Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Τα παρατράγουδα της εκλογικής διαδικασίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 05/10/2009
http://www.eklogika.gr/news/650


κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Ομαλά εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έλειψαν τα... ευτράπελα που έδωσαν ένα κάπως διαφορετικό χρώμα στο όλο σκηνικό.

Συγκεκριμένα, σε εκλογικό κέντρο της Γλυφάδας, ένας ψηφοφόρος δεν έφευγε αν τα μέλη της επιτροπής δεν του έβγαζαν το ψηφοδέλτιο από την κάλπη... γιατί έκανε λάθος, αλλά φυσικά έφυγε άπραγος!

Υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο δήμο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη! Συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο οι εκλογείς, καθώς και ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ετοίμασαν ένα... playlist με κομμάτια Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και άλλων μουσουργών, προσπαθώντας ίσως να... χαλαρώσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσα σε αίθουσες διακοσμημένες με 40 πίνακες ζωγραφικής.

Κάτι αντίστοιχο ίσως θα έπρεπε να γίνει και στο γειτονικό δήμο Χορτιάτη, όπου το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο καθώς οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Εξοχής διένειμαν στους ψηφοφόρους φυλλάδια διαμαρτυρίας για τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Αίτημά τους το χτίσιμο νέου σχολείου στην περιοχή.

Στο Γραμματικό, η αποχή άγγιξε το 97%, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αποφασίσει να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Ν. Κούκης, στα τρία εκλογικά τμήματα της περιοχής και σε σύνολο 1.680 εγγεγραμμένων ψήφισαν μόλις 70 άτομα.

Στο 332ο εκλογικό τμήμα της Ηλείας η διαδικασία άρχισε καθυστερημένα, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος κλείδωσε τον εκλογικό σάκο μέσα στο αυτοκίνητό του, ωστόσο μετά έχασε το κλειδί.
Σε εκλογικό κέντρο των Μεγάρων, μια κυρία με επίθετο που άρχιζε από «Μ» θεώρησε καλό να πάει στην αίθουσα όπου ψήφιζαν τα επίθετα που ξεκινούσαν μέχρι και από «Βιρ». Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής προσπάθησαν να της εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να ψηφίσει εκεί, αλλά εκείνη δεν εννοούσε να το καταλάβει, φωνάζοντας έξαλλη: «Τι βιρ και βουρ, μου λέτε, εγώ εδώ έχω αποφασίσει να το ρίξω και θα το ρίξω». Τελικά δεν τα κατάφερε κι έφυγε νευριασμένη!

Μια κοπέλα σε εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς φώναζε μέσα από το παραβάν στους γονείς της «ποιους, μου είπατε, να σταυρώσω;», με αποτέλεσμα να την ακούσει όλη η αίθουσα.

Σε εκλογικό κέντρο του Χαλανδρίου ηλικιωμένος κύριος πέρασε τη σακούλα σκουπιδιών που βρίσκεται πίσω από το παραβάν για την κάλπη, ρίχνοντας εκεί το φάκελο με το ψηφοδέλτιο!

Ένα κοριτσάκι, που μπήκε μαζί με τον μπαμπά του στο παραβάν του 661ου εκλογικού τμήματος Αθηνών, προέτρεψε φωναχτά: «Μπαμπά, η μαμά είπε να πάρεις τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια για μη δουν τι ψήφισες».
Στην Αργυρούπολη, ηλικιωμένη κυρία πήγε στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει χωρίς ταυτότητα, καθώς είχε πάρει λάθος τσάντα μαζί της. Παρ' όλα αυτά απαίτησε να ψηφίσει με έντονο τρόπο, καθώς ισχυρίστηκε ότι ήταν πολύ γνωστή στην περιοχή και όλοι οι γείτονες τη γνωρίζουν.

Στη Φιλοθέη, μια κυρία πήγε να ψηφίσει έχοντας μαζί της τον τετράχρονο γιο της, τον οποίο πήρε και μέσα στο παραβάν. Ο μικρός τράβηξε το ψηφοδέλτιο το οποίο σημείωνε η μητέρα του και βγήκε τρέχοντας έξω από το παραβάν!

Αναστάτωση προκλήθηκε στο κλειστό σχολείο του Βαλτετσίου Τρίπολης λόγω μιας ξεχασμένης επιγραφής που ανέφερε «Ζήτω ο Βασιλεύς». Ένας ψηφοφόρος διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας από τη δικαστική αντιπρόσωπο την αποκαθήλωσή της! Η τελευταία ήρθε άμεσα σε επαφή με τον υπεύθυνο του κτιρίου, ο οποίος με τη σειρά του ήρθε σε αντιπαράθεση τόσο με την ίδια όσο και με τον ψηφοφόρο, καθώς αρνήθηκε να κατεβάσει την επίμαχη επιγραφή, με το σκεπτικό ότι «είναι ιστορική» και ανίκανη να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου του εκάστοτε εκλογέα. Τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε στον αρμόδιο έφορο.

Τέλος, στην Καστοριά, ο... δήμαρχος της πόλης έψαχνε να βρει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζει γιατί είχε ξεχάσει ότι το γυμνάσιο όπου επρόκειτο να ψηφίσει, είχε μεταφερθεί.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πυρετός ζυμώσεων για τη νέα κυβέρνηση

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)

Ένα μικρότερο και πιο «σφιχτό» κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να καταρτίσει ο Γ.Παπανδρέου, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Έτσι, το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπανδρέου θα αριθμεί περίπου 35 άτομα, εκ των οποίων 14 υπουργοί.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να δημιουργήσει «υπουργείο Υποδομών», το οποίο θα περιλαμβάνει το τμήμα των Δημοσίων Έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Μεταφορών, πιθανώς και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά κάθε υπουργείο να έχει έναν εκπρόσωπο Τύπου, κατά το πρότυπο της Κομισιόν, ενώ ίσως οριστεί και εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Ο νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια αύριο στις 11 το πρωί. Τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα και η ορκωμοσία τους θα γίνει την Τετάρτη.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αποχωρεί από την πολιτική ο κ. Γιώργος Σουφλιάς


ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 (ΒΗΜΑ)
Την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς, μέσω της παρακάτω ανακοίνωσης:
«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα. Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη. Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά. Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής.
Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες (σσ Κυριακή) το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας. Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό.
Για αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα:
Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη. Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Αλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα
πολιτευόμουν διαφορετικά.
Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004.
Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ το εκλογικό αποτέλεσμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Για νίκη των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα μίλησαν τα ξένα ΜΜΕ. Ελάχιστα λεπτά μετά τις επτά, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων άρχισαν με πρώτο το Γαλλικό Πρακτορείο να μεταδίδουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου από τις κάλπες στην Ελλάδα, ήτοι τα exit polls, με ποσοστά - και τη διαφαινόμενη ξεκάθαρη νίκη του ΠΑΣΟΚ

«Οι Σοσιαλιστές της Αντιπολίτευσης με επικεφαλής των Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται πως κατακτούν απόλυτη αυτοδυναμία», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, για να λάβει τη σκυτάλη το Reuters, που έδωσε ευθύς αμέσως τις εκτιμήσεις της Κάππα Research: 42,5% και 155 έδρες του ΠΑΣΟΚ, 36,4% και 99 έδρες στη ΝΔ. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι κυριότερη προεκλογική εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η ανόρθωση της χειμάζουσας οικονομίας. Το Associated Press έδωσε το αποτέλεσμα του κοινού exit poll των τηλεοπτικών καναλιών, ανεβάζοντας το ΠΑΣΟΚ στο 41-44% και τοποθετώντας τη Ν.Δ. στο 33-37%.

Το Associated Press αναφέρει επίσης ότι στην πολιτική αυτή εξέλιξη συνέβαλαν οι πενιχρές οικονομικές επιδόσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Επίσης υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής αποφάσισε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επιδιώκοντας νωπή λαϊκή εντολή για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Από τις ξένες εφημερίδες, μεταξύ των πρώτων η ιστοσελίδα της ιταλικής Corriere della Sera έδωσε ρεπορτάζ για νίκη των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Αναφέρει και αυτή ότι το ΠΑΣΟΚ βάσει των exit polls εξασφαλίζει το 41-44% των ψήφων, ποσοστό το οποίο του δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. φαίνεται πως έπεται και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 37% - ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με ποσοστό περί το 8%.

Γενικά ο ιταλικός τύπος σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των exit polls που δείχνουν νίκη και αυτοδυναμία για το ΠΑΣΟΚ έγιναν δεκτά με χαμηλούς τόνους από κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα Ιl Messagero, o Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει, γιατί έχει συναίσθηση του καθήκοντός του και της δύσκολης δουλειάς που το περιμένει, ενώ από τη Ν.Δ. ο Λευτέρης Ζαγορίτης επιφυλάχθηκε να κάνει δηλώσεις όταν θα βγουν τα επίσημα αποτελέσματα.

Η ισπανική El Mundo κάνει λόγο για νίκη του Σοσιαλιστικού κόμματος στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό 36,6% και στη Ν.Δ. 32,29%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα την τρίτη θέση αναμένεται να καταλάβει το ΚΚΕ με 8,3% και ακολουθούν ο ΛΑΟΣ με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,7%.

Η El Pais είδε επίσης νίκη του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό κοντά στο 42% και 155 έδρες, ενώ εκτιμά ότι η Ν.Δ. θα λάβει το 37% των ψήφων. Ο συντάκτης του άρθρου κάνει εκτενή αναφορά στην οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα που αποτέλεσαν σημείο αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας.

Και ο συντάκτης της γαλλικής Liberation έδωσε νίκη και αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ - ενώ αναφορικά με την 5ετία διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τονίζει τα αυστηρά οικονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν και τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ 0 ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ 5 10 2009

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΚΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ





ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Τα λέγαμε και τα ξαναλέγαμε.. ότι όλα εδώ πληρώνονται στην πολιτική.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ο λαός εκτιμά και τιμωρεί. Ενας πρώτος και μοναδικός (και τα την ταπεινή πρσωπική μου άποψη σωστά) βουλευτής της ΝΔ στην Πιερίας ο Κώστα Κουκοδήμος, που εισέπραξε την αγάσπη του κοσμου της Πιερίας, τιμωρώντας εκείνους που σε λόλα έπρεπε να αποφασίζουν αυτοί με τους αυλοκόλακες του πρώην υφυπουργού να παίζουν αρνητικό ρόλο στην εκλογή του, πέραν απο τα πάρα πολλά προσωπικά του λάθη..
ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ: Περίπου φυσιολογικά τα ποτελέσματα, Αμοιρίδης , Παπαγεωργίου, Μίχου οιτρείς νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πιερίας..

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΟΠΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Στις 10 μονάδες η διαφορά, με το ΠΑΣΟΚ στο 44% και τη ΝΔ στο 33,5%

Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής από πρόεδρος της Ν.Δ

Ένα νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα ανέδειξαν οι κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, με το ΠΑΣΟΚ να πετυχαίνει εκλογικό θρίαμβο, με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ. Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε την ευθύνη για την ιστορικών διαστάσεων ήττα του κόμματός του και κίνησε τις διαδικασίες για να παραδώσει, έπειτα από 12 χρόνια, το τιμόνι του κόμματός του.

Το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό που προσεγγίζει το 44% πέτυχε όχι μόνο μία καθαρή νίκη, που ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και πολλών στελεχών της Ιπποκράτους, αλλά εξασφάλισε και άνετη αυτοδυναμία 160 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο, απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στους Έλληνες και θέλησε να δώσει μία αίσθηση του επείγοντος και της δουλειάς που βρίσκεται εμπρός.

«Δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο. Καλώ όλους τους Έλληνες πολίτες, ενωμένοι, να γράψουμε την επόμενη σελίδα και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτήν την πορεία για μια δίκαιη κοινωνία. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον συνεχάρη για τη νίκη του. Το ίδιο έπραξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Συγχαρητήριο τηλεφωνήματα έλαβε ο κ. Παπανδρέου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την επικεφαλής των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, καθώς και την πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Βαρύ κλίμα στη Ρηγίλλης

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στη Ρηγίλλης ήταν βαρύ από την αρχή της βραδιάς. Μετά την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, η οποία έδειχνε τη ΝΔ στο ιστορικό χαμηλό του 33,9% και με 92 μόνον έδρες στη Βουλή, ο Κ.Καραμανλής κάλεσε στελέχη του κόμματος και άκουσε τη γνώμη τους. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Ζάππειο και ανακοίνωσε τις αποφάσεις του.

«Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

Το συνέδριο θα γίνει σε ένα μήνα. Λόγω της έκτακτης φύσης του, το καταστατικό της ΝΔ προβλέπει ότι οι σύνεδροι θα είναι οι ίδιοι του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου του 2007, πλην βεβαίως των εκλεγμένων βουλευτών, οι οποίοι θα είναι ex officio σύνεδροι. Στις δηλώσεις τους τη βραδιά των εκλογών, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκαν να μιλήσουν με θερμά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή, δεν αποκάλυψαν όμως τις προθέσεις τους για την κούρσα διαδοχής.

Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο με 57 λιγότερους βουλευτές και, συνυπολογιζόμενης της ανανέωσης των ψηφοδελτίων, με τα μισά μόνο από τα πρόσωπα που κατείχαν έδρανα του Κοινοβουλίου μέχρι την προηγουμένη των εκλογών.

Τα άλλα κόμματα

Το ΚΚΕ διατήρησε τη θέση του τρίτου κόμματος, αλλά το ποσοστό (7,6%) περιορίστηκε σε σχέση με το 2007 (8,1%). Η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, «αναντίστοιχο με την επιρροή και το ρόλο του ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων».

Ο ΛΑΟΣ, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του Γιώργος Καρατζαφέρης, πέτυχε το στόχο της εκλογής 15 βουλευτών, αυξάνοντας τη δύναμη του στο 5,6% από 3,8% το 2007. «Στα καλά θα είμαστε μαζί, στα γκρίζα απέναντι» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Για «μικρή αλλά σημαντική νίκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το βασικό του στόχο, δηλαδή την είσοδό του στη Βουλή, το ποσοστό του (4,5%) όμως είναι μικρότερο από τις εκλογές του 2007 (5%) και ασύγκριτο με την περίοδο της δημοσκοπικής «έκρηξης» πριν από ενάμισι περίπου χρόνο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκέντρωσαν ένα αξιοπρεπές ποσοστό, της τάξεως του 2,5% αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. «Θα συνεχίσουμε όχι μόνο να ασκούμε τεκμηριωμένη κριτική, αλλά να καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος.

Τα επόμενα βήματα

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα και τις έδρες που κέρδισε κάθε κόμμα.

Εν συνεχεία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης του και στο Προεδρικό Μέγαρο πηγαίνει ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος λαμβάνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, γίνεται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενώπιον του κ. Παπούλια, συνέρχεται η νέα Βουλή και την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Στις 18 Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων γίνεται ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Δεν ζητώ ανοχή, ζητώ συμμετοχή» Προσκλητήριο του νέου Πρωθυπουργού προς όλους τους πολίτες, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Η νίκη Παπανδρέου, προσωπικός του θρίαμβος και επιβεβαίωση της στρατηγικής του επί έναν σχεδόν χρόνο (από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) χαιρετίστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και  πολλών άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και σε χώρες όπου ζουν Έλληνες ομογενείς
Ως λαϊκή εντολή για να αλλάξει πορεία η χώρα ερμήνευσε ο Γιώργος Παπανδρέου τη σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ με δέκα μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές εκλογές. Και από σήμερα φοράει... φόρμα εργασίας για να αρχίσει την προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας.

Η νίκη, που αποτελεί προσωπικό του θρίαμβο και επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε επί έναν σχεδόν χρόνο (από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση θεσσαλονίκης) χαιρετίστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και σε χώρες όπου ζουν Έλληνες ομογενείς. Από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι τη νίκη την πιστώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε ηττηθεί από τον Κ. Καραμανλή, έθεσε ο ίδιος θέμα ηγεσίας, και έπειτα από μια επώδυνη εσωκομματική διαδικασία, νίκησε τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλιδη και αναδείχθηκε και πάλι στο προεδρικό αξίωμα. Η νίκη του προσλαμβάνει διαστάσεις θριάμβου, καθώς στη διάρκεια των 5 χρόνων που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης αμφισβητήθηκε έντονα από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και μεθοδικά από το φθινόπωρο του 2008 ξεκίνησε την πορεία προς την εξουσία, καταφέρνοντας το πρώτο χτύπημα κατά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2009 και ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του με τη χθεσινή του νίκη.

Κατέρριψε τον μύθο
Ο κ. Παπανδρέου, που κράτησε χθες δυσανάλογα χαμηλούς τόνους σε σχέση με το εύρος της νίκης του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε επίσης με τη νίκη αυτή να καταρρίψει έναν μύθο που σκόπιμα είχε καλλιεργηθεί όλο αυτό το διάστημα περί του ανίκητου Κ. Καραμανλή, ο οποίος εμφανιζόταν ως «κυρίαρχος του παιχνιδιού». Ο νέος πρωθυπουργός, που απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες να συνδράμουν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την πολύπλευρη, οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που αντιμετωπίζει, διατύπωσε προσκλητήριο και
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Περίοδο χάριτος δεν έχουμε, δουλεύουμε από αύριο, δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο»
προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος που του έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «σας θέλω όλους μαζί μου στα δύσκολα», με τον πρόεδρο του ΣΥΝ να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου, που δέχθηκε επίσης τα συγχαρητήρια όλων των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος που είχαν κατακλύσει τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους (τον συνεχάρησαν με δηλώσεις τους τόσο ο Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο Κ. Σκανδαλιδης, συνδιεκδικητές του προεδρικού αξιώματος στη διαδικασία του 2007), εμφανίζεται πολύ προσγειωμένος και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Στους συνεργάτες του, που τον συνάντησαν στο γραφείο του λίγο μετά την κάθοδο του από το Καστρί, δήλωσε ότι το «πάμε όλοι μαζί» δεν είναι πια προεκλογικό σύνθημα αλλά από εδώ και πέρα τρόπος ζωής για τον ίδιο και όσους τον ακολουθήσουν. Φέρεται επίσης να ζήτησε από τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Παύλο Γερουλάνο να προχωρήσει ο προγραμματισμός όπως είχε συζητηθεί προ ημερών, που σημαίνει ότι αμέσως, με το άνοιγμα της Βουλής, θα κατατεθούν τα 5 νομοσχέδια για τους θεσμούς, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, ο ίδιος έχει αποφασίσει να δημοσιοποιεί ό,τι προτίθεται να υλοποιεί από το κυβερνητικό του πρόγραμμα, κι αυτό θα το κάνει με συχνές επαφές με τον Τύπο.
Ο κ. Παπανδρέου, που οι πληροφορίες τον φέρουν να εξεπλάγη και ο ίδιος από την έκταση της νίκης του Κινήματος (ανέμενε ότι η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν γύρω στις 5 μονάδες), φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του το βράδυ στην Ιπποκράτους ότι «περίοδο χάριτος δεν έχουμε, δουλεύουμε από αύριο (σήμερα), γιατί δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο». Κάτι που επανέλαβε άλλωστε στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, από το Ζάππειο.
Για Πρόεδρο
Κατά τις ίδιες πηγές, η παρότρυνση του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, και την πιθανότητα η νέα ηγεσία της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει την δέσμευση του Κ. Καραμανλή για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κάρολου Παπούλια και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Όπως αναφερόταν συγκεκριμένα από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, «η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί εντατικά με τρόπο ώστε να έχει να παρουσιάσει έργο τους αμέσως επόμενους μήνες, γιατί ενδέχεται η Νέα Δημοκρατία να ποντάρει σε λάθη ή παραλείψεις για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».
«Ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε»
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είναι μεγάλη η συγκίνηση, είναι μεγάλη η τιμή που αισθάνομαι για την εμπιστοσύνη και την εντολή του ελληνικού λαού. Εντολή να γυρίσουμε μαζί σελίδα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.
Σήμερα αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή όλων μας. Από σήμερα ξεκινάμε μαζί μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Να βάλουμε τη χώρα ξανά σε πορεία ανάτασης, προόδου, δημιουργίας.
Στη νέα αυτή πορεία, μοναδική μας πυξίδα, μοναδικός γνώμονας για κάθε μας απόφαση, για κάθε μας πράξη, είναι ο πολίτης. Ο πολίτης και μόνο ο πολίτης. Σε αυτή την πορεία, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά. Θα είμαι πάντα ειλικρινής με τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Δεν ζητώ την ανοχή. Ζητώ τη συμμετοχή. Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας. Και γνωρίζω καλά τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, τις δυνάμεις που πνίγονται κάτω από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και τη σπατάλη. Δυνάμεις που μπορούμε και θα απελευθερώσουμε.
Δεσμεύομαι να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ξαναπιστέψουν όλοι οι Έλληνες ότι μπορούμε.
Ότι μπορούμε να πετύχουμε. Ότι μπορούμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν δουλεύουμε συστηματικά και συλλογικά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς προκαταλήψεις.
Σήμερα, ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί. Και δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο.
Καλώ λοιπόν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική μας προσπάθεια. Να γράψουμε μαζί, οι Έλληνες ενωμένοι, τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Καλώ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά και σε αυτή τη νέα πορεία που ξεκινάμε από αύριο. Μια πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε. Σας ευχαριστώ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)