδικίες.
Όσο για τους κυβερνώντες σήμερα, ας είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι προς αποφυγή και όχι προς μίμηση.

- Έρευνα για να διερευνηθούν οι διαδικασίες παραχώρησης και πώλησης χιλιάδων στρεμμάτων στη νήσο Σκύρο, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, διέταξε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, διεκδίκησε και κέρδισε τριάντα επτά (37) χιλιάδες στρέμματα στη νήσο Σκύρο.
Στη συνέχεια, μέρος αυτής της έκτασης πώλησε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο, είναι ότι η πώληση έγινε σε πολύ υψηλό τίμημα.
Έτσι η Ελλάδα υποχρεώνεται να ακριβοπληρώσει έκτασή της, που μάλλον είχε παραχωρηθεί από τους Τούρκους, κατά την Τουρκοκρατία, σε αντάλλαγμα της προσφοράς της Μονής προς τους κατακτητές.
Το γεγονός δεν χρειάζεται πολλά σχόλια, οι ...καλοθελητές θα μας πουν εχθρούς της θρησκείας! Το θράσος τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Ως πότε άραγε θα αποδεχόμαστε αποφάσεις των Τούρκων;
Όσο γι αυτούς τους απλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατέθεταν όσες οικονομίες είχαν, στον έρανο για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, τι άραγε να λένε για την συμπεριφορά των Καλογέρων;
Για τους Θεολόγους δεν θα πούμε τίποτε. Δεν πρόκειται να συγκινηθούν.
Για αυτούς θρησκεία η... Παρθενία της Παναγίας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Κίνδυνος «πανδημίας», ενός άλλου ιού

ΤΡΙΤΗ 30.06.2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Γιατί να μη «χορεύει στο ταψί», ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ο κ. Χριστοφοράκος;
Η ...άψογη λειτουργία τόσο της Δικαιοσύνης όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας, του επέτρεψε να φύγει με την άνεση του από τη χώρα. Και τώρα ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές, ως προειδοποίηση πως αν δεν τον αφήσουν να «καθαρίσει» στη Γερμανία, όπου η νομοθεσία είναι πιο ευνοϊκή, θα κάνει καυτές αποκαλύψεις.

Επισήμως οι δικηγόροι του μιλάνε μόνο για χρηματοδοτήσεις και προς κόμματα. Δεν αναφέρουν πρόσωπα. Ανεπισήμως όμως καταφεύγουν στην μέθοδο των διαρροών. Ότι υπάρχουν στοιχεία «κρυμμένα σε ασφαλές σημείο» που αποδεικνύουν τον χρηματισμό επτά υπουργών του ενός κόμματος και πέντε του άλλου. Και όχι μόνον αυτά. Αλλά απειλούν να εξευτελίσουν πλήρως το πολιτικό μας σύστημα αποκαλύπτοντας ότι μια ...πολύχρωμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ήτοι 153 αντιπρόσωποι του έθνους, καταδέχθηκαν να πάρουν από την Ζίμενς, μέσω Χριστοφοράκου, από ψυγεία και κουζίνες έως υπολογιστές και τηλεφωνικά κέντρα.
Ας ελπίσουμε ότι ο εν λόγω «κύριος», με τις διαρροές αυτές, απλώς μπλοφάρει. Όπως έκανε άλλοτε ο Κοσκωτάς. Που απειλούσε έξωθεν να «τηγανίσει» κόσμο και κοσμάκη. Αλλά, όταν ήρθε η ώρα της δίκης, δεν προσκόμισε κανένα από τα στοιχεία που ισχυριζόταν ότι διαθέτει. Ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Ότι οι εκπρόσωποι μας είναι υπερήφανοι άνθρωποι. Και δεν καταδέχονται να τους εξαγοράζουν με ηλεκτρικές συσκευές.
Και όχι μόνον αυτοί. Αλλά και οι παράγοντες της ενημέρωσης. Ότι δηλαδή στα «κρυφά κατάστιχα» του κ. Χριστοφοράκου δεν υπάρχουν και δωρολήπτες δημοσιογράφοι. Ότι όλοι σεβάσθηκαν την δεοντολογία που απαγορεύει στο δημοσιογράφο να δέχεται έστω και ένα μολύβι, ως δώρο από εταιρίες.
Πολύ θα ήθελα να είναι ψέματα όσα διαδίδουν οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου. Για να μπορώ να πως στα παιδιά μου πως δεν είναι όλα σάπια.
Αλλά δυστυχώς φοβάμαι πως η επιθυμία μου αυτή μέλλεται να αποδειχθεί υπερβαλλόντως ρομαντική.
Τρέμω στην ιδέα ότι όλα αυτά, είναι ικανά να σπρώξουν ένα σοβαρό κομμάτι της νέας γενιάς προς τα άκρα. Η να διαμορφώσουν ένα άλλο κομμάτι της, με την νοοτροπία του ...καλού δωρολήπτη, που φροντίζει να μην αφήνει ίχνη όταν «τα πιάνει».
Αλίμονο αν, τα κρούσματα των προσβληθέντων από τον ...ιό της Ζίμενς, είναι τόσα, ώστε να μιλάμε για «πανδημία».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ο Πιερικός πήρε τον Γκουγκουλιά

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Σκόραρε ο Γκουγκουλιάς για τα Γιάννινα Σημαντική μεταγραφική επιτυχία για τον Πιερικό, ο οποίος ενέταξε στο δυναμικό του τον Γιώργο Γκουγκουλιά. Ο 26χρονος επιθετικός έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα και συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση της μακεδονικής ΠΑΕ και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας.
Εχει παίξει επίσης σε Αρη και Πανσερραϊκό.
Στο μεταξύ, η προετοιμασία συνεχίστηκε χωρίς προβλήματα με διπλή προπόνηση χθές και διπλό, μεταξύ της ομάδος των νέων, νέων ποδοσφαιριστών που έχει στην προετοιμασία ο Μάκης Κατσαβάκης, και υπο δοκιμή παικτών, ενός νέγρου και ενός που πορέρχεται αποτ ον Ηρακλή.Σήμερα στις 18.00 ο επίσημος αγιασμός, ενώ την Παρασκευή η αποστολή θα αναχωρήσει για τα Τρία-Πέντε Πηγάδια.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Στη σύνταξη ο Σανιδάς

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!

«Πιστεύω ότι έκανα ό,τι ήταν σωστό και αν κάπου έχω λαθέψει, μόνο ο Θεός το γνωρίζει, ενήργησα πάντα με γνώμονα τη συνείδησή μου και το νόμο» δήλωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ο οποίος είχε σήμερα αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησής του.

Ο κ. Σανιδάς στις δηλώσεις του υπεραμύνθηκε της θέσης του κατά της αποστολής δικογραφιών στη Βουλή για διάφορες υποθέσεις: «Η θέση μου, σε σχέση με την αποστολή στοιχείων στη Βουλή, από το 1985 είναι ότι θα πρέπει να στέλνονται υποθέσεις, όταν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία σε μεγάλο βαθμό πιθανολογούν ποινική ευθύνη υπουργών. Γι αυτό υπερασπίστηκα τη θέση αυτή και στις διάφορες υποθέσεις, που ανέκυψαν στην διάρκεια της θητείας μου, επειδή πίστευα ότι δεν υπήρχαν τα στοιχεία εκείνα, που συνηγορούσαν. Πεποίθησή μου είναι ότι η θέση μου αυτή δικαιώθηκε εκ των πραγμάτων και κατά πάντα».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του ανέφερε: «Εκφράζω την ευαρέσκειά μου και τις ευχαριστίες μου προς τους δικαστικούς λειτουργούς για την προσφορά τους στην δικαιοσύνη τα τρία χρόνια της θητείας μου. Και τους καλώ να εργάζονται με περισσότερη ακόμη αυταπάρνηση, αυτοθυσία και ευσυνειδησία, ώστε η ιδέα της δικαιοσύνης να γίνεται για τους πολίτες πραγματικότητα».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Διαφθορά και ατιμωρησία

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Συγκλονιστικά για το μέγεθος, την ένταση και την έκταση της διαφθοράς στο Δημόσιο ήταν και πάλι τα στοιχεία που έφερε στο φως η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

«Δεν είναι δυνατόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εξαίρετοι» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής στηλιτεύοντας την ατιμωρησία που βασιλεύει στο Δημόσιο, ενώ αποκάλυψε ότι τα φακελάκια των γιατρών πηγαίνουν πλέον κατευθείαν σε υπεράκτιες εταιρείες!

Καίτοι υποστελεχωμένη σε σύγκριση με δεκάδες άλλους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που υφίστανται και διογκώνονται χωρίς κανένα παραγωγικό αντικείμενο, η συγκεκριμένη υπηρεσία (των 8 επιθεωρητών και των 20 υπαλλήλων) μέσα στο 2008 εξέτασε 888 υποθέσεις, έλεγξε 7.608 "πόθεν έσχες" διευθυντών σε εφορίες, πολεοδομίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς (σε 30 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αιφνίδιες αυξήσεις περιουσιών), αλλά και διενήργησε 4.316 έλεγχους παραπέμποντας 746 υποθέσεις στον εισαγγελέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.

Πρωταθλητές στη διαφθορά για μία ακόμη χρονιά αναδεικνύονται πολεοδομίες, δήμοι, εφορίες και ο τομέας της Υγείας. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Τόσα που το προ πενταετίας κυβερνητικό σύνθημα περί «επανίδρυσης του κράτους» να προκαλεί σήμερα τουλάχιστον θυμηδία.

Ενδεικτικά και μόνο από το χώρο της Υγείας αναφέρουμε τα κάτωθι:

Γιατρός του ΕΣΥ, επιμελητής Α΄ στο ΚΑΤ, εμφανίστηκε αίφνης να εσοδεύει 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 6 χρόνια! Ο συγκεκριμένος γιατρός καταγγέλθηκε επειδή διατηρούσε παράλληλα με την εργασία του στο Δημόσιο ιδιωτικό ιατρείο. Μάλιστα ο καταγγελθείς όταν εντοπίστηκε παρουσίασε τους ασθενείς του ως συγγενείς, που είχαν μαζευτεί στον προθάλαμο του ιατρείου του για να γιορτάσουν! Του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Γιατροί του ΕΣΥ έχουν καταγγελθεί (οι περιπτώσεις τους εξετάζονται) ότι έχουν ιδρύσει υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες κατατίθενται τα «φακελάκια» των ασθενών! «Δίνουν στους ασθενείς το λογαριασμό της off shore εταιρείας για να καταθέσουν το φακελάκι» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής.

Γιατροί (του ΕΣΥ) και πάλι, πιάστηκαν να εισάγουν πελάτες (εκμεταλλευόμενοι τις εφημερίες τους) στο Γεώργιος Γεννηματάς ως ασθενείς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος περιστατικού, για να αποδειχθεί τελικά ότι οι εισαγωγές αυτές είχαν σκοπό μία πλαστική εγχείρηση.

Ο κ. Ρακιντζής άσκησε κριτική στα πειθαρχικά συμβούλια που αποτελούνται κυρίως από συνδικαλιστές των οποίων οι κρίσεις είναι πάντα αθωωτικές, αλλά και στις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που πάντα φέρουν τον χαρακτηρισμό «εξαίρετος». «Δεν είναι δυνατόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι να είναι εξαίρετοι» σημείωσε ο κ. Ρακιντζής.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δήμαρχος σε αργία συμβούλιο σε… απεργία


ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Άφαντοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αν. Ολύμπου, από τη διαδικασία εκλογής αναπληρωτή δημάρχου. Έτοιμος να αναλάβει δηλώνει ο Δ. Αρωνιάδης, αν δεν επιβεβαιωθεί non paper που επαναφέρει προσωρινώς τον Αστ. Χονδρόπουλο
Η Περιφέρεια αναλαμβάνει πλέον το «φορτίο» για τον ορισμό αναπληρωτή δημάρχου Αν. Ολύμπου, αφού δεν κατέστη δυνατό λόγω μη απαρτίας και μάλιστα δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες, να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αν. Ολύμπου, για την εκλογή αναπληρωτή δημάρχου. Αναπληρωτής δημάρχου Αν. Ολύμπου, σύμφωνα με τον Κώδικα, θα κληθεί να αναλάβει ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, αν και εφόσον δεν δημιουργηθεί κάποια νέα «εμπλοκή», αφού συνεργάτες του κ. Χονδρόπουλου επισημαίνουν ότι ο… δήμαρχος επιστρέφει και με το νόμο! Μόνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικού Ολύμπου, βρέθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων, αφού ουδείς άλλος δημοτικός σύμβουλος δεν προσήλθε στη διαδικασία για την αναπλήρωση του δημάρχου. Ο ορισμός της χθεσινής συνεδρίασης, έγινε περισσότερο για τυπικούς λόγους, αφού ήδη από την περασμένη Παρασκευή, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν δείξει τις προθέσεις τους, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία και εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την διαμαρτυρία τους στην απόφαση του Περιφερειάρχη να θέσει σε αργία τον εκλεγμένο δήμαρχο της περιοχής. Στη χθεσινή διαδικασία, δεν προσήλθε και κανένας από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, η οποία πάντως ήταν στη θέσης της στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Λίγα λεπτά μετά την προκαθορισμένη έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης, ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω μη απαρτίας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από δω και πέρα η Περιφέρεια είναι αυτή που θα κινήσει τις διαδικασίες για τον ορισμό αναπληρωτή δημάρχου. «Όφειλα να συγκαλέσω συνεδρίαση», δήλωσε ο κ. Συντριβάνης, συμπληρώνοντας πως «λήγει η προθεσμία των πέντε ημερών μέσα στην οποία υποχρεούται να εκλέξει αναπληρωτή δημάρχου το συμβούλιο» και ως εκ τούτου θα ακολουθηθεί άλλη διαδικασία. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι θα ερωτηθεί αν επιθυμεί να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή ο πρώτος σε σταυρούς εκλογής σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο οποίος είναι ο κ. Αρωνιάδης, αποφεύγοντας να πει για το εάν έχει προηγηθεί συζήτηση και για το αν συμφωνεί ο κ. Αρωνιάδης. «Ναι, θα δεχθώ» ήταν η απάντηση του Διονύση Αρωνιάδη, όταν ρωτήθηκε από την «Πολιτεία», τι σκέφτεται να πράξει. Ο κ. Αρωνιάδης, συμπλήρωσε ότι εφόσον δεν αποφασίσει το Συμβούλιο και εφόσον εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος για εκλογή μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο τότε θα απαντήσει θετικά, επιχειρώντας να βάλει ένα τέλος στο κενό που έχει δημιουργηθεί. Προς το παρόν, καθήκοντα αναπληρωτή δημάρχου, εκτελεί ο αντιδήμαρχος κ. Γιάντσιος, ο οποίος βάση του σχετικού νόμου, θα μπορούσε να παραμείνει ως αναπληρωτής δημάρχου. Παρόλα αυτά, «χάριν της ενότητας» δεν έχει προβάλει ακόμη κάποιες σοβαρές επιφυλάξεις. Οι αρμοδιότητες του δημάρχου, αναμένεται να περάσουν στον αναπληρωτή του, τις επόμενες μέρες και με την ολοκλήρωση των τυπικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Και στο βάθος… εμπλοκή; Και ενώ οι διαδικασίες για την αναπλήρωση του δημάρχου, είναι σε εξέλιξη, κυκλοφόρησε non paper, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Χονδρόπουλος πρέπει να επιστρέψει στα καθήκοντά του, βάση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 144 παρ,4,5,8) στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «εκείνος που τιμωρείται έχει το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης, κατά της αποφάσεως που επιβάλλει οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, μέσα σε 15 μέρες αφότου η απόφαση κοινοποιήθηκε. Ο Υπουργός είτε μπορεί να απορρίψει την προσφυγή, είτε να τη δεχθεί και να εξαφανίσει ή να μειώσει την ποινή που έχει επιβληθεί». Μάλιστα, στην παράγραφο 5 αναφέρεται πως «η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης που έχει επιβάλλει την ποινή». Σύμφωνα με την παράγραφο 8, του ίδιου άρθρου, ο κ. Χονδρόπουλος, μπορεί να προσφύγει, κατά της αποφάσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο την κρίνει και κατ’ ουσία. Όπως ρητά αναφέρει, «η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που έχει επιβάλλει την ποινή». Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο (παρ. 8), «αν ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ, η επιτροπή αναστολών του δικαστηρίου, ύστερα από αίτηση του προσφεύγοντος, κρίνει για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, σταθμίζοντας και τη συνδρομή του δημοσίου συμφέροντος. Σε περίπτωση κατάθεσης αίτησης αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών». Κύκλοι, προσκείμενοι στο δήμαρχο Αστ. Χονδρόπουλο, αναφέρουν ότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Χονδρόπουλος, «βρίσκεται στη θέση ενεργού δημάρχου, με αυτοδίκαιη παύση της αργίας».

Η μακρά πορεία της απόφασης του περιφερειάρχη Η απόφαση του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας να θέσει σε αργία τον δήμαρχο Ανατολικού Ολύμπου «μαγειρεύονταν» εδώ και πολύ καιρό.
Η ιστορία ξεκίνησε πέρυσι ως εξής: κάποιος (ενδιαφερόμενος για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος) «κάρφωσε» στην περιφέρεια ότι ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου, δεν έχει και τόσο λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχει κάποιες εκκρεμότητες με τα ποινικά δικαστήρια και ότι εξ αυτού δεν θα έπρεπε να υπηρετεί, από τη θέση του δημάρχου, την τοπική κοινωνία.
Ο «λεκές» που εμφανίζει το ποινικό μητρώο του κ. Χονδρόπουλου είναι μια καταδικαστική σε βάρος του απόφαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σάμου, που φέρει ημερομηνία 25.9.2002 (περίοδο κατά την οποία ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος), σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εκτίσει ποινή φυλάκισης επτά μηνών για «απόπειρα απάτης, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατά συναυτουργία».
Κατά της παραπάνω απόφασης ο κ. Χονδρόπουλος άσκησε, ως είχε δικαίωμα, έφεση, η οποία εξετάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου και απορρίφθηκε τον Φλεβάρη του 2007, καθιστώντας τελεσίδικη την πρωτόδικη καταδίκη του, ενώ στο μεταξύ, ο ίδιος είχε ήδη εκλεγεί, στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2006, δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου και είχε αναλάβει, από τον Γενάρη του 2007, τα νέα του καθήκοντα.
Μη αποδεχόμενος την απόφαση (και) του Εφετείου ο κ. Χονδρόπουλος κατέθεσε αίτηση αναίρεσης, η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.
Εκ της δικαστικής αυτής «περιπέτειας» του δημάρχου, ετέθη το ερώτημα αν θα έπρεπε να τεθεί σε αργία ή όχι. Ένα ερώτημα που φαίνεται να βασάνισε επί μήνες τους νομικούς συμβούλους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βγάλουν άκρη, με αποτέλεσμα ο γενικός Γραμματέας να στραφεί, τον Δεκέμβρη του 2008, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που εδρεύει στην Αθήνα.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αφού έκανε φύλλο και φτερό τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, απεφάνθη, τον Μάρτη τρέχοντος έτους, πως «ο δήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου θα πρέπει να τεθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέας της Περιφέρειας σε κατάσταση αργίας», επισημαίνοντας πως «ζήτημα έκπτωσης κατά τον παρόντα χρόνο δεν τίθεται, εφόσον εκκρεμεί συζήτηση αιτήσεως αναιρέσεως και ως εκ τούτου η καταδίκη του δεν έχει καταστεί αμετάκλητη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πριν φτάσει στα χέρια του περιφερειάρχη, έκανε μια στάση και στο υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου πήρε το «ο.κ» και του υπουργού.
Μετά, μέχρι να υπογραφτεί η απόφαση μεσολάβησε ένα ακόμη διάστημα, ήταν και η προεκλογική περίοδος στη μέση και τελικά την παρέλαβε ο κ. Χονδρόπουλος την περασμένη Πέμπτη, δια δικαστικού κλητήρα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)