Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ


Σε κλοιό άγριας κερδοσκοπίας βρίσκονται οι καταναλωτές. Την ώρα που οι τιμές παραγωγού μειώνονται δραστικά, οι τιμές των προϊόντων στα ράφια ακολουθούν την ανηφόρα.

Oι καταναλωτές φθάνουν να πληρώσουν στο ράφι βασικά καταναλωτικά αγαθά έως και 1.340% ακριβότερα συγκριτικά με την τιμή με την οποία αυτά ξεκινούν από το χωράφι.

Οι αδικαιολόγητες αυτές αποκλίσεις τιμών καταγράφονται στα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, σύμφωνα με τα οποία ενώ ο παραγωγός πουλά το ρύζι προς 0,31 ευρώ το κιλό, ο καταναλωτής φτάνει να το αγοράζει από τα καταστήματα ειδών διατροφής προς 3,5 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1.029% ακριβότερα. Αντίστοιχα το ελαιόλαδο πωλείται από τους παραγωγούς προς 1,85 ευρώ το λίτρο, για να φτάσει στον καταναλωτή προς 5,72 ευρώ το λίτρο, ενώ τα πορτοκάλια από 0,18 ευρώ το κιλό στο χωράφι, φτάνουν στα μανάβικα και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο 1,15 ευρώ το κιλό, δηλαδή 422% ακριβότερα. Ανάλογη είναι η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές και άλλων προϊόντων, όπως για παράδειγμα οι ντομάτες (208%), ο χυμός πορτοκαλιού (1.340%), τα ζυμαρικά (331%), το ψωμί (1.135%).

Οι ενδιάμεσοι κάνουν πάρτι
Τα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι «τα δυο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας δέχονται τεράστιες πιέσεις. Προς τα κάτω οι παραγωγοί και προς τα πάνω οι καταναλωτές. Οι ενδιάμεσοι κυριολεκτικά κάνουν πάρτι», δήλωσε επαναλαμβάνοντας το αίτημα για μείωση των τιμών από 8% έως 10%.

Και ενώ η κερδοσκοπία στην αγορά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μπαράζ ανατιμήσεων σε δεκάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην αγορά. Οι ανατιμήσεις αυτές που αφορούν βασικές κατηγορίες προϊόντων- όπως είναι τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά, τα όσπρια αλλά και τα οινοπνευματώδη- φτάνουν έως το 18% και έρχονται σε μια χρονική περίοδο που οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν σημαντική μείωση.

Οι νέες ανατιμήσεις
Στη λίστα που παρουσιάσθηκε χθες και αφορά τιμοκαταλόγους που έχουν ήδη κοινοποιήσει 56 βιομηχανίες και προμηθευτές προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, περιλαμβάνονται αυξήσεις στα ζυμαρικά έως 18%, στα χαρτικά έως 9%, στο οινόπνευμα έως 18%, τα ντοματοειδή έως 13%, στα παστέλια έως 10%, στα βούτυρα και τις μαργαρίνες έως 11%, στα σνακ έως 5%, στα ρύζια και τις κονσέρβες έως 17%, στα δημητριακά, τα ζαχαρώδη έως 6%, στα οινοπνευματώδη και τα κρασιά έως 8%, σε σάλτσες και μαγιονέζες έως 8%, στα μπαχαρικά έως 6%, στα απορρυπαντικά έως 3% και στα προϊόντα γάλακτος έως 3,6%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ότι μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Ιανουαρίου 2009 το καλάθι της νοικοκυράς αποτελούμενο από 78 προϊόντα ανατιμήθηκε κατά 15 ευρώ.

neaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: