Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Στις στάχτες ενός εγκλήματος

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Αυγούστου 2009

Δεν είναι στη μοίρα μας να καιγόμαστε κάθε χρόνο
Δεν είναι στη μοίρα μας να καιγόμαστε κάθε χρόνο
ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου - πηγή

"Τις ημέρες αυτές σταθήκαμε δίπλα στους πυροσβέστες, τους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες που έδιναν μια δύσκολη μάχη για την προστασία των δασών μας, περιουσιών, ακόμα και της ανθρώπινης ζωής.
Δεν ήταν η ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες.
Σήμερα αντικρίζουμε με απέραντο πόνο τις στάχτες ενός εγκλήματος.
Και έχουμε ένα τριπλό καθήκον.
Πρώτο μας καθήκον: να αξιολογηθούν τα αίτια και να καταλογισθούν οι ευθύνες για αυτή τη σύγχρονη τραγωδία.
Έχοντας ζήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές προ διετίας, περιμέναμε όλοι, να αποτελέσει η προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης που επέλεξε ο Ελληνικός λαός το 2007.
Είναι σήμερα βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν υπάρχει επίσημο πόρισμα για τα λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007.
Απέδειξε ότι δεν σέβεται τον πολίτη, έχοντας κρυφτεί πίσω από την προπαγάνδα των «ασύμμετρων απειλών».
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, που δεν αξιοποίησε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 για τις πυρκαγιές στην χώρα μας.
Ευθύνες γιατί με την προσπάθεια αλλαγής του Άρθρου 24 του Συντάγματος άνοιξε τις ορέξεις σε καταπατητές.
Ευθύνες γιατί δεν αξιοποίησε την διεθνή και ευρωπαϊκή βοήθεια που προσφέρθηκε για αποκατάσταση και πρόληψη.
Ευθύνες γιατί δεν αξιοποίησε τους εθελοντές, τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην πρόληψη, τον καθαρισμό δασών και την καταστολή.
Της ανήκουν εξ ολοκλήρου οι ευθύνες γιατί άφησε την Πυροσβεστική με 3500 λιγότερους άντρες, ενώ συνέχιζε τις ρουσφετολογικές προσλήψεις αγροφυλάκων.
Γι' αυτούς τους λόγους ζήσαμε τις μέρες αυτές την ίδια - πανομοιότυπη - έλλειψη συντονισμού, απουσία κεντρικού σχεδίου, άναρχη και αναποτελεσματική δράση.
Ευθύνες, συνεπώς, υπάρχουν και πρέπει να καταλογισθούν.
Ευθύνες πρωτίστως πολιτικές, ευθύνες επιχειρησιακές, ευθύνες χειρισμών.
Η καταστροφή αυτή είναι τελείως αδικαιολόγητη - γιατί θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Δεν ήταν μοιραία αυτή η φωτιά.
Θα είχε αποφευχθεί εάν τα παθήματα του 2007 είχαν γίνει μαθήματα.
Δεύτερο καθήκον: να πάρουμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και της παραγωγικής βάσης που καταστράφηκε.
Όμως τα πράγματα δεν διορθώνονται με μέτρα εκ των υστέρων. Σίγουρα όχι με μέτρα καθυστερημένα ή αποσπασματικά ή βραχείας και «προεκλογικής» λογικής όπως αυτά του 2007.
Γι' αυτό, το τρίτο μας καθήκον είναι, να κάνουμε τις απαραίτητες ριζικές τομές που θα αποκλείσουν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον.
Δεν είναι στη μοίρα μας να καιγόμαστε κάθε χρόνο.
Να χάνονται ζωές, περιουσίες, να καταστρέφεται το περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες.
Πρέπει οι τελευταίες αυτές καταστροφές να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας εποχής.
Το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη.
Σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή.
Που βάζει τέλος στην εποχή της απουσίας σχεδιασμού και επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη.
Τέλος στο κράτος της αναποτελεσματικότητας, που κλείνει το μάτι στην ανομία και την αυθαιρεσία.
Είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα πολιτική προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος του Έλληνα πολίτη.
Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου που έχει μείνει στη χώρα μας αλλά και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί.
Με μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης.
Με σχέδιο διάσωσης για την Αττική.
Οι τέσσερις ορεινοί όγκοι της Αττικής πρέπει και θα είναι δάσος.
Αλλά κυρίως με ένα σαφές μήνυμα: Καμιά ανοχή στην ανομία και στην έλλειψη σχεδιασμού.
Θα επανεξετάσουμε το σύνολο του νομικού και θεσμικού πλαισίου.
Αυτό θα γίνει πράξη με ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη της καταπάτησης των δασικών εκτάσεων και την εφαρμογή τους χωρίς καμιά εξαίρεση.
Δεσμεύομαι ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα ανεχτεί τέτοια φαινόμενα.
Με ένα σχέδιο Πράσινης Ανάπτυξης που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στη χωροταξία και τις χρήσεις γης.
Και κατοχυρώνει τα αυτονόητα - μια βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που κληρονομεί στα παιδιά μας ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που εμείς παραλάβαμε.
Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε. Για αυτήν θα δουλέψουμε ενάντια στο σημερινό αδιέξοδο.
Μαζί με την κοινωνία, τους εθελοντές, τους ενεργούς Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι γραφτό και ότι τη μοίρα μας τη δημιουργούμε.
Ο τόπος μας αξίζει πολύ καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της αλλαγής."

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Έργα και ταλαιπωρία από την Αιγαίο, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Ζ.


Τα έργα που εκτελεί η Αυτοκινητόδρομος «ΑΙΓΑΙΟ ΑΕ» εντός του νομού μας, απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας.
Το ζήτημα των έργων «εν μέσω θέρους», έβαλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπαθανασίου. Ο κ. Παπαθανασίου, υποστήριξε ότι η τουριστική καλοκαιρινή σεζόν για το νομό μας είναι σύντομη και θα έπρεπε να είχε ζητηθεί από την παραχωρησιούχο αν μη τι άλλο να μην εκτελέσει έργα αυτήν την περίοδο, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για χιλιάδες οδηγούς. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε ότι θα πρέπει αυτό να επισημανθεί στην εταιρεία, ώστε την επόμενη χρονιά να μην προχωρήσει σε παρακάμψεις, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Απαντώντας ο Νομάρχης Πιερίας, ότι πολλές φορές έστειλε επιστολές για το θέμα στην Αιγαίο, ζητώντας οι παρακάμψεις να μην είναι τόσων πολλών χιλιομέτρων. «Η δικαιολογία που προέβαλε η Εταιρεία για το χρόνο των έργων, η οποία έχει και κάποια βάση» είπε ο κ. Παπαστεργίου, «είναι ότι οι συνθήκες αυτήν την εποχή είναι ιδανικές για την τοποθέτηση του αντιολισθητικού τάπητα.»
Ο νομάρχης, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε και στην πορεία των εργασιών που εκτελεί η Εταιρεία για την κατασκευή της γέφυρας στην Εθνική Οδό και στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού Κατερίνης, σημειώνοντας ότι προβληματίζεται από το γεγονός ότι έχουν περάσει 15 μήνες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας αποφάσισε να παραχωρήσει ένα όχημα στον Σύνδεσμο της Βόρειας Πιερίας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί, τώρα που παρέλαβε και τα διυλιστήρια της Μόρνας.
Ο κ. Παπαθανασίου, τάχθηκε υπέρ της όποιας βοήθειας, σημειώνοντας πάντως πως αυτό που προέχει, είναι να κατασκευαστούν τα άλλα δύο φράγματα στα Πιέρια, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.
Απαντώντας ο κ. Παπαστεργίου, είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει σταλεί στα αρμόδια Υπουργεία εδώ και 10 μήνες τουλάχιστον και πλέον βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο νομάρχης Πιερίας, συμπλήρωσε ότι έχουν επικαιροποιηθεί οι μελέτες του συγκεκριμένου έργου και μόλις εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ο φάκελος θα πάει ολοκληρωμένος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού η κατασκευή του έργου και η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μόνο από την Περιφέρεια.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

694 επιτυχόντες από την Πιερία, ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Ζ.


694 από τους 1060 αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2008-2009 στην Πιερία κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως έγινε γνωστό και μετά την ανακοίνωση των βάσεων χθες. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 140 επιτυχόντες, που εισάγονται φέτος σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας την προπέρσινη βαθμολογία τους. 204 απόφοιτοι, έμειναν εκτός για να αναζητήσουν μια θέση σε ιδιωτικές σχολές ή στην αγορά εργασίας.
Από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως, ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών της Πιερίας είναι μικρότερος κατά περίπου 138 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (696 φέτος, 834 πέρυσι), ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγαλύτερο, αφού αγγίζει το 70%, «πιάνοντας» το αντίστοιχο Πανελλαδικό ποσοστό.
Στους 696 εισακτέους, θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 140, οι οποίοι πήραν τον εισιτήριο εισόδου σε μια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ, κάνοντας χρήση της προηγούμενης βαθμολογίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα Λύκεια της Κατερίνης, εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνολικά 541 φοιτητές, ενώ από τα Λύκεια εκτός Κατερίνης 155, αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Το αντίστοιχο νούμερο για τους εισακτέους του 10%, είναι 116 από την Κατερίνη και 24 από την Περιφέρεια.
Τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, έχει το 4ο Λύκειο Κατερίνης (143). Το Λύκειο εκτός Κατερίνης με τους περισσότερους εισακτέους είναι της Λεπτοκαρυάς με συνολικά 41.
Αναλυτικά εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ: Μουσικό Λύκειο 15, 1ο ΓΕΛ 115, 2ο ΓΕΛ 113, 3ο ΓΕΛ 90, 4ο ΓΕΛ 143, 5ο ΓΕΛ 37, Εσπερινό Λύκειο 9, Ιδιωτικό Λύκειο Πλάτων 19, ΓΕΛ Αιγινίου 36, ΓΕΛ Κολινδρού 16, ΓΕΛ Λιτοχώρου 28, ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς 41 και ΓΕΛ Κονταριώτισσας 34. Σ’ αυτούς τους εισακτέους, δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που πέτυχαν να εισαχθούν, κάνοντας χρήση προηγούμενης βαθμολογίας τους.
Περισσότεροι και στο ΤΕΙ Κατερίνης
Ενθαρρυντικά είναι τα νούμερα όσον αφορά το ΤΕΙ της Κατερίνης, σε σχέση πάντα με τους Πιεριείς εισακτέους. Φέτος οι Πιεριείς που εισάγονται στο ΤΕΙ της Κατερίνης, είναι αρκετά περισσότεροι, πιάνοντας διψήφιο αριθμό.
Συνολικά 14 Πιεριείς, θα περάσουν τις πύλες του ΤΕΙ Κατερίνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτούς, οι 13 πέρασαν με το ποσοστό του 10%.
Αυτό το νούμερο, μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος στο ΤΕΙ Κατερίνης θα εισαχθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στα 60 άτομα, όταν πέρυσι οι εισακτέοι ξεπέρασαν τους 70.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο προϊστάμενος του ΤΕΙ Κατερίνης, Δ. Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι ο αριθμός των εισακτέων φέτος είναι ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη εικόνα που επικράτησε σε άλλα ΤΕΙ της χώρας, όπου ο αριθμός των εισακτέων δεν άγγιξε ούτε καν διψήφιο νούμερο.
«Θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε κανονικά», είπε ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος σημείωσε ότι περίμενε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, αλλά προφανώς η άνοδος της βάσης στο ΤΕΙ της Κατερίνης στάθηκε εμπόδιο. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η άνοδος στη βάση σημαίνει και φοιτητές οι οποίοι γράψανε πολύ καλύτερα στις εξετάσεις.
Ι. Τσιμερίκας: Τα παιδιά της Πιερίας, τα πήγαν καλά
Ικανοποιημένος από το ποσοστό επιτυχίας των Πιεριέων μαθητών στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Τσιμερίκας.
«Αν και δεν έγινε ακόμη ανάλυση των αποτελεσμάτων, τα παιδιά της Πιερίας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές τα κατάφεραν μια χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως όλα κύλησαν κανονικά και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην ανάρτηση των ονομάτων.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολίασε και την άνοδο των βάσεων φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, χαρακτηρίζοντάς την αναμενόμενη. «Έχω την άποψη ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίμησε να βάλει ευκολότερα θέματα φέτος για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των υποψηφίων φοιτητών, ιδίως στα ΤΕΙ τα οποία δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν φοιτητές λόγω της περιβόητης βάσης του 10», ανέφερε.
Ο κ. Τσιμερίκας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους μαθητές που εισήχθησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν.
«Θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές μας οι οποίοι πέτυχαν. Να συγχαρώ τόσο τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους γιατί έχουν δώσει μεγάλο αγώνα. Καλές σπουδές και στη συνέχεια καλή σταδιοδρομία» είπε, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις σπουδές τους, να μην εγκαταλείψουν τα οράματά τους.
Αναφερόμενος σε όσους δεν πέτυχαν την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είπε: «Θα ήθελα να τους πω ότι δεν χάθηκε τίποτα, καμία ευκαιρία. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ναι μεν δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά σήμερα τους έχουμε δίπλα μας στην κοινωνία και είναι πολύ πετυχημένοι στη ζωή».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 26.7.2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.08.2009

του Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΠΙΕΡ. ΑΝΤΙΛ)

- Περιμένουμε, με κάποια περιέργεια, να ακούσουμε, από τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης τις αποφάσεις της Κυβερνήσεως τις σχετικές με την μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσ/νίκης.
Λέμε, "με κάποια περιέργεια", διότι ήμασταν σχεδόν βέβαιοι, ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα γινόταν σε χώρο κοντά στο Αιγίνιο.
Είχαμε πειστεί ότι η επιθυμία και η λογική της πρότασης του κ. Δημάρχου Αιγινίου, θα είχαν πείσει τους αρμόδιους για την επιλογή του καταλληλότερους χώρου.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατά τη λογική και τις επιθυμίες του κ. Β. Κόντου.
Χρειάζεται κ. Δήμαρχε, εκτός από επιθυμίες και προσφορές και ...άλλα προσόντα.
Δυστυχώς φαίνεται το Αιγίνιο δεν τα διαθέτει σήμερα.
Θα λέγαμε ότι τα ...προσόντα αυτά δεν τα διαθέτει ούτε όλη η Πιερία.
Γι' αυτό ας περιοριστούν όλοι στα ...πανηγύρια και ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια.
Τα μεγάλα έργα δεν γίνονται μόνο με επιθυμίες.

- Στις προσπάθειες, για την κατάσταση των πυρκαγιών στα διάφορα μέρη της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικής, συμμετοχή είχαν και οι Αγροφύλακες.
Χωρίς μέσα επικοινωνίας. Χωρίς μέσα μετακίνησης. Χωρίς υπερωρίες. Χωρίς νυκτερινή εργασία. Με μόνο τον "ξερό" μισθό τους, έδωσαν οι Αγροφύλακες ότι μπορούσαν, αν και γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι η προσφορά τους θα αγνοηθεί.
Άλλο η θέση του καθενός, η σχετική με το νεοϊδρυθέν σώμα της "Ελληνικής Αγροφυλακής" και άλλο η αναγνώριση της προσφοράς των Αγροφυλάκων.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, ίσως και παγκόσμια, τη δόξα κερδίζουν όσοι ακριβοπληρώνονται και κάνουν δημόσιες σχέσεις.
Μια ζωή οι αφανής εργάτες θα αγνοούνται, θα λοιδορούνται και θα αδικούνται, απ' αυτούς που θέλουν να κρύψουν τα λάθη και τις αδυναμίες τους.

- Σχετικό με το προηγούμενο είναι και το σχόλιο αυτό.
Όπως είναι γνωστό το 1967 έγινε πραξικόπημα στη χώρα μας από επίορκους Αξιωματικούς του Στρατού.
Η "επανάσταση" όπως την έλεγαν και εξακολουθούν αρκετοί να την λένε και σήμερα, παραχώρησε τη θέση της στους πολιτικούς το καλοκαίρι του 1974, αφού διαπίστωσε ότι όλα εξελίσσονταν επικίνδυνα για τη χώρα.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, οι Έλληνες Αξιωματικοί είχαν έντονη παρουσία δύο φορές.
Μια με το πραξικόπημα και την κατάλυση της Δημοκρατίας το 1967 και μία το καλοκαίρι του 1974 με την κατάληψη της εξουσίας στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Κύπρου.
Δύο επεμβάσεις, οι οποίες υπήρξαν καταστροφικές για τη χώρα και τις συνέπειες των οποίων πληρώνουμε ακόμη.
Κατά την άσκηση της εξουσίας από τους Αξιωματικούς, η Αστυνομία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο.
Έκαναν οι Αστυνομικοί τις συλλήψεις. Ενίσχυσαν τον θεσμό των κοινωνικών φρονημάτων και πάνω απ' τους μισούς Έλληνες ήταν φακελωμένοι ως εχθροί της χώρας.
Γενικά οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας έπαιξαν ρόλο καταπιεστή των Ελλήνων.
Όλα όσα έκαναν οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλα όσα έκαναν οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας.
Όλα όσα ταπείνωναν τον Ελληνικό λαό τα ευλογούσαν με θέρμη οι Ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας.
Αυτή ήταν η κατάσταση τότε.
Με την μεταπολίτευση έπρεπε να τιμωρηθούν ...κάποιοι ένοχοι, απ' όσους διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο σ' εκείνη την αντεθνική περίοδο.
Οι Αξιωματικοί του Στρατού τιμήθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής, κατά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού!
Οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας έσπευσαν να κόψουν ακόμη και τα κουμπιά απ' τα ρούχα που έφεραν τον βασιλικό θυρεό.
Όλη προσέφεραν "γη και ύδωρ" στους πολιτικούς για να αποδείξουν ότι "εκτελούσαν διαταγές".
Οι Ιεράρχες της Ελληνικής Εκκλησίας, όπως πάντα ...ίδιοι.
Τον μόνο που δεν σκέπτονται είναι ο ελληνικός λαός. Ένας λαός που του αρέσει η υποταγή στη δεσποτική εξουσία.
Τελικά οι πολιτικοί μας βρήκαν τους ενόχους της ανώμαλης περιόδου και τους τιμώρησαν παραδειγματικά.
Διέλυσαν την Αγροφυλακή!
Κατά τους πολιτικούς μας την ευθύνη, για όλη την ανώμαλη κατάσταση, είχαν οι Αγροφύλακες!
Αυτά για να καταλήξω ότι δίκαιο έχει πάντα ο ισχυρός και άδικο ο αδύνατος.
Όσα και να προσφέρει κάποιος αν δεν έχει ...στηρίγματα, θα είναι πάντα αδικημένος και πάντα παραμελημένος.
Αλίμονο μάλιστα σ' εκείνους που περιμένουν αναγνώριση απ' τους απλούς πολίτες.
Θα αντιμετωπίζονται πάντοτε, όπως οι Αγροφύλακες.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η χώρα με τους ...Πάπες

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Παρά το ότι είμαστε Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, γέμισε ο τόπος μας από ...Πάπες. Όλοι έχουν το αλάθητο. Διό και μετά την καταστροφή δεν βρίσκεται ούτε ένας, από τους έχοντες την ευθύνη, να πει ότι κάπου έγινε και ένα λάθος.
Δυστυχώς είναι τόση η θλίψη μου για την αττική γη στην οποία θα ζήσουν τα παιδιά μου -ελπίζω και τα εγγόνια μου- ώστε δεν μου μένει περιθώριο να θυμώσω και για το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, που τα βρήκε όλα άψογα και ενοχοποίησε ...τα δένδρα.
Ας το αποδώσουμε στο ότι λειτουργεί και αυτός αφύσικα. Όπως όλο το σύστημα. Διότι αφύσικα είναι όλα όσα συνοδεύουν, σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο, τις μεγάλες καταστροφές.
Τέτοια δημοσιογραφική υστερία, που πολλαπλασιάζει τον πανικό των πολιτών, και τέτοια προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της καταστροφής, μόνο εδώ θα την βρείτε σε όλο της το ...μεγαλείο.
Κάντε μια βόλτα στο διαδίκτυο. Σε ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης και κομμάτων σε χώρες που επίσης γνωρίσαν εφέτος μεγάλες πυρκαγιές. Ακόμη και με ανθρώπινα θύματα. Περιηγηθείτε σε ιστοσελίδες ισπανικές, πορτογαλικές, αμερικάνικες, καναδικές, αυστραλιανές. Ε, αυτή την αθλιότητα που συνοδεύει τις φωτιές δεν θα την βρείτε.
Μας κατηγορούν διεθνώς, από μέσα ενημέρωσης έως και την WWF ότι δεν διδαχθήκαμε από όσα βιώσαμε το 2007, κυρίως στην Ηλεία. Ότι το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα. Και έχουν δίκιο.
Αλλά πως να διδαχθούμε, πως να κατευθύνουμε τη σκέψη μας σε θετικούς δρόμους, όταν βρισκόμαστε σε διαρκή πολιτική και δημοσιογραφική υστερία; Όταν κυριαρχεί η ενασχόληση με τις εντυπώσεις, το εκατέρωθεν επικοινωνιακό παιγνίδι, αντί για την απασχόληση με την σωστό σχεδιασμό, την πρόληψη, την οργάνωση, την εκπαίδευση, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος κάθε φορά που ξεσπάει μια φωτιά;
Μας νοιάζει τι θα πούμε και όχι τι θα κάνουμε. Διό και καταφεύγουμε στις εξυπνάδες πότε περί του "στρατηγού ανέμου" και πότε περί της ...αφθονίας των εύφλεκτων πεύκων. Λες και η μόνη εγγύηση για να μην καίγονται τα δάση είναι να μην υπάρχουν δάση. Ειδικά από ...κακότροπα πεύκα.
Ε, όπως πάμε, σιγά-σιγά θα το καταφέρουμε και αυτό. Με τρόπο ...άψογο, από αλάθητους πάπες του δημόσιου βίου μας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αtletico - ΠΑΟ 2 - 0

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ