Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πρώτη η Ελλάδα στο φετινό ραντεβού με την “Ώρα της Γης”

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - Ρενάτα Γρυπάρη

Η οικολογική συνείδηση μπορεί να μην έχει ωριμάσει στην Ελλάδα, ωστόσο είναι αισιόδοξο το ότι η χώρα μας κατέχει φέτος την πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συμμετοχές για την «Ώρα της Γης», την οικουμενική κινητοποίηση που στόχο έχει να στείλει μήνυμα συλλογικής δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ακολουθούν οι Αυστραλοί, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, και οι Καναδοί.


Μόνο τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι το φετινό ραντεβού με τον…διακόπτη, στις 28 Μαρτίου 2009, στις 20:30, και η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας καταγράφεται ενθουσιώδης: περισσότεροι από 350 δήμοι και κοινότητες έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ και η συμμετοχή των πολιτών αυξάνεται αλματωδώς, αγγίζοντας τις 32.000 ατομικές εγγραφές στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ώρας της Γης 2009».

Η ιστορία

Το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή (Earth Hour) ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϊ ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες της αυστραλιανής πόλης να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Τότε, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τον επόμενο χρόνο η εκστρατεία μετατράπηκε στο μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με τη συμμετοχή περίπο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 370 πόλεις 35 χωρών. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα.

Φέτος, στόχος είναι να συμμετάσχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1.000 πόλεις, ώστε να αποκτήσει δυνατή φωνή το μήνυμα υπέρ της συλλογικής δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, απηύθυνε κάλεσμα σε πολίτες, οργανισμούς νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να μετάσχουν στην Ώρα της Γης στις 28 Μαρτίου. Όπως δήλωσε, στις 20:30, και για μια ώρα, θα κλείσουν τα φώτα όχι μόνο στη Βουλή αλλά σε όλα τα κτίρια που χρησιμοποιεί το κοινοβούλιο για τις υπηρεσίες του.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα για συσκότιση των μνημείων του Παρθενώνα, του Φιλοπάππου, του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, του Λευκού Πύργου, του ναού του Ηφαίστου, του Διονυσιακού Θεάτρου, καθώς και το φρούριο στο Σούνιο.

Με σύνθημα «Σβήσε το φως, δες τη διαφορά», ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην κινητοποίηση και καλεί όλους τους δημότες της πόλης να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα. Ο Δήμος θα σβήσει τα φώτα στο Λόφο του Λυκαβηττού, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων, σε όλα τα δημοτικά κτίρια (γυμναστήρια του ΟΝΑ, Πολιτιστικά Κέντρα, γραφεία των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων, Λέσχες Φιλίας κα.) και στις καμινάδες της «Τεχνόπολις».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ώρα της Γης», ο Δήμος Αθηναίων, ο ΣΚΑΪ και η WWF συνδιοργανώνουν το βράδυ του Σαββάτου (28/3) στις 8.00 το απόγευμα, μεγάλη συναυλία στην Πνύκα με τον τενόρο Μάριο Φραγκούλη και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Λουκά Καρυτινού.

Μέχρι στιγμής οι Έλληνες που έχουν δηλώσει ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους ξεπερνούν τις 32.000. Οι επιχειρήσεις είναι περισσότερες από 709, οι Δήμοι και Κοινότητες πάνω από 334, περισσότερα από 212 τα σχολεία, και περισσότεροι από 181 οι φορείς. Αναφορές στην Ώρα της Γης έχουν κάνει 421 blogs και ιστοσελίδες.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: