Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ερώτηση Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για την «πιστωτική ασφυξία στην αγορά»


Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, για την πτώση της ζήτησης και την «πιστωτική ασφυξία στην αγορά» κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ερωτά τον κ. Καραμανλή «για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπίας» καθώς και «γιατί δεν ασκεί μια πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης».

Επικαλούμενος στοιχεία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι το τελευταίο δίμηνο του 2008 χάθηκαν πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας, άλλες 1.500 τον Ιανουάριο του 2009, ενώ μόνο το μήνα Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν απολύσεις άνω των 4.000.

Την ίδια ώρα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 17% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 8%.

Αναφερόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει πως «ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο 3%, με μεγάλους χαμένους τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας, παραγωγούς και καταναλωτές, και κερδισμένους τους μεσάζοντες».

Υπογραμμίζει, επίσης, την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης, παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και την τιμή του φυσικού αερίου, που πωλείται ακριβότερα από το πετρέλαιο, σε Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρει ότι «οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του Euribor και το πακέτο στήριξης των 28 δισ.».


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: