Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Χοακίν Αλμούνια - «Οκτώβριο τελειώνουν τα ψέματα» «Σταματήστε, επιτέλους, τις σπατάλες. Πληρώνετε πολύ ακριβά το υπέρογκο χρέος σας»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Τα λάθη της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια «πρέπει να γίνουν μάθημα, ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από τη δίνη των υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών», δηλώνει ρητά και... απότομα ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

*Σε συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», ο Χοακίν Αλμούνια στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρέπει να επιβληθούν σκληρά, μόνιμα και κυρίως αξιόπιστα μέτρα. Η Αθήνα πρέπει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και να σταματήσει τις σπατάλες, επιμένει, «καθώς ο έλληνας πολίτης πληρώνει σχεδόν 5% των δημόσιων πόρων -πάνω από 10 δισ. ευρώ δηλαδή- για το υπέρογκο χρέος».

*Ο επίτροπος δηλώνει, επίσης, ότι ο Γιάννης Παπαθανασίου τον έχει ήδη ενημερώσει για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία «δεν διαφέρουν από αυτά που έχουν ήδη διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο».

*Λίγες μέρες μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου εξετάστηκε η πορεία του ελληνικού προϋπολογισμού, πιστεύετε ότι η χώρα μας έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά;

- Ο υπουργός Οικονομίας με ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα μέτρα ώστε το έλλειμμα να μην ξεπεράσει φέτος το 3,7%. Το 2010 πρέπει να το μειώσετε στο 3%. Πρέπει να καταλάβετε ότι, ανεξάρτητα από την κρίση, το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό. Γνωρίζει ο έλληνας πολίτης ότι περίπου το 5% των δημοσίων πόρων, δηλαδή πάνω από 10 δισ. ευρώ, σπαταλώνται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους; Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στον ετήσιο προϋπολογισμό σας για την υγεία. Είναι, επίσης, σχεδόν διπλάσιο από τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για την παιδεία!

* Ετσι όπως το θέτετε, ακούγεται πραγματικά εξωφρενικό...

- Φανταστείτε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσατε να τα διαθέσετε με πιο παραγωγικό τρόπο, όπως να ενισχύσετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που, με τη σειρά τους, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες για εξαγωγές.

*Εχετε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές». Εντούτοις, πολύς κόσμος δεν ξέρει τι σημαίνει αυτό.

- Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει σκληρά και αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών της. Είχατε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 4%, τα τελευταία χρόνια. Παρ' όλα αυτά, το ετήσιο έλλειμμα ήταν πάντα πάνω από το όριο του 3%. Πώς, λοιπόν, να έχετε αξιοπιστία; Λέω ξεκάθαρα ότι υπήρξαν αδυναμίες, πρώτα απ' όλα στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Αυτό, επιτέλους, πρέπει να σταματήσει μια και καλή.

* Τι μέτρα θα θέλατε να δείτε;

- Θέλω να δω να εφαρμόζονται φιλόδοξα και προπαντός αξιόπιστα μέτρα -το τονίζω αυτό- στην αρχή, ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τέλη του 2010. Από εκεί και πέρα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός σε διαρθρωτικό επίπεδο. Το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ελλάδα το 2008 ήταν στο 6,1% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 4%. Ηδη τα μέτρα για τα οποία με ενημέρωσε ο κ. Παπαθανασίου έχουν διαρρεύσει στον τύπο. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να τα εξηγήσει στους έλληνες πολίτες.

* Παρ' όλες τις προσπάθειες, όμως, φαίνεται πως είμαστε ήδη εκτός στόχου, στα έσοδα τουλάχιστον, που έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο 0% σε σχέση με το 14% που ήταν ο στόχος.

- Απ' ό,τι καταλαβαίνω, τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά καθώς αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση. Προς το παρόν τηρούμε στάση αναμονής, όμως στις 27 Οκτωβρίου η αναμονή θα τελειώσει. Επίσης περιμένουμε να αξιολογήσουμε τα μέτρα ώστε να έχουμε και τις ανάλογες εκτιμήσεις, καθώς η πρόβλεψη για έλλειμμα 5% φέτος έγινε βάσει των κοινοτικών προβλέψεων για ύφεση -1%.

*Θα καταφέρουμε να βγούμε από την επιτήρηση το τέλος του 2010;

- Κρατάω σε αυτό τη ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορεί να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος εάν δεν κόψετε σημαντικά τις δαπάνες.

* Εάν κάνουμε σοβαρή προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος αλλά δεν πετύχουμε το στόχο του 3%, θα συζητούσατε ενδεχόμενο παράτασης;

- Εγώ πορεύομαι βάσει των συστάσεων που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση και το όριο είναι το 2010.

* Εχουμε μπει, ωστόσο, σε καθεστώς επιτήρησης δύο φορές μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Γιατί;

- Εχετε κάνει λάθη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πρέπει να διδαχθείτε από αυτά. Τώρα πρέπει να τα διορθώσετε σταδιακά και μόνιμα. Πρέπει να προχωρήσετε σε τολμηρές αλλαγές και να ενισχύσετε τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα.

* Συμμερίζεστε την άποψη που διατυπώνεται συχνά ότι η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης;

- Φυσικά και όχι.

* Εχουμε χρόνιο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή. Τι πρέπει να αλλάξει;

- Θεωρώ πως προτεραιότητα της Ελλάδας πρέπει να είναι η βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης φόρων. Οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές, να ενισχυθούν τα κονδύλια στήριξης αυτών των μηχανισμών, καλύτερη εκπαίδευση των υπαλλήλων ιδιαίτερα στο ανώτατο επίπεδο, να αναβαθμιστούν οι εξοπλισμοί, να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στη διεύθυνση προσωπικού και διαχείρισης. Προπάντων, όμως, πρέπει να υπάρχει πολιτική ανεξαρτησία στους μηχανισμούς αυτούς. Καλό θα ήταν επίσης να απλοποιηθεί και το νομικό φορολογικό πλαίσιο.

* Οσον αφορά το ασφαλιστικό και το εργασιακό, τι αλλαγές περιμένετε;

- Πρέπει πρώτα να ισοσκελίσετε τους προϋπολογισμούς σας το συντομότερο δυνατόν και να αυξήσετε τους δείκτες απασχόλησης και παραγωγικότητας. Ομως, απαιτείται περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας. Η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες που αυξάνουν χρόνο με το χρόνο τις δαπάνες για τις συντάξεις και αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Τώρα, για το εργασιακό, η Κομισιόν θεωρεί ότι η χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσει στην αύξηση απασχόλησης των γυναικών και ιδιαίτερα των νέων.

* Παρά την κρίση, η κυβέρνηση επιμένει να μειώνει τους φόρους για τις επιχειρήσεις. Δεν πιστεύετε πως και αυτές πρέπει να συνεισφέρουν;

- Νομίζω πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει νέες μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, φέτος.

* Θα συναινούσατε στην περαιτέρω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας -όπως επιδιώκει η Γαλλία- δεδομένου ότι 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρίσκονται σε επιτήρηση μέχρι τον Νοέμβριο;

- Νομίζω πως όλοι συμφωνούν ότι η χαλάρωση που αποφασίστηκε το 2005 πρέπει να είναι και η τελευταία. Η συγκεκριμένη απόφαση βοήθησε στην παρούσα κρίση, καθώς επέτρεψε στις χώρες-μέλη να προχωρήσουν σε περισσότερες δαπάνες για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

* Η θητεία σας λήγει τον Νοέμβριο. Θα παραμείνετε επίτροπος;

- Θα σας απαντήσω σε λίγους μήνες..

* Πολλοί θεωρούν ότι η Κομισιόν απέτυχε να αντιμετωπίσει την κρίση...

- Νομίζω ότι ασκήσαμε τα καθήκοντά μας στο έπακρον και τα οικονομικά πακέτα που ανακοινώσαμε βοήθησαν την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια. Η νομοθετική ρύθμιση που προτείναμε για βελτίωση της εποπτείας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και η ενίσχυση της διαφάνειας μιλάει από μόνη της.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: