Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Κ.Καραμανλής κοίταξε πίσω και ο Γ.Παπανδρέου μπροστά...

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
http://orfni.blogspot.com/2009/09/blog-post_1632.html

Ο Κ.Καραμανλής ζήτησε απο τον Γ.Παπανδρέου και τρίτη "τηλεμαχία" νομίζοντας οτι έτσι θα τον...φτάσει καθώς "πετάει" προς το τέρμα σίγουρος νικητής! "Δεν προκάνεις..." θα του έλεγε ο Χαρίλαος εαν ζούσε. Στο τετ-α-τετ ήταν καλύτερος απο χθες ο Γιώργος και σταθερά καλά σκηνικός ο Κώστας (κι αυτός καλύτερος απο χθες). Ηταν μια συζήτηση που...κοίμησε τον κόσμο (σαν ...υπνωτικό χάπι ήταν) αλλά μακάρι να γινόταν έτσι ο πολιτικός διάλογος (στο πιο χαλαρό του όμως - οχι τοσο σφιγμένα).
Με άλα λόγια,η δημοκρατία μας κέρδισε, οι εκλογές έχουν κριθεί και ο Κ.Καραμανλής έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του μιλώντας για το χθες και ο Γ.Παπανδρέου κοίταξε μπροστά και μίλησε για το μέλλον. Και μόνο αυτό τα λέει όλα.
Μια "τηλεμαχια" που άξιζε...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δήλωση Γ. Παπανδρέου στο Reuters

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

H AΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ!!!!!!

trith 22 septembrioy 2009

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Νίκη στα σημεία

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Με αέρα υπεροχής και μιά άνεση πού δείχνει πλέον να έχει κατακτήσει, ο Γ.Παπανδρέου, νίκησε στα σημεία έναν προβλέψιμο Κ.Καραμανλή που, παρά την γνωστή του ευφράδεια και πειστικότητα, δεν μπόρεσε να ανατρέψει το βεβαρυμένο παρελθόν που κουβαλά απο τα αποδυτήρια.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Πρόγραμμα ομιλιών


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Κατερίνη 22 Σεπτεμβρίου 2009


Τίτλος:

Πρόγραμμα ομιλιών Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009
Πέρασμα από Μεθώνη
Ώρα 18.00 Καφενείο «Πορφυρίδη Μιχάλη»

Πέρασμα από Παλιό Ελευθεροχώρι
Ώρα 19.00 Καφενείο «Πορφυρίδη Χριστόφορου»

Ομιλία στην κεντρική κομματική ομιλία στο ΑΙΓΙΝΙΟ

Ομιλία στον Καταχά
Ώρα 21.30 Καφενείο «Γεωργιάδη Βασ.»
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Flash


Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Flash 96,0 fm, με Ν. Κακαουνάκη

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο μέρος της συνέντευξης, εδώ:


και το δεύτερο, εδω:


ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ Ρουσφέτι στον... Πανσερραϊκό!

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Νέες... λαμπρές σελίδες στην πολιτική ιστορία του τόπου γράφει ο θείος του πρωθυπουργού. Αγνοώντας την προεκλογική δεοντολογία, ο Αχιλλέας Καραμανλής συναντήθηκε με τα μέλη της διοίκησης του Πανσερραϊκού και φωτογραφήθηκε κρατώντας... το λάβαρο και μία φανέλα του ιστορικού συλλόγου. Και να ήταν μόνο αυτό... Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων, ο θείος Αχιλλέας ανακοίνωσε ότι παρενέβη για το θέμα της υποστύλωσης της κερκίδας του νότιου πετάλου του γηπέδου του Πανσερραϊκού και κατάφερε να εξασφαλίσει πίστωση 250.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών! Ενώ για το θέμα της χορηγίας της ομάδας από το κράτος, «υποσχέθηκε ότι θα επιχειρήσει διερευνητικές κινήσεις και θα συμβάλει με τις δυνάμεις του ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα». Εμείς τι να πούμε; Τύφλα να χει ο Μαυρογιαλούρος!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

DEBATE ΑΡΧΗΓΩΝ - ΒΙΝΤΕΟ - Οι ερωτήσεις που αντήλλαξαν Καραμανλής- Παπανδρέου

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009



ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτα, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Την έντονη αντίδραση του Νομάρχη Πιερίας προκάλεσε η φωτογραφία που δημοσίευσε χθες η «Π», όπου απεικονίζονταν «μπαλώματα» του καινούργιου δρόμου Σφενδάμης-Παλιόστανης, του δρόμου που το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε «και επίσημα» (όπως έγραφε το δελτίο τύπου της Νομαρχίας), σε «ειδική εκδήλωση».
Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε «συκοφάντη» τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Σφενδάμης Μίμη Κασαπίδη, που μας έστειλε επιστολή (με το ιστορικό του δρόμου), μαζί με τις επίμαχες φωτογραφίες, γιατί (όπως μας εξήγησε), το τμήμα του δρόμου που φαινόταν στη φωτογραφία ήταν εκτός της εργολαβίας της Νομαρχίας.

paliodromos

Τελικά, αποφασίσαμε να κάνουμε … αυτοψία δημοσιογραφική και βρεθήκαμε στη Σφενδάμη, συνοδευόμενοι από επισήμους (τον δήμαρχο Πύδνας) και υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας, που ανέλαβαν να μας πείσουν για το άδικον της επιστολής του πρώην κοινοτάρχη.
Τι είδαμε:
- ότι η φωτογραφία με τα μπαλώματα ήταν αληθινή, αλλά το τμήμα εκείνο (μια κατηφόρα στην έξοδο της Σφενδάμης προς Παλιόστανη), ήταν, όπως μας διαβεβαίωσε η επιβλέπουσα του έργου μηχανικός της Νομαρχίας, εκτός εργολαβίας της Νομαρχίας και είχε ασφαλτοστρωθεί όπως-όπως, προφανώς από τον εργολάβο, για δυο λόγους: πρώτον γιατί του περίσσεψε πίσσα (κι είπε να μην πάει χαμένη) και δεύτερον γιατί ήθελε να προστατέψει και να ευπρεπίσει την είσοδο στο νέο δρόμο,
- ότι ο υπόλοιπος δρόμος (6.400 μ.) εκ πρώτης όψεως φαινόταν καλός, εκ δευτέρας τα είχε κι αυτός τα μπαλωματάκια του, ενώ σε κάποιο σημείο είχε «κάτσει», γιατί το έδαφος δεν είναι και τόσο στέρεο (έχει κατολισθήσεις και κατεβάζει και πολλά νερά που παρασύρουν το χώμα).

Κατά τα άλλα, η αυτοψία μας επιβεβαίωσε αυτά που ο πρώην κοινοτάρχης Σφενδάμης, καταλόγιζε στο έργο:
- ότι δηλαδή, δεν εφαρμόστηκε η μελέτη (των 30 εκ. δραχμών) που είχε εκπονήσει ο δήμος, διότι ο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δρόμος που προέβλεπε κόστιζε 4 εκ. ευρώ και τέτοια λεφτά δεν υπήρχαν, από τη στιγμή που το έργο δεν είχε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Γ΄ Κ.Π,Σ και το ελληνικό δημόσιο δεν σκόπευε να ξοδέψει τόσα πολλά λεφτά για την μια Παλιόστανη,
- ότι η Νομαρχία ανέλαβε να τον κατασκευάσει, με άλλη μελέτη, με πολύ μικρότερο προϋπολογισμό, 1.1 εκ. ευρώ και με το σκεπτικό «απ’ το ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα».

Επιπλέον, μάθαμε ότι ναι μεν ο δρόμος έχει κοντά ένα χρόνο που δόθηκε στην κυκλοφορία (η συμβατική ημερομηνία περαίωσης ήταν η 30ή Ιουνίου του 2008 και η ημερομηνία περαίωσης ο Ιούνης του 2009), ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη ούτε καν η προσωρινή παράδοση του έργου από τον εργολάβο προς τη Νομαρχία, που σημαίνει πως ακόμα ελέγχεται η καταλληλότητα του έργου από τον κατασκευαστή, πριν αναλάβουν να τον ελέγξουν οι υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Παρ’ όλα αυτά, ως είθισται στην Ελλάδα, έγινε κιόλας η επίσημη γιορτή της παράδοσης του δρόμου.
Ενός ακόμη δρόμου (δεν είναι δα ούτε ο πρώτος ούτε, πολύ φοβούμεθα, ο τελευταίος) που…απλώθηκε όσο έφτανε το πάπλωμα. Τα λεφτά δηλαδή, που στην Ψωροκώσταινα ποτέ δεν φτάνουν (δεν τα δίνει το κράτος) για δρόμους της προκοπής, ενώ είναι αρκετά για να προκόβουν (κατά πως μαθαίνουμε από παλιά και φρέσκα σκάνδαλα της επικράτειας) ορισμένοι επιτήδειοι.
Κι αυτό είναι μομφή για όλους εμάς, τους υπόλοιπους (της Νομαρχίας και των δήμων συμπεριλαμβανομένων) που αρκούμαστε στην … «Παναγιώταινα» κι έχουμε ακόμη στο νομό χωριά που δεν επικοινωνούν οδικά μεταξύ τους.



a1«Συνασπισμό» κάνουν οι εταιρίες, με σκοπό να βγάλουν ένα και μόνο exit poll, για όλα τα κανάλια.
Μετά τον θεαματικό τους διασυρμό, στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου (όπου δίνανε νίκη του ΠΑΣΟΚ με τεράστια διαφορά), ήρθε και η οικονομική κρίση που χτύπησε τα μεγάλα κανάλια και οι τιμές πέσανε…
Και ενώ μέχρι τις εκλογές τους Ιούνη το κάθε κανάλι δαπάνησε περίπου 150 χιλιάδες ευρώ για να βγάλει το δικό του exit poll (και να ξεφτιλιστεί), τώρα αυτό το ποσό, θα το διαθέσουν όλα μαζί για να πάρουνε ένα αποτέλεσμα!
Τουλάχιστον, αν πέσουν έξω στο αποτέλεσμα, να φάνε ένα κράξιμο!

a2

Και το όνομα αυτού, Γιώργος!
Τον δευτερότοκο γιό τους, βάπτισαν το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Λαμπονίκος και η σύζυγος του Αθηνά.
Νονός, ο συνάδελφος Λευτέρης Μωυσιάδης, στον οποίο η στήλη εύχεται πάντα άξιος.
Στους ευτυχείς γονείς του μικρού Γιώργου, να τον καμαρώσουν γαμπρό, αν και από ότι φαίνεται από τις φωτογραφίες, ο Γιώργος (και ουχί Γιωργάκης) δεν θα δυσκολευτεί καθόλου…



Αυτό δεν ήταν Ντιμπέιτ… ήταν Ντιπ τίποτα, που λένε και στο χωριό μου!

Έκλεισε από χθες τον παράπλευρο δρόμο των νέων διοδίων στα Τέμπη, για τα φορτηγά, ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αλχαζίδης, στην περιοχή κατασκευάστηκε ένας παράπλευρος δρόμος, αλλά ο δήμαρχος τον έκλεισε για τα φορτηγά που τον προτιμούσαν, ώστε να μην καταβάλουν αντίτιμο στα διόδια.
Το σκεπτικό του δημάρχου είναι, ότι τα φορτηγά που τον χρησιμοποιούσαν παρακώλυαν την κίνηση των αγροτικών οχημάτων, για τα οποία κατασκευάστηκε ο συγκεκριμένος δρόμος.
Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των οδηγών φορτηγών, αφού είναι η πρώτη φορά που με «διαταγή δημάρχου», σε έναν δρόμο απαγορεύεται η διέλευση συγκεκριμένων οχημάτων.
Πάλι καλά που δεν έβγαλε και καμία «διαταγή», να επιτρέπει τη διέλευση του δρόμου μόνο στους Λαρισαίους οδηγούς…

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Περιοδείες Δ. Γκελντή

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΔΙΟΝ)
Συνεχίζοντας, ενόψει εκλογών, το πρόγραμμα επισκέψεών του σε δημόσιους οργανισμούς αλλά και τοπικούς φορείς ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Δημήτρης Γκελντής, επισκέφθηκε το ΤΕΒΕ στην Κατερίνη ενώ περιόδευσε και χωριά του δήμου Πύδνας.
Ο κ. Γκελντής επισκεπτόμενος το ΤΕΒΕ στην Κατερίνη τον υποδέχθηκε θερμά ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Ιωαννίδης αλλά και εργαζόμενοι του ταμείου. Μαζί τους ο υποψήφιος βουλευτής είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα λειτουργίας του οργανισμού.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο κ. Γκελντής περιόδευσε τα χωριά Κίτρος, Αλώνια και Σφενδάμη του Δ. Πύδνας, βρέθηκε κοντά στους κατοίκους, συζήτησε μαζί τους θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε ως αγρότες, είτε ως κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας και δέχθηκε αιτήματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας και τη χρηματοδότηση υποδομών της από το κράτος.
Οι κάτοικοι ευχήθηκαν στον υποψήφιο βουλευτή να εκλεγεί και να τους εκπροσωπήσει επάξια στη νέα θητεία της βουλής ενώ ευχήθηκαν και καλή επιτυχία στο ΠΑΣΟΚ και στον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου, όπως έλεγαν, να ληφθούν νέα μέτρα και δράσεις, να εξασφαλιστούν κονδύλια και προγράμματα για την περιοχή ώστε να αλλάξει και η ζωή τους.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η "Σεισάχθεια" θα κρίνει τα πάντα


ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Κύριος δε γενόμενος των πραγμάτων Σόλων τον τε δήμον ήλευθέρωσε και έν τω παρόντι και εις το μέλλον, κωλύσας δανείζειν επί τοίς σώμασιν και νόμους έθηκε και χρεών αποκοπάς εποίησε και των ιδίων και των δημοσίων, άς σεισάχθειαν καλούσιν, ώς αποσεισάμενοι το βάρος"

Στις 11 Αυγούστου, πριν αποφασίσετε να ακούσετε αυτούς που σας εισηγήθηκαν να ...τραβήξετε τα σωληνάκια, και να προχωρήσετε σε πολιτική ευθανασία με πρόωρες εκλογές, με αφορμή ένα μέτρο που θαμπίσθηκε στην Ιταλία, για το πάγωμα χρεών επιχειρήσεων για ένα χρόνο, σας πρότεινε η ταπεινότητα μου "να μην πάτε με άδεια χέρια στη ΔΕΘ".

Σας θύμιζα μάλιστα ότι "η σημαντικότερη νομοθετική πρόνοια για την οποία έμεινε στην ιστορία ως μέγας νομοθέτης ο Σόλων ο Αθηναίος, ήταν η σεισάχθεια. Το ότι απάλλαξε δηλαδή τους πολίτες από το βάρος των έως τότε χρεών τους.

Την Κυριακή δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία εφημερίδα προσχέδιο νόμου, από αυτά που υπόσχεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές, μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της εξουσίας του. Και με το οποίο υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε πάγωμα των χρεών των μικρομεσαίων για ένα χρόνο αλλά ακόμη και ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Εκείνο που περιμέναμε από την πλευρά σας κ. Πρόεδρε δεν ήταν το να σπεύσει ο προσωρινός εκπρόσωπος σας κ. Κουμουτσάκος να καταγγείλει για λαϊκισμό το ΠΑΣΟΚ. Αλλά να βγει και να μας πει ότι εσείς έχετε καλύτερες ρυθμίσεις ετοιμάσει.

Να κάνετε δηλαδή αυτό που σας πρότεινε τότε η μικρή αυτή στήλη όταν σας προειδοποιούσεότι "αν πράγματι θέλετε να μην εμφανισθείτε με άδεια χέρια στη ΔΕΘ, κ. Πρόεδρε, είναι η ώρα να σκεφθείτε μια ελληνική εκδοχή σεισάχθειας, πριν να είναι αργά για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που θα ...παράξουν ως μόνο "προϊόν" νέες φουρνιές ανέργων".

Αντ' αυτού κάποιοι σας έπεισαν ότι θα μπορούσατε να εμφανίσετε ως ...προσφορά στους πολίτες τις πρόωρες κάλπες που ...δεν τις ήθελαν.

Ο πρώην Γραμματέας "Πολιτικού Σχεδιασμού", στα χρόνια της ανοδικής πορείας σας, έλεγε τη Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι έχετε ακόμη περιθώρια.

Αλλά τα περιθώρια σας δεν είναι να κάνετε καταγγελτική αντιπολίτευση στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά να κάνετε εσείς προτάσεις.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Πρωτοσέλιδο 22.9.2009
Κλείσιμο Παραθύρου
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ DEBATE ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

TRITH 22ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ - ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ!!

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ debate- ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

http://tvstarnews24.blogspot.com/2009/09/debate_21.html
.
Οι απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου στο debate

Eδώ δείτε όλες τις απαντήσεις που έδωσε σε όλους τους δημοσιογράφους! (video )
Θα χτυπήσω τα φαινόμενα διαφθορας
Σύστημα μηχανογράφησης στα νοσοκομεία
Στροφή της χώρας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δεν τηρήσατε τις υποσχέσεις σας για διαφάνεια
Οι πράξεις μου στην εξωτερική πολιτική τα λένε όλα
Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

Στη γωνία ο Καραμανλής

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=84675

Πιστός στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, θετική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, αισθητή έκανε την παρουσία του ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος

Στη γωνία ο Καραμανλής

Κλήθηκε να απολογηθεί για το εξοχικό Σουφλιά, τα “Δεκεμβριανά”, τις πυρκαγιές και τα προγράμματα Stage

Με απολογητικό ύφος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής. Σε προβολή του προεκλογικού του προγράμματος επικεντρώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. Για ταξική εκμετάλλευση έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα και πρότεινε φορολόγηση του κεφαλαίου με συντελεστή 45%. Άνοιγμα Τσίπρα σε νέους, ανέργους και οικονομικά ασθενέστερους. Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε την Εκκλησία να συνδράμει οικονομικά για να ξεπεραστεί η κρίση και ζήτησε ποσόστωση στο θέμα της μετανάστευσης. Πράσινες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεμαχίας ο Κώστας Καραμανλής, βρέθηκε σε δύσκολη θέση σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις:

  1. Κλήθηκε να απολογηθεί για το εξοχικό του Γ. Σουφλιά και έκανε λόγο για “ανεξήγητες καθυστερήσεις” στην έγκριση της σχετικής άδειας.
  2. Χαρακτήρισε “απόλυτα νόμιμη διαδικασία” τα προγράμματα Stage δίνοντας στον Αλέξη Τσίπρα την ευκαιρία να τον ρωτήσει αν συμμερίζεται την θέση “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”.
  3. Επίσης κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα του Δεκεμβρίου υποστήριξε ότι το “μάθημα που πήρε είναι ότι πρέπει να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές πολιτικές”. Ανέφερε ως τέτοιες τις διαδηλώσεις λέγοντας ότι δεν μπορεί να κλείνουν τους δρόμους 40-50 άνθρωποι ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του κόμματός του όπως αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις εξαπολύοντας και πάλι σκληρή επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ “νεφελώδη έκθεση ιδεών” ενώ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για άγνοια κινδύνου και πολιτική παροχολογίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το γάντι στα περί «ευχολογίων» και ευχάριστων αλλά μη εφαρμόσιμων πολιτικών που του καταλόγισε ο Κ. Καραμανλης και πέρασε στην αντεπίθεση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με εφόδιο την πολυετή θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε όσους θεωρούν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν κραυγαλέες διαφορές, να ψηφίσουν το ΚΚΕ ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις θέσεις του.

Ψήφο για να έχει φωνή η ξεχασμένη κοινωνία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας άνοιγμα στους νέους, αλλά και στο... ΚΚΕ.

Στους συντηρητικούς ψηφοφόρους απευθύνθηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προτείνοντας ποσόστωση για τους μετανάστες, "συνταγή Ισραήλ" για την εξωτερική πολιτική, αλλά και "άνοιγμα" της υπόθεσης των.... ταυτοτήτων.

Έμφαση στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης έδωσε στις απαντήσεις του ο εκπρόσωπος των Οικολόγων στο ντιμπέιτ, Νίκος Χρυσόγελος
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Επιχείρησε να κρατήσει άμυνα για την κυβερνητική θητεία Με το βλέμμα στο χθες οι τοποθετήσεις Καραμανλή

ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=84678

Σταθερός στις θέσεις που έχει εκφράσει καθ' όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα προεκλογικής εκστρατείας εμφανίστηκε ο Κώστας Καραμανλής, υπερασπιζόμενος το έργο των κυβερνήσεών του και αναζητώντας ευκαιρίες για να ασκήσει κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του και όσα προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, διακύβευμα των εκλογών κατά κοινή ομολογία, απέδωσε τα σημερινά προβλήματα στη διεθνή κρίση και στην κατάσταση που “κληρονόμησε” . Ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, βάσει της ειλικρίνειας -όπως είπε- που επέδειξε, προτείνοντας σκληρά μέτρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προγράμματα Stage, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια “απόλυτα νόμιμη” διαδικασία, που αφορά στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων. Η απάντηση του πρωθυπουργού οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, να τον ρωτήσει αν ασπάζεται το δόγμα “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”. Ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε ότι είναι συμβατά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι συνέχισε ρωτώντας να μάθει τη θέση του προέδρου του ΣΥΝ για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Στο πανεπιστημιακό άσυλο αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της απάντησής του για τα “Δεκεμβριανά”. Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, το μάθημα που πήρε η πολιτεία από τα γεγονότα – εξέφρασε τη θλίψη του και καταδίκασε το θάνατο ενός παιδιού- είναι ότι πρέπει να προχωρήσει σε πιο αποφασιστικές πολιτικές: Σε μέτρα, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι από λίγους διαδηλωτές και στην “αυστηροποίηση” του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο Κ. Καραμανλής προσέφερε πλήρη κάλυψη στον Γιώργο Σουφλιά, σχετικά με την υπόθεση του εξοχικού του, λέγοντας ότι, “για ανεξήγητους λόγους” καθυστέρησε η τυπική άδεια της πολεοδομίας για την οικία.

Όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, απάντησε σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε ο Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι όλες οι υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι δεν θα κρίνει τη Δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί σε χρόνους που δεν είναι πολιτικοί ή δημοσιογραφικοί. Απέρριψε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι είχε τη στήριξη της αντιπολίτευσης, φέροντας ως παράδειγμα την υπόθεση του "βασικού μετόχου".

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, σημείωσε ότι άργησε να καταλάβει τη σημασία της, πρόσθεσε όμως ότι παραδέχτηκε “παλικαρίσια” το λάθος του και υποστήριξε ότι το σκάνδαλο ήταν κληρονομία του παρελθόντος, έχοντας ξεκινήσει το 1998.

Όσον αφορά στις φωτιές ,υποστήριξε ότι έχει αρχίσει η απόδοση των ευθυνών, καθώς έχουν παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές ύποπτοι για εμπρησμό. Ζήτησε να ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των πυρκαγιών που σβήστηκαν επιτυχώς, σημείωσε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο και δήλωσε αναρμόδιος για να κρίνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τις δυσλειτουργίες στη δασική υπηρεσία, έχοντας αφαιρέσει αρμοδιότητες, με νόμο του 1997.

Ερώτηση στον Κ. Καραμανλή απηύθυνε και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε να μάθει γιατί δεν αποδέχτηκε πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και ταυτόχρονη αύξηση στα είδη πολυτελείας. Την ώρα που έχουμε πρόβλημα και εσόδων, είναι λάθος να εκπέμπουμε μήνυμα μείωσης των φόρων, είπε. Έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι για τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία εισοδήματα, οι φόροι μειώθηκαν επί πρωθυπουργίας του. Σε κάθε περίπτωση, οι αντοχές της οικονομίας επιτάσσουν κάποιες αποφάσεις, τόνισε
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Διαδίκτυο - B LOGS


Η blogad προτείνει:



Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η είδηση ξάφνιασε. Διαγράφει χρέη από τράπεζες ο Γιώργος, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και μικρομεσαίους. Στο άκουσμα της είδησης ο Κουμουτσάκος έβγαζε αφρούς.

***

Το ανώνυμο πλήθος μόνο με το άκουσμα της είδησης ρίχτηκε στην αγορά να αποτελειώσει τις κάρτες. Πάρε κόσμε.

***

Και τώρα κυρίες και κύριοι σας καλούμε στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου. Οι απόψεις διίστανται. Άλλοι μιλάνε για εγκαίνια άλλοι για παράδοση-παραλαβή άλλοι για περάτωση χωματουργικών εργασιών άλλοι για μια ακόμη εσωκομματική φιέστα.

***

Σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος είναι ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Παπαδημόπουλος και αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση του να συμμετέχει ε μια φαρσοκωμωδία.

***

Να θυμηθούμε ότι από επίσημα χείλη ανακοινώθηκε ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργήσει μετά το Πάσχα κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Προς τι η σπουδή;

***

Θα’θελα βέβαια να τονίσω ότι αυτό το νοσοκομείο δεν μπορεί να το ιδιοποιηθεί κανείς. Ανήκει σε όλους τους Πιεριείς, όλους τους φορολογούμενους. Όλοι έχουν μερίδιο βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες αλλά προπαντός ο απλός κόσμος. Μερίδιο έχει κι ο τοπικός τύπος που με τις πιέσεις του συνέβαλλε σημαντικά στο να ενεργοποιηθούν τα βαρίδια των Αθηνών.

***

Και βεβαίως δεν έρχεται ο Καραμανλής να το εγκαινιάσει, σοβαρός άνθρωπος είναι, δεν θα γίνει ρόμπα.

***

Επιτέλους ανανέωση στο Επικρατείας της Ν.Δ. Έφυγε ο Έβερτ, μπήκε ο Σουφλιάς. Και οι πρώτοι έσονται έσχατοι.

***

Κακίες. Ο Βουλγαράκης λένε δίνει γραμμή για ΠΑΣΟΚ. Γραμμή ας δώσει την οφσόρ να μη δώσει.

***

Μέγα ερώτημα. Πού θα βρει τα λεφτά ο Γιώργος; Ελάτε τώρα, ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα δείτε τι πλούτος υπάρχει.

***

Κάτι ξέρει κι ο Καρατζαφέρης που μιλάει για συσσωρευμένο χρήμα, μαύρο ή άσπρο.

***

Μήπως αυτά τα 5,5 χρόνια κάποιοι δεν βολεύτηκαν με το παραπάνω;

***

Πού πήγαν τα λεφτά; Σε ελβετικές τράπεζες, σε οφσόρ εταιρίες, σε κατασκευές.

***

Να διευκρινίσω βέβαια ότι ο απλός ψηφοφόρος δεν συμμετείχε σε κανένα πάρτυ και φυσικά η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. στάθηκε στο ύψος της.

***

Εύχομαι κάτι να αλλάξει. Θα τους ελέγχουμε, το οφείλουμε. Και όλοι μας δικαιούμαστε μια καλύτερη πατρίδα, μια καλύτερη ζωή!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ίδια γεύση

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Απαντήσεις στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χθες στις 8 το βράδυ έδωσαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος

Πραγματοποιήθηκε χθες στις 8 το βράδυ η τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έδωσαν απαντήσεις για την οικονομία, τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα, την εξωτερική πολιτική, την Παιδεία, το Περιβάλλον και τη Δημόσια Διοίκηση.

Οι δημοσιογράφοι είχαν το δικαίωμα δεύτερης διευκρινιστικής ερώτησης προς τους πολιτικούς αρχηγούς. Ενδιαφέρουσες ήταν οι ερωτήσεις που κάθε αρχηγός έθεσε στο τέλος καθενός εκ των δύο κύκλων της συζήτησης σε έναν από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς της επιλογής του, χωρίς δικαίωμα σχολιασμού.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έδωσαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.

Οι έξι δημοσιογράφοι που απηύθυναν ερωτήσεις ανά τρεις στο πρώτο και το δεύτερο μέρος της τηλεμαχίας ήταν ο Παύλος Τσίμας (MEGA), Νίκος Ευαγγελάτος (ΑΝΤ1), ο Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), ο Ανδρέας Κωνσταντάτος (ALTER), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA) και η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ). Την τηλεμαχία συντονίζει η κεντρική παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη.

Το ντιμπέιτ

Οικονομία και Ανάπτυξη

Ο Κώστας Καραμανλής ρωτήθηκε για την καταπολέμηση της σπατάλης και το γεγονός ότι παρότι μίλησε για αυτήν πριν από 5,5 χρόνια, το το κόστος της γραφειοκρατίας αυξήθηκε επί των ημερών του 8,5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια, σημείωσε ότι «μας κληροδοτήθηκε μεγάλο έλλειμμα», το οποίο όπως είπε ανέβηκε κυρίως με την εμφάνιση της κρίσης. «Η προσπάθεια αυτή θέλει συνέχεια» τόνισε και «λόγω της κρίσης είναι απαιτητική η ανάγκη για άμεσα μέτρα». Ο κ. Καραμανλής επανέφερε δε το δίλημμα «αναγκαίες αποφάσεις ή ευχολόγια» για να «θεραπεύσουμε μια και καλή τα δημοσιονομικά μας βάρη». Ζητώ την εμπιστοσύνη των πολιτών επί τη βάση της ειλικρίνειας και του δύσκολου σχεδίου που προτείνουμε, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε πώς, με βάση τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα συμφωνήσουν οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη με το πρόγραμμά του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και δυσάρεστος για τους πολλούς. Υπήρχαν χρήματα, αλλά το ερώτημα είναι που πήγαν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι πήγαν στις πελατειακές σχέσεις, στην αδιαφάνεια και στη διαφθορά και πρότεινε το τρίπτυχο: νοικοκύρεμα του κράτους («είμαι αποφασισμένος, χωρίς προφάσεις, να χτυπήσω αυτά τα φαινόμενα» είπε), αναδιανομή και τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, χωρίς πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Ως προς την απαιτούμενη συμφωνία της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήδη έχει επαφές, χαρακτήρισε όσα υπόσχεται αυτονόητα και ρεαλιστικά. «Με αυτή τη βάση θα διαπραγματευτούμε. Και ξέρω να διαπραγματεύομαι», πρόσθεσε.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε πώς θα βρει τα απαιτούμενα χρήματα μόνο από τους πλούσιους. Η γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι υπάρχει σύστημα ταξικής εκμετάλλευσης και έθεσε καθαρά το δίλημμα: Σε μία ταξική κοινωνία ή θα χάσουν οι επιχειρηματίες ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Η ίδια πρότεινε 45% φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και πρόσθεσε: Δεν λογαριάζουμε τις Βρυξέλλες όταν ο λαός ζει ολοένα και χειρότερα. Ερωτηθείσα γιατί δεν μιλά το ΚΚΕ για μείωση της σπατάλης και της παρασιτικής ηθικής της εργασίας είπε ότι το σύστημα ευνοεί το παρασιτισμό γιατί θέλει οι πολίτες να ακολουθήσουν έναν ατομικίστικο τρόπο ζωής. Ο λαός δεν έχει μόνο δίκιο, αλλά και δύναμη να το διεκδικήσει, τόνισε. Όλα όσα ακούμε για τη φοροδιαφυγή αφορούν μόνο τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα και απάντησε ότι οι βασικές λογικές είναι δύο: «η μία με την κοινωνία ισοπεδωμένη και η άλλη με την κοινωνία όρθια». Ο ίδιος τόνισε ότι διαφέρουν τα προγράμματα των κομμάτων. Παράδειγμα οι αυξήσεις που εξαγγέλλουν οι άλλοι είναι 0,30 ευρώ την ημέρα. Ο ίδιος πρότεινε στήριξη της απασχόλησης, αύξηση δημοσίων επενδύσεων και αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Σημείωσε δε ότι με τις δυνάμεις της Αριστεράς μπορ εί να βρεθεί έδαφος συνεννόησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει από συνεργασίες, πάνω όμως σε προγραμματικές προτάσεις. «Όσες φορές ζητήσαμε κοινή δράση, εισπράξαμε άρνηση» πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ρωτήθηκε τι θα γίνει μετανάστες αν τους διώξουμε. Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν είπε να τους τους διώξουμε. «Είπα ποσόστωση. Όχι όλοι και όχι κανένας. Εκείνοι που πρέπει». Εμείς έχουμε 20% σημείωσε και πρόσθεσε: Το ερώτημα είναι αν το αντέχουμε. «Είναι ένας βάρος για την πατρίδα» είπε χαρακτηρίζοντας την μέχρι τώρα πολιτική λάθος. Ερωτηθείς «γιατί αντιστέκεστε στη νομιμοποίηση όσων είναι ήδη εδώ;» ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην αύξηση τη εγκληματικότητας. «Πρέπει να δούμε και τα υπέρ και τα κακά» είπε. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αδιαφόρησαν για το πρόβλημα και μας κληροδοτούν ένας ακόμη πρόβλημα είπε.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ρωτήθηκε αν μπορεί σε περίοδο ύφεσης να σταματήσουν τα δημόσια έργα που επιβαρύνουν το περιβάλλον; Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων απάντησε ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι λάθος και απαιτούνται καινούργια πολιτικά εργαλεία. «Η απάντηση στην κρίση είναι αλλαγή της οικονομίας» σε μία κατεύθυνση περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνη. Στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν ανέφερε την οικοδομή για παράδειγμα, η οποία, όπως είπε, πρέπει να στραφεί στην ποιότητα, στη βελτίωση των γειτονιών και των κτιρίων. Ο κ. Χρυσόγελος τόνισε εξάλλου ότι ο μόνος τομέας που μπορεί να παράγει θέσεις εργασίας είναι ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας και της πράσινης οικονομίας. Όπως σημείωσε, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια 5 εκατομμύρια «πράσινα επαγγέλματα».

Κοινωνική πολιτική και εργασία

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για το τι προτίθεται να κάνει με το ασφαλιστικό σύστημα, που θα βρεθούν τα χρήματα για τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, εάν θα καταργήσει τη συγχώνευση των ταμείων. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα εάν δεν αισθανθεί ο πολίτης ασφαλής. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ότι θα πληρώνει συντάξεις ακόμα και αν χρειαστεί να καταφύγει στο δανεισμό. «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα χτυπήσουμε εκεί που πονάει» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην περίπτωση νοσοκομείων, λέγοντας ότι λειτουργούν ως «άντρο διαφθοράς». Δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ λέει «όχι στις χαριστικές ρυθμίσεις» και τόνισε ότι θα ληφθεί μια σειρά μέτρων, όπως δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης. Είπε ότι είναι έτοιμος για διάλογο με όλους για την επίλυση του ασφαλιστικού. Για τα όρια είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος για λήψη κοινωνικών μέτρων. Υποσχέθηκε επίσης εφαρμογή και αναθεώρηση νόμων που δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια της εργασίας

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε εάν έκλειναν ιδιωτικές επιχειρήσεις όταν το κόμμα της αναλάμβανε την εξουσία, τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους και αφού δεν θα υπήρχε φορολόγηση που θα βρίσκονταν χρήματα. Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι στις 4 Οκτώβρη δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός. Τόνισε ότι εάν κερδίσει το ΚΚΕ ο λαός θα βρεθεί σε καλύτερη θέση μάχης για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις της ΕΕ, λέγοντας ότι το λαϊκό κίνημα θα είναι σε καλύτερη θέση για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης και να υπάρξει άνοδος μισθών και συντάξεων. Υποστήριξε μάλιστα ότι ένα ριζοσπασιτκό κόμμα δεν μπορεί να υποτάσσεται σε μια ΑΔΕΔΥ που συμφωνεί με τους βιομήχανους ότι μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας ερωτώμενος εάν διαφωνεί με το να περιορίζεται μια μικρή διαδήλωση σε ένα σημείο για να μην παραλύει ο εμπορικός κόσμος, δήλωσε: «Μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου, το να υπάρχει κοινωνία που διεκδικεί». Ο ίδιος δήλωσε ότι τα προβλήματα είναι η πιστωτική ασφυξία με πάνω από δύο δισεκατομμύρια ακάλυπτες επιταγές, το γεγονός ότι παρά τις εγγυήσεις δεν διοχετεύτηκε ρευστό στην οικονομία και ο Τειρεσίας που πνίγουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Έρχονται δύσκολες μέρες η κοινωνία θα βγει στο δρόμο» είπε, τονίζοντας ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη να διεκδικεί και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το υπερασπιστεί. Σχετικά με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπήρξε αυξημένη ελπίδα και προσδοκία το προηγούμενο διάστημα. «Και εμείς κάναμε μεγάλα λάθη και απογοητεύσαμε τον κόσμο μας» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε τους τρεις προηγούμενους μήνες, αλλά ότι άσκησε και αγωνιστική αντιπολίτευση. «Έχουμε πάρει τα μαθήματα μας για τα λάθη. Σήμερα ήμαστε εδώ ενωμένοι, θέλουμε να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν» κατέληξε.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για νόμους που προτείνει (όπως η φορολογία των ημιυπαίθριων και η ανοχή σε φαινόμενα παραοικονομίας) εάν εφαρμόζει τους νόμους όπου βολεύει. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι με τα υπάρχοντα λεφτά δεν πρόκειται να βγει η χώρα από την κρίση. Τόνισε ότι τα λεφτά της παραοικονομίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όπως και αυτά που είναι στις τράπεζες. Να βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθούν. Ερωτώμενος για το πως μπορεί να στηρίζει τον Κώστα Σημίτη ακόμα και σε περίπτωση που θέλει να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ στο παρελθόν διαφώνησε για το θέμα των ταυτοτήτων είπε ότι ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να έχει εμπειρία. Τόνισε ότι κ. Σημίτης μπορεί να φανεί χρήσιμος και απορεί πως το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μία «έμμεση αλλά σαφή πατροκτονία».

Σε ερώτηση τι προτίθενται να κάνουν οι Οικολόγοι για τους μετανάστες, ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές, λέγοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα κοινωνικά δικαιώματα για όλους. Τόνισε ότι θα πρέπει να αναζωογονηθούν οι υποβαθμισμένες περιοχές και ζήτησε να μην εκμεταλλευόμαστε το φόβο. Είπε πάντως ότι χρειάζεται και πανευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να βοηθήσουμε τους μετανάστες να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να τους δεχτούμε νόμιμα.

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για τη νεανική απασχόληση και για τα προγράμματα Stage. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιητικός ο μισθός, αλλά ότι αποτελεί αναπόφευκτη διαδικασία, που έχει να κάνει με εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων και προσφέρει μοριοδότηση για ΑΣΕΠ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα έκρηξης ανεργίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι στην Ελλάδα μειώθηκε 11,5 σε λίγο πάνω από 7% και ακόμα και που υπάρχει τώρα αύξηση, όχι όμως δραματική. τωρα έχουμε αυξηση οχι ομως δραματικη. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει ένα νοικοκυριό, το οποίο ξεκινάει από το δημόσιο χρέος το οποίο ξεκίνησε από ΠΑΣΟΚ. Ερωτώμενος για εργαζόμενους που ημιαπασχολούνται στο δημόσιο και παραμένουν απλήρωτοι, υποστήριξε ότι όλοι πληρώνονται, ακόμα και αν υπάρχουν καθυστερήσεις και ότι δεν αμφισβητείται ότι το Δημόσιο πληρώνει.

Εξωτερική πολιτική

Στην ενότητα εξωτερική πολιτική Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος για έξοδο από τους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πώς θα μπορέσει να επιβιώσει η Ελλάδα εάν φύγει από τους μεγάλους συνασπισμούς.

Είναι ασυμβίβαστη η κοινωνική ευημερία με την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, ασυμβίβαστη η φιλειρηνική θέση της χώρας όσο είμαστε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ. Το ΝΑΤΟ ευλογεί τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων που κάνει η Τουρκία, είπε και αναφερόμενη στην ΕΕ ρώτησε: «Τί να δεχθούμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ότι καταργήθηκαν τα σύνορα για το κεφάλαιο, ενώ υπάρχουν νέοι φραγμοί για τους εργαζόμενους;».

Ως προς την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και αν εκτιμά ότι θα μειώσει την ένταση στην περιοχή, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάζουν τακτική, αλλά δεν αλλάζουν στρατηγική. Ο Ομπάμα μπορεί να μην θέλει να απλώσει τα δίχτυα του όσο ο Μπους, είπε, όμως τόνισε πως θέλει να μεταφέρει το αντιπυραυλικό σύστημα (αφότου εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για την Τσεχία και την Πολωνία) σε πλοία στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα δεν έχει ακούσει τοποθέτηση από κανέναν επ' αυτού. Ο Ομπάμα θα κάνει τη δουλειά του για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε εάν ο Συνασπισμός παραμένει κόμμα με ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς ή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την πολιτική ταυτότητα για να υπογραμμίσει ότι στο κοινό πλαίσιο θέσεων υπάρχει συμφωνία για αγώνα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια προσπάθεια που την κάνουμε μαζί με τα ευρωπαϊκά κινήματα επισήμανε για να τονίσει ότι τα μεγάλα προβλήματα έχουν να κάνουν με την κυρίαρχη πολιτική που ασκείται εντός της ΕΕ. «Δεν ισχύει το παλιό ρητό έξω πάμε καλά. Και μέσα και έξω δεν πάμε καλά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για πολιτική βασιλικότερη του βασιλέος, προσήλωση στις επιταγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και απουσία πρωτοβουλιών στην εξωτερική πολιτική.

Σχετικά με τις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν εισέλθει σε μία εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών όχι προς όφελος της άμυνας, αλλά για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την καλή στάση των ΗΠΑ ή των Ευρωπαίων εταίρων. Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για προσπάθεια συννενόησης, αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των εξοπλισμών βάσει των διεθνών συμβάσεων.

Ερωτηθείς τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα ο Γ.Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι πρέπει να πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες που περιβάλλονται από πολλούς εχθρούς, όπως το Ισραήλ. Με την Τουρκία πιθανώς να έχουμε εμπλοκή, είπε. «Δεν έχουμε γιατί λέμε συνέχεια ναι, αλλά αν πούμε όχι μπορεί να έχουμε εμπλοκή» ανέφερε και χαρακτήρισε αλλοπρόσαλα και αντιφατικά αυτά που συμβαίνουν από τη μια με τους εξοπλισμούς και από την άλλη με τη μείωση της θητείας. Στο ΝΑΤΟ μας αντιμετωπίζουν με καρπαζιές και πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λέγοντας ότι μια διέξοδος ήταν ο Πούτιν, αλλά χάθηκε. Η κατάσταση έγινε τραγική από τα διπλωματικά λάθη της κυβέρνησης και τώρα είμαστε υπάλληλοι μόνο των Αμερικανών, είπε για να συμπληρώσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά και όχι με σκυμμένο το κεφάλι.

Σχετικά με τη βάση στην οποία πρέπει να στηριχθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία για την παράνομη μετανάστευση, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι δεν μπορούμε να είμαστε η χώρα της ασυδοσίας, πρέπει να βάλουμε τάξη με βοήθεια και συνδρομή της Ευρώπης και να την κάνουμε να καταλάβει ότι έχει σύνορα σε αυτή την περιοχή και πρέπει να τα προστατεύσει.

Ο Νίκος Χρυσόγελος των Οικολόγων Πράσινων ρωτήθηκε για τη θέση του κόμματος σχετικά με το Σκοπιανό για να δηλώσει ότι η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη και ίδια από τις αρχές της δεκαετίας του '90, είναι θέση για σύνθετη ονομασία. Στην ερώτηση ότι κάποια από τα στελέχη του κόμματος του έθεσαν θέμα «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσόγελος απάντησε ότι η θέση του κόμματος του είναι ξεκάθαρη για μια σύνθετη ονομασία με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες ακραίες απόψεις στην Ελλάδα, που λένε καμία συνεργασία, κανέναν συμβιβασμό. Θα οδηγηθούμε, όμως, έτσι να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα από όλους με σκέτο 'Μακεδονία'. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια σύνθετη ονομασία, να δυναμώσει ο ρόλος της ελληνικής Μακεδονίας, να ακούγεται να δυναμώσει ως περιφέρεια, να έχει έντονη παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι» τόνισε.

Ο Κώστας Καρμανλής ρωτήθηκε γιατί δεν απέδωσε η πολιτική της φιλίας με την Τουρκία για να υπογραμμίσει ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική της κυβέρνησης ότι υποστηρίζεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας στο βαθμό που θα εκπληρώσει όλες ανεξαρτήτως τις υποχρεώσεις της. Και αυτό στηρίζεται σε μία απλή και σωστή βάση ότι μία Τουρκία που σταδιακά θα αφομοιώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς είναι μία Τουρκία που συμφέρει όλους τους γείτονές της και την Ελλάδα, επισήμανε.

«Τα έχει κάνει κάνει αυτά; Όχι και γι' αυτό όλες τις απαιτήσεις τις έχουμε κάνει τμήματα των ευρωπαϊκών απαιτήσεων προς εκπλήρωση και βεβαίως αξιολογείται η συμπεριφορά και η πορεία της Τουρκίας με κομβικό σημείο το Δεκέμβριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέροντας ότι εύκολα λέγονται ανακρίβειες και λαϊκισμοί, ο Κ.Καραμανλής μίλησε για δύο σημαντικές επιτυχίες της κυβέρνησης, την ένταξη για πρώτη φορά στο συμμαχικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στρατιωτικής άσκησης στον Αη Στράτη. Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης είπε ότι πέραν των εσωτερικών μέτρων η κυβέρνηση έχει κάνει κοινοτική πολιτική με κύριο αποδέκτη της ευρωπαϊκής πίεσης την Τουρκία.

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είμαστε σύμμαχες χώρες και πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις συνεργασίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σε όλα έχουμε την ίδια γνώμη. Αλλη γνώμη είχαμε εμείς στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, είπε και αναφέρθηκε επίσης στους αγωγούς Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και South Stream, οι οποίοι προχώρησαν, όπως σημείωσε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι τις απόψεις κάποιου τρίτου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και το μήνυμα που έστειλε για αλλαγή των όρων της συμφωνίας, καθώς και σχετικά με τα υπονοούμενα αντιπάλων του ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση.

«Δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρέτησα και θα υπηρετών τα ελληνικά και μόνο συμφέροντα» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα διεκδικώ, υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι σήμερα έχουμε χάσει το κύρος μας και αυτά που άκουσε από τον Κ.Καραμανλή ήταν ένας φτωχός απολογισμός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός απεμπόλησε το βέτο απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα της υφαλοκρυπίδας, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και η Κύπρος θα μπορούσαν να είχαν τεθεί επί τάπητος. Δεν απεμπολώ το βέτο στην αξιολόγης της Τουρκίας εάν αύριο είμαι πρωθυπουργός, τόνισε. Σχετικά με τη Ρωσία επισήμανε ότι ο ίδιος τάχθηκε κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας αντίθετα από την κυβέρνηση, και δήλωσε αρνητικός και με τη μεταφορά πυραύλων όπου και εάν εγκατασταθούν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δήλωσε ότι έγινε η αρχή επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τελειώσουμε επί των ημερών μας. Αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση επανέλαβε για να σημειώσει ότι δεν εκδηλώθηκε δυσφορία από ρωσικής πλευράς. Σημείωσε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις πρέπει να εξεταστούν και θέματα όπως το πώς θα αξιοποιηθεί ο αγωγός για άλλους λόγους όπως για τηλεπικοινωνίες, αλλά και πώς θα διασφαλιστεί οικολογικά η περιοχή.

Ως προς το πώς θα χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εάν θα παραμείνει στη γραμμή του βέτο στο Σκοπιανό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι εάν υπάρχει προώθηση της λύσης δεν υπάρχει λόγος του βέτο, αν όχι σημείωσε ότι «εμείς έχουμε βάλει την κόκκινη γραμμή, στηρίξαμε την κυβέρνηση σε αυτή την κόκκινη γραμμή και εκεί θα μείνουμε». Διεκδικούμε προς το συμφέρον της Ελλάδα, τόνισε.

Ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών

Ερώτηση προς τον Γ.Παπανδρέου απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής. Τον ρώτησε πώς γίνεται να παραδέχεται ότι χρειάζεται νοικοκύρεμα και ταυτοχρόνως υπόσχεται παροχές 10 δις ευρώ. Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι εκείνος εκτίναξε το έλλειμμα και το χρέος και τόνισε ότι είμαι αποφασισμένος για νοικοκύρεμα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι 2,5-3 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι θα μπορέσει να το εφαρμόσει σε συνδυασμό με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Γ.Παπανδρέου ρώτησε τον Κώστα Καραμανλή γιατί αρνήθηκε τη δική του στήριξη στη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο αγώνας κατά τη διαφθοράς είναι διαρκής και «έχω αποδείξει ότι δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου. Όλες τις υποθέσεις τις παρέπεμψα στη δικαιοσύνη». Βεβαίως είπε ο κ. Καραμανλής θα ήθελα να έχω τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αλλά θύμισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο βασικό μέτοχο. «Συνεργασία σημαίνει να κάτσουμε πραγματικά όλοι μαζί να μιλήσουμε πραγματικά, όχι πομφόλυγες», όπως είπε.

Ερώτημα στον Κ.Καραμανλή απηύθυνε η Αλέκα Παπαρήγα σχετικά με τη μείωση των φόρων για τα λαϊκά στρώματα και του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης. «Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης και παραλλήλως να επιβληθούν βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας». Υπάρχουν ήδη πολύ βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας, απάντησε ο Κ.Καραμανλής, ενώ σχετικά χαμηλός είναι και ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβάλλεται στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Κ.Καραμανλής επισήμανε ακόμη ότι δεδομένου του σημαντικού προβλήματος εσόδων που αντιμετωπίζει η χώρα είναι λάθος να εκπέμπεται σήμα μείωσης φόρων, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ μειώθηκαν οι φόροι για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Οι λύσεις επανέλαβε ο Κ.Καραμανλής είναι: περιορισμός δημόσιας δαπάνης, πόλεμος στη φοροδιαφυγή και διαρθρωτικές αλλαγές.

Η ερώτηση του κ. Τσίπρα απευθύνθηκε στον κ. Καραμανλή. Αναφερόμενος στα προγράμματα Stage είπε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το πρόγραμμα αυτό δεν είναι πρόγραμμα απόκτησης εμπειρίας, αλλά διατήρησης πελατειακών σχέσεων με τα κόμματα. «Είναι νόμιμο. Είναι και ηθικό;» ρώτησε. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι το πρόγραμμα αυτό προσφέρει μια ανάσα απασχόλησης και εκπαίδευσης. «Τι έπρεπε να γίνει να πετάξουμε τα λεφτά» της ΕΕ; Αναρωτήθηκε, ζητώντας με τη σειρά του από τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί εάν είναι υπέρ του τρόπου που εφαρμόζεται το πανεπιστημιακό άσυλο, ως χώρος «βίας και λεηλασιών».

Απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρώτησε εάν έχει σκοπό να παραδώσει στους Τούρκους γη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού είπε ότι περίμενε από τον κ. Καρατζαφέρη περισσότερη σοβαρότητα, τόνισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών δεν παρέδωσε σπιθαμή γης. Τόνισε μάλιστα ότι κατάφερε το μεγαλύτερο κατόρθωμα, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, όταν υπήρχε έντονη αντίδραση από μέλη της ΕΕ και από την Τουρκία. «Οι πράξεις μου στην εξωτερική πολιτική τα λέει όλα» πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσόγελος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου εάν έχει σκοπό να αλλάξει τα σχέδια για τη δημιουργία λιγνιτικών μονάδων και εάν η Ελλάδα θα στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει σειρά προτάσεων, τις οποίες θα παρουσιάσει στην Ευρώπη, για τη μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Περιβάλλον

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, θα στηρίξει νομοσχέδια του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον. Εκείνος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας πολιτικός αρχηγός που θα πει ότι δεν έχει περιβαλλοντική πολιτική. «Η πράσινη ανάπτυξη είναι εύκολο να λέγεται αλλά θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι» είπε. Πρόσθεσε ότι εάν η πράσινη ανάπτυξη έχει ως προσανατολισμό το κέρδος, τότε θα μπορούσε να αποβεί η νέα μεγάλη φούσκα που θα δημιουργήσει τη νέα οικονομική κρίση. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ενός γενικού μετασχηματισμού, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπέρ των περιβαλλοντικών επενδύσεων. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει και ρήξη με τα μεγάλα συμφέροντα. Έφερε ως παράδειγμα τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον Βοτανικό, όπου όπως τόνισε «ήμασταν μόνοι μας τότε και δικαιωθήκαμε». Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μη μιλάμε μόνο για πράσινη ανάπτυξη, αλλά και για μοντέλο ανάπτυξης, γιατί αλλιώς θα υπάρχει κοινωνικό κόστος. «Μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη σε κόκκινο μοντέλο παραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε εάν, μετά τις πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές, επιμένει στη θέση του ότι όποιος «δεν έχει να φάει, δεν ενδιαφέρεται για την πρασινάδα». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι το περιβάλλον αποτελεί σοβαρό θέμα, αλλά σοβαρότερο είναι να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων. Είπε ότι η περιβαλλοντική ευαισθησία του κόμματός του είναι μεγάλη, ότι συμπράττει μάλιστα με τους Οικολόγους Ελλάδας, υιοθετώντας πολλές από τις ιδέες τους. «Βεβαίως θα βοηθήσουμε το περιβάλλον αλλά να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν πολλά εάν οι μεγάλες δυνάμεις δεν υπογράψουν τη συνθήκη του Κιότο. Εάν δεν υπογράψουν το Κιότο οι μεγάλες δυνάμεις δε γίνεται τίποτα. Και υποστήριξε ότι σημασία έχει να πειστούν οι μεγάλες δυνάμεις «να σκεφτούν εμάς τους μικρούς».

Ο κ. Χρυσόγελος πως θα καταφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι να αποφύγουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, αφού οι ενεργειακοί πόροι δεν επαρκούν και το κόμμα του λέει όχι στην πυρηνική ενέργεια και στον λιγνίτη. Εκείνος είπε ότι το ζητούμενο είναι να αλλάξει το περιβάλλον την οικονομία και όχι να προστεθούν πράσινες πινελιές. «Σκοπός μας απεξάρτηση από λιγνίτη και πετρέλαιο» τόνισε. Υποστήριξε ότι η πράσινη οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας και βοηθά την οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα την οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι πρόσφατες περιβαλλοντικές καταστροφές. «Πρέπει να αλλάξουμε και γρήγορα» είπε, προσθέτοντας ότι η περιβαλλοντική πολιτική φαίνεται στις πράξεις όχι στα λόγια. Κάλεσε τα κόμματα να εφαρμόσουν την περιβαλλοντική πολιτική όχι στο ντιμπέιτ, αλλά σε επίπεδο Δήμων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε για την επιλογή του να απορρίψει από τα ψηφοδέλτια τον κ. Μαγγίνα, που κατηγορήθηκε για αυθαίρετο «αναψυκτήριο» αλλά να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον Γιώργο Σουφλιά που έχει «κατηγορηθεί» ότι διαθέτει αυθαίρετη κατοικία. Ο πρωθυπουργός κάλυψε απολύτως τον κ. Σουφλιά, λέγοντας ότι είχε άδεια για δύο σπίτια και ότι τη μετέτρεψε για ένα σπίτι και μάλιστα μικρότερων τετραγωνικών, ωστόσο, οι διαδικασίες άργησαν πολύ και δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις. Τόνισε ότι η ΝΔ κάνει πράξη την περιβαλλοντική πολιτική και αναφέρθηκε στο χωροταξικό σχέδιο, το κτηματολόγιο, είπε ότι τετραπλασιάστηκε η ανακύκλωση, διπλασιάζεται το μετρό, αναφέρθηκε στην ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Βοτανικό. «Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνουν ήδη τα κριτήρια του Κιότο» δήλωσε. Για τις φωτιές είπε ότι εκτός από αυτές που έκαψαν εκτάσεις γης, «πρέπει να θυμόμαστε και πόσες άλλες έχουν σβήσει». Τόνισε ότι πολλοί συνελήφθησαν και ότι γίνεται έρευνα για το αν κάτι πήγε στραβά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε εάν έχει μαγική συνταγή για να μας βγάλει η πράσινη ανάπτυξη από την κρίση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η φιλοσοφία του είναι ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate. Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το χωροταξικό για τον τουρισμό, λέγοντας ότι είναι καταστροφικό για τα νησιά. Τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Πρόσθεσε ότι μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Τόνισε ότι εάν μεγάλες εταιρείες θελήσουν να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε δεν θα πρέπει η πολιτική να είναι κερδοσκοπική, αλλά θα πρέπει να προσφέρει και στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλει ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, το οποίο επιθυμεί να είναι και υπουργείο Ενέργειας, αποκτώντας έτσι δύναμη για παραγωγικές αλλαγές στην Ελλάδα. Για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου είπε ότι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από υδροβόρες παραγωγές και να προσανατολιστούμε σε λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες.

Η κ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για το εάν η χώρα έχει το περιθώριο να στρέφεται κατά της ανακύκλωσης, την οποία συχνά το ΚΚΕ έχει κατακρίνει λόγω της συμμετοχής ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ιδεολογία του κόμματός είναι συνυφασμένη με το λαϊκό συμφέρον, λέγοντας ότι όταν το ΚΚΕ αντιδρά στις πολιτικές που έχουν ως στόχο να δυναμώσουν το κεφάλαιο δεν αντιδρά γενικά στην περιβαλλοντική πολιτική. «Γιατί να αποτελέσει αυτός ο χώρος πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση οδηγούμαστε στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Η ίδια τόνισε ότι το κόμμα της διεκδικεί περιβαλλοντική πολιτική, αλλά το ζήτημα είναι για ποιον γίνεται η ανάπτυξη και από ποιόν. και ότι σε περίπτωση συμμετοχής ιδιωτικών εταιρειών σε «πράσινους» τομείς θα πρέπει να υπάρχει λαϊκός έλεγχος και λαϊκό κίνημα που, όπως είπε, δεν προσκυνά τους βιομήχανους.

Παιδεία, Τεχνολογία, Πολιτισμός

Ο Γ.Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για τους κουκουλοφόρους και αν είναι «είναι εγκληματίες ή επαναστατημένα παιδιά;». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι πρέπει να ακούσουμε όλες τις σκοτεινές πτυχές του πολιτικού κόσμου, αλλά αν επιμένουν στη βία χρειάζεται να δούμε τι μπορεί να γίνει. «Αυτά τα παιδιά έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να τους ακούσουμε για να μην επαναληφθούν αυτά τα γεγονότα. «Όποιος κρύβει το πρόσωπο του κάτι έχει να κρύψει» πρόσθεσε.

Ο Ν.Χρυσόγελος ρωτήθηκε για το «μακεδονικό αναγνωστικό» και τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Τρεμόπουλος. Απάντησε ότι τα θέματα της παιδείας δεν μπορούν να περιορίζονται εκεί. Η εκπαίδευση να προσφέρει γνώσεις δεξιότητες και δεν είναι δυνατόν να την περιορίζουμε σε ένα εξεταστικό σύστημα. Αλλαγές πρέπει να γίνουν από το επίπεδο του νηπιαγωγείου και τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο στη διαμόρφωση της κοινωνίας που θα ζήσουν. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» πρόσθεσε. Όσο για τις θέσεις του κ. Τρεμόπουλου, τόνισε ότι «μίλαγε για υποθέσεις του παρελθόντος ενώ πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά». Τα θέματα στη γειτονιά μας είναι πολύ σοβαρά, η μόνη δυνατότητα που έχουμε είναι να γίνει η γειτονιά μας μια ευρωπαϊκή γειτονιά, να λύσουμε τα προβλήματα με ευρωπαϊκούς όρους και με το διεθνές δίκαιο.

Ο Κ.Καραμανλής ρωτήθηκαν αν διαχειρίστηκε σωστά την κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η πολιτεία αντέδρασε με σωφροσύνη. «Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει;» και μίλησε για σειρά από πολιτικές πιο αποτελεσματικές και θεσμικές παρεμβάσεις. «Δεν μπορεί 30-40 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο της Αθήνας» είπε για παράδειγμα και μίλησε για την αυστηροποίηση του νόμου για το άσυλο. Ερωτηθείς εάν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου συνέβαλαν στη δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι δεν μετράει ποτέ αυτά τα πράγματα δημοσκοπικά. «Δεν μπορεί σε μείζονα ζητήματα να είναι αυτό το καθοριστικό κριτήριο. Η πολιτεία απέφυγε τα χειρότερα, έβγαλε συμπεράσματα, καταλήξαμε σε κάποιες πολιτικές» δήλωσε.

Ο Γ.Παπανδρέου ρωτήθηκε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16 όπου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έκανε πίσω λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αλλάζει επιλογές ανάλογα με τις αντιδράσεις, ούτε έχει αλλάξει άποψη για την ανάγκη ανάπτυξης μη κερδοσκοπικών μονάδων στην παιδεία. «Φύγαμε από τη συζήτηση λόγω της νοθείας στο άρθρο 24 από τη ΝΔ» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Στην παιδεία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, είπε και σημείωσε ότι βασικό σημείο είναι η ανάπτυξη της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ώστε να συνδεθεί με τις πραγματικές ανάγκες. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του για 5% του ΑΕΠ στην παιδεία μέσα στην τετραετία και 1 δισ. ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό. Για τα κολέγια είπε ότι είναι απόδειξη της ανάγκης να μπουν ρυθμίσεις. «Η κυβέρνηση τα ρυθμίζει με πελατειακό τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει όλοι να αξιολογούνται» τόνισε.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει ιδιωτική παιδεία και απάντησε ότι όλες οι χώρες στην Ευρώπη έχουν ανοίξει «πόρτες και παράθυρα» στους επιχειρηματίες ώστε να βγάζουν κέρδη ενώ επενδύουν και στο μυαλό των παιδιών. «Το ΚΚΕ λέει δημόσια δωρεάν καθολική παιδεία, χωρίς κανένα ταξικό φραγμό» τόνισε η γγ του ΚΚΕ και μίλησε για κατάσταση τραγική που βομβαρδίζει τις τσέπες της ελληνικής οικογένειας και τα μυαλά των παιδιών. Όσο για τις «επιχειρήσεις που έχει το ΚΚΕ» περιέγραψε τη δραστηριότητα, σημείωσε ότι δεν αποβλέπουν στο κέρδος και πρόσθεσε «αλίμονο αν περίμενε να δώσει τα λεφτά το κράτος» και «δεν θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τους εκβιασμούς των επιχειρηματιών». «Δεν έχουμε νεόπλουτους στο κόμμα, που τους ανέθεσαν κάποια αξιώματα» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το άσυλο και αν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος αν εισβάλουν κουκουλοφόροι. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η συζήτηση για το άσυλο γίνεται εκ του πονηρού. «Ο νέος νόμος επιτρέπει να επεμβαίνει η δημόσια αρχή, γιατί το συζητάμε;» αναρωτήθηκε και απάντησε: Ο λόγος είναι γιατί θέλουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι ένας χώρος αποστειρωμένος, με φοιτητές που δεν θα κινητοποιούνται. Οι βάνδαλοι υπάρχουν, είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να τους απομονώσει, πρόσθεσε. «Εμείς θα βρεθούμε στο πλάι των νέων ανθρώπων που εξεγείρονται με αιτία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε μία δημοκρατική κατάκτηση όπως είναι το άσυλο», αναρωτηθείς εξάλλου: «Το άσυλο μας φταίει για τη διακίνηση των ναρκωτικών;».

Δημόσια διοίκηση

Ερωτηθείς ξανά για το Σκοπιανό και θέσεις που έχει εκφράσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ο Νίκος Χρυσόγελος είπε ότι η συζήτηση αυτή έχει τελειώσει και σημείωσε ότι πρέπει να συζητήσουμε για το μοντέλο διακυβέρνησεις και τις μονοκομματικές κυβερνήσεις που είχαμε πάντα και διέλυσαν τη δημόσια διοίκηση -αναφέρθηκε ειδικά στη Siemens και τόνισε ότι έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να μάθουμε πού πήγαν τα χρήματα και να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις φωτιές και το γεγονός ότι πολλοί υποστήριξαν ότι οι Οικολόγοι εξαφανίστηκαν όταν η Αττική καιγόταν παρά τις θέσεις τους που υποστηρίζουν την ανάγκη εθελοντικής προσφοράς των πολιτών, ο Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι οι Οικολόγοι ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή έχοντας δηλώσει ότι δεν θα εκμεταλλευθούν την καταστροφή για προεκλογική προβολή. Κινητοποιήσαμε όσο μπορούσαμε τις δυνάμεις μας, είπε για να τονίσει ότι δεν διδαχθήκαμε από τις πυρκαγιές του 2007.

Ο Κώστας Καραμανλής ρωτήθηκε εάν έφθανε στη διακυβέρνησή του η φωνή του πολίτη καθώς της καταλογίζεται ότι έχασε την επαφή με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα (κάλυψη Βατοπαιδινών στη ΔΕΘ, φαινόμενα πλουτισμού υπουργών).

«Πάντα φθάνει» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όσες υποθέσεις για άλφα ή βήτα λόγο είχαν οποιαδήποτε σκιά πήραν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Εκεί που άργησα, στο Βατοπαίδι, πήρα μόνος μου την ευθύνη την πολιτική γιατί δεν είχα εννοήσει το μέγεθος του προβλήματος, δήλωσε ο Κ.Καραμανλής υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν χθεσινό και εξελισσόταν από το 1998 χωρίς κανείς να έχει πάρει χαμπάρι τι γινόταν, όπως είπε. Σημείωσε πως αρχή είναι οτιδήποτε να βλέπει το φως της ημέρας και να οδεύει στη δικαστική έδρα, σημειώνοντας ότι κρίση στην Δικαιοσύνη δεν κάνει, ούτε και παρέμβαση.

Ερωτηθείς για τη δημόσια καταγγελία του Σάββα Τσιτουρίδη για διαπλεκόμενα συμφέροντα μέσα στο κόμμα και στο Μέγαρο Μαξίμου και πώς έφθασαν να κάνουν τέτοιες καταγγελίες υπουργοί, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο καθένας κρίνεται από τη συνολική του συμπεριφορά και τα συγκεκριμένα λόγια είναι προφανώς απαράδεκτα. Σημείωσε ότι η διαφάνεια χρειάζεται καθημερινό αγώνα, είπε ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είναι αλάνθαστος, αλλά ούτε συμφέροντα, ούτε διαπλοκή συγκυβέρνησαν, υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ρωτήθηκε για την απουσία του Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια και σε ποιούς απευθύνεται προειδοποιώντας τους να μην ράβουν κοστούμια. «Θα ήθελα να ήταν ο κύριος Σημίτης στη Βουλή» είπε ο Γ.Παπανδρέου και συνέχισε αναφέροντας πως βάζει ένα πλαίσιο αρχών και αξιών για το πώς λειτουργεί το κόμμα και με αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσει και το κράτος, όπως τόνισε.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του περί αποφάσεων για τη διαφθορά έξι χρόνια μετά για να υπογραμμίσει ότι ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος με την πολιτική ζωή. Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σέβεται τον έλληνα πολίτη, τη διαφάνεια, το αίσθημα δικαίου. Τόνσει ότι δεν υπήρξε η τόλμη για να λυθούν οι υποθέσεις, παραγράφηκαν με το κλείσιμο της Βουλής και γι' αυτό είμαστε σε κατάσταση τέλματος. Και δεσμεύθηκε ότι αυτό θα αλλάξει επί δικής του πρωθυπουργίας λαού θέλοντος.

Ως προς τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η παράταξη έχει κάνει σοβαρή οικονομία, όλα τα έσοδα και τα έξοδα βρίσκονται στο Διαδίκτυο για να σημειώσει ότι το τρίπτυχο καθαρά χρήματα, καθαρό περιβάλλον, καθαρές κουβέντες εφαρμόστηκε σε όλες τις δαπάνες και την εκστρατεία του κόμματος και αυτές τις καινοτομίες θα φέρει και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε σχετικά με το ζήτημα των αυθαιρέτων και εάν πρέπει να κατεδαφιστούν λέγοντας ότι «ζητάμε την κατεδάφιση όπου υπάρχουν βίλες και να δημευθεί από το δημόσιο η μεγάλη εκκλησιαστική περιουσία στα βουνά και τα δάση. Δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυθαιρέτων χτυπώντας τα λαϊκά στρώματα».

«Ο πλούσιος είναι παράνομος και το σπίτι του κατεδαφίζεται και ο φτωχός που είναι παράνομος το σπίτι του παραμένει;» ρωτήθηκε στη συνέχεια για να επισημάνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτής της παρανομίας που ξεκίνησαν τα δύο μεγάλα κόμματα χτυπώντας τα λαϊκά στρώματα που βρήκαν ίσως ένα σωσίβιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τί συμβουλεύει τους νέους να κάνουν εν όψει της επετείου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου για να σημειώσει ότι από ότι σε αυτή τη θλιβερή επέτειο χρειάζεται να κρατήσουμε τις αιτίες που κράτησαν δίκαια χιλιάδες νέους ανθρώπους στο δρόμο.

Είμαστε μία χώρα που τελικά εχθρεύεται τη νεότητα. Εάν βρεθούν ξανά στο δρόμο για να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή ένα μέλλον θα έχουν δίκιο, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και η αστυνομία δεν πρέπει να να τους αντιμετωπίσει με χημικά, καταστολή και ξύλο, αλλά με ευπρέπεια, υπογράμμισε.

Ως προς τη θέση του ΣΥΝ κατά των προφυλακίσεων και εάν πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο αστυνομικός που περιπολούσε μαζί με τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να γίνει η δίκη και να απονομηθεί Δικαιοσύνη». Σημείωσε ότι εάν το δικαϊκό σύστημα έχει τέτοιου είδους ατέλειες πρέπει να διορωθούν γιατί είνα αδιανότητο να υπάρχουν άνθρωποι 15 μήνες στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν. Αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Θοδωρή Ηλιόπουλου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ρωτήθηκε για τη στάση του ως προς τη φορολόγηση της εκκλησιακής περιουσίας που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για να δηλώσει ότι οι εκκλησίες δεν μπορούν να έχουν επιχειρήσεις. Μπίζνες και επιχειρήσεις στην εκκλησία δεν χωράνε στη σημερινή λογική, είπε τονίζοντας ότι δεν μπορεί η εκκλησία να έχει πλούτο και να μην συνδράμει την ανάγκη που έχουμε ως λαός. Μπορεί να αρκεστεί η εκκλησία στις θρησκευτικές ανάγκες χωρίς επιχειρηματικό στοιχείο, σημείωσε.

Ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών

Ο κ. Καρατζαφέρης ρώτησε τον κ. Καραμανλή τι φταίει για το γεγονός ότι ενώ πριν από 13 μήνες το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη ΝΔ πέντε μονάδες, τώρα είναι πίσω οκτώ. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το ένα θέμα είναι τι αποτιμούν οι δημοσκοπήσεις και το άλλο τι αποτιμούν οι πολίτες και ποια είναι η πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δυναμική που να ευνοεί το ΠΑΣΟΚ, απλά ότι επικρατεί «προβληματισμός σε φίλους της ΝΔ». Υποστήριξε ότι αυτούς θα πρέπει η ΝΔ να πείσει για θέματα που υπάρχουν πικρίες, αλλά που είναι κρίσιμα, όπως η οικονομία. Στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη εάν θεωρεί ότι ο ΛΑΟΣ φταίει για την πτώση των ποσοστών της ΝΔ απάντησε ότι δεν υποστηρίζει πως φταίει κάποιος, αλλά μένει σταθερός στις απόψεις του για το ποια είναι μετριοπαθής θέση και ποια όχι.

Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε την ερώτησή του στον κ. Καραμανλή. Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φτιάξει το πρόγραμμά του σε νούμερα της τωρινής κυβέρνησης, στο «δύσκολο σενάριο» όπως είπε και τον ρώτησε εάν οι αριθμοί αυτοί είναι πραγματικοί ή εάν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τα νούμερα και τόνισε ότι αυτοί οι αριθμοί και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι παρουσιάζει ένα νεφελώδες, δήθεν πρόγραμμα, ότι δε θέλει να το παρουσιάσει αυτό το πρόγραμμα και ότι οι παροχολογίες του αποτελούν «εμπαιγμό των πολιτών σε ώρα κρίσης». Επανέλαβε ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να υπάρξει «νοικοκύρεμα» και ότι ο λαός θα πρέπει να σκεφτεί εάν είναι έτοιμος να δεχτεί μια υπεύθυνη πολιτική εν όψει των δύσκολων χρόνων που έρχεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά ε τις προθέσεις του για να αντιμετωπιστεί «εργασιακός μεσαίωνας»; Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι υπάρχει τέτοιο φαινόμενο σε πολλούς τομείς, όπως τα stage, δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, για τα μπλοκάκια είπέ ότι θα είναι μόνιμοι όσοι εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες στο Δημόσιο, ενώ για τις εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων είπε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να ενισχύσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Η Αλέκα Παπαρήγα ρώτησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την Τουρκία και τις έρευνες στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε το Ελσίνκι, πράγμα το οποίο δεν έκανε η ΝΔ «και έχουν εξελιχθεί πολύ αρνητικά τα πράγματα». «Έπρεπε να ήμασταν πολύ αυστηροί. Εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός στην αξιολόγηση της Τουρκίας τον Δεκέμβριο» δεσμεύτηκε, προσθέτοντας πως «ξέρουμε πώς να χειριστούμε αυτά τα θέματα» και απέδωσε την τουρκική συμπεριφορά στο ότι «έχουν δώσει πολύ λάσκο».

Ο Κώστας Καραμανλής απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ρώτησε για την «ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα». Ποια είναι αυτά; ρώτησε ο κ. Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου απάντησε ότι χρειάζεται ένα άλλο φορολογικό σύστημα που θα αναδιανέμει «και όχι χαριστικές πράξεις όπως κάνατε εσείς, οι οποίες βοήθησαν στο να είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στην ΕΕ». Δεν θα αλλάξουμε την κλίμακα αλλά θα υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων, εξήγησε εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τελικές τοποθετήσεις

Ο Νίκος Χρυσόγελος ζήτησε ψήφο στους Οικολόγους Πράσινους καλώντας τους πολίτες να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τα προβλήματα με βάση τη συνείδησή τους και να αποφασίσουν τι είδους οικονομία θέλουν, τι περιβάλον θέλουν και σε τι κοινωνία θέλουν να ζήσουν στα παιδιά τους. Ζήτησε να μην υπάρξει λευκή εντολή στα δύο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια, την προστασία του περιβάλλοντος, θέσεις απασχόλησεις και μία υπεύθυνη κοινωνία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)