Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η "Σεισάχθεια" θα κρίνει τα πάντα


ΤΡΙΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Κύριος δε γενόμενος των πραγμάτων Σόλων τον τε δήμον ήλευθέρωσε και έν τω παρόντι και εις το μέλλον, κωλύσας δανείζειν επί τοίς σώμασιν και νόμους έθηκε και χρεών αποκοπάς εποίησε και των ιδίων και των δημοσίων, άς σεισάχθειαν καλούσιν, ώς αποσεισάμενοι το βάρος"

Στις 11 Αυγούστου, πριν αποφασίσετε να ακούσετε αυτούς που σας εισηγήθηκαν να ...τραβήξετε τα σωληνάκια, και να προχωρήσετε σε πολιτική ευθανασία με πρόωρες εκλογές, με αφορμή ένα μέτρο που θαμπίσθηκε στην Ιταλία, για το πάγωμα χρεών επιχειρήσεων για ένα χρόνο, σας πρότεινε η ταπεινότητα μου "να μην πάτε με άδεια χέρια στη ΔΕΘ".

Σας θύμιζα μάλιστα ότι "η σημαντικότερη νομοθετική πρόνοια για την οποία έμεινε στην ιστορία ως μέγας νομοθέτης ο Σόλων ο Αθηναίος, ήταν η σεισάχθεια. Το ότι απάλλαξε δηλαδή τους πολίτες από το βάρος των έως τότε χρεών τους.

Την Κυριακή δημοσιεύθηκε σε εβδομαδιαία εφημερίδα προσχέδιο νόμου, από αυτά που υπόσχεται να φέρει το ΠΑΣΟΚ, αν κερδίσει τις εκλογές, μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της εξουσίας του. Και με το οποίο υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε πάγωμα των χρεών των μικρομεσαίων για ένα χρόνο αλλά ακόμη και ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Εκείνο που περιμέναμε από την πλευρά σας κ. Πρόεδρε δεν ήταν το να σπεύσει ο προσωρινός εκπρόσωπος σας κ. Κουμουτσάκος να καταγγείλει για λαϊκισμό το ΠΑΣΟΚ. Αλλά να βγει και να μας πει ότι εσείς έχετε καλύτερες ρυθμίσεις ετοιμάσει.

Να κάνετε δηλαδή αυτό που σας πρότεινε τότε η μικρή αυτή στήλη όταν σας προειδοποιούσεότι "αν πράγματι θέλετε να μην εμφανισθείτε με άδεια χέρια στη ΔΕΘ, κ. Πρόεδρε, είναι η ώρα να σκεφθείτε μια ελληνική εκδοχή σεισάχθειας, πριν να είναι αργά για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που θα ...παράξουν ως μόνο "προϊόν" νέες φουρνιές ανέργων".

Αντ' αυτού κάποιοι σας έπεισαν ότι θα μπορούσατε να εμφανίσετε ως ...προσφορά στους πολίτες τις πρόωρες κάλπες που ...δεν τις ήθελαν.

Ο πρώην Γραμματέας "Πολιτικού Σχεδιασμού", στα χρόνια της ανοδικής πορείας σας, έλεγε τη Δευτέρα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι έχετε ακόμη περιθώρια.

Αλλά τα περιθώρια σας δεν είναι να κάνετε καταγγελτική αντιπολίτευση στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά να κάνετε εσείς προτάσεις.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: