Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Μαύρη επέτειος στη Σερβία

Τρίτη, 24 Μάρτιος 2009

Μαύρη επέτειος στη Σερβία

Δέκα χρόνια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς
Στις 12 το μεσημέρι ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη τη Σερβία και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Με αυτό τον τρόπο, οι πολίτες της Σερβίας απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών

Πόσο μέλλον έχει η σχέση σου;

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Μια τυχαία συνάντηση σας έφερε κοντά και τώρα αναρωτιέσαι κατά πόσον η σχέση αυτή είναι μια περαστική περιπέτεια ή κάτι πιο σοβαρό; Απάντησε στις ερωτήσεις του τεστ και ανακάλυψε τι πραγματικά θέλει από εσένα.

α) Όταν είναι κοντά σου, πώς συμπεριφέρεται;

Βλέπεις κανένα μέλλον ή μπα;
Βλέπεις κανένα μέλλον ή μπα;
  1. 1.Δείχνει διστακτικός και διατηρεί την ανεξαρτησία του, χωρίς να ανοίγεται ιδιαίτερα μαζί σας.
  2. Εξαφανίζεται συχνά και δείχνει ότι είναι ατίθασος τύπος.
  3. Αλλάζει συμπεριφορά τακτικά αλλά φαίνεται ότι χρειάζεται ελευθερία κινήσεων.

β) Πόσο συχνά σου τηλεφωνεί;

  1. Λιγότερο απ ό,τι θα ήθελες.
  2. Σχεδόν ποτέ.
  3. Αρκετά συχνά.

γ) Όταν σου μιλάει, εσύ νιώθεις:

  1. Οτι σε παρατηρεί
  2. Άλλοτε ότι σε βρίσκει γοητευτική, άλλοτε ότι σε αγνοεί
  3. Οτι δεν ξέρεις τι σκέφτεται.

δ) Όταν αναφέρεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στη δουλειά:

  1. Σε ακούει αλλά το μυαλό του είναι αλλού.
  2. Λέει ότι έχει δουλειά και θα συζητήσετε άλλη φορά.
  3. Προσπαθεί να σε παρηγορήσει κάνοντας χιούμορ.

ε) Πώς θα περιέγραφες τον αγαπημένο σου;

  1. Μυστηριώδη, σαν έναν στοιχειωμένο πύργο
  2. Ακίνητο, σαν ένα δέντρο
  3. Ενδιαφέροντα, σαν ένα καινούργιο βιβλίο.

στ) Η σχέση σας βασίζεται περισσότερο:

  1. Στην επικοινωνία
  2. Στην αμοιβαία έλξη
  3. Στο συναίσθημα.

ζ) Πώς σου φέρεται;

  1. Με φροντίδα.
  2. Με σεβασμό.
  3. Με προσοχή.

Αν έχεις απαντήσει...

Περισσότερες φορές Α.

Φταίει ο έρωτας: εκείνος ακόμα το σκέφτεται. Παρατηρεί και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά. Σίγουρα αισθάνεται ενδιαφέρον, αλλά περιμένει να γνωριστείτε καλύτερα. Γι' αυτό θα δεις ότι συμπεριφέρεται κάπως κυκλοθυμικά μαζί σου.

Περισσότερες φορές Β.

Υπερτερεί το πάθος: η σχέση σου φαίνεται να βασίζεται περισσότερο στην ερωτική έλξη. Σε βρίσκει ενδιαφέρουσα και γοητευτική, αλλά η υπόθεση δεν φαίνεται να πηγαίνει πιο βαθιά. Ισως να είναι ένας ανώριμος τύπος που δεν ξέρει καλά τι θέλει.

Περισσότερες φορές Γ.

Μια σχέση με μέλλον: εκείνος νιώθει ερωτευμένος μαζί σου, αλλά αυτό του προκαλεί αμηχανία, γι' αυτό κρατάει τις αποστάσεις του και κρύβεται. Είναι ανασφαλής τύπος και χρειάζεται λίγη ενθάρρυνση για να εκφραστεί.

από το περιοδικό TV EΘΝΟΣ - Νέλλη Παρασκευοπούλου

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

Νικηταράς ο Τουρκοφάγος


Τρίτη, 24 Μάρτιος 2009 - apo elefteria

Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
18 Μαΐου 1821: Στη Βέρβενα και στα Δολιανά
Ο κεχαγιάμπεης (τοποτηρητής του πασά) Μουσταφά είχε εντολή από τον απασχολημένο με την πολιορκία του Αλή, στα Γιάννενα, Χουρσίτ πασά να σπεύσει στην Πελοπόννησο με 3.500 Αλβανούς, να στηρίξει τους Τούρκους όπου αυτοί εξακολουθούσαν να αντιστέκονται και να ενισχύσει την άμυνα της Τρίπολης, περιμένοντας τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ. Οι δυο τελευταίοι, είχαν εντολή να πνίξουν την επανάσταση στη Ρούμελη κι έπειτα να κατέβουν στον Μοριά και, μαζί με τον Μουσταφά, να βάλουν τέλος στον ξεσηκωμό.
Ο Μουσταφά έφτασε στην Τρίπολη στις 6 Μαΐου του 1821. Στις 12 με 13, νικήθη
ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΥΝΑΣΤΗ
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ
κε από τον Κολοκοτρώνη στο Βαλτέτσι. Χρειαζόταν επειγόντως μια νίκη για να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό των Τούρκων. Σκέφτηκε να χτυπήσει το στρατόπεδο που οι Έλληνες είχαν στήσει στα Βέρβενα (νότια της Τρίπολης) με σκοπό να ξεκινήσουν πολιορκία του τουρκικού διοικητικού κέντρου της Πελοποννήσου. Γνωρίζοντας καλύτερα τα πράγματα, οι Τούρκοι της Τρίπολης πρότειναν να περιμένουν τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ. Αγνοούσαν ότι αυτοί οι δυο ποτέ δεν θα κατέβαιναν στον Μοριά καθώς είχαν βρει τον μπελά τους στη Ρούμελη από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ο Μουσταφά επέμενε. Διάλεξε την 18η Μαΐου για τον αιφνιδιασμό του.
Νύχτα 17 Μαΐου, ο Νικήτας Σταματελόπουλος έφτασε στα Δολιανά. Αποφάσισε να περάσει εκεί τη νύχτα, σκοπεύοντας το πρωί να συνεχίσει τον δρόμο για το Ναύπλιο όπου μετέβαινε με καμιά διακοσαριά ενόπλους, προκειμένου να ενισχύσει την εκεί πολιορκία.
Πρωί, 18 Μαΐου 1821, βγήκαν από την Τρίπολη 6.000 Τούρκοι. Το σχέδιο του Μουσταφά προέβλεπε κυκλωτική κίνηση και εκκαθάριση των γύρω από τα Βέρβενα περιοχών, πριν να χτυπηθεί το κύριο ελληνικό στρατόπεδο. Στα Δολιανά, του προέκυψαν οι άνδρες του Νικήτα. Ταμπουρώθηκαν στα σπίτια του χωριού κι άρχισαν να αμύνονται σθεναρά. Ο Μουσταφά άφησε μια δύναμη να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τους διακόσιους ταμπουρωμένους στα Δολιανά κι έστειλε τους πολλούς να χτυπήσουν τα Βέρβενα. Αιφνιδιασμός όμως δεν υπήρχε πια. Με ηγέτες τον Πάνο Γιατράκο και τον Θεοδώρητο Βρεσθένη, οι 2.300 Έλληνες τους περίμεναν σε κακοτράχαλο σημείο όπου το ιππικό ήταν αδύνατο να δράσει. Στη μάχη, δυο Τούρκοι σημαιοφόροι σκοτώθηκαν. Οι άλλοι το πήραν για κακό σημάδι κι άρχισαν να υποχωρούν. Οι Έλληνες τους καταδίωξαν.
Στα Δολιανά, οι άνδρες του Νικήτα Σταματελόπουλου έκαναν έξοδο και πήραν στο κυνήγι τους πολιορκητές. Από τους τριακόσιους νεκρούς που οι Τούρκοι είχαν εκείνη την ημέρα, οι 250 πήγαν από τα χέρια του Σταματελόπουλου και των ανδρών του αποσπάσματός του. Ως τότε, τον έλεγαν Νικηταρά κι ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Από τη μέρα εκείνη, το παρατσούκλι του συμπληρώθηκε: Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Θεσσαλονίκη: Δημοτικός υπάλληλος, έκοψε το αυτί Γ.Γ.του Δήμου

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΑΠΟ ΤΑΧΑΛΙΑ

Σήμερα το μεσημέρι, συνεργείο του Δήμου Σταυρούπολης, πήγε για να αλλάξει κλειδαριά, σε ένα γραφείο, στο οποίο είχε πρόσβαση υπάλληλος του Δήμου.

Στον υπάλληλο, ο οποίος είναι Αμεα (άτομο με αναπηρίες), δεν άρεσε η απόφαση και διαπληκτίστηκε με το συνεργείο. Επενέβη ο Γενικός γραμματέας του Δήμου, Νίκος Πασχαλούδης και τότε έξαλλος ο υπάλληλος, του δάγκωσε και του έκοψε το αυτί. Ο Γ.Γ. του Δήμου, μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου του παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.
Το περιστατικό καταδίκασε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης (φωτο), αλλά και ο κ.Διαμαντόπουλος, επι κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο δράστης συνελήφθη, αλλά αφέθη ελεύθερος.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Χιονοστιβάδα προκαλεί προβλήματα




ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009






Μια χιονοστιβάδα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμακτσαλάν). Όπως ανακοίνωσε το πρωί η Τροχαία, ο δρόμος παραμένει κλειστός στα τελευταία τέσσερα χιλιόμετρα πριν το χιονοδρομικό κέντρο.

Συνεργεία εργάζονται προκειμένου να καθαρίσουν τον δρόμο και να τον «παραδώσουν» και πάλι στην κυκλοφορία.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com


Θερινή ώρα από 28 Μαρτίου

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 20009
Σε ισχύ τίθεται από την Κυριακή 29 Μαρτίου το μέτρο της θερινής ώρα που ισχύει για όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλ. στις 04.00.

Η θερινή ώρα θα ισχύσει έως την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, οπότε θα επανέλθει η χειμερινή.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Ξέχασαν το Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου, στο χωροταξικό του Τουρισμού

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Γραπτό υπόμνημα – πρόταση να συμπεριληφθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Αντώνης Καρπούζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, κατά τη συζήτηση σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του Σχεδίου της ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, ο βουλευτής Πιερίας επεσήμανε ότι στο άρθρο 4 (που αφορά την κατηγοριοποίηση του Εθνικού χώρου), στους ανεπτυγμένους πυρήνες μαζικού τουρισμού, εντός ευρύτερων αναπτυσσόμενων περιοχών με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, αναφέρονται τα υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα Χελμού, Παρνασσού, Τυμφρηστού και Βερμίου καθώς και των οικισμών που τα περιβάλλουν, δεν περιλαμβάνονται όμως και τα Χιονοδρομικά κέντρα ή χιονοδρομικές διαδρομές όπως του Ελατοχωρίου Πιερίας, του Λαϊλιά Σερρών, του Φαλακρού Δράμας, του Πισοδερίου Φλώρινας και της Βασιλίτσας Γρεβενών.
Για το λόγο αυτό, με γραπτό του υπόμνημα-πρόταση, ζητά να διευκρινισθεί σε ποιες κατηγορίες υπάγονται τα παραπάνω χιονοδρομικά, όπως του Ελατοχωρίου και συνεχίζοντας προτείνει, εάν δεν συμπεριλήφθηκαν, να ορισθούν με προσθήκη και τροποποίηση στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Η παραπάνω πρόταση, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή, «θα αξιολογηθεί, στο επόμενο στάδιο, για την ενσωμάτωσή της στο τελικό κείμενο του Πλαισίου».
Ο κ. Καρπούζας εκτιμά ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό «είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, μία από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα μας, που έρχεται να διορθώσει μία τεράστια παράλειψη πολλών δεκαετιών». Χωροταξικό για τον τουρισμό, με ορίζοντα 15ετίας Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι «η παροχή κατευθύνσεων, κανόνων και κριτηρίων για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων υποδομών, καθώς και η διατύπωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης» για την επόμενη δεκαπενταετία.
Η μελέτη για το Πλαίσιο αυτό είχε ανατεθεί τον Οκτώβριο του 2005 και το πρώτο σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Μάιο του 2007. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση και τον περασμένο Φλεβάρη έφθασε στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για να συναντήσει την αρνητική γνωμοδότηση πολλών μελών του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων
Εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητήριου, του Συνδέσμου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου, της ΓΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ και της WWF, ενώ θετικοί απέναντί του ήταν η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ.
Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων με τη δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, στον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, στην τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων και στην επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Παναθηναϊκός-Σιένα: 80-75

ΤΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 -ΣΠΟΡ 24
Δύο τρίποντα του Φώτση κι η δημιουργικότητα των Σάρας-Σπανούλη ήταν ότι χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να κάμψει την αντίσταση της μαχητικής Σιένα (80-75) και να κάνει το πρώτο βήμα για το Βερολίνο.
o αγώνας

Με 0/2 τρίποντα ξεκίνησε ο Στόουνρουκ αλλά όχι και ο Νίκολας που μετά από 2 λεπτά αγώνα "άνοιξε" το σκορ. Η νευρικότητα των παικτών του Παναθηναϊκού άργησε αρκετά να ξεπεραστεί με χαρακτηριστικά τα τρία χαμένα λέι απ (δύο από τον Σπανούλη κι ένα από τον Τσαρτσαρή) αλλά και τις χαμένες βολές του Νίκολας (1/3). Την κατάσταση εκμεταλλεύθηκε ο Σάτο που με 2/2 τρίποντα έδωσε στην ομάδα του για πρώτη φορά το προβάδισμα (4-6).
Με εμφανή την προσπάθεια να περάσει η μπάλα στον Μπατίστ για να φθαρεί ο Στόουνρουκ, ο Αμερικάνος σκόραρε αρχικά για το 6-6 και στη συνέχεια με δικές του βολές το σκορ έγινε 10-6 για την ελληνική ομάδα (νωρίτερα είχε 2/2 και ο Σπανούλης). Η φροντ λάιν συνέχισε να λειτουργεί σωστά και ο Πέκοβιτς που πέρασε στο παρκέ με γκολ-φάουλ έφερε στο +7 τη διαφορά (13-6) μεγαλώνοντας το σερί σε 9-0 πριν ο Σάτο μειώσει σε 13-8 (ο μοναδικός παίκτης που είχε σκοράρει για τη Μοντεπάσκι).

Το προβάδισμα του "τριφυλλιού" έφτασε ως τους 8 πόντους (18-10) με καλάθια των Χατζηβρέττα και Πέκοβιτς αλλά ο Ντόμερκαντ που πέρασε στο παρκέ έβαλε και πάλι στο παιχνίδι την ιταλική ομάδα. Ο Αμερικάνος σκόραρε πολύτιμα καλάθια πριν ο Σάτο μειώσει στους 3 (18-15) συμπληρώνοντας γρήγορα 10 πόντους. Οι Πέκοβιτς και Περπέρογλου έφεραν ξανά τον Παναθηναϊκό στο +7 (22-15) πριν ολοκληρωθεί η περίοδος με 23-18.
Η διψήφια διαφορά και η αφύπνιση των Στόουνρουκ-ΜακΙντάιρ
Ο Παναθηναϊκός κράτησε το προβάδισμά του και στο δεύτερο δεκάλεπτο με τον Περπέρογλου να δίνει τη λύση αρχικά για το 25-18. Κάποιες λανθασμένες επιλογές των "πράσινων" έδωσαν την ευκαιρία στον Καουκένας να μειώσει αλλά η συνεργασία των Σάρας-Μπατίστ απέδωσε και με ακόμα ένα τρίποντο του Νίκολας το προβάδισμα της ελληνικής ομάδας ανέβηκε για πρώτη φορά στους 9 (35-26) στο πεντάλεπτο.
Ήταν φανερό ότι οι παίκτες των γηπεδούχων είχαν τον έλεγχο του ρυθμού αφού με ακόμα μία καλή άμυνα που κατέληξε σε κλέψιμο και καλάθι του Σπανούλη στον αιφνιδιασμό (το πρώτο του εντός πεδιάς) το σκορ έγινε 37-26 με τους οπαδούς να ξεσηκώνονται στην εξέδρα και τον Πιανιτζάνι να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η απάντηση της Σιένα ήταν ένα σερί 5-0 που προήλθε από το πρώτο τρίποντο του Στόουνρουκ και το πρώτο εντός πεδιάς καλάθι του ΜακΙντάιρ (δείγμα της καλής άμυνας των "πράσινων" που είχαν κλείσει τα ατού των αντιπάλων).
Ο Σπανούλης όμως είχε αρχίσει να παίρνει μπρος και στο σκοράρισμα με αποτέλεσμα να κάνει το 38-31 πριν ο Σάτο με καλάθι και φάουλ μειώσει στους 6. Τα 2 λεπτά που απέμεναν ως το ημίχρονο κύλησαν ισορροπημένα με τη διαφορά να κυμαίνεται μεταξύ 9 και 6 πόντων. Οι ασίστ του Γιασικεβίτσιους δεν ήταν αρκετές για να ανακτήσει το διψήφιο προβάδισμα ο Παναθηναϊκός αφού ένα τρίποντο του ΜακΙντάιρ διαμόρφωσε το 44-38 του ημιχρόνου.
Από την ισοφάριση στο +9
O MακΙντάιρ μπήκε ζεστός στο δεύτερο μέρος και με προσωπικό σερί 0-4 μείωσε στο καλάθι (44-42) πριν ο Καουκένας ισοφαρίσει για πρώτη φορά μετά τα πρώτα λεπτά του ματς. Το κακό ξεκίνημα στο τρίτο δεκάλεπτο ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να πάρει γρήγορα τάιμ άουτ ώστε να διορθώσει την κακή περιφερειακή άμυνα και τη βοήθεια στις αλληλοκαλύψεις. Την ελληνική ομάδα "ξεκόλλησε" ο Σπανούλης αλλά το ντέρμπι συνεχίστηκε αφού σε 5 λεπτά το επιμέρους σκορ ήταν μόλις 4-6. Ο Πέκοβιτς ήταν αυτός που έδωσε εκ νέου διαφορά 4 πόντων μετά από επιθετικό ριμπάουντ (50-46).
Ο Μαυροβούνιος συνέχισε να τροφοδοτείται και να σκοράρει αφού τα μακρινά σουτ των περιφερειακών ήταν άστοχα. Ο ψηλός έκανε το 54-48 με 4 λεπτά να απομένουν για την περίοδο με αποτέλεσμα ο Πιανιτζάνι να καλέσει το τάιμ άουτ. Ο Στόουνρουκ σκόραρε για 3 αλλά ο Σπανούλης απάντησε άμεσα μετά από ασίστ του Σάρας (57-51). Ο Έλληνας γκαρντ συνέχισε ακάθεκτος και με ακόμα ένα τρίποντο έκανε το 60-53 πριν ο Μάικ Μπατίστ διαμορφώσει το 62-53 με το οποίο τελείωσε το τρίτο δεκάλεπτο.
ΚΡΑΧΤΗΣ
KRAXTIS-GR.BLOGSPOT.COM

Εξηντάχρονος αποπειράθηκε να σκοτώσει δυο Αλβανούς εργάτες

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009 - Ιωάννα Μαμάη

Εξηντάχρονος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας δυο Αλβανών εργατών στη Ρόδο, καθώς, όπως δημοσιεύει το ΑΠΕ, ο πρώτος με κυνηγητική καραμπίνα πυροβόλησε τους δεύτερους, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες, τρεις φορές.


Μετά από καταγγελία, ο 60χρονος συνελήφθη και του κατασχέθηκε η καραμπίνα την οποία κατείχε παράνομα. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο φερόμενος ως δράστης, προσήχθη ενώπιον της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο 60χρονος από την πλευρά του, ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη (27/3).

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Πρώτη η Ελλάδα στο φετινό ραντεβού με την “Ώρα της Γης”

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - Ρενάτα Γρυπάρη

Η οικολογική συνείδηση μπορεί να μην έχει ωριμάσει στην Ελλάδα, ωστόσο είναι αισιόδοξο το ότι η χώρα μας κατέχει φέτος την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συμμετοχές για την «Ώρα της Γης», την οικουμενική κινητοποίηση που στόχο έχει να στείλει μήνυμα συλλογικής δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακολουθούν οι Αυστραλοί, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, και οι Καναδοί.


Μόνο τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι το φετινό ραντεβού με τον…διακόπτη, στις 28 Μαρτίου 2009, στις 20:30, και η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται ενθουσιώδης: περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης 2009».

Η ιστορία

Το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή (Earth Hour) ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϊ ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες της αυστραλιανής πόλης να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Τότε, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τον επόμενο χρόνο η εκστρατεία μετατράπηκε στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή περίπο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 370 πόλεις 35 χωρών. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα.

Φέτος, στόχος είναι να συμμετάσχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1.000 πόλεις, ώστε να αποκτήσει δυνατή φωνή το μήνυμα υπέρ της συλλογικής δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, απηύθυνε κάλεσμα σε πολίτες, οργανισμούς νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να μετάσχουν στην Ώρα της Γης στις 28 Μαρτίου. Όπως δήλωσε, στις 20:30, και για μια ώρα, θα κλείσουν τα φώτα όχι μόνο στη Βουλή αλλά σε όλα τα κτίρια που χρησιμοποιεί το κοινοβούλιο για τις υπηρεσίες του.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα για συσκότιση των μνημείων του Παρθενώνα, του Φιλοπάππου, του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, του Λευκού Πύργου, του ναού του Ηφαίστου, του Διονυσιακού Θεάτρου, καθώς και το φρούριο στο Σούνιο.

Με σύνθημα «Σβήσε το φως, δες τη διαφορά», ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην κινητοποίηση και καλεί όλους τους δημότες της πόλης να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Ο Δήμος θα σβήσει τα φώτα στο Λόφο του Λυκαβηττού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων, σε όλα τα δημοτικά κτίρια (γυμναστήρια του ΟΝΑ, Πολιτιστικά Κέντρα, γραφεία των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων, Λέσχες Φιλίας κα.) και στις καμινάδες της «Τεχνόπολις».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ώρα της Γης», ο Δήμος Αθηναίων, ο ΣΚΑΪ και η WWF συνδιοργανώνουν το βράδυ του Σαββάτου (28/3) στις 8.00 το απόγευμα, μεγάλη συναυλία στην Πνύκα με τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Λουκά Καρυτινού.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες που έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους ξεπερνούν τις 32.000. Οι επιχειρήσεις είναι περισσότερες από 709, οι Δήμοι και Κοινότητες πάνω από 334, περισσότερα από 212 τα σχολεία, και περισσότεροι από 181 οι φορείς. Αναφορές στην Ώρα της Γης έχουν κάνει 421 blogs και ιστοσελίδες.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Πυροσβέστης ντύθηκε Σπάιντερμαν για να σώσει οχτάχρονο

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - COSMO.GR

Έναν παράξενο αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο επέξελε ένας πυροσβέστης στη Μπανγκόκ για να σώσει παιδάκι με ειδικές ανάγκες από πτώση. Ο μικρός, που πάσχει απο αυτισμό κατά την πρώτη μέρα του στο σχολείο βρέθηκε στο περβάζι έξω από την τάξη, η οποία ήταν στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Η αγάπη του μικρού για τους υπερήρωες έσωσε όμως την κατάσταση, καθώς ο πυροσβέστης ντύθηκε Spiderman και κατάφερε τον μικρό να τον εμπιστευτεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δάσκαλοι ειδοποίησαν την πυροσβεστική όταν ο οχτάχρονος, άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σκαρφάλωσε στο παράθυρο και βγήκε στο περβάζι. Ήταν η πρώτη μέρα του παιδιού στον παιδικό σταθμό και ίσως ο μικρός αισθάνθηκε ανασφάλεια και ήθελε να "ξεφύγει".

Οι δάσκαλοι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να τον κατεβάσουν αλλά απέτυχαν, γιατί ο μικρός δεν μπορούσε να πειστεί να γυρίσει πίσω.

Η λύση, όμως, ήρθε από τη μητέρα του οχτάχρονου η οποία ενημέρωσε τους πυροσβέστες για την αγάπη που έχει ο μικρός στους υπερ-ήρωες. Τότε ένας πυροσβέστης έφυγε για λίγο και επέστρεψε ντυμμένος υπέρ-ήρωας και συγκεκριμένα, Σπάιντερμαν. Ο μεταμφιεσμένος πυροσβέστης εμφανίστηκε μπροστά στον μικρό κρατώντας ένα ποτήρι χυμό. Ο μικρός - όπως μεταφέρει το BBC- χαμογέλασε και ρίχτηκε αμέσως πρόθυμα στην αγκαλιά του "Σπάιντερμαν", ο οποίος τον κατέβασε από το επικίνδυνο περβάζι.

Ο πυροσβέστης Σομτσάι Γουσαμπάι, δήλωσε οτι έχει τη στολή του Σπάιντερμαν για να κάνει πιο διασκεδαστικές τις ασκήσεις φωτιάς που πραγματοποιούνται, σε διάφορα σχολεία.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Συζητά και πάλι με τον Alpha η Ελλη Στάη


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - contra.gr
Την επιστροφή της στον Alpha διαπραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλη Στάη.

Η δημοσιογράφος συζητά με τη νέα ιδιοκτησία του σταθμού, καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή κ.. Μωραϊτη, το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ξανά με το κανάλι της Κάντζας, αυτή τη φορά παρουσιάζοντας μία εβδομαδιαία πολιτική εκπομπή.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στο κανάλι το τελευταίο διάστημα καθυστερεί την λήψη μίας συγκεκριμένης απόφασης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα παρθεί εν βρασμώ. Ωστόσο, συνδετικός κρίκος για την επικοινωνία της Ελλης Στάη με τη νέα ιδιοκτησία του Alpha φαίνεται ότι είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος είναι και στενός της φίλος εδώ και χρόνια.

Αλλάζει ώρα το κεντρικό δελτίο

Την ίδια στιγμή, το κεντρικό δελτίο του σταθμού αλλάζει ώρα και παρουσιαστή. Από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, το κεντρικό δελτίο του Alpha θα μεταδίδεται στις 19:00, με παρουσιαστή τον Αντώνη Σρόιτερ και όχι τη Ρίτσα Μπιζόγλη.

Οσο για τις αποχωρήσεις, αυτές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Στελέχη που εργάζονταν για χρόνια στο κανάλι, όπως η Ελένη Καλογεροπούλου, η Βασιλική Παναγιωτοπούλου και ο Κώστας Βαξεβάνης, αποτελούν παρελθόν για το κανάλι της Κάντζας.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - E. Oουόν: Οδεύει προς ΑΕΚ Αθηνών ...


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Πολύ πιθανόν ο Έντβιν Οουόν να αγωνίζεται τη νέα περίοδο στην ΑΕΚ Αθηνών. Η πλευρά του ποδοσφαιριστή και ο "Δικέφαλος", έχουν ήδη έλθει σε συμφωνία και το μόνο που απομένει είναι να την ενεργοποιήσει η ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
Ο ποδοσφαιριστής έχει συμβόλαιο με την ΑΕΛ για ακόμη δύο χρόνια, ωστόσο σε αυτό υπάρχει ρήτρα ύψους 300.000 Ευρώ, την οποία εφόσον καταβάλει οποιαδήποτε ομάδα, τότε ο πολυσύνθετος αμυντικός που ξεχώρισε στο φετινό πρωτάθλημα, μένει ελεύθερος.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

«Το κυβερνητικό σχέδιο απορρίφθηκε»Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας προκαλούν την κοινή λογική, τονίζει το ΠΑΣΟΚ

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας προκαλούν την κοινή λογική, τονίζει το ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi
Λόγω κυβερνητικής ανικανότητας και όχι της κρίσης, η Ελλάδα μπαίνει για δεύτερη φορά σε επιτήρηση, λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Αθήνα



Ο υπουργός Οικονομίας ή αδυνατεί να ερμηνεύσει τις συστάσεις της Κομισιόν ή προσπαθεί απροκάλυπτα να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη, απαντά το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ.Παπαθανασίου περί επιβεβαίωσης της ορθότητας της κυβερνητικής πολιτικής από τις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας δε την επίθεση του Γ.Παπαθανασίου στο ΠΑΣΟΚ, τον κατηγορεί ότι προκαλεί την κοινή λογική, όταν προσπαθεί να ασκήσει κριτική στις προτάσεις του Κινήματος, «επικαλούμενος την έκθεση - κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές της δικής του κυβέρνησης».

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κρίθηκε και απορρίφθηκε το σχέδιο της ΝΔ, όχι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ» τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας επισήμανε: «η δήλωση του κ. Παπαθανασίου σχετικά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, είτε δείχνει μία συγκλονιστική άγνοια των διαδικασιών και κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε - το πιθανότερο - αποτελεί μία απροκάλυπτη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης».

»Αντιγράφουμε από την έκθεση: 'στην περίπτωση της Ελλάδας, η μελέτη των συναφών παραμέτρων δεν μοιάζει θετική και δεν υποδεικνύει την ύπαρξη έκτακτων συνθηκών, που να επιτρέπουν την απομάκρυνση από την καθιερωμένη προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος'».

»Με απλά λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η Ελλάδα μπαίνει για δεύτερη φορά, μέσα σε πέντε χρόνια, σε επιτήρηση από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά σαφές ότι αυτό δεν οφείλεται σε έκτακτες συνθήκες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στη δική της διαχειριστική ανικανότητα και στις δικές της αδιέξοδες πολιτικές».

Σε ότι αφορά την επίθεση του υπουργού Οικονομίας στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η «προσπάθεια του κ. Παπαθανασίου να ασκήσει κριτική στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος την έκθεση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές της δικής του κυβέρνησης, προκαλεί την κοινή λογική. Το σχέδιο της ΝΔ κρίθηκε και απορρίφθηκε, όχι φυσικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «δεν προκαλεί βέβαια καμιά εντύπωση το σθένος με το οποίο ο κ. Παπαθανασίου υπερασπίζεται τις off shore εταιρίες, τους μεγαλομετόχους, τους ιδιοκτήτες της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και την μη ουσιαστική φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Διότι τα τελευταία πέντε χρόνια αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει, πολύ καθαρά, ποιους στηρίζει και προστατεύει».

»Ό,τι και να λέει ο υπουργός Οικονομίας, οι πολίτες γνωρίζουν ότι μονόδρομοι δεν υπάρχουν. Ότι επιλογές που στηρίζουν το εισόδημα του μέσου πολίτη και επενδύουν στο μέλλον της χώρας είναι εφικτές. Αρκεί φυσικά να είσαι αξιόπιστος. 'Αξιοπιστία': είναι μία λέξη της οποίας το νόημα η σημερινή κυβέρνηση απλώς δεν μπορεί να κατανοήσει» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ

kraxtis-gr.blogspot.com

Λ. Γρηγοράκος: Πάρτε αμέσως πίσω το ΦΕΚ με το "παραχαραγμένο" Προεδρικό Διάταγμα!

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Ερώτηση - φωτιά στη Βουλή μετά την αποκάλυψη του Press-gr...

.
Λ. Γρηγοράκος: Πάρτε αμέσως πίσω
το ΦΕΚ με το "παραχαραγμένο" Προεδρικό Διάταγμα!
.
Ερώτηση - φωτιά κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος για το σκάνδαλο που αποκάλυψε το Press-gr με το παραποιημένο Προεδρικό Διάταγμα για το ψάρεμα στον Λακωνικό Κόλπο.
Ο κ. Γρηγοράκος απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καταγγέλοντας «διασάλευση έννομης τάξεως, προσβολή κύρους θεσμών, παραχάραξη Π.Δ.», τονίζει ότι δημιουργείται "μείζον θέμα" και αποκαλύπτει ότι "η Προεδρία της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημερώθηκε για την παράκαμψή της με την απονενοημένη αυτή «Διόρθωση Σφαλμάτων»"!
Επίσης καλεί τον υπουργό να αποσύρει αμέσως το επίμαχο ΦΕΚ και να επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους.
Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Διασάλευση έννομης τάξεως, προσβολή κύρους θεσμών, παραχάραξη Π.Δ.»
Κύριε Υπουργέ,
Μείζον ζήτημα νομοθετικής, θεσμικής και ηθικής τάξεως συνιστά το πρωτοφανές σε περιεχόμενο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με Αρ. 44/12.3.2009, το οποίο σε σημείο του υπό τον τίτλο «Διορθώσεις Σφαλμάτων» παραχαράσσει το Προεδρικό Διάταγμα με ΦΕΚ 32 Α΄/24.2.2009 (Απαγόρευση αλιείας στη θαλάσσια περιοχή όρμου Βατίκων του Λακωνικού Κόλπου), πλαστογραφεί στην ουσία και παρακάμπτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και παραβιάζει το θεσμικό και κοινοτικό πλαίσιο της αλιείας στην επίμαχη περιοχή.
Ειδικότερα, γίνεται βίαιη και καθοριστική παρέμβαση στο Π.Δ. ΦΕΚ 32 Α΄/24.2.2009 με την προσθήκη των λέξεων «και τη νησίδα Παυλοπέτρι», που αποτελούν σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος αλλοιώνει το αρχικό πλαίσιο προς όφελος μειοψηφίας αλιέων που εδώ και χρόνια καταστρέφουν με βιτζότρατες, γρίπους και άλλα δυναμικά και συρόμενα αλιευτικά μέσα και εργαλεία τον γόνο των ψαριών, ανακόπτοντας την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό τους, και επιφέροντας οικολογική ανισορροπία και πλήγμα στην τοπική και εν γένει οικονομία. Η Προεδρία της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημερώθηκε για την παράκαμψή της με την απονενοημένη αυτή «Διόρθωση Σφαλμάτων» καθώς θα έπρεπε να κινηθεί διαδικασία για τη δημιουργία νέου σχεδίου Π.Δ. Το γεγονός μάλιστα ότι εντός παρενθέσεως στο τέλος της συγκεκριμένης διόρθωσης του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με Αρ. 44/12.3.2009 αναφέρεται ότι εμπνευστής και διεκπεραιωτής αυτής της πράξης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθιστά υπεύθυνη και υπόλογη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου του οποίου προΐστασθε.
Επειδή η εν λόγω απαράδεκτη και καταφανώς υποκινούμενη διάπραξη νομοθετικής και θεσμικής παρέκβασης έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις δημοσιοποιούμενη σε διάφορα ΜΜΕ απομειώνοντας το κύρος της Πολιτείας και προκαλώντας την κοινή γνώμη
Ερωτάστε:
1. Θα αποσυρθεί άμεσα το πιο πάνω σημείο του φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με Αρ. 44/12.3.2009, ώστε να ισχύσει το υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεπώς επίσημο ΠΔ με ΦΕΚ 32 Α΄/24.2.2009, το οποίο είναι και το μόνο που συμμορφώνεται με το Κοινοτικό Δίκαιο;
2. Θα επιβληθούν άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους υπεύθυνους για τη πράξη προσβολής των θεσμών και της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να αποκατασταθεί αφενός η έννομη τάξη και αφετέρου η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν;
24.3.2009
Ο Ερωτών Βουλευτής
Λεωνίδας Γρηγοράκος"

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com


Μόνιμα μέτρα ζητά η ΕΕ


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Μόνιμα μέτρα ζητά η ΕΕ
Στο 3,7% οριοθετεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2007 η Κομισιόν, ζητώντας σειρά μέτρων, μόνιμου χαρακτήρα, από την ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό του μέχρι το 2010 19:01
Πρόσθετα μόνιμα μέτρα το 2010 ζητάει από τη χώρα μας η Κομισιόν για τη μείωση του ονομαστικού ελλείμματος «σαφώς κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους», με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, έχοντας ανέλθει σε 3,5% του ΑΕΠ το 2007, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας υπολογίζεται σε 3,7% του ΑΕΠ το 2008, υπερβαίνοντας έτσι την τιμή αναφοράς του 3% και τα δύο έτη. Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλότερο από 3% το 2009 και θα υπερβεί το 4% το 2010 εφόσον δεν υπάρξει καμία αλλαγή της πολιτικής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες και την τρέχουσα επαναξιολόγηση των κινδύνων στις χρηματαγορές, που ασκούν περαιτέρω πίεση στον υψηλό φόρτο του χρέους, καθώς επίσης και το μέγεθος της απαραίτητης αναπροσαρμογής που είναι σχετικά μικρό, φαίνεται ότι ενδείκνυται η ταχεία διόρθωση του ελλείμματος έως το 2010.
Η Επιτροπή συνιστά ως εκ τούτου στο Συμβούλιο να ενισχύσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική διόρθωση το 2009 με τον διαρκή περιορισμό των δαπανών. Στη συνέχεια, η χώρα θα πρέπει να θεσπίσει πρόσθετα μόνιμα μέτρα το 2010 για τη μείωση του ονομαστικού ελλείμματος σαφώς κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών.
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες για τον έλεγχο των άλλων παραγόντων, εκτός των καθαρών δανειακών αναγκών, που συμβάλλουν στη μεταβολή των επιπέδων του δημόσιου χρέους, καθώς επίσης και για τη βελτίωση της συλλογής και επεξεργασίας των οικονομικών δεδομένων και ιδίως των δεδομένων του δημοσίου.
Τέλος, η Ελλάδα καλείται να βελτιώσει την ποιότητα και την διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και, με σκοπό την ανάκτηση των απωλειών ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξωτερικών ανισορροπιών, να εφαρμόσει επειγόντως τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρότασή σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο θα συζητηθεί κατά τις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα, ενώ η τυπική υιοθέτηση της σύστασης θα γίνει από το Συμβούλιο στις 24 Απριλίου.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com.


Νέα έρευνα συνδέει το κόκκινο κρέας με αυξημένη θνησιμότητα


ΤΡΙΤΗ 24 Μαρτίου 2009

Νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα αναδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Η νέα έρευνα, που έγινε σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις ότι η διατροφή με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όπως χάμπουργκερ, και κατεργασμένου όπως μπέικον και χοτ ντογκ είναι επιβλαβής για την υγεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Rashmi Sinha, του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις συμβουλές ειδικών για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου.

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 545.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 71 ετών, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τους παρακολούθησαν για δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν περισσότεροι από 70.000 θάνατοι.

Στην ανάλυση οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Σε διάστημα δέκα ετών, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χάμπουργκερ ενίσχυε στους άντρες κατά 22% τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και κατά 27% από καρδιοπάθεια, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 20% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου και κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο.

Για το κατεργασμένο κρέας, ο αυξημένος κίνδυνος της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ήταν γενικά ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Για να υπολογίσουν τον κίνδυνο, οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους των ανθρώπων που κατανάλωναν τις μεγάλες ποσότητες με αυτούς που κατανάλωναν τις μικρότερες.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν το περισσότερο κρέας, έτρωγαν περίπου 160 γρ. κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος την ημέρα ενώ όσοι κατανάλωναν το λιγότερο, έτρωγαν μόνο 25 γρ. την ημέρα.

'Οσοι ακολουθούσαν διατροφή με περισσότερο λευκό κρέας όπως κοτόπουλο και ψάρι, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-grt.blogspot.com


Σε κρίσιμη κατάσταση 33χρονος θύμα τροχαίου που εγκαταλείφθηκε


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ένας 33χρονος Ηρακλειώτης , θύμα τροχαίου ατυχήματος που εγκαταλείφθηκε στην άσφαλτο.

Ο 33χρονος, πρόεδρος των οργανωμένων φιλάθλων του ΟΦΗ επέστρεφε με μοτοσικλέτα στο σπίτι του από το γήπεδο όταν ασυνείδητος οδηγός έπεσε πάνω του και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου. Ο οδηγός συνελήφθη λίγα λεπτά αργότερα από διερχόμενο οδηγό.


''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

«Την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς»


Τρίτη, 24 Μάρτιος 2009 apo to apneargr


Λέει η παροιμία, κι εγώ θα ήμουν η τελευταία που θα την διέψευδα. Η αλήθεια να λέγεται, λοιπόν, και για το μεγαλοδημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, κι ας είναι ικανός μαζί με το σινάφι των ΜΜΕ να κατεβάζουν και ν’ ανεβάζουν κυβερνήσεις.

Ας είναι καλά όμως η ταπεινή Prezatv που μ’ ένα αδιάσειστο ηχητικό ντοκουμέντο μας λύνει πολλές απορίες για τη μυστηριώδη συνάντηση Καραμανλή-Χατζηνικολάου, και βεβαίως για την προσωπικότητα και το δημοσιογραφικό "ταλέντο" του τελευταίου. Τέθηκε λοιπόν στο δημοσιογράφο-σταρ γραπτώς, μέσω Email, το εξής καυτό ερώτημα από την Prezatv:

«Από πότε οι media-ρχες... μπορούν να έχουν τόσο στενές επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας;;; Πόσο εύκολο είναι να κλείσεις ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή... και γιατί ο πρωθυπουργός να πει σε έναν μεγαλοδημοσιογράφο μια τόσο σημαντική είδηση;;; Είδατε τελικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ανεβάζουν και κατεβάζουν τις εκάστοτε εξουσίες;;;»

Στο ερώτημα τούτο ο... κ. Χατζηνικολάου απάντησε στον αέρα μέσα από τη συχνότητα του real fm. Ακούστε την απάντηση εδώ . Ο εκνευρισμός του μεγαλοδημοσιογράφου και ο υπερτονισμός σε λέξεις-κλειδιά είναι προφανής. Ο άνθρωπος φαίνεται φανερά ενοχλημένος από την ερώτηση. Παραθέτω την απάντησή του απομαγνητοφωνημένη:

«Καλημέρα και στο φίλο μου εδώ το "πρεζάκι της Αθήνας" από το prezatv.blogspot.com, που με ρωτά "από πότε οι media-ρχες – εγώ είμαι αυτός; – μπορούν να έχουν τόσο στενές επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας;;; Πόσο εύκολο είναι να κλείσεις ραντεβού με τον Καραμανλή... και γιατί ο πρωθυπουργός να πει σε έναν μεγαλοδημοσιογράφο μια τόσο σημαντική είδηση;;;" Ε, φαντάζομαι ότι οι ερωτήσεις σου είναι προς τον Πρωθυπουργό, όχι προς εμένα. Τώρα μακάρι οι media-ρχες, όπως του αποκαλείς, εγώ θα τους έλεγα αλλιώς αλλά δε βαριέσαι τώρα, είπαμε αρκετές φωτιές έχουμε ανάψει ήδη, μακάρι να είχαν όλοι τόσο στενές επαφές με τον Πρωθυπουργό της χώρας για να βγάλουν κάνα ρεπορταζάκι. Γιατί συνήθως οι media-ρχες, αγαπητέ πρεζάκι της Αθήνας, από το prezatv.blogspot.com, τις επαφές με τους πολιτικούς δεν τις κάνουν για ρεπορτάζ. Γκέκε; Διαφημισούλες, γιατί εμείς μόνο απ’ αυτές ζούμε, και σε λίγο πάλι μαζί.»

Για ελάτε τώρα να βγάλουμε άκρη από την ομολογία που ακούσαμε από "το στόμα του λύκου": «συνήθως οι media-ρχες … τις επαφές με τους πολιτικούς δεν τις κάνουν για ρεπορτάζ.» Χμμμ! Για ποιο λόγο άραγε κάνουν οι media-ρχες τις επαφές με πολιτικούς, αν όχι για ρεπορτάζ; Τι κουβέντιαζαν επί 65 λεπτά, όπως ομολόγησε ο κ. Χατζηνικολάου στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ALTER ότι διήρκεσε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό; Κι αφού η συνάντηση δεν έγινε για ρεπορτάζ, γιατί στη συνέχεια έκανε βούκινο τις εκμυστηρεύσεις του πρωθυπουργού; Απλά για να πουλήσει περισσότερα φύλλα; Και γιατί στο πρωτοσέλιδο της Realnews έγραφε: «Τι είπε ο Πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του για τις προσωπικές του αποφάσεις και τα σενάρια διαδοχής» και δεν αποκάλυπτε ότι οι στενοί συνεργάτες ήταν εκείνος ο ίδιος, αλλά το έβγαλε στη φόρα στο δελτίο ειδήσεων για να διαψεύσει την περί κουρασμένου πρωθυπουργού διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Εντάσσονται, άραγε, όλα τούτα στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας; Για να προδώσεις, πρέπει πρώτα να ανήκεις, είχε πει ο Kim Filby, ένας Άγγλος διπλωμάτης, κατάσκοπος των Σοβιετικών… Και ο Νίκος Χατζηνικολάου φαίνεται πως ανήκε στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό και η εφημερίδα του πήρε ολοσέλιδη κρατική διαφήμιση (σελίδα 57) του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, για τον Προϋπολογισμό του 2009 από το πρώτο της φύλλο! (Δείτε εδώ)

Τι πήγε λοιπόν να κάνει ο κ. Χατζηνικολάου στο Μαξίμου; Μήπως πήγε για να προσφέρει στον Καραμανλή φιλικό αυτί ώστε ο τελευταίος να του πει τον πόνο του; Δηλαδή μήπως ο Καραμανλής τον κάλεσε για να του εκμυστηρευτεί την κούραση – που φυσικό είναι να έχει με τόσα μποφόρ που δέχεται, καθότι κοινός θνητός είναι κι αυτός – και την απέραντη μοναξιά του; Ή μήπως πήγε για να διαπραγματευτεί κάνα πακέτο κρατικών διαφημίσεων και δεν τα βρήκαν, εξού και τάβγαλε όλα στη φόρα; Μήπως, λέω... υποθέσεις κάνω μπας και βγάλω κάποιο νόημα. Μας είπε ο κ. Χατζηνικολάου ότι εκεί δεν πήγε για καφέ, αφού είναι πάνω απ’ όλα δημοσιογράφος. Ωραία λοιπόν! Για καφέ δεν πήγε, για ρεπορτάζ δεν πήγε, τότε γιατί διάβολο πήγε; Μήπως εκτελούσε εντολές άνωθεν και ήθελε να του αποσπάσει εξομολόγηση;

Επαναλαμβάνω την ερώτηση: γιατί ο κ. Χατζηνικολάου δεν παρουσίασε τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό ως συνέντευξη, αλλά είπε ότι τάχα οι πληροφορίες του δόθηκαν από στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή; Τι ήθελε να κρύψει; Ή μήπως θεωρούσε τον εαυτό του ως στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, και ο πληθυντικός είναι απλά πληθυντικός μεγαλειότητας;

Κάτι δεν μου πάει καλά με την όλη υπόθεση, και παρόλο που έγραψα ένα σκληρό άρθρο για τον Καραμανλή εξαιτίας της φράσης του «έχω κουραστεί», η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να χειροκροτήσω τα αντιδεοντολογικά καμώματα του κ. Χατζηνικολάου. Κάτι λάκκο έχει η φάβα... Μου θυμίζει το γνωμικό: Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται…

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
Και συμμερίζομαι κάτι που είχε γράψει ο Αισχύλος: «Δεν υπάρχει αρρώστια που να μου προκαλεί περισσότερη αηδία από την προδοσία» (Προμ. Δεσμ.)

Μαρία Σεφέρου

Αποκλειστικό - προσεχώς "συνέταιροί" Ντέμης, Ζήκος ΚΑΙ... Κόκκαλης!



ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Τις νέες σελίδες της επαγγελματικής τους καριέρας στη μετά ΑΕΚ εποχή ετοιμάζονται να ";γράψουν";, ο Ντέμης Νικολαϊδης και ο Άκης Ζήκος. Σε αυτή την προσπάθεια τους, μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Sportnet, οι δύο πρώην ";κιτρινόμαυροι"; θα έχουν την υποστήριξη και του Σωκράτη Κόκκαλη, αποδεικνύοντας πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ικανά να παραμερίσουν τις όποιες ";συγκρούσεις"; υπήρχαν με τον διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού, την εποχή που ο μεν Ντέμης ήταν πρόεδρος της ΑΕΚ, ο δε Ζήκος, φορούσε την φανέλα με τον ";δικέφαλο";.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Νικολαϊδης και Ζήκος, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην δημιουργία μιας εταιρίας ";μάνατζμεντ";, η οποία θα εκπροσωπεί αθλητές αλλά και καλλιτέχνες!
Οι δύο άνδρες, τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψαν στο Λονδίνο, γι'αυτό τον σκοπό, όπου και συναντήθηκαν με στελέχη ανάλογων εταιριών, ώστε αφενός μεν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το νέο τους εγχείρημα, αφετέρου δε να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις των συγκεκριμένων στελεχών για το ενδεχόμενο να απασχοληθούν στη νεοσύστατη εταιρία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Νικολαϊδης-Ζήκος, έχουν κάνει ήδη κρούσεις σε ";μεγάλα"; ονόματα, του αθλητικού αλλά και καλλιτεχνικού χώρου, ώστε η ανακοίνωση της δημιουργίας της εταιρίας να συνοδευτεί με την ανακοίνωση συμφωνιών, που θα προκαλέσουν αίσθηση.
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα θεωρούσαν βέβαιη την εκπροσώπηση της Δέσποινας Βανδή από την εταιρία του συζύγου της, η γνωστή τραγουδίστρια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποχωρήσει από τη ΗΕΑVEN αφού οι δύο πλευρές δεσμεύονται με πολύ ισχυρό συμβόλαιο.
Αντίθετα, ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, αναμένεται να εκπροσωπηθούν από την εταιρία των Νικολαϊδη-Ζήκου, με τον Ισμαέλ Μπλάνκο να θεωρείται ένα από τα πρώτα ονόματα που θα έχει η λίστα της εταιρίας.
Όσο για τον Σωκράτη Κόκκαλη... Οι πληροφορίες του Sportnet, αναφέρουν ότι έχει ήδη ενημερωθεί για τα σχέδια των δύο ανδρών, με τους οποίους έχει αποφασίσει να υπάρξει συνεργασία. Τόσο σε θέματα (μεταγραφικά, διαφημιστικά κ.α) του Ολυμπιακού, όσο και στις υπόλοιπες εταιρίες του προέδρου των ";ερυθρολεύκων";, που προφανώς εμπιστεύεται τις ";φρέσκες"; ιδέες των δύο πρώην ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Λεπτομέρειες προσεχώς...
Νίκος Συρίγος
''ΚΡΑΧΤΗΣ΄΄ kraxtis-gr.blogspot.com

Οι απατεώνες και οι φιλλέληνες του 1821

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Από τις μακρινές στέπες της Ρωσίας μέχρι τις ΗΠΑ και από το Ιάσιο μέχρι την Κύπρο, η Επανάσταση του 1821 "γέννησε" δεκάδες εθνικούς ευεργέτες και χιλιάδες αείμνηστους ήρωες.

Ταυτόχρονα όμως, πρόσφερε έδαφος σε καιροσκόπους, που δεν δίστασαν να σφετεριστούν δημόσια έσοδα από πωλήσεις εθνικών κτημάτων και δάνεια ή να «εξαφανίσουν» -προς ίδιον όφελος- δωρεές και εισφορές εράνων. Ενδεικτικό είναι ότι ολόκληρη φρεγάτα από τις ΗΠΑ -που πληρώθηκε με πόρους από δάνειο εξωτερικού- απλά δεν έφτασε στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, σε εκδήλωση για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκά Ανανίκα.

Τα χρυσά σκεύη των μονών και τα δημόσια ακίνητα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μοναδικό ομιλητή στην εκδήλωση, τα χρηματικά ποσά που συγκεντρώθηκαν για τη χρηματοδότηση της Επανάστασης ήταν τεράστια. Μόνο οι εκκλησίες και οι μονές, υποχρεώθηκαν δια νόμου να προσφέρουν για τον Αγώνα αργυρά και χρυσά σκεύη αξίας 140.000 γροσιών.

Από τη δε εκποίηση εθνικών κτημάτων εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν 3,5 εκατ. γρόσια. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση συνήψε δύο δάνεια εξωτερικού, ονομαστικού ύψους 800.000 αγγλικών λιρών (1824) και 2 εκατ. λιρών (1825).

Οι τραπεζίτες του Λονδίνου, οι "ακριβοί" μεσολαβητές και η αμερικανική φρεγάτα που δεν έφτασε ποτέ...

Τα δύο δάνεια εξωτερικού εξελίχθηκαν -σύμφωνα με τον καθηγητή- σε δυσεπούλωτη πληγή για την ελληνική οικονομία, συνεπεία χειρισμών των Α.Λουριώτη και Ι.Ορλάνδου, που ανέλαβαν τη διαπραγμάτευσή τους με τραπεζίτες του Λονδίνου.

Το δάνειο του 1824, ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών, απέδωσε 472.000 λίρες, από τις οποίες στην ελληνική κυβέρνηση έφτασαν οι ?308.000, κατόπιν αφαίρεσης τοκοχρεολυσίων και πληρωμών προς «μεσολαβητές».

Το δάνειο του 1825 απέδωσε πραγματικό κεφάλαιο 1.100.000 λιρών, από το οποίο η κυβέρνηση έλαβε περίπου το ...ένα ένατο. Τα υπόλοιπα πήγαν για προπληρωμή τοκοχρεολυσίων, μεσιτικά έξοδα και για παραγγελία δύο φρεγατών σε αμερικανικά ναυπηγεία και πέντε ατμοκίνητων πολεμικών στη Βρετανία.

Από τα πέντε βρετανικά πολεμικά, που έπρεπε να είχαν φτάσει στην Ελλάδα Μάρτιο του 1826, το πρώτο αφίχθη τέλος του 1827 και το δεύτερο το 1828, μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, ιστορικές πηγές αποδίδουν την πτώση του Μεσολογγίου και στην καθυστερημένη άφιξη των πλοίων.

Όσον αφορά τις δύο φρεγάτες που είχαν παραγγελθεί στις ΗΠΑ και πληρωθεί με χρήματα δανείου του 1825, τελικά έφτασε η μία. Όταν η Γ' Εθνική Συνέλευση Τροιζήνας όρισε Λογιστική Επιτροπή για την επεξεργασία των εθνικών λογαριασμών στο διάστημα 1822-1827, τα συμπεράσματα ήταν απογοητευτικά: «τα εθνικά κατάστιχα ήσαν νοθευμένα και πλήρη από καταχρήσεις και πλαστοπαρτίδες ». «Εις τα κατάστιχα ευρίσκονται και παράνομοι πωλήσεις εθνικών κτημάτων και ανύπαρκτοι πληρωμαί αυτών .»

Το 1935, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδίκασε στους Ορλάνδο-Λουριώτη χρέος 809.000 δραχμών προς το δημόσιο. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο καθηγητής, η απόφαση ουδέποτε εκτελέστηκε.

Πολεμοφόδια από τη Σμύρνη στην απελευθέρωση της Καλαμάτας

Στον αντίποδα, με χρήματα Ελλήνων της Ρωσίας αγοράστηκαν 40 πυροβόλα. Φιλικοί της Σμύρνης έστειλαν πολεμοφόδια στη Μάνη, εξοπλίζοντας 2.000 Μανιάτες και Μεσσήνιους, που στις 23/3/1821 απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.

Στις αρχές Απριλίου ξεσηκώθηκαν Ύδρα και Σπέτσες και 52 Σπετσιώτικα και Υδραίικα καράβια «επιστρατεύτηκαν» για την Επανάσταση. Λίγο αργότερα ενώθηκαν μαζί τους τα Ψαρά. Χρήματα για την οργάνωση ένοπλων σωμάτων έστελνε αδιαλείπτως σε Έλληνες οπλαρχηγούς η Φιλική Εταιρία. Εξάλλου, οι εθελοντικές εισφορές από τη Δ. Ευρώπη για την ενίσχυση του Αγώνα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. γαλλικά φράγκα μέχρι τέλους 1826.

Οι φιλέλληνες της Αμερικής συγκέντρωσαν την περίοδο 1824-1827 περίπου 80.000 δολάρια για τους μαχόμενους Έλληνες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν τα χρήματα αυτά έφτασαν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν, ασφαλώς, η οικονομική συνεισφορά της Μαντώς Μαυρογένους, η οποία δαπάνησε όλη την προσωπική της περιουσία, όπως και της Μπουμπουλίνας, για την οποία όμως δεν βρέθηκε χρηματική εκτίμηση. ΑΠΕ /ΜΠΕ


''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr/blogspot.com

Νέα «ανάσα» για τους δανειολήπτες – Μηνιαίο όφελος 50 ευρώ για δάνειο 200.000 ευρώ

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Νέες μειώσεις επιτοκίων στο 1% προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα σημάνει αυτομάτως μειώσεις για τις δόσεις των νοικοκυριών στην Ελλάδα που αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια. Το μελλοντικό επιτόκιο των βασικών δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης, το οποίο είναι σήμερα στο 1,5%, θα μειωθεί εκ νέου, αναφέρει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να λάβει «μη συμβατικά μέτρα» στήριξης της οικονομίας.

Ήδη τα επιτόκια έχουν πέσεις και στην αγορά λανσάρονται στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 3%, ενώ η νέα πτώση θα μειώσει τη μηνιαία δόση ενός στεγαστικού δανείου κατά 50 ευρώ. Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ με 20ετή διάρκεια αποπληρωμής και επιτόκιο 3,5% (1,5% ΕΚΤ + 2% περιθώριο) έχει σήμερα μηνιαία δόση 1.159 ευρώ. Με την πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 1% η δόση του ίδιου δανείου θα μειωθεί στα 1.109 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν η μία μετά την άλλη στη δημιουργία νέων στεγαστικών δανείων με εγγύηση σε περίπτωση που ο δανειολήπτης μείνει άνεργος. Μετά την Εμπορική η Eurobank ανακοίνωσε χθες ότι ρίχνει στην αγορά στεγαστικό που παρέχει τη σιγουριά κάλυψης έως και 12 δόσεων σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος, λόγω απόλυσης, ατυχήματος ή ασθένειας, προσφέροντας έτσι μια ομπρέλα προστασίας στους κατόχους του δανείου για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ !...

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2004 apo ton logoploko
Το κατάφεραν κι αυτό : οδήγησαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, στην απαξίωση και τις ζημιές ! Όπως ανακοινώθηκε, η Δημόσια Επι-χείρηση Ηλεκτρισμού παρουσίασε προ φόρων ζημίες για το 2008, ύψους 395,9 εκατ. ευρώ, έναντι προ φόρων κερδών 276,4 εκατ. Ευρώ, που είχε το 2007, αν και αυτή η χρονιά, (το 2007), είχε πάει χάλια, μιας και από τα 276, τα 165 εκατ. Ευρώ προέρχονταν από το ξεπούλημα της Tellas…
΄Εχοντας ως αποκλειστικό πολιτικό τους στόχο, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοκεφαλαιού-χων, που θέλουν να ελέγξουν την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, ευνούχισαν τη ΔΕΗ, αποτρέποντάς την, από το να κάνει νέες επενδύσεις, είτε επέκτασης, είτε αναμόρφωσης, εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού, των υπαρχουσών υποδομών της κι έτσι το αποτέλεσμα ήρθε μοιραίως.

Να σημειωθεί πως οι ζημιές καταγράφηκαν, παρ΄ όλες τις συνεχείς ανατιμήσεις, που οι διοικούντες την επιχείρηση και οι από πάνω τους κυβερνητικοί, επέβαλλαν στα τιμολόγια της εταιρείας, επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό με πολλά εκατομμύρια Ευρώ…

Οι σκανδαλωδώς αμοιβόμενοι, με υπέρογκους μισθούς και bonus, διορισμένοι από το Καραμανλάτο, διοικούντες, με πρώτον τον ανεκδιήγητο Αθανασόπουλο, επιχειρούν ν΄ αποδώσουν τις ζημιές στις αυξήσεις του πετρελαίου. Οι νεκροθάφτες της ΔΕΗ αποσιωπούν όμως, πρώτον τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των τιμολογίων που πέρασαν, δεύτερο το σταμάτημα κάθε νέας επένδυσης που επέβαλλαν και τρίτον τη λεηλασία της επιχείρησης με τα υπέρογκα έξοδα που έκαναν…

Ο συρφετός των ανίκανων και αδέξιων νεοδεξιών του Καραμανλή, στο πέρασμά του από την εξουσία δεν άφησε τίποτα όρθιο !

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ... Με διώξανε λόγω του Βατοπεδίου;

Aπό τον Κώστα Βαξεβάνη
http://www.koutipandoras.gr/ press.gr

Κύριε υπουργέ
Η ενημέρωση δεν είναι μια πολυτέλεια της Δημοκρατίας. Είναι συστατικό στοιχείο της και προυπόθεσή της. Η ενημέρωση, η αλήθεια δηλαδή. Ας πούμε την αλήθεια. Ή μάλλον πείτε την αλήθεια. Έχετε στη διάθεσή σας (και τα μισθολόγια του υπουργείου σας) έναν στρατό από δημοσιογράφους οι οποίοι υπηρετούν ή έχουν συμβάσεις , με τις κατά καιρούς Γενικές Γραμματείες και τις διάφορες γραμματείες των Γραματειών.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις σε blogs , αποκάλυψαν πολλά απ τα ονόματα αυτών των δημοσιογράφων. Διαπίστωσα όπως όλοι άλλωστε, πως η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, δεν είναι άνεργοι δημοσιογράφοι. Δεν είναι καν, μάχιμοι δημοσιογράφοι. Είναι γνωστοί πολυθεσίτες, αργόμισθοι, υλικά ανακύκλωσης στον φαύλο (και όχι δημοσιογραφικό) κύκλο της διαπλοκής. Πείτε την...
αλήθεια κύριε υπουργέ. Τι ακριβώς κάνουν όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι; Γιατί για τους υπόλοιπους ,οι πάντες γνωρίζουν και βλέπουν τη δουλειά τους. Ποιά ακριβώς είναι η εργασία τους; Δελτία τύπου, τηλεγραφήματα, αποδελτιοποιήσεις; Τι κύριε υπουργέ, που μάλιστα δεν μπορούν να κάνουν τόσοι άνεργοι και άξιοι συνάδελφοι;
Αληθεύει κύριε υπουργέ, πως μέσα στις λίστες των Γραμματειών και ανάμεσα σε συναδέλφους που χρησιμοποιούνται ως «ξεκάρφωμα», είναι οι άνθρωποι των παλιών μαύρων κονδυλίων; Αληθεύει πως μέσα στις λίστες καλύπτονται και «εξυπηρετούνται» άνθρωποι άλλων...υπηρεσιών;
Και τέλος κύριε υπουργέ, αληθεύει η πληροφορία πως μέσω έμμισθων ανθρώπων σας, που δεν πάτησαν ποτέ στη Γραμματεία αλλά πληρώνονται απ αυτή, και ταυτόχρονα είναι στελέχη του καναλιού όπου εργάζομαι, απαιτήσατε ως κυβέρνηση την απομάκρυνσή μου επειδή «έχω προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία με το Βατοπέδι;»
Αν όχι κύριε υπουργέ, περιμένω να απαντήσετε τι κάνει ο καθένας από τους δημοσιογράφους που δουλεύουν στις λεγόμενες «Γραμματείες» σας.

Οτι τίποτα δεν πάει καλά με την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο δεν είναι νέο.

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Κουρασμένη και η... υπευθυνότητα!
Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου

Οτι τίποτα δεν πάει καλά με την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο δεν είναι νέο.

Το κυριακάτικο, όμως, «επικοινωνιακό» αλαλούμ δεν έχει προηγούμενο. Από τη μία μεριά το Μαξίμου διέρρεε ότι ο Καραμανλής είναι έτοιμος να αναμετρηθεί ο ίδιος με την «κρίση» και να την αντιμετωπίσει με επιτυχία, χάρη στην υπευθυνότητά του και «ποντάρει» σ' αυτό για να νικήσει στις εκλογές, ενώ από την άλλη εκμυστηρευόταν στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου ότι έχει κουραστεί και «αν οι εκλογές χαθούν, θα φύγει...».

Η πλήρης... αυτοακύρωση! Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τις απαντήσεις του επιβεβαίωσε πλήρως την «εξομολόγηση» του πρωθυπουργού. Ουσιαστικά ο Καραμανλής δείχνει να επιβεβαιώνει και να κατανοεί ότι τα όρια της πολιτικής του ηγεμονίας εξαντλούνται. Η «κόπωση» και η «διάθεση φυγής» είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις των πολιτικών εκτιμήσεών του. Η γνωστοποίησή τους όμως από τώρα, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, στο κατά πόσον, κάτω απ αυτές τις δεδηλωμένες δημόσια διαθέσεις του, μπορεί να ηγείται μίας κυβέρνησης, ενός κόμματος και να διαχειρίζεται ταυτόχρονα με «επιτυχία» μία κρίση με πολλές «άγνωστες» παραμέτρους και μάλιστα μακράς διαρκείας.

Ο λάθος επικοινωνιακός χειρισμός είναι το λιγότερο. Θα λέγαμε, αμελητέος. Η ουσία βρίσκεται στις πολιτικές επιπτώσεις, σε σχέση με την «κυβερνησιμότητα» της χώρας, όταν ο πρωθυπουργός της εμφανίζεται ως «άμεσα εξοφλητέος»!

Κάτω απ αυτή την οπτική εξηγούνται πια λογικά τόσο η τελευταία πρωτοβουλία του κ. Σουφλιά («έφτιαχνε» κυβέρνηση) όσο και η ιδιαίτερη κομματική κινητικότητα της Ντόρας και γενικά του «Μητσοτακέικου».

Τα σενάρια «αποχώρησης και διαδοχής» παίρνουν σάρκα και οστά. Η αντίδραση των «καραμανλικών δυνάμεων» είναι αναμενόμενη και δεν πρόκειται να αργήσει να εμφανιστεί. Αν και κορυφαίοι κυβερνητικοί εκπρόσωποί του (όχι οι δελφίνοι), υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν προσεγγίσει ή έχουν προσεγγιστεί από την κ. Μπακογιάννη.

Αποκτούν επίσης άλλο «φως» τα τελευταία ανοίγματα του κ. Καρατζαφέρη στη ΝΔ και η «σύγκρουσή του» με την Ντόρα. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός σκηνικού ραγδαίων εξελίξεων και ανατροπών.

Ολα αυτά περιγράφουν ένα πλαίσιο «κυβερνητικής αστάθειας» και απώλειας κάθε προωθητικής δυναμικής που προκύπτει ακόμα και από τις «διαθέσεις» του πρωθυπουργού!

Μήπως, τελικά, οι «δίδυμες εκλογές» τον Ιούνιο είναι μία λύση που δεν πρέπει να χαθεί;

ΚΡΑΧΤΗΣ kraxtis-gr.blogspot.com

Στα Λύκεια το μηχανογραφικό

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Στη διάθεσή τους έχουν από χθες το μηχανογραφικό δελτίο οι υποψήφιοι προκειμένου να το μελετήσουν πριν από τη συμπλήρωση και την κατάθεσή του τον Ιούλιο και αφού έχουν πάρει τους βαθμούς τους με τις επιδόσεις τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι, σύμφωνα με απόφαση που ήδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από το 2010 και εφεξής αλλάζει ο τρόπος εξέτασης των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας. Ειδικότερα, το μέρος της εξέτασης που αφορούσε τη μετάφραση ξενόγλωσσου κειμένου στην ελληνική γλώσσα καταργείται.

Αντί της μετάφρασης θα ζητείται από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε 8-10 ερωτήσεις κλειστού τύπου, με βάση ξενόγλωσσο κείμενο με το οποίο θα διαπιστώνεται η ικανότητα κατανόησης γραπτού λόγου.

Οπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται πιο αντικειμενική αξιολόγηση στο μάθημα της ξένης γλώσσας, ενώ, όπως σημειώνεται, η μετάφραση δεν περιλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα της ξένης γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε φέτος να δώσει νωρίτερα το μηχανογραφικό δελτίο, ώστε οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους να έχουν μπροστά τους άφθονο χρόνο να το μελετήσουν. Φυσικά αυτή τη στιγμή ένας υποψήφιος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενημερωθεί για τις νέες σχολές που εντάχθηκαν στο μηχανογραφικό.

Κατά τα λοιπά βέβαια δεν έχει κάποια άλλη χρησιμότητα το μηχανογραφικό αυτή την περίοδο, αφού η επιλογή των σχολών από την πλευρά των υποψηφίων γίνεται επί της ουσίας μετά τις εξετάσεις και όταν ο υποψήφιος έχει ενημερωθεί για τις επιδόσεις του στα μαθήματα.

Πάντως χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το μηχανογραφικό δελτίο για τις Πανελλαδικές του 2009 των υποψηφίων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ (www.ypepth.gr/exams). Ολοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το μηχανογραφικό δελτίο είτε μέσω του Διαδικτύου είτε απευθείας από το λύκειό τους.ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com

Παρθενιά σε δημοπρασία! Τί άλλο θα δούμε, για βγάλουν χρήματα....

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Παρθενιά σε δημοπρασία
Μια ακόμη νεαρή κοπέλα από την Ρουμανία δεν δίστασε να βγάλει σε δημοπρασία στο διαδίκτυο την παρθενιά της με σκοπό να πληρώσει το πανεπιστήμιο στο οποίο θα φοιτήσει

Άλλοι χρειάστηκε να πουν «Αμάρτησα για το παιδί μου» και άλλοι «Πουλήθηκα για τις σπουδές μου». Η διεθνής οικονομική κρίση ήταν επόμενο ότι θα έχει και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς όλοι και περισσότεροι καταφεύγουν σε απίστευτους τρόπους για να εξεύρουν χρήματα.

Μια ακόμη νεαρή κοπέλα από την Ρουμανία δεν δίστασε να βγάλει σε δημοπρασία στο διαδίκτυο την παρθενιά της με σκοπό να πληρώσει το πανεπιστήμιο στο οποίο θα φοιτήσει!
Η 18χρονη Αλίνα Πέρσι έβαλε την αγγελία της στο γερμανικό site www.gesext.de, το οποίο ειδικεύεται στις γνωριμίες και τις ερωτικές δημοπρασίες! Η νεαρή κοπέλα αναφέρει στην αγγελία της: « Έχω ύψος 1.72, ζυγίζω 49 κιλά, έχω μαύρα μάτια και είμαι από την Ρουμανία. Δεν καπνίζω και έχω πιστοποιητικό παρθενιάς από γυναικολόγο. Θέλω η πρώτη μου φορά να είναι ξεχωριστή και όχι απότομη. Ο νικητής της δημοπρασίας θα μπορεί να περάσει μαζί μου ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο αρκεί να καλύψει τα έξοδα της μεταφοράς και του ξενοδοχείου.»
Η Αλίνα αποφάσισε να προχωρήσει στην δημοπρασία για να συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζονται για τις σπουδές της, όμως παράλληλα ελπίζει ότι ο νικητής θα γίνει και σύζυγος της!
Σημειώνεται ότι η νεαρή κοπέλα ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 50.000 ευρώ αλλά μέχρι στιγμής και τρεις ημέρες πριν τελειώσει η δημοπρασία η μεγαλύτερη προσφορά ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Πλησιάζει το τέλος της αγωνίας για 175 χιλιάδες υποψηφίους


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Στους 103.530 έφτασε ο αριθμός όσων βαθμολογήθηκαν στην ειδική γραπτή δοκιμασία (τεστ γενικών γνώσεων & δεξιοτήτων) του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη 1Τ/2007, για την οποία είχαν αρχικά κατατεθεί περισσότερες από 175.000 αιτήσεις συμμετοχής και διενεργήθηκε σε 1.035 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η βαθμολογία των συμμετεχόντων έχει ήδη εκδοθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τη βρουν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr).

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν, όπως ισχύει για όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή να καλούν το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στον αριθμό 1.500. Διευκρινίσεις για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την αναζήτηση βαθμολογίας των διαγωνισθέντων παρέχονται από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα, τηλ.: 2131319100).

Επισημαίνεται ότι ο οριστικός πίνακας βαθμολογίας θα προκύψει μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, που σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις δεν επιτρέπεται να αφορούν επανεξέταση των γραπτών ή νέα βαθμολόγηση, η προθεσμία υποβολής των οποίων ορίζεται από τη Δευτέρα 30.03.2009 έως και την πάροδο της Τετάρτης 08.04.2009.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com


Παραπομπή στη Χάγη προτείνει ο Σημίτης

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Την ανάγκη να λυθούν το συντομότερο δυνατόν οι ελληνοτουρκικές διαφορές που απασχολούν από το 2003 τις "διερευνητικές συνομιλίες'' ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας , τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά από διάλεξη που έδωσε το πανεπιστήμιο BILGI στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να λύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο δυνατόν . Όσα θέματα δεν μπορούν να λυθούν με τις συνομιλίες θα παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για την παραπομπή στη Χάγη , είπε ότι πρέπει να συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη η διαφορά που πρέπει να λυθεί . "Δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής παραπομπή" είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δημοκρατία και διαφορετικότητα στην Ε. Ε.
Έκκληση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενότητα στην αντιμετώπιση της παγκοσμίας κρίσης , απηύθυνε ο Κώστας Σημίτης από το Πανεπιστήμιο BILGI . " Η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη", είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του που αφορούσε τη διαφορετικότητα και τη δημοκρατία στην Ε.Ε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η απάντηση στην σημερινή κρίση , δεν μπορεί να δοθεί από κάθε κράτος ξεχωριστά . "Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η "οικονομική διακυβέρνηση" στην οποία η Ε.Ε. υπολείπεται σημαντικά" , είπε ο πρώην πρωθυπουργός και επέκρινε τις αντιλήψεις που σήμερα επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που παράγουν την αντίληψη της ελάχιστης επέμβασης της Επιτροπής στη διαχείριση των προβλημάτων.

Ο κ Σημίτης προέβλεψε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθούν διαφορετικά επίπεδα συνεργασίας και τόνισε ότι η εξειδίκευση αυτή δεν είναι αρνητική για την ενότητα και τη δημοκρατία στην Ε.Ε.

"Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προχωρήσει με την σταδιακή δημιουργία ευρύτερων μορφών συνεργασίας διαφόρων τύπων σε διάφορους τομείς της πολιτικής .

Θα συνιστούν ένα δίκτυο , στο κέντρο του οποίου θα είναι τα βασικά κράτη που θα συμμετέχουν σε όλες τις μορφές συνεργασίας. Έτσι , κάτω από την ομπρέλα που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσαρμοστούν κατά περίπτωση διάφορα επίπεδα ενότητας και διαφορετικότητας ,ενόσω θα επεκτείνεται η συνεργασία.", είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις για τη θέση της Τουρκίας στην Ε.Ε. τόνισε ότι η Ε.Ε δεν μπορεί ακόμα να αντιμετωπίσει θέμα διεύρυνσης προς άλλη κατεύθυνση . Το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έθεσε θέμα ένταξης. "Το θέμα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί πριν αφομοιωθεί η τελευταία μεγάλη διεύρυνση της Ένωσης προς την ανατολική Ευρώπη," είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης δημόσιας συζήτησης σε όλη την ευρωπαϊκή έκταση για τα μεγάλα θέματα της Ε.Ε.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com


Στον ΔΣΑ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη Χρήστος Μαρκογιαννάκη συναντήθηκε με το προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άκουσε εκ νέου τη διαφωνία των δικηγόρων για το θέμα της κουκούλας και της περιύβρισης Αρχής.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διάλογος και νέα συνάντηση και υπογράμμισε ότι δεν ποινικοποιείται η κουκούλα, απλά «κάποιες επιβαρυντικές περιστάσεις νομοθετούνται».
Για το θέμα της αστυνομικής βίας διαβεβαίωσε συνεργασία με τον ΔΣΑ στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής ρύθμισης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο κλάδος μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο επικοινωνίας των αστυνομικών με την κοινωνία.
Για της ποινικοποίηση της κουκούλας, ο κ. Παξινός επανέλαβε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι βρίσκουν επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση και των πιο σοβαρών εγκλημάτων.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δήλωσε αντίθετος με την επαναφορά του αδικήματος της περιύβρισης Αρχής: «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία άλλη αμφιβολία, ότι τυχόν επέκτασή της θα μας φέρει πάρα πολλά χρόνια πίσω» κατέληξε.
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Φυσιολογική η "κόπωση"

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 -Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δείχνει να βρίσκεται σταθερά πίσω από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, αναφορικά με την "κόπωση" του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή (με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας) και τη διαδοχολογία που έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το φάσμα της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας.

Ο κ. Καραμανλής συμπληρώνει 12 χρόνια στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και πέντε χρόνια ως πρωθυπουργός. Πέντε χρόνια, στα οποία ο πρωθυπουργός, από την απόλυτη άνεση απέναντι στην κοινή γνώμη, κατέληξε σε μία συνεχή στάση απολογίας και ευρέσεως δικαιολογιών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Απολογίες για το κάψιμο της μισής Ελλάδας, απολογίες για το κάψιμο της μισής Αθήνας, απολογίες για την τραγική εικόνα της δημόσιας τάξης της χώρας μας.

Το πολυχρησιμοποιημένο άλλοθι της κρίσης, το άλλοθι της "καμμένης γης που άφησε η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", καθώς και τα επικοινωνιακά κλισέ του "δύσκολου δρόμου της υπευθυνότητας" και των συνεχών καταγγελιών "λαϊκισμού" των μη συντηρητικών και μη νεο-φιλελεύθερων κομμάτων έχουν πια φθαρεί. Φθορά, φυσικά, προκαλεί και η συνεχής κάλυψη έμπιστων συνεργατών του που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Τρανό παράδειγμα το "mea culpa" του κ. Καραμανλή στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί πως "δεν είχε εκτιμήσει σωστά την όλη ιστορία".

Είναι απόλυτη φυσιολογική η κόπωση του Κώστα Καραμανλή. Και είναι προς τιμήν του το γεγονός ότι την παραδέχεται. Συμβαδίζει απόλυτα με την κόπωση της κυβέρνησης. Η χώρα όμως έχει εξουθενωθεί. Στην εξουσία δε χωρά η κόπωση, η βαρεμάρα ή τα αδιέξοδα. Εάν δεν υπάρχει όραμα και ελπίδα δεν υπάρχει λόγος παραμονής σε αυτή. Η ηττοπάθεια αυτοαναιρεί τις προσδοκίες των κυβερνητικών πολιτικών και οι προσπάθειες με ημερομηνία λήξης δεν πείθουν, παρά μόνο δημιουργούν απαισιοδοξία, ακατάλληλο συναίσθημα για τους καιρούς που ζούμε.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com