Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

«Δεν ζητώ ανοχή, ζητώ συμμετοχή» Προσκλητήριο του νέου Πρωθυπουργού προς όλους τους πολίτες, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Η νίκη Παπανδρέου, προσωπικός του θρίαμβος και επιβεβαίωση της στρατηγικής του επί έναν σχεδόν χρόνο (από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) χαιρετίστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και  πολλών άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και σε χώρες όπου ζουν Έλληνες ομογενείς
Ως λαϊκή εντολή για να αλλάξει πορεία η χώρα ερμήνευσε ο Γιώργος Παπανδρέου τη σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ με δέκα μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές εκλογές. Και από σήμερα φοράει... φόρμα εργασίας για να αρχίσει την προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας.

Η νίκη, που αποτελεί προσωπικό του θρίαμβο και επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε επί έναν σχεδόν χρόνο (από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση θεσσαλονίκης) χαιρετίστηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, και πολλών άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και σε χώρες όπου ζουν Έλληνες ομογενείς. Από όλες τις πλευρές αναγνωρίζεται ότι τη νίκη την πιστώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε ηττηθεί από τον Κ. Καραμανλή, έθεσε ο ίδιος θέμα ηγεσίας, και έπειτα από μια επώδυνη εσωκομματική διαδικασία, νίκησε τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλιδη και αναδείχθηκε και πάλι στο προεδρικό αξίωμα. Η νίκη του προσλαμβάνει διαστάσεις θριάμβου, καθώς στη διάρκεια των 5 χρόνων που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης αμφισβητήθηκε έντονα από την εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και μεθοδικά από το φθινόπωρο του 2008 ξεκίνησε την πορεία προς την εξουσία, καταφέρνοντας το πρώτο χτύπημα κατά της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές του 2009 και ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του με τη χθεσινή του νίκη.

Κατέρριψε τον μύθο
Ο κ. Παπανδρέου, που κράτησε χθες δυσανάλογα χαμηλούς τόνους σε σχέση με το εύρος της νίκης του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε επίσης με τη νίκη αυτή να καταρρίψει έναν μύθο που σκόπιμα είχε καλλιεργηθεί όλο αυτό το διάστημα περί του ανίκητου Κ. Καραμανλή, ο οποίος εμφανιζόταν ως «κυρίαρχος του παιχνιδιού». Ο νέος πρωθυπουργός, που απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες να συνδράμουν την προσπάθεια να βγει η χώρα από την πολύπλευρη, οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση που αντιμετωπίζει, διατύπωσε προσκλητήριο και
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Περίοδο χάριτος δεν έχουμε, δουλεύουμε από αύριο, δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο»
προς τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος που του έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «σας θέλω όλους μαζί μου στα δύσκολα», με τον πρόεδρο του ΣΥΝ να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου, που δέχθηκε επίσης τα συγχαρητήρια όλων των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος που είχαν κατακλύσει τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους (τον συνεχάρησαν με δηλώσεις τους τόσο ο Ευάγγ. Βενιζέλος όσο και ο Κ. Σκανδαλιδης, συνδιεκδικητές του προεδρικού αξιώματος στη διαδικασία του 2007), εμφανίζεται πολύ προσγειωμένος και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Στους συνεργάτες του, που τον συνάντησαν στο γραφείο του λίγο μετά την κάθοδο του από το Καστρί, δήλωσε ότι το «πάμε όλοι μαζί» δεν είναι πια προεκλογικό σύνθημα αλλά από εδώ και πέρα τρόπος ζωής για τον ίδιο και όσους τον ακολουθήσουν. Φέρεται επίσης να ζήτησε από τον Γιάννη Ραγκούση, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Παύλο Γερουλάνο να προχωρήσει ο προγραμματισμός όπως είχε συζητηθεί προ ημερών, που σημαίνει ότι αμέσως, με το άνοιγμα της Βουλής, θα κατατεθούν τα 5 νομοσχέδια για τους θεσμούς, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, ο ίδιος έχει αποφασίσει να δημοσιοποιεί ό,τι προτίθεται να υλοποιεί από το κυβερνητικό του πρόγραμμα, κι αυτό θα το κάνει με συχνές επαφές με τον Τύπο.
Ο κ. Παπανδρέου, που οι πληροφορίες τον φέρουν να εξεπλάγη και ο ίδιος από την έκταση της νίκης του Κινήματος (ανέμενε ότι η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν γύρω στις 5 μονάδες), φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του το βράδυ στην Ιπποκράτους ότι «περίοδο χάριτος δεν έχουμε, δουλεύουμε από αύριο (σήμερα), γιατί δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο». Κάτι που επανέλαβε άλλωστε στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό, από το Ζάππειο.
Για Πρόεδρο
Κατά τις ίδιες πηγές, η παρότρυνση του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, και την πιθανότητα η νέα ηγεσία της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει την δέσμευση του Κ. Καραμανλή για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κάρολου Παπούλια και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου. Όπως αναφερόταν συγκεκριμένα από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, «η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί εντατικά με τρόπο ώστε να έχει να παρουσιάσει έργο τους αμέσως επόμενους μήνες, γιατί ενδέχεται η Νέα Δημοκρατία να ποντάρει σε λάθη ή παραλείψεις για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».
«Ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε»
ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, είναι μεγάλη η συγκίνηση, είναι μεγάλη η τιμή που αισθάνομαι για την εμπιστοσύνη και την εντολή του ελληνικού λαού. Εντολή να γυρίσουμε μαζί σελίδα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.
Σήμερα αλλάζουμε πορεία για την Ελλάδα και τη ζωή όλων μας. Από σήμερα ξεκινάμε μαζί μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Να βάλουμε τη χώρα ξανά σε πορεία ανάτασης, προόδου, δημιουργίας.
Στη νέα αυτή πορεία, μοναδική μας πυξίδα, μοναδικός γνώμονας για κάθε μας απόφαση, για κάθε μας πράξη, είναι ο πολίτης. Ο πολίτης και μόνο ο πολίτης. Σε αυτή την πορεία, τίποτα δεν θα είναι εύκολο. Θέλει δουλειά, σκληρή δουλειά. Θα είμαι πάντα ειλικρινής με τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου. Δεν ζητώ την ανοχή. Ζητώ τη συμμετοχή. Η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας. Και γνωρίζω καλά τις τεράστιες δυνατότητες αυτού του τόπου, τις δυνάμεις που πνίγονται κάτω από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, την ανομία και τη σπατάλη. Δυνάμεις που μπορούμε και θα απελευθερώσουμε.
Δεσμεύομαι να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να ξαναπιστέψουν όλοι οι Έλληνες ότι μπορούμε.
Ότι μπορούμε να πετύχουμε. Ότι μπορούμε όταν είμαστε ενωμένοι, όταν δουλεύουμε συστηματικά και συλλογικά, χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς προκαταλήψεις.
Σήμερα, ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη πορεία για να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που ξέρει την αξία της, την Ελλάδα που μπορεί. Και δεν έχουμε ούτε μια μέρα για χάσιμο.
Καλώ λοιπόν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική μας προσπάθεια. Να γράψουμε μαζί, οι Έλληνες ενωμένοι, τις επόμενες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Καλώ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά και σε αυτή τη νέα πορεία που ξεκινάμε από αύριο. Μια πορεία για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα που θα μας κάνει όλους περήφανους. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το πετύχουμε. Σας ευχαριστώ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: