Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ξεκούραστοι... δελφίνοι


ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα σε επίδοξους διαδόχους να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους για τη μετα-Καραμανλή εποχή, ενώ δημιουργεί κλίμα ηττοπάθειας στην ΚΟ
Θύελλα εντός και εκτός ΝΔ προκαλεί η -ουδέποτε διαψευσθείσα- τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι νιώθει «κουρασμένος» και ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ εάν ηττηθεί στις επόμενες εκλογές...
Η δήλωση αυτή του κ. Καραμανλή, την οποία κανείς από τους συνεργάτες του δεν διέψευσε, δίνει νέα ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την αφετηρία για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας διαδοχής στη ΝΔ.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι νιώθει «κουρασμένος» αποτελεί την αφετηρία για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας διαδοχής στη ΝΔ
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι νιώθει «κουρασμένος» αποτελεί την αφετηρία για την επίσημη έναρξη της διαδικασίας διαδοχής στη ΝΔ
Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν έκρυψαν χθες την έκπληξή τους για το γεγονός ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης και την ώρα που κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της δημόσιας ασφάλειας, της Παιδείας και της Υγείας, είναι «ανοιχτά», ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται έτοιμος να αποχωρήσει και ταυτόχρονα εκπέμπει το μήνυμα της απογοήτευσής του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα.
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει εξελίξεις, καθώς:
Ξεκούραστοι... δελφίνοι
* Οδηγεί τους βουλευτές της ΝΔ στην... αναζήτηση του... νέου ηγέτη της ΝΔ και, ταυτόχρονα, εκπέμπει το μήνυμα στους δελφίνους να ξεδιπλώσουν από τώρα τη στρατηγική τους για τη μετά Καραμανλή εποχή.
* Εντείνει το κλίμα ηττοπάθειας στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ.
* Ακυρώνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία σκέφτονταν να αναλάβουν οι υπουργοί, καθώς ο κρατικός μηχανισμός είναι βέβαιον ότι δεν θα ακολουθήσει καθώς όλοι περιμένουν τις εξελίξεις μετά τις εκλογές.
* Περιορίζει σημαντικά τις όποιες προσδοκίες των πολιτών για προώθηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής που θα οδηγούσε στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν διέψευσε ούτε το περιεχόμενο της δήλωσης που έγινε στην εφημερίδα «Real news» ούτε τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας κ. Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος υπέγραψε και το σχετικό δημοσίευμα.
Ο κ. Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε στην τοποθέτηση που είχε κάνει προ καιρού ο πρωθυπουργός ότι «είναι πολύ νέος ακόμη για να σκέφτεται να συνταξιοδοτηθεί», και προσέθεσε: «Με τον Κώστα Καραμανλή θα πάει η ΝΔ στις εκλογές όταν έρθει η ώρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και εγώ είμαι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει».
Ορισμένοι υπουργοί, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, επεσήμαναν ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Γ. Λούλη να «μετρήσει» τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ απέναντι στο ενδεχόμενο αποχώρησης του κ. Καραμανλή.
Η επιχειρηματολογία αυτή έχει προφανώς αδύνατα σημεία. Εάν εισηγήθηκαν ορισμένοι μία τέτοια κίνηση, τότε είναι βέβαιον ότι δεν υπολόγισαν τη ζημία στην εικόνα του πρωθυπουργού από τη συγκεκριμένη διαρροή-δήλωση.
Διαφωνούν
Στο εσωτερικό της ΝΔ, οι βουλευτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται ούτε τις απόψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ούτε την αιτιολογία περί δήθεν... επικοινωνιακού που προβάλλουν συγκεκριμένοι υπουργοί.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του (ρ/ς Alpha) κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια τόσο για τον χρόνο των εκλογών όσο και για τη διαδοχολογία.
«Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει αυτή η συζήτηση» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι με μια κατηγορηματική δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2011, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Αυτό θα δώσει και στη ΝΔ τον πολιτικό χρόνο που χρειάζεται να υλοποιήσει την πολιτική της και θα αφαιρέσει από τον δημόσιο διάλογο όλη αυτή τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, την οποία ούτε και οι πολίτες τη θέλουν ούτε κάνει καλό στη χώρα».
Ο κ. Γ. Καλαντζής, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι «η παρουσία Καραμανλή είναι αυτή που διατηρεί την ενότητα στη ΝΔ», ενώ ο κ. Γ. Σαλαγκούδης είπε ότι δεν είναι ούτε σωστή ούτε επίκαιρη μια τέτοια συζήτηση.
ΑΙΧΜΕΣ ΤΑΤΟΥΛΗ: ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σε παρέμβαση με ευθείες πολιτικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού προχώρησε χθες ο κ. Π. Τατούλης με αφορμή τη διαρροή του πρωθυπουργού περί... κόπωσης και περί του ενδεχομένου αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ.
Ο πρώην υφυπουργός σε σημείωμα που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα κάλεσε τον πρωθυπουργό «να αναλογιστεί το μέγεθος της τεράστιας ευθύνης που του αναλογεί, να σεβαστεί τους Ελληνες πολίτες που του εμπιστεύθηκαν τα όνειρά τους, να τιμήσει τους θεσμούς που επί των ημερών του εξαχρειώθηκαν και είτε να πάψει να πολιτεύεται με μόνα όπλα τέτοιες ιλαρές διαρροές είτε να παραιτηθεί εκ του θώκου του σήμερα κιόλας».
«Ο τόπος» -συμπλήρωσε- «είναι πολύ κουρασμένος από τις ανίκανες, αναποτελεσματικές και διεφθαρμένες πολιτικές ηγεσίες της μεταπολίτευσης για να υφίσταται έναν "κουρασμένο" σύμφωνα με τις διαρροές πρωθυπουργό. Ο τόπος είναι πολύ κουρασμένος για επικοινωνισμούς, διαρροές, διαψεύσεις και κακόγουστες παραπολιτικές».
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Αμα θες να φύγεις, φύγε
Φαίνεται πως στον πρωθυπουργό ταιριάζει το γνωστό τραγούδι «άμα θες να φύγεις, φύγε, άμα θες να κάτσεις, κάτσε», σχολίασε με νόημα χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφερόμενος στα περί κούρασης που φέρεται να είπε ο Κ. Καραμανλής.
Ο Γ. Καρατζαφέρης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Ελευθερία» στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής, άφησε και πάλι -έμμεσες πλην σαφείς- αιχμές κατά της Ντόρας Μπακογιάννη λέγοντας πως «κάποιοι επιδεικτικά εκχωρούν την αξιοπρέπειά μας και μειώνουν το αίσθημα της ελευθερίας μας», ενώ τάχθηκε και κατά των θέσεων της υπουργού Εξωτερικών για τη χρησιμοποίηση των καμερών λέγοντας ότι οι πολλές κάμερες δεν αποτελούν λύση στη βία των δρόμων από νέους ανθρώπους.
Επανέλαβε τη θέση του ότι «πρέπει να ακούσουμε αυτά τα παιδιά», αναρωτώμενος μάλιστα «γιατί ο καθηγητής Γιωτόπουλος πήρε ένα 45άρι και σκόρπισε τον θάνατο», ενώ στην ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην οικονομική κρίση απάντησε δηκτικά ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, αλλά η ακρισία εκείνων που μας κυβερνάνε».
Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι το βιβλίο του αυτό «απηχεί σκέψεις που αποτελούν τον πυλώνα του κοινωνικού συμβολαίου που έχει υπογράψει με τους πολίτες» και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του «θα δώσει τη μάχη απέναντι στα στενά σημερινά όρια του κοινοβουλευτισμού, όπως τον έχουν καταστήσει κάποιοι ώστε να τον προσβάλλουν».
Το βιβλίο του προέδρου του ΛΑΟΣ προλόγισαν οι καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Μεταξάς και Κωνσταντίνος Νιάρχος, ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Χαλαζιάς και ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης.
ΚΚΕ
Κούρασαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τα όσα διημείφθησαν περί «κούρασης» του πρωθυπουργού μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «και τα δύο κόμματα έχουν κουράσει και εξουθενώσει τον λαό με το ξεζούμισμα και την κοροϊδία. Είναι καιρός να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Μ-ΕΘΝΟΣ
saradakos@pegasus.gr
''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: