Κυριακή, 14 Ιούνιος 2009

Αντιδράσεις: |
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
Ένα τουριστικό λεωφορείο παραδόθηκε στις φλόγες λίγο νωρίτερα στο δρόμο Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης, μετά τον κόμβο της Ν.Τρίγλιας. Η φωτιά έσβησε προκαλώντας μόνο υλικές ζημίες, χωρίς να κινδυνέψει κανείς. Εξαιτίας του περιστατικού έχει δημιουργηθεί μία απίστευτη ουρά εγκλωβισμένων αυτοκινήτων, καθώς δεν υπάρχει άλλη έξοδος από το δρόμο. Με εκτροπές της κυκλοφορίας η Τροχαία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και προσπάθεια για τη μετακίνηση του λεωφορείου από το οδόστρωμα, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η κίνηση των οχημάτων.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
Αντιδράσεις: |
Αντιδράσεις: |
Η οδηγία - πλαίσιο της Ε.Ε. 2000/60 αποτελεί το θεμελιώδες κείμενο που καθορίζει τις επιμέρους πολιτικές των κρατών - μελών για τη διαχείριση των υδάτων και ορίζει τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ως τον κεντρικό άξονα, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα τους υδατικούς πόρους στη χώρα μας.
Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 300 λεκάνες απορροής και είναι βέβαιο ότι στο κομμάτι της εφαρμογής αυτής της οδηγίας πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.
Επιπλέον, στην οδηγία προβλέπεται εγκαθίδρυση μηχανισμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και των υπόλοιπων στοιχείων της λεκάνης απορροής και στο μέλλον. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιλύσει αυτό το πρόβλημα, γι αυτό επιβάλλεται να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν οι όποιες καθυστερήσεις.
Για πρώτη φορά αναφέρεται και το θέμα της τιμολόγησης του νερού, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να κοστολογηθεί το νερό, ως φυσικός πόρος, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση του."
Δειτε εδω!! οδηγίες εξοικονόμησης νερού "
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)Αντιδράσεις: |
….Οι προετοιμασίες για την τέλεση των Προμηθείων 2009, των πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ελληνικού πνεύματος έχουν ξεκινήσει.
….Τα Προμήθεια, ως πανελλήνιος θεσμός που σκοπό έχει να μας φέρει σ’ επαφή με τον πολιτισμό, το πνεύμα και τις αξίες των προγόνων μας, διανύουν ήδη το δέκατο τέταρτο έτος συνεχούς παρουσίας τους. Με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Τρύφωνα Ολύμπιο, λαμβάνουν χώρα στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του Άλσους Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, όπου χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα κι από το εξωτερικό συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να κατασκηνώσουν κάτω από τον καταγάλανο ουρανό του Όρους των Θεών. Να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές με δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν καλλιτεχνικά, πολιτισμικά και τελεστικά δρώμενα, να μετάσχουν σ’ αυτά ως αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να έρθουν σ’ επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας.
….Η θέαση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον κόσμο και η οποία είχε απολύτως γνωσιολογικό και επιστημονικό χαρακτήρα, εκφράστηκε μέσα από τον τρόπο ζωής τους (ήθη και έθιμα πλήρως εναρμονισμένα με το σεβασμό τους για τη φύση), μέσα από τις κοινωνικές και πολιτισμικές αξίες, τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάδειξη της έννοιας του πολίτη, τη μαχητικότητα για την προάσπιση των θεσμών που δημιούργησαν, τη φιλοσοφική αναζήτηση, την επιστημονική έρευνα, την Τέχνη καθώς και την αντίληψή τους για το θείον που απετέλεσε το μυθολογικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της ελληνικής κοσμοθεάσεως και του ελληνικού πολιτισμού. Οι παράγοντες αυτοί, αλληλένδετοι για τους προγόνους μας και για όποιον σήμερα επιχειρεί να τους κατανοήσει, συναποτελούν ένα όλον η προσέγγισή του οποίου φρονούμε ότι αποτελεί ζητούμενο αλλά και αναγκαιότητα για το σύγχρονο γίγνεσθαι.
….Αυτή την ανασύνδεση με τον αρχαίο, παγκοσμίως σεβαστό και πάντοτε επίκαιρο πολιτισμό μας προβάλλουμε και αναδεικνύουμε στις εκδηλώσεις των Προμηθείων. Όχι σαν άγονη λατρεία ενός νεκρού παρελθόντος αλλά ως έκφραση του ζωντανού και ρέοντος Λόγου εκείνων στους οποίους αναγνωρίζει η σώφρων ανθρωπότητα ότι τους οφείλει τα πάντα. Ως έναυσμα επίκαιρου και γόνιμου προβληματισμού για διεξόδους στα αδιέξοδα του σήμερα, με άξονα σκέψης και πλαίσιο αναφορών την κοσμοαντίληψη εκείνων.
….Τα Προμήθεια 2009 θα τελεστούν στις 19, 20 και 21 Ιουνίου. Η επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ανατεθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Προμηθεύς Πυρφόρος” ως μόνιμο πλέον φορέα με θεσμοθετημένη διάσταση ευθύνης, ενώ στις εκδηλώσεις μετέχουν εμπράκτως φορείς, ομάδες και προσωπικότητες απ’ όλη την Ελλάδα.
….Τα Προμήθεια είναι μια γιορτή για όλους όσους τιμούν την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ευπρόσδεκτοι στις γιορτές των Προμηθείων είναι όλοι όσοι νιώθουν πως η διαύγεια σκέψης και οι αξίες των προγόνων μας, μπορούν ν’ αποβούν βατήρας πνευματικής παλιγγενεσίας και αντίστασης στους μαζικούς ισοπεδωτικούς μηχανισμούς της εποχής μας.
….Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Προμηθείων 2009 θα γίνει γνωστό με νεότερη δημοσίευση.
Οράτε το μέλλον, ευγένειαν ασκείτε, επαινείτε αρετήν
Έρρωσθε κι ευδαιμονείτε!
Επιτροπή Προμηθείων 2009
Αντιδράσεις: |
![]() |
|
![]() | Φεύγει για... Σαουδική Αραβία ο Σερζίνιο! | ![]() |
Σε ομάδα της... Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει την καριέρα του ο Σερζίνιο. Ο Πορτογάλος μέσος του Πιερικού φαίνεται πως ήρθε σε συμφωνία με σύλλογο από τη συγκεκριμένη χώρα και εφόσον η πληροφορία επαληθευτεί, θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα της Κατερίνης. | ||
Τα εισιτήρια διαρκείας του Πιερικού | ![]() | ![]() |
Η διοίκηση του Πιερικού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισαν οι προεγγραφές για τις κάρτες διαρκείας της περιόδου 2009 - 2010. Σειρά προτεραιότητας θα έχουν οι περσινοί κάτοχοι καρτών διαρκείας οι οποίοι και θα μπορούν να αποκτήσουν την ίδια θέση με την περυσινή επιδεικνύοντας την παλαιά τους κάρτα. | ||
![]() | Αργεντινό επιθετικό θέλει ο Πιερικός | ![]() |
Εναν επιθετικό από την Αργεντινή θέλει να αποκτήσει ο Πιερικός. Ο τεχνικός Μάκης Κατσαβάκης έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την ολοκλήρωση της μεταγραφής μιας και πρόκειται για καλό παίκτη και η διοίκηση της μακεδονικής ΠΑΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί του. Το θέμα δεν είναι εύκολο. | ||
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αποχή δεν τον αφορά. Οφείλουμε ν' ακούσουμε καθαρά και το μήνυμά της». Για τον Ευ. Βενιζέλο «το κοινοβουλευτικό σύστημα χρειάζεται ριζική ανανέωση» και θέτει προς συζήτηση μια προκλητική άποψη: «το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης φαίνεται περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό».
* Σ' ό,τι αφορά τα θέματα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, παραδέχεται πως «είναι πιο εύκολο να διατυπωθεί μια συντηρητική ή ακροδεξιά πλατφόρμα, όμως χρειάζεται μια προοδευτική πλατφόρμα, που θα είναι πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του κράτους δικαίου, αλλά ταυτοχρόνως απλή, πρακτική και εφαρμόσιμη».
* Παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υποχώρησαν. Γιατί συνέβη αυτό;
- Το γεγονός ότι, λίγο ή πολύ, εφαρμόζεται μία ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθιστά το ζήτημα της διαχείρισής της πολύ πιο κρίσιμο από το ζήτημα του ιδεολογικού στίγματος της πολιτικής αυτής, που όντως έχει έντονα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι θυμούνται ότι και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Τα λίγα σοσιαλδημοκρατικά κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν τη φθορά της εξουσίας, ενώ τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα δεν φάνηκαν να λένε κάτι ριζοσπαστικό.
* Η άνοδος της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς σημαίνει ότι οι λαοί θεωρούν πειστικότερη τη συντηρητική απάντηση απ' αυτήν της αριστεράς;
-Η ομοιομορφία των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πολύ στενά όρια επιλογών που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ, είναι παράγοντες που μειώνουν την ουσία της πολιτικής. Αυτό ευνοεί την άνοδο των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων που λειτουργούν αντισυστημικά. Υπάρχουν θέματα όπως η μετανάστευση στα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να διατυπωθεί μία συντηρητική ή μια ακροδεξιά πλατφόρμα απ' ό,τι μια πλατφόρμα που είναι ταυτόχρονα και προοδευτική και αποτελεσματική.
* Είναι εφικτό αυτό;
-Αυτό, όμως, χρειάζεται: Μια προοδευτική πλατφόρμα που να είναι πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες και τις εγγυήσεις του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους δικαίου, αλλά ταυτοχρόνως απλή, πρακτική, εφαρμόσιμη. Μπορούμε να είμαστε καθαρά κατά της βίας των κουκουλοφόρων και καθαρά υπέρ του κράτους δικαίου και του ποινικού φιλελευθερισμού. Μπορούμε να είμαστε πιστοί στις αξίες μας, να εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και, ταυτόχρονα, να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, να ζητάμε την άμεση αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, που καθιστά την Ελλάδα χώρα αναγκαστικής παραμονής των μη νόμιμων μεταναστών και την εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης με την Τουρκία και τη Λιβύη στο όνομα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.
* Η αποχή είναι στάση διαμαρτυρίας με θετικό περιεχόμενο; Ετσι ερμηνεύεται...
-Πρέπει καταρχάς να συγκροτήσουμε την τυπολογία της αποχής. Υπάρχει η διαρθρωτική αποχή λόγω δημοτολογίων, αποδήμων και ετεροδημοτών. Υπάρχουν πολίτες που απλώς φέρθηκαν χαλαρά λόγω ευρωεκλογών. Υπάρχουν πολίτες που παρ' ότι θεωρούσαν σφόδρα πιθανό το αποτέλεσμα, δεν θέλησαν να το αποτρέψουν ή να το ενισχύσουν σε σχέση με το κόμμα τους, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς αυτό. Υπάρχουν πολίτες που θέλησαν να εκδηλώσουν τον ευρωσκεπτικισμό ή την αποστροφή τους προς τον πολιτικό λόγο που κυριαρχεί. Υπάρχουν πολίτες που νιώθουν ότι το πολιτικό σύστημα δεν τους καλύπτει.
* Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να ασχολείται με την αποχή.
-Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αποχή δεν τον αφορά και ότι η ισοκατανομή της συμψηφίζει το αποτέλεσμά της. Το ΠΑΣΟΚ νίκησε και δικαίως χαρήκαμε. Οφείλουμε, όμως, να ακούσουμε καθαρά και το ηχηρό μήνυμα της αποχής.
* Το πρόβλημα στη χώρα έχει να κάνει με το δικομματισμό, με το πολιτικό σύστημα γενικότερα, με τους θεσμούς;
-Η κοινωνία υποαντιπροσωπεύεται ή και αποκλείεται πολιτικά. Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται το κομματικό σύστημα και κυρίως ο θεσμός του κόμματος. Χωρίς ανοικτά κόμματα και το πλέγμα των θεσμών που συγκροτούν τη «μετα-αντιπροσωπευτική» δημοκρατία, δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση νομιμοποίησης του συστήματος.
* Τι προτείνετε;
-Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης χρειάζεται ριζική ανανέωση. Το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης φαίνεται από την άποψη αυτή περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό. Πρέπει συνεπώς να ανοίξουμε με ριζοσπαστική διάθεση τη συζήτηση για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών, όπως και για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, αν θέλουμε πραγματική αλλαγή στο κράτος.
* Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τόσο μεγάλη αποχή διασφαλίζει τη νίκη και μάλιστα την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ;
-Το βράδυ των εκλογών είπα ότι το αποτέλεσμα προοιωνίζεται τη νίκη και τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται, όμως, σκληρή προσπάθεια προκειμένου μια σχετική πλειοψηφία στις ευρωεκλογές υπό συνθήκες μεγάλης αποχής να μετατραπεί σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Γι' αυτό μιλώ για τον ποιοτικό πήχη που πρέπει να ξεπεράσουμε.
* Τι αφορά ο πήχης;
-Ο πήχης αυτός αφορά την ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Οι σύγχρονες, πολύπλοκες και απαιτητικές κοινωνίες δεν κυβερνώνται επειδή συγκεντρώνεις την ημέρα των εκλογών 40%, 42% ή 45% των ψήφων. Γι' αυτό οφείλουμε να τηρήσουμε το εθνικό καθήκον αλήθειας πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μία εθνική στρατηγική ανόρθωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να υπόσχεται τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Την επομένη των εκλογών δεν θα έχουν εξαφανιστεί ούτε το δημοσιονομικό έλλειμμα, ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ούτε οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, της διοίκησης και της Δικαιοσύνης.
* Αν, όμως, δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν;
-Οταν μιλώ για αυτοδυναμία δεν εννοώ αυτάρεσκες μονοκομματικές κυβερνήσεις που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ορίζω την αυτοδυναμία ως διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, της προγραμματικής ευκρίνειας και ως βάση για τις αναγκαίες συνεργασίες και συναινέσεις.
* Το βράδυ των ευρωεκλογών ο κ. Παπανδρέου έδειξε σαν να έχει ήδη κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο δε κ. Καραμανλής μάς είπε ότι δεν συνέβη τίποτε και άρα συνεχίζει...
-Την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει εκείνη η πολιτική δύναμη που κατανοεί πληρέστερα τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές ψυχολογικό και πολιτικό προβάδισμα.
* Την πρωτοβουλία φαίνεται να την έχει ο κ. Καρατζαφέρης.
- Ο κ. Καραμανλής πανικοβλημένος από την «επίθεση» συνεργασίας που κάνει ο κ. Καρατζαφέρης εγκλωβίζεται στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, ενώ δεν καταγράφεται καμία αλλαγή των ιδεολογικών συσχετισμών και των αυτοτοποθετήσεων των πολιτών. Το ζήτημα για μας είναι να μην αφήσουμε το ζήτημα της ασφάλειας να ταυτιστεί με τον δεξιό ή ακροδεξιό λόγο.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
Τα λάθη της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια «πρέπει να γίνουν μάθημα, ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από τη δίνη των υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών», δηλώνει ρητά και... απότομα ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
*Σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ο Χοακίν Αλμούνια στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιβληθούν σκληρά, μόνιμα και κυρίως αξιόπιστα μέτρα. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και να σταματήσει τις σπατάλες, επιμένει, «καθώς ο έλληνας πολίτης πληρώνει σχεδόν 5% των δημόσιων πόρων -πάνω από 10 δισ. ευρώ δηλαδή- για το υπέρογκο χρέος».
*Ο επίτροπος δηλώνει, επίσης, ότι ο Γιάννης Παπαθανασίου τον έχει ήδη ενημερώσει για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία «δεν διαφέρουν από αυτά που έχουν ήδη διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο».
*Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εξετάστηκε η πορεία του ελληνικού προϋπολογισμού, πιστεύετε ότι η χώρα μας έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά;
- Ο υπουργός Οικονομίας με ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα ώστε το έλλειμμα να μην ξεπεράσει φέτος το 3,7%. Το 2010 πρέπει να το μειώσετε στο 3%. Πρέπει να καταλάβετε ότι, ανεξάρτητα από την κρίση, το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό. Γνωρίζει ο έλληνας πολίτης ότι περίπου το 5% των δημοσίων πόρων, δηλαδή πάνω από 10 δισ. ευρώ, σπαταλώνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους; Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο προϋπολογισμό σας για την υγεία. Είναι, επίσης, σχεδόν διπλάσιο από τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για την παιδεία!
* Ετσι όπως το θέτετε, ακούγεται πραγματικά εξωφρενικό...
- Φανταστείτε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσατε να τα διαθέσετε με πιο παραγωγικό τρόπο, όπως να ενισχύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για εξαγωγές.
*Εχετε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές». Εντούτοις, πολύς κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό.
- Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει σκληρά και αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών της. Είχατε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 4%, τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλα αυτά, το ετήσιο έλλειμμα ήταν πάντα πάνω από το όριο του 3%. Πώς, λοιπόν, να έχετε αξιοπιστία; Λέω ξεκάθαρα ότι υπήρξαν αδυναμίες, πρώτα απ' όλα στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Αυτό, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει μια και καλή.
* Τι μέτρα θα θέλατε να δείτε;
- Θέλω να δω να εφαρμόζονται φιλόδοξα και προπαντός αξιόπιστα μέτρα -το τονίζω αυτό- στην αρχή, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τέλη του 2010. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός σε διαρθρωτικό επίπεδο. Το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 ήταν στο 6,1% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%. Ηδη τα μέτρα για τα οποία με ενημέρωσε ο κ. Παπαθανασίου έχουν διαρρεύσει στον τύπο. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τα εξηγήσει στους έλληνες πολίτες.
* Παρ' όλες τις προσπάθειες, όμως, φαίνεται πως είμαστε ήδη εκτός στόχου, στα έσοδα τουλάχιστον, που έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο 0% σε σχέση με το 14% που ήταν ο στόχος.
- Απ' ό,τι καταλαβαίνω, τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά καθώς αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση. Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμονής, όμως στις 27 Οκτωβρίου η αναμονή θα τελειώσει. Επίσης περιμένουμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα ώστε να έχουμε και τις ανάλογες εκτιμήσεις, καθώς η πρόβλεψη για έλλειμμα 5% φέτος έγινε βάσει των κοινοτικών προβλέψεων για ύφεση -1%.
*Θα καταφέρουμε να βγούμε από την επιτήρηση το τέλος του 2010;
- Κρατάω σε αυτό τη ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος εάν δεν κόψετε σημαντικά τις δαπάνες.
* Εάν κάνουμε σοβαρή προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος αλλά δεν πετύχουμε το στόχο του 3%, θα συζητούσατε ενδεχόμενο παράτασης;
- Εγώ πορεύομαι βάσει των συστάσεων που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και το όριο είναι το 2010.
* Εχουμε μπει, ωστόσο, σε καθεστώς επιτήρησης δύο φορές μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Γιατί;
- Εχετε κάνει λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να διδαχθείτε από αυτά. Τώρα πρέπει να τα διορθώσετε σταδιακά και μόνιμα. Πρέπει να προχωρήσετε σε τολμηρές αλλαγές και να ενισχύσετε τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.
* Συμμερίζεστε την άποψη που διατυπώνεται συχνά ότι η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης;
- Φυσικά και όχι.
* Εχουμε χρόνιο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή. Τι πρέπει να αλλάξει;
- Θεωρώ πως προτεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να είναι η βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές, να ενισχυθούν τα κονδύλια στήριξης αυτών των μηχανισμών, καλύτερη εκπαίδευση των υπαλλήλων ιδιαίτερα στο ανώτατο επίπεδο, να αναβαθμιστούν οι εξοπλισμοί, να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στη διεύθυνση προσωπικού και διαχείρισης. Προπάντων, όμως, πρέπει να υπάρχει πολιτική ανεξαρτησία στους μηχανισμούς αυτούς. Καλό θα ήταν επίσης να απλοποιηθεί και το νομικό φορολογικό πλαίσιο.
* Οσον αφορά το ασφαλιστικό και το εργασιακό, τι αλλαγές περιμένετε;
- Πρέπει πρώτα να ισοσκελίσετε τους προϋπολογισμούς σας το συντομότερο δυνατόν και να αυξήσετε τους δείκτες απασχόλησης και παραγωγικότητας. Ομως, απαιτείται περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας. Η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες που αυξάνουν χρόνο με το χρόνο τις δαπάνες για τις συντάξεις και αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Τώρα, για το εργασιακό, η Κομισιόν θεωρεί ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσει στην αύξηση απασχόλησης των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων.
* Παρά την κρίση, η κυβέρνηση επιμένει να μειώνει τους φόρους για τις επιχειρήσεις. Δεν πιστεύετε πως και αυτές πρέπει να συνεισφέρουν;
- Νομίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει νέες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, φέτος.
* Θα συναινούσατε στην περαιτέρω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας -όπως επιδιώκει η Γαλλία- δεδομένου ότι 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρίσκονται σε επιτήρηση μέχρι τον Νοέμβριο;
- Νομίζω πως όλοι συμφωνούν ότι η χαλάρωση που αποφασίστηκε το 2005 πρέπει να είναι και η τελευταία. Η συγκεκριμένη απόφαση βοήθησε στην παρούσα κρίση, καθώς επέτρεψε στις χώρες-μέλη να προχωρήσουν σε περισσότερες δαπάνες για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.
* Η θητεία σας λήγει τον Νοέμβριο. Θα παραμείνετε επίτροπος;
- Θα σας απαντήσω σε λίγους μήνες..
* Πολλοί θεωρούν ότι η Κομισιόν απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση...
- Νομίζω ότι ασκήσαμε τα καθήκοντά μας στο έπακρον και τα οικονομικά πακέτα που ανακοινώσαμε βοήθησαν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια. Η νομοθετική ρύθμιση που προτείναμε για βελτίωση της εποπτείας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η ενίσχυση της διαφάνειας μιλάει από μόνη της.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
Περισσότερες από 20 πτήσεις τσάρτερ προγραμματίζει η ΕΛ.ΑΣ., μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να απελάσει 1.500 παράνομους μετανάστες, κυρίως Πακιστανούς και Αφρικανούς, που ήδη κρατούνται. Το... ταξιδιωτικό αυτό γραφείο της αστυνομίας επιδοτείται από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και άνοιξε δουλειές μετά το διπλωματικό παρασκήνιο που αναπτύχθηκε με χώρες που υποχρεώθηκαν να δεχτούν υπηκόους τους.
*Ο αριθμός τους μπορεί να φαίνεται μικρός, όμως, για τις υπηρεσίες αλλοδαπών είναι τεράστιος, αφού τόση προβλέπεται και η συνολική χωρητικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης που πομπωδώς αναγγέλθηκαν αλλά δύσκολα θα λειτουργήσουν έως τον Οκτώβριο. Τουλάχιστον θα αποδεσμευθούν, έτσι, θέσεις από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα υποδοχής...
*Για τις αεροπορικές απελάσεις η ΕΛ.ΑΣ. θα χρειαστεί να επιβιβάσει επίσης στα αεροπλάνα περίπου 800 αστυνομικούς ως συνοδούς ασφαλείας των πτήσεων.
Εθελοντικές απελάσεις
Πέρα από τις απελάσεις το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει τον επαναπατρισμό άλλων 1.500 αλλοδαπών, κυρίως Αφγανών, που εκλιπαρούν γι' αυτό, αποκλεισμένοι στην Ελλάδα. Αυτοί οι «εθελοντές» επιδοτούνται από την Ε.Ε.με ειδικό πριμ επανεγκατάστασης στην πατρίδα τους.
*Κατά τα άλλα η αποτελεσματικότητα των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας είναι πρακτικά ανέφικτη, αφού πρέπει να συγκεντρωθούν (και να υπάρχει δυνατότητα να απελαθούν) οι περίπου 300 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στην χώρα.
*Τα παραπάνω μέτρα έχουν κυρίως αποθαρρυντικό χαρακτήρα, αφού θα συνοδεύονται από σκληρές νομοθετικές τροποποιήσεις στην ποινική μεταχείριση των διακινητών τους, αλλά και από τις διαδικασίες-εξπρές με προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου.
Στο εξής η αξιολόγηση θα γίνεται μόνο σε μία βαθμίδα, με στόχο να μην κυκλοφορούν με χαρτιά «γραφειοκρατικής νομιμότητας» χιλιάδες αλλοδαποί μέχρι να απορριφθούν τελεσίδικα οι αιτήσεις τους σε δύο ή τρία χρόνια.
*Οσο για τα περιβόητα στρατόπεδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα κεντρικό θα υπάρξει στην περιοχή της Εύβοιας, ώστε να διευκολύνονται διαδικασίες με πρεσβείες και υπουργεία και δύο προωθητικά στην περιοχή μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.
*Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της τήρησης των συμφωνιών επανεισδοχής με την Τουρκία, καθοριστική αναμένεται να είναι η επικείμενη σύνοδος κορυφής. Αν οι γείτονες δεν αλλάξουν στάση, η δημιουργία χώρων συγκέντρωσης θα αποδειχθεί μάταιη, όπως και οι συλλήψεις ατόμων από χώρες που δεν έχουν προϋποθέσεις επιστροφής.
*Από το 2002 και μέχρι χθες έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 4.482 αιτήσεις για επανεισδοχή 66.768 ατόμων και υπήρξαν μόνο 984 θετικές ανταποκρίσεις, που αφορούσαν 2.278 άτομα. Για περίπου 10.000 περιπτώσεις οι ελληνικές αρχές αγνοήθηκαν πλήρως.
*Οι Τούρκοι παραλαμβάνουν πίσω πιο εύκολα Ιρακινούς, Ιρανούς και Σύριους, διότι συνορεύουν με αυτές τις χώρες και επιδοτούνται με 71 ευρώ για κάθε έναν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
ΛΕΝΕ ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Σωστά. Οταν λειτουργεί η δημοκρατία. Και στο επίπεδο που λειτουργεί. Στο εσωτερικό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργεί. Σχετικά. Στο επίπεδο της Ενωσης ελάχιστα, σχεδόν προσχηματικά. Στο παγκόσμιο επίπεδο, του ΟΗΕ π.χ., καθόλου.
Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ μετανάστευση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αλλο αν το ανακαλύψαμε αιφνιδίως. Εννοείται, αν ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας σαν ευρωεκλογικό συμπέρασμα. Ούτε μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι. Αλλο αν σε πολλές χώρες της Ενωσης τα κόμματα της ακροδεξιάς, δηλαδή της εθνικιστικής, ρατσιστικής ή μισαλλόδοξης αντίληψης, απορροφήθηκαν, λίγο ή πολύ, από τη δεξιά στροφή των συντηρητικών και κεντροδεξιών κομμάτων. Οπως του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία ή του Σαρκοζί στη Γαλλία. Χωρίς, όμως, να λυθεί το πρόβλημα πουθενά.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ φαινόμενο. Συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση. Της οικονομίας, του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, νόμιμων και παράνομων. Των μεταφορών και των επικοινωνιών. Και, προπαντός, με την παγκοσμιοποίηση της βίας. Με τους πολέμους, με όποιο όνομα, που δημιουργούν πρόσφυγες. Ολόκληρες μετακινήσεις πληθυσμών. Στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός μη νόμιμων μεταναστών -όσο και όπως μπορούμε να τους μετρήσουμε- είναι Αφγανοί. Από κει όπου και ο δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Η ΕΛΛΑΔΑ είναι χώρα υποδοχής των αθλίων, όπως θα τους έλεγε ο Βικτόρ Ουγκό. Από τη γεωγραφική της θέση και τη διαμόρφωση των συνόρων της. Με το νεότερο κύμα των προσφύγων (το πρώτο περίπου απορροφήθηκε και αποκρούει το δεύτερο, εντονότερα από τους γηγενείς) ζούμε ήδη αρκετό καιρό. Απλώς, δεν ήρθε ώς τώρα στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας.
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ του 2007 δεν τέθηκε καν ζήτημα. Μετά, ήταν η εσωτερική διαμάχη του ΠΑΣΟΚ. Επειτα, η εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβριο, τα σκάνδαλα και η παραγραφή τους. Στις ευρωεκλογές αύξησε τις ψήφους του μόνο το κόμμα εκείνο που έθεσε το ζήτημα και πρότεινε δημαγωγικές, απλουστευτικές, κατασταλτικές και κουτοπόνηρες λύσεις.
ΒΟΗΘΗΣΕ και η οικονομική κρίση. Βοήθησε αποφασιστικά στην ανάδειξη του προβλήματος. Συνοδεύτηκε η κρίση και η δυσπραγία των μεσαίων και των χαμηλότερων στρωμάτων με αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας. Πάντα έτσι συμβαίνει. Οι παράνομοι, οι περιθωριακοί, οι άθλιοι, μετείχαν. Ως δράστες και ως θύματα. Οργανα εγχώριων μαφιόζικων κυκλωμάτων, που αναπτύσσονται σ' αυτές τις εποχές. Περιθωριοποιημένοι που εγκληματούν για την επιβίωση και μετά και για το κέρδος. Ενσωματώνονται στα κυκλώματα και δημιουργούν δικά τους, που ευνοούνται από τις συνθήκες της γκετοποίησης, των στρατοπέδων που λέγονται χώροι υποδοχής, των πλατειών και κτιρίων που καταλαμβάνουν. Γεμίζουν τις φυλακές μας. Δεν τους χωράνε πια. Και γίνονται οι αποδιοπομπαίοι.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ συμπέρασμα στην Ελλάδα που βγήκε από τις παράδοξες ευρωεκλογές με την απόλυτη νίκη της αποχής και τη σχετική του ΠΑΣΟΚ, το κεντρικό συμπέρασμα, ήταν η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της λεγόμενης λαθρομετανάστευσης. Των λαθραίων. Που δεν είναι, όμως, εμπορεύματα. Είναι άνθρωποι. Με ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν γίνεται να αγνοηθούν. Ούτε, χωρίς άλλο, να αποπεμφθούν οι άθλιοι.
ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ η άμεση μετεκλογική αντίδραση και τελικά η σύμπλευση της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης με το μικρό δεξιό κόμμα, που της πήρε ψήφους. Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ, αν όχι ο υπερθεματισμός του, όμως, δεν εξηγείται εύκολα. Κομματικά ίσως, για την επιδίωξη της εξουσίας. Ιδεολογικά όχι. Είναι πρόδηλη και η αμηχανία της αριστεράς.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι μέγα και σύνθετο. Δεν έχει λύση - ορατή τουλάχιστον, τώρα. Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία, χρόνος. Και δράση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εύκολα, σπασμωδικά, κατασταλτικά και τελικά απάνθρωπα κυβερνητικά μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα. Το επιδεινώνουν. Η συμβουλή του Ιπποκράτη (μην κάνεις τίποτε, αν πρόκειται να προκαλέσεις μεγαλύτερη βλάβη) είναι χρήσιμη. Το 7% του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι αρκετό για να την αγνοήσουμε...
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |
Αντιδράσεις: |
![]() | KYRIAKH 14/6/2009- ΠΗΓΗ ΕΔΩ!! |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Αντιδράσεις: |