Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

(φωτο συνεδρίαση ΔΣ ΔΕΥΑΚ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Εδώ και τρείς μέρες τρέχει ασταμάτητα αγωγός νερού υδρέυσεως (λίγο πιό πάνω απο τον ΟΑΕΔ,δίπλα στην κάβα ΒΑΡΝΑ) και ουδείς ενδιαφέρεται.Δέν ξέρω πόσεςμέρες πρέπει να χύνεται το νερό!! Για να το δέι πειτέλους κάποιος απο τους αρμόδιους;

Ευκαιρίας δοθείσης, λόγω του καλοκαιριού και λόγω της ανάγκης προστασίας των υδάτινων πόρρων που υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο άς σταθώ σε κάποια ενδιαφέροντα θέματα περιληπτικά:
"""Το νερό, εκτός από βασικό στοιχείο της ζωής του ανθρώπου, της φύσης και των φυσικών οικοσυστημάτων, αποτελεί σήμερα, κύριο πόρο και μοχλό ανάπτυξης για πολλές οικονομικές δραστηριότητες.
Οι διαρροές νερού στα δίκτυα υδροδότησης και η αντιμετώπιση τους από τις αρμόδιες ΔΕΥΑ... έπρεπε να έχει μπεί πολύ νωρίς στην ατζέντα των προτεραιοτήτων . Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα και παρόλο που κατά καιρούς γινόταν αναφορά στο πρόβλημα και στις διαστάσεις του, κυρίως από τις επιστημονικές Επιτροπές , δεν υπήρξε μία οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια καταγραφής του και συνακόλουθης αντιμετώπισης του σε κεντρικό επίπεδο. Ετσι, υπήρχε μία θολή εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση που δεν επέτρεπε την παραπέρα ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΔΕΥΑ.. προς την Πολιτεία.Λειοτυορογύν όλα πρόχειρα και κατά παράβαση της οδηγίες της ΕΕ.

Τι προβλέπει η οδηγία της ΕΕ για το νερό

Η οδηγία - πλαίσιο της Ε.Ε. 2000/60 αποτελεί το θεμελιώδες κείμενο που καθορίζει τις επιμέρους πολιτικές των κρατών - μελών για τη διαχείριση των υδάτων και ορίζει τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ως τον κεντρικό άξονα, προκειμένου να διαχειριστούμε καλύτερα τους υδατικούς πόρους στη χώρα μας.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περίπου 300 λεκάνες απορροής και είναι βέβαιο ότι στο κομμάτι της εφαρμογής αυτής της οδηγίας πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν.

Επιπλέον, στην οδηγία προβλέπεται εγκαθίδρυση μηχανισμών παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων και των υπόλοιπων στοιχείων της λεκάνης απορροής και στο μέλλον. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη επιλύσει αυτό το πρόβλημα, γι αυτό επιβάλλεται να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν οι όποιες καθυστερήσεις.

Για πρώτη φορά αναφέρεται και το θέμα της τιμολόγησης του νερού, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να κοστολογηθεί το νερό, ως φυσικός πόρος, προκειμένου να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση του."

Δειτε εδω!! οδηγίες εξοικονόμησης νερού "

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: