Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

16 εκατ. ευρώ στάχτη από εξτρεμιστές


Ούτε ένα ούτε δύο αλλά εννέα βαγόνια, δηλαδή ενάμιση συρμό έκαψαν χθες λίγο μετά τη 1 π.μ. οι «Συμμορίες Συνείδησης», όπως αυτοαποκαλούνται οι νεαροί εξτρεμιστές, οι οποίοι φορώντας αποκριάτικες μάσκες επιτέθηκαν με μολότοφ και βενζίνη όχι στον καρνάβαλο αλλά στην αμαξοστοιχία του ηλεκτρικού, μόλις αυτή άδειασε από επιβάτες στην Κηφισιά. Υπάλληλος των ΗΣΑΠ κοιτάζει και δεν πιστεύει στα μάτια του. Από τις φλόγες καταστράφηκε ακόμη το στέγαστρο και το σύστημα σηματοδότησης. Η συνολική ζημιά αποτιμάται σε πάνω από 16 εκατ. ευρώ.
kathimerini.gr

ΤΡΑΠΕΖΕΣ : Το απόρρητο σήμα κινδύνου των Βρυξελλών

www.sofokleous10.gr

ΤΡΑΠΕΖΕΣ : Το απόρρητο σήμα κινδύνου των Βρυξελλών

Σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί στις 10 Μαρτίου η τραπεζική κρίση της… καταδυόμενης αγοράς της Ανατολικής Ευρώπης, με τον επίτροπο Αλμούνια να προειδοποιεί ανοικτά πλέον ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υποστούν μεγάλες απώλειες οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες με ανοίγματα στην περιοχή. Το «καμπανάκι» Αλμούνια ήταν ιδιαίτερα ηχηρό για τους Έλληνες τραπεζίτες, που έχουν μεγάλη έκθεση στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, συγκριτικά με το συνολικό ενεργητικό των τεσσάρων ισχυρότερων ελληνικών τραπεζών. Περισσότερα...

Η κατακρήμνιση της Βρετανικής οικονομίας

Ο Φεβρουάριος στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνο μουντός, αλλά ένας ακόμη μήνας κατά τον οποίον η οικονομία συρρικνώθηκε περαιτέρω, η στερλίνα συνέχισε να διολισθαίνει και η ανεργία να αυξάνεται. Μπορεί ο Υπουργός Ετ Μπόλς να έκανε λόγο για την χειρό...

Με αμείωτη ένταση η κρίση

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του "έκλεισε" ο δείκτης κλειδί των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων FTSEurofirst 300, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές υποχώρησαν προ...

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ : Τέλος το εμπ. κεντρό και το γήπεδο!

Νέο εμπόδιο προέκυψε για τη κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Σπύρος Μαρκάτης τρεις ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης έκρινε το νόμο Σουφλιά, που περιλαμβάνει την διπλή ανάπλαση, αντισυνταγματικό ...

Aνοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κων.Καραμανλή -Σχολής Γονέων - ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Aνοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κων.Καραμανλή
…δυστυχώς ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ…
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι αυτή η επιστολή μου ίσως φτάσει στο γραφείο σας γράφω αυτές τις σκέψεις-προτάσεις με μόνο κίνητρο την αγάπη για τη πατρίδα μας που μέρα με την μέρα βουλιάζει περισσότερο.
Με Α.Ε.Π. 250 δις ευρώ, Εξωτερικό Δημόσιο χρέος 260 δις ευρώ και άλλα 250 δις ευρώ το χρέος των Ελληνικών νοικοκυριών, με το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών να μεγαλώνει αρνητικά ακόμη περισσότερο είναι πλέον προφανές ότι το καράβι μας …δεν πάει άλλο και βουλιάζει.
κ.Πρωθυπουργέ, Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν του φέρανε νερό, στην ανάπαυλα της μάχης μέσα στην έρημο το …έχυσε όταν είδε ότι δεν υπάρχει νερό καί για τους στρατιώτες του.
Πρόσφατα ανακοίνωσε ο νέος Υπουργός Οικονομικών μείωση 10% στις δαπάνες του Δημόσιου τομέα. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν εσείς οι 300 της βουλής δεν δίνετε το παράδειγμα? Λίγες εβδομάδες πρίν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, ψηφίσατε αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης από 6.200 ευρώ σε 8.500 ευρώ (όχι βέβαια φανερά αλλά μέσα από την αύξηση των δικαστικών που είναι απ’ευθείας συσχετιζόμενη με τις βουλευτικές αποζημιώσεις). Δεν είναι πρόκληση αυτό κύριε Πρωθυπουργέ? Χωρίς να συνυπολογίζω τις έκτακτες …χορηγίες, τις …ειδικές επιτροπές, τους αποσπασμένους υπαλλήλους στα γραφεία των βουλευτών, τα δωρεάν τηλέφωνα, τους οδηγούς, τους αστυνομικούς και άλλα πολύ περισσότερα.
Τολμήστε σας παρακαλώ ρηξικέλευθες αποφάσεις για να επανιδρύσετε την χώρα όπως λέγατε τα πρώτα 2 χρόνια της διακυβέρνησης σας.
Τολμήστε σας παρακαλώ να εισηγηθείτε:
• Μειώσεις στις αποζημιώσεις των βουλευτών στις 6.000 ευρώ.
• Κατάργηση των κομματικών γραφείων των βουλευτών. Δώστε χρόνο στους βουλευτές να ασχοληθούν με το νομοθετικό τους έργο. Κάθε Σαββατοκύριακο έχουν να παραβρεθούν σε 15-20 εκδηλώσεις στην εκλογική τους περιφέρεια. Να προλαβαίνουν να διαβάζουν τα Νομοσχέδια και απαλλάξτε τους από το άγχος της επανεκλογής και των εξυπηρετήσεων. Θέστε επι τέλους την λίστα επιλογής υποψηφίων για να πάψουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα». Να σταματήσει αυτός ο ανταγωνισμός μεταξύ τους που στοιχίζει από 200.000 έως 500.000 ευρώ στον καθένα τους.
• Στη Βουλή θα πρέπει να κατέρχεται ο υποψήφιος βουλευτής για να βοηθήσει τον λαό μας και όχι να βολέψει ημέτερους να «επενδύσει» οικονομικά. Σταματήστε πλέον το ασυμβίβαστο. Στην πράξη βέβαια έχει καταργηθεί τελευταία, αφού εξυπηρετηθήκαν οι γνωστές οικογένειες. Τι πιο όμορφο, πιο δημοκρατικό πετυχημένοι επαγγελματίες στον χώρο τους έχοντας λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα από την εργασία τους να θέλουν και οπωσδήποτε να μπορούν να προσφέρουν για μια τετραετία στο κοινό σύνολο. Είναι απαράδεκτο με 2 τετραετίες να παίρνουν σύνταξη. Είναι πρόκληση, δεν το καταλαβαίνετε? Θυμειθείτε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ο οποίος εισήλθε πλούσιος στην πολιτική και εξήλθε πάμπτωχος. Έλεγε χαρακτηριστικά στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που τον πίεζε για ρουσφέτια «Μακάρι να είχα και άλλα άσπρα να σου δώσω αλλά μου τελείωσαν, τα έδωσε όλα για την πατρίδα. Πόσους πολιτικούς γνωρίζετε που εξήλθαν πτωχότεροι από την μεταπολίτευση και δώθε?
• Διακόψτε την πελατειακή σχέση που συντηρείται τόσα χρόνια δήθεν για την εξυπηρέτηση του πολίτη. ( Μπορούν τα παράπονα των πολιτών που τρέχουν στα πολιτικά γραφεία να καταγράφονται και να εξυπηρετούνται τα δίκαια, προφανή και λογικά αιτήματα μέσω του Δικτύου των Κ.Ε.Π.)
κ.Πρωθυπουργέ,
Ο Ελληνικός λαός είναι φιλότιμος, αρκεί να έχει παραδείγματα. Μην το ξεχνάτε αυτό. Δώστε πρώτος εσείς και μετά οι βουλευτές, οι δικαστές, οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί το παράδειγμα. Είναι απαράδεκτο να ακούγονται ετήσιες απολαβές των 300.000 έως 500.000 ευρώ. Υπουργός και δημόσιος λειτουργός είναι «υπηρέτης» του λαού. Όχι Μαχαραγιάς. Τολμήστε να υιοθετήσετε κάποιες από τις προτάσεις μήπως και βγούμε από το τέλμα.
Έχω την αίσθηση ότι βουλιάζομε και περί άλλα τυρβάζουμε. Όταν ο Χ.Τρικούπης το 1893 δήλωσε ευθαρσώς το «δυστυχώς επτωχεύσαμε» μέσα σε 3 χρόνια με το φιλότιμο την κατανόηση και την αγάπη μας για την Ελλάδα αναβιώσαμε το 1896 τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες και μετα τον ατυχή πολέμο του 1897 με καινούρια καράβια (κόποις και μόχθοις πατριωτών) φτάσαμε στο έπος του 1912.
Τολμήστε να κάνετε τις αλλαγές, και άς χάσετε τις εκλογές. Τουλάχιστον δεν θα είστε άλλος ένας που θα λέει παρέλαβα άδεια ταμεία και τι να κάνουμε φταίνε οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί για τα δεινά μας. Θα έχετε κάνει το καθήκον σας πρώτα στον εαυτό σας, ύστερα στα παιδιά σας και στην πατρίδα μας ειδικότερα.
Με βαθύ σεβασμό και εκτίμηση.
Κωνσταντίνος Κορομπίλης
Αξιωματικός Π.Ν. ε.α.
Πρόεδρος Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης
WWW.SGK1989.EU

Αμελέτητη η ''πράσινη διαδρομή''; (ΚΑΤΕΡΙΝΗ)


Σοβαρές ενστάσεις για τη μετατροπή της ανατολικής όχθης του Πέλεκα σε περιφερειακό δρόμο διατυπώνουν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας «Σώστε τον Πέλεκα» και η οργάνωση «Φίλοι του Περιβάλλοντος –Πιερία 2008». Το ζητούμενο, λένε, ήταν να γίνει ανάπλαση της περιοχής και όχι δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και μάλιστα χωρίς καν τις απαιτούμενες μελέτες.
Έτσι, η μεν Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία του Πέλεκα προσέφυγε στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και στις ελεγκτικές του περιβάλλοντος υπηρεσίες της, οι δε «Φίλοι του Περιβάλλοντος» καλούν δήμο και Νομαρχία να σταματήσουν τώρα τις εργασίες κατασκευής του δρόμου και «να ακούσουν τη φωνή των πολιτών».
Δρόμο «ανάπτυξης και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής», έχει χαρακτηρίσει ο δήμαρχος Κατερίνης τον παραποτάμιο δρόμο που ξεκίνησε, αρχές του Φλεβάρη, να κατασκευάζει από κοινού με τη Νομαρχία Πιερίας. Μόνο που το έργο, το οποίο τιτλοφορείται από τη διοίκηση του δήμου «νέος περιφερειακός δρόμος- ‘Πράσινη Διαδρομή’», είναι όπως φαίνεται… αμελέτητο.
Αυτήν τουλάχιστον την απάντηση (ότι δεν υπάρχουν μελέτες) υποστηρίζουν ότι πήραν από τον Νομάρχη Πιερίας τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τον Πέλεκα, όταν ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια και τις εγκεκριμένες μελέτες του υπό κατασκευή δρόμου.
Και καθώς δεν συμφωνούν να δημιουργηθεί στην περιοχή (αντί της ανάπλασης, δενδροφύτευσης και αναψυχής) περιφερειακός δρόμος, αποφάσισαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, για την απουσία μελετών του έργου που κατασκευάζεται με γοργούς ρυθμούς.
Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» πάλι, απευθύνθηκαν στη διοίκηση του δήμου Κατερίνης, ζητώντας να πληροφορηθούν για τις μελέτες κατασκευής του δρόμου, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και της οριοθέτησης της κοίτης του ρέματος και βρίσκονται, όπως λένε, «εν αναμονή των όποιων μελετών» τους δοθούν, για να καθορίσουν την τελική τους στάση.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως μια μάλλον όχι και τόσο πειστική απάντηση που πήραν κατάρχήν από τον δήμαρχο Κατερίνης είναι (όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους) ότι «η μελέτη στην οποία στηρίζεται η κατασκευή του ‘περιφερειακού δρόμου’ είναι το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, το οποίο προβλέπει μια περιμετρική οδό στην περιοχή του Βατάν».
Έναν τρίτο δρόμο ενημέρωσης διάλεξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κατερίνης Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, χωρίς όμως να σταθεί τυχερότερος, αφού, όπως μας είπε, «δεν έχουν ιδέα» για το τι ακριβώς γίνεται στο ποτάμι.
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!», σχολίασε ο τέως δήμαρχος. «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν δήμαρχος και νομάρχης και να λένε ότι κάνουν ένα μεγάλο έργο χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη. Κάνουν παρεμβάσεις σε ένα έργο που δεν έχει οριστική παραλαβή, χωρίς μελέτη. Κάνουν αμμοληψίες στο ποτάμι, χωρίς να υπάρχει μελέτη. Κάποιος να μας ενημερώσει επιτέλους τι ακριβώς κάνουν!».
Μέχρι στιγμής πάντως, η μοναδική επίσημη ενημέρωση είναι οι δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Κατερίνης. «Το σχέδιο», είπε, «είναι, να βάλουμε το ποτάμι στη ζωή μας. Μια ‘πράσινη διαδρομή’, η οποία θα ξεκινά από το Νέο Κεραμίδι και θα καταλήγει στο Μαυρονέρι, δίπλα στον ποταμό Λεύκο ή Πέλεκα όπως τον ξέρουμε, μια διαδρομή, πάνω από 7 χιλιόμετρα, όπου θα μπορεί κάποιος να την περπατάει ή να έρχεται με το ποδήλατο». Πρόσθεσε ωστόσο κι έναν δεύτερο κόντρα-ρόλο στην «πράσινη διαδρομή», αφού όπως διευκρίνισε «θα βοηθήσει σημαντικά την πόλη κυκλοφοριακά και θα μειώσει το χρόνο προσέγγισης για τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας, προς κάποιους σημαντικούς προορισμούς όπως το παλιό και νέο νοσοκομείο της Κατερίνης».
Ανακοίνωση των «Φίλων του Περιβάλλοντος»
Να μη θυσιάσουμε τον Πέλεκα στο βωμό της άγριας ανάπτυξης

«Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε με περίσκεψη τα έργα κατασκευής του νέου παραποτάμιου δρόμου στον Πέλεκα, καθώς πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν με το όραμα των δημοτών που αγωνίζονται για να γίνει το ποτάμι όαση αναψυχής και ασφαλής χώρος άσκησης», αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», εκφράζοντας την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «το έργο γίνεται εσπευσμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση των δημοτών για τη σκοπιμότητα, τις επιπτώσεις του και τις μελέτες στις οποίες στηρίζεται».
«Επειδή οι εργασίες προχωρούν (ακόμη και μέσα στην κοίτη του ρέματος), θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων,επισημαίνοντας ότι «δημιουργείται ουσιαστικά μια άτυπη δυτική περιφερειακή οδός της πόλης (καθώς η κανονική περιφερειακή οδός απ’ ότι φαίνεται θα αργήσει πολύ να κατασκευαστεί)» και ότι «η κατά τα άλλα ‘πράσινη διαδρομή’, σε σημαντικό τμήμα της θα απορροφήσει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο (σύνδεση νότιας Πιερίας και Δήμου Δίου με δυτικό κόμβου Εγγλέζικου)», ακυρώνοντας τη δυνατότητα πεζοπορίας ή ποδηλασίας, αφού θα γίνεται «δίπλα σε αυτοκίνητα που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και φορτηγά που εκπέμπουν καυσαέρια».
Και οι Φίλοι του Περιβάλλοντος καταλήγουν:
«Πρόθεσή μας με την ανακοίνωση αυτή είναι να προκαλέσουμε ένα δημόσιο διάλογο και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Προτείνουμε στο Δήμο Κατερίνης και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου και να ακούσουν τη φωνή των πολιτών. Ας μη θυσιαστεί στο βωμό της άγριας ανάπτυξης η τελευταία περιοχή που μπορεί, με τη σωστή ανάπλασή της, να κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή σ’ αυτή την πόλη.
Είμαστε βέβαιοι ότι με ουσιαστικό και καλόπιστο διάλογο θα βρεθούν οι σωστές λύσεις, στις οποίες όλοι θα συναινέσουμε».

Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου
efimerida 7

Ερώτηση Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για την «πιστωτική ασφυξία στην αγορά»


Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την πτώση της ζήτησης και την «πιστωτική ασφυξία στην αγορά» κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ερωτά τον κ. Καραμανλή «για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπίας» καθώς και «γιατί δεν ασκεί μια πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης».

Επικαλούμενος στοιχεία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι το τελευταίο δίμηνο του 2008 χάθηκαν πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας, άλλες 1.500 τον Ιανουάριο του 2009, ενώ μόνο το μήνα Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν απολύσεις άνω των 4.000.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 17% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 8%.

Αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως «ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο 3%, με μεγάλους χαμένους τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας, παραγωγούς και καταναλωτές, και κερδισμένους τους μεσάζοντες».

Υπογραμμίζει, επίσης, την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης, παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου, που πωλείται ακριβότερα από το πετρέλαιο, σε Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρει ότι «οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του Euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δισ.».


Newsroom ΔΟΛ

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και εν όψει του Ecofin.
Τον Κάρολο Παπούλια θα συναντήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, πριν από τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες θα αναζητήσει συναινετικές λύσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ανέφερε ότι «κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες, εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική».
Πρόσθεσε ότι «στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Έλληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας».
Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τη διάσκεψη δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως «κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης».
Ο στόχος μας, είπε η κ. Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τετ α τετ Καραμανλή
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκινά επαφές, προκειμένου να αναζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Την Τετάρτη ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και την Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
O Γ.Παπανδρέου αναμένεται ότι θα επαναλάβει, αυτή τη φορά κατά πρόσωπο στον Κ.Καραμανλή, το αίτημά του για πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ενδεικτική της διάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Κ.Καραμανλή για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.
Σχόλια της Αντιπολίτευσης
Για απόλυτο κενό πολιτικής,το οποίο πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Παπαθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αφενός παρακολουθεί τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αμήχανη και άφωνη, αφετέρου ετοιμάζει ένα νέο εισπρακτικό πακέτο φόρων για να καλύψει την αποτυχία της στο δημοσιονομικό επίπεδο». Τόνισε, μάλιστα, ότι η αναζήτηση της λύσης βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική.
Για συνεδριάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά αλλά μόνο συνεδριάζει».


Κατασχέθηκαν ακατάλληλα φυστίκια στη Θεσ/κη


Φορτίο με 20 τόνους ακατάλληλων για κατανάλωση φιστικιών, προέλευσης ΗΠΑ, κατασχέθηκε από τα αρμόδια συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στα φιστίκια, τύπου Αιγίνης, η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που έγιναν στο γενικό χημείο του κράτους.

Το φορτίο κρίθηκε ακατάλληλο και ελήφθησαν όλα τα μέτρα, ώστε να μην διατεθεί στις αγορές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

skai.gr

Δολιοφθορά σε γραμμή του ΟΣΕ


Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ευρώ ζήτησε άγνωστος με απειλητικό τηλεφώνημα στο σταθμάρχη του ΟΣΕ στην Καλαμάτα προκειμένου να μην προκαλέσει δολιοφθορά στις γραμμές του τρένου.
Αυτό κατήγγειλε μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Κιουτσούκης, μέλος του Προεδρείου Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.
Το τηλεφώνημα κρίθηκε σοβαρό και διενεργήθηκε αυτοψία.

Όπως διαπιστώθηκε, η γραμμή είχε κοπεί οριζόντια και κάθετα για δυόμιση χιλιόμετρα από το Ζευγολατιό.Αμέσως επισκευάστηκε και τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά.
Την υπόθεση ερευνά η αστυνομική υποδιεύθυνση Καλαμάτας και κλιμάκιο από την Ασφάλεια Αττικής.

skai.gr

Ελλάδα, 4/3/2009 Δικαίωση για ιερό ναό της Τενέδου από το ΕΔΑΔ

Ελλάδα, 4/3/2009
Δικαίωση για ιερό ναό της Τενέδου από το ΕΔΑΔ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απεφάνθη ότι η Τουρκία καταπατά το δικαίωμα του κοινωφελούς ιδρύματος του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της νήσου Τενέδου να κατέχει ακίνητη περιουσία. Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει το δικαίωμα ιδιοκτησίας και ζητεί από τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν στην εκκλησία αποζημίωση 100 χιλιάδων ευρώ, συν 5.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι τα τουρκικά δικαστήρια παραβίασαν τη Σύμβαση αρνούμενα να καταχωρήσουν στις κτηματολογικές υπηρεσίες τα ακίνητα που ανήκουν στο Ίδρυμα. Η υπόθεση αφορά τρία τρία οικόπεδα (3.792,54τ.μ., 2.251,72τ.μ., 2.219,69τ.μ.) και παρεκλήσι 37,82τ.μ., τα οποία το Ίδρυμα απέκτησε από δωρεές. Η εκκλησία είχε προσφύγει στα τουρκικά δικαστήρια το 2001 και το 2002 χωρίς να δικαιωθεί. Στο ΕΔΑΔ προσέφυγε στις 20 Νοεμβρίου του 2003. Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση.



ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ


Σε κλοιό άγριας κερδοσκοπίας βρίσκονται οι καταναλωτές. Την ώρα που οι τιμές παραγωγού μειώνονται δραστικά, οι τιμές των προϊόντων στα ράφια ακολουθούν την ανηφόρα.

Oι καταναλωτές φθάνουν να πληρώσουν στο ράφι βασικά καταναλωτικά αγαθά έως και 1.340% ακριβότερα συγκριτικά με την τιμή με την οποία αυτά ξεκινούν από το χωράφι.

Οι αδικαιολόγητες αυτές αποκλίσεις τιμών καταγράφονται στα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, σύμφωνα με τα οποία ενώ ο παραγωγός πουλά το ρύζι προς 0,31 ευρώ το κιλό, ο καταναλωτής φτάνει να το αγοράζει από τα καταστήματα ειδών διατροφής προς 3,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1.029% ακριβότερα. Αντίστοιχα το ελαιόλαδο πωλείται από τους παραγωγούς προς 1,85 ευρώ το λίτρο, για να φτάσει στον καταναλωτή προς 5,72 ευρώ το λίτρο, ενώ τα πορτοκάλια από 0,18 ευρώ το κιλό στο χωράφι, φτάνουν στα μανάβικα και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο 1,15 ευρώ το κιλό, δηλαδή 422% ακριβότερα. Ανάλογη είναι η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές και άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες (208%), ο χυμός πορτοκαλιού (1.340%), τα ζυμαρικά (331%), το ψωμί (1.135%).

Οι ενδιάμεσοι κάνουν πάρτι
Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι «τα δυο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας δέχονται τεράστιες πιέσεις. Προς τα κάτω οι παραγωγοί και προς τα πάνω οι καταναλωτές. Οι ενδιάμεσοι κυριολεκτικά κάνουν πάρτι», δήλωσε επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μείωση των τιμών από 8% έως 10%.

Και ενώ η κερδοσκοπία στην αγορά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην αγορά. Οι ανατιμήσεις αυτές που αφορούν βασικές κατηγορίες προϊόντων- όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά, τα όσπρια αλλά και τα οινοπνευματώδη- φτάνουν έως το 18% και έρχονται σε μια χρονική περίοδο που οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Οι νέες ανατιμήσεις
Στη λίστα που παρουσιάσθηκε χθες και αφορά τιμοκαταλόγους που έχουν ήδη κοινοποιήσει 56 βιομηχανίες και προμηθευτές προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνονται αυξήσεις στα ζυμαρικά έως 18%, στα χαρτικά έως 9%, στο οινόπνευμα έως 18%, τα ντοματοειδή έως 13%, στα παστέλια έως 10%, στα βούτυρα και τις μαργαρίνες έως 11%, στα σνακ έως 5%, στα ρύζια και τις κονσέρβες έως 17%, στα δημητριακά, τα ζαχαρώδη έως 6%, στα οινοπνευματώδη και τα κρασιά έως 8%, σε σάλτσες και μαγιονέζες έως 8%, στα μπαχαρικά έως 6%, στα απορρυπαντικά έως 3% και στα προϊόντα γάλακτος έως 3,6%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ότι μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009 το καλάθι της νοικοκυράς αποτελούμενο από 78 προϊόντα ανατιμήθηκε κατά 15 ευρώ.

neaonline