Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ο Γιάννης Τάσιος στο στούντιο του cosmos 103,8 fm


Τετάρτη 26 Αυγουστου 2009
Ο Γιάννης Τάσιος στο στούντιο του cosmos 103,8 fm, σε μία συνέντευξη που πραγματικά έκανε αίσθηση για την απλότητά του, το χαμογελό του και την άνεση που είχε με τον Χρήστο Σπανό αλλά και με πολλές ακροάτριες που βρέθηκαν στο στούντιο.
Ο Γιάννης μετά απο μία πετυχημένη σεζόν στην Κατερίνη στο ΘΑΛΑΣΣΑ

lIVE αγαπήθηκε απο τον κόσμο της Πιερίας και θάθελε να περάσει και άλλο καλοκαίρι με τον κόσμο της Πιερίας, όπως δήλωσε.

Δειτε φωτο
KΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΝ

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Ακούστε τον δέν παίζεται με τίποτε!!!! ξανά μανά τα ίδια....

Αντώναρε μας τα ξανάπες το 2007.Ξέρουμε τα μέτρα τηςε κυβέρνησης.Τα ξέορυν καλύτερα εκεί στην Ηλεία.Τώρα θα τα μάθουν και στην Αθήνα.. για την τμαπακιέρα τίποτε; τί έγινε γιατίς 800 δέν μπήκαν στη μάχη της φωτιάς; γιατι τους το απαγορέψατε; θα μας πείς γιαυτό; μάλλον όχι!! είναι φωτιά και καίει!!!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Μπλόκο στα διόδια Τεμπών ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι Κινητοποιήσεις εν όψει της ΔΕΘ

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Κάθοδο στα Τέμπη κι αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης αποφάσισαν οι κτηνοτρόφοι εν όψει και της ΔΕΘ, στέλνοντας το μήνυμα απευθείας στον πρωθυπουργό ότι «οι υπουργοί του και συγκεκριμένα ο Σ. Χατζηγάκης τον παραπλανούν».


Μπλόκο στα διόδια Τεμπών ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι

«Οσες επικοινωνίες κι αν κάναμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μας απαντούσε γενικά κι αόριστα ότι έχουμε δίκιο στα αιτήματά μας και αυτά θα ικανοποιηθούν», είπε στο «Εθνος», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημ. Καμπούρης, κάνοντας γνωστό ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στα Τέμπη κτηνοτρόφοι από ολόκληρη τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα και θα αποκλείσουν την εθνική οδό μέχρι τις 10 το βράδυ.

Οι κτηνοτρόφοι, που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε στους αγρότες για να λήξουν οι κινητοποιήσεις του περασμένου Ιανουαρίου (αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά πίσω), διαμαρτύρονται για τη μείωση του εισοδήματός τους και για αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε να πούμε τίποτε πλέον με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν θέλει, ας έρθει ο υπουργός στα Τέμπη.

Εμείς θέλουμε να δούμε τον πρωθυπουργό για να του πούμε ότι η κτηνοτροφία θα σβήσει από την ελληνική ύπαιθρο», σημείωσε ο κ. Καμπούρης.

Βλέποντας τα τελευταία δύο χρόνια το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς, οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο και 250 ευρώ για κάθε αγελάδα, αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για την περσινή ξηρασία που έπληξε τις καλλιέργειες από τις οποίες τρέφονται τα ζώα και εκτόξευσε στα ύψη τις ζωοτροφές, αύξηση της επιστροφής για το αγροτικό πετρέλαιο και παρέμβαση στις βιομηχανίες γάλακτος και στους εμπόρους κρέατος για τιμές που θα ικανοποιούν τους παραγωγούς: 1.30 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά το λίτρο για το κατσικίσιο, 60 λεπτά το λίτρο για το αγελαδινό και 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια.

«Η κινητοποίηση της Δευτέρας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό μεθοριακών σταθμών και κεντρικών κόμβων», λένε οι κτηνοτρόφοι.Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Εξετάζουν τα αποκαΐδια


ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)

Η κυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει την κατάσταση μετά την καταστροφή της ΒΑ Αττικής και αναμένονται εξαγγελίες μέτρων στήριξης. Στην Αυτοδιοίκηση και τον ΕΛΓΑ απευθύνονται οι πυρόπληκτοι. Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η νέα αποτυχία της Πολιτείας να προστατεύσει κορυφαίας σπουδαιότητας πνεύμονες πρασίνου στην πρωτεύουσα, δημιουργεί βαρύ κλίμα στο Μαξίμου.

Εκεί το απόγευμα της Τρίτης ο Κ.Καραμανλής και η κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να αποφασίσουν μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να είναι παραπλήσια αυτών που είχαν δοθεί προεκλογικά μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, όπου «χάθηκε» και ο μεγαλύτερος πνεύμονας της Αθήνας, η Πάρνηθα, αλλά κυρίως καταστράφηκε η ανατολική Πελοπόννησος με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Εσβησαν οι φλόγες

Οι τελευταίες δύο εστίες που κατέκαιγαν μέχρι πριν το μεσημέρι τον Κιθαιρώνα και το βουνό βόρεια της Καρύστου έσβησαν με τη συμβολή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που επιχειρούσαν με την ανατολή του ηλίου. Ήδη, οι απομακρυσμένοι από χθες το μεσημέρι στα Βίλια, κάτοικοι του Πόρτο Γερμενού, επέστρεψαν το βράδυ και παρέμειναν στα σπίτια τους.

Στον οικισμό Αετός της Καρύστου η φωτιά αναζωπυρώθηκε το βράδυ αλλά ανακόπηκε με την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πληρωμάτων τους, ενώ τέσσερα αεροσκάφη νωρίς το πρωί συνέχισαν το έργο της πυρόσβεσης με ρίψεις νερού στο βουνό πάνω από τον Αετό και την πόλη της Καρύστου.-

Συνολικά 213.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν κατά τις πυρκαγιές που σάρωσαν την Αττική τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες προκάλεσαν σοβαρό πλήγμα στην χλωρίδα, την πανίδα και τις περιουσίες κατοίκων της περιοχής.

Επιστροφή σε κρανίου τόπο

Οι κάτοικοι του Πόρτο Γερμενού επέστρεψαν ήδη χθες το βράδυ στα σπίτια τους, από τα οποία είχαν απομακρυνθεί από το μεσημέρι.

Ήδη ξεκίνησε η καταγραφή της καταστροφής από κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και των πληγέντων δήμων.

Από νωρίς το πρωί οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων από την πυρκαγιά κατοικιών (εντός σχεδίου) υποβάλλουν αιτήσεις στους ΟΤΑ της περιοχής τους για χορήγηση συνδρομής στεγαστικής αποκατάστασης προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες ενώ ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές στις καλλιέργειες για την αποζημίωση των αγροτών.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σε ισχύ παραμένουν εκτροπές της κυκλοφορίας στα παρακάτω σημεία:

  • Στην Λ. Διονύσου στη διασταύρωση Αγ. Πέτρου.
  • Στην Λ. Μαραθώνος στη διασταύρωση με Λ. Διονύσου
  • Επιπρόσθετα, συνεχίζεται, για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στο εξής σημείο:
  • Από ώρα 13:20΄ της 22-08-2009 επί της Λεωφ. Πάρνηθος, από το ύψος της 22ης χ/θ (ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ) προς το καζίνο.
  • Κανονικά στην κυκλοφορία δίδονται τα παρακάτω σημεία :
  • Επαρχιακή οδό Βιλίων-Πόρτο Γερμενό στο ύψος της δ/σης προς Ψάθα
  • Στην οδό Αναστάσεως Παπάγου προς νεκροταφείο Χολαργού, Υμηττός
  • ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Κάηκαν 2 εκατ. δέντρα και 150 σπίτια

«Πονάει η καρδιά όλων των Ελλήνων», δήλωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Για τα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια δέντρα που χάθηκαν σε λίγες ώρες και έπαψαν να προσφέρουν στην Αττική το πολύτιμο οξυγόνο τους;

Για τα τουλάχιστον δύο εκατομμύρια αυθαίρετα που έχουν κτιστεί ανά την επικράτεια; Για τα 150 σπίτια που κάηκαν στη βορειοανατολική Αττική; Για τη Δασική Υπηρεσία που λειτουργεί με ελλείψεις έως 70% ή μήπως τους 3.000 πυροσβέστες που λείπουν; Ο κ. Σουφλιάς δεν φρόντισε να το διευκρινίσει, καθώς προτίμησε να διδάξει τα πλήθη μέσα από ένα... ανέκδοτο -πιο εγκεφαλικό από τα σόκιν που συνηθίζει:

«Εχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα, ώστε να μην επιτραπεί να μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά». Η δήλωση του Σαρακατσάνου ήρθε γραπτώς για να την μελετήσουμε εμβριθώς: «Οι ώρες είναι πολύ δύσκολες για όλους μας. Αλλά, τουλάχιστον, ας έχουν όλοι οι Ελληνες στο μυαλό τους ότι έχουμε νομοθετήσει με πληρότητα σε όλα τα επίπεδα, ώστε η εφαρμογή των νόμων να εξασφαλίζει πώς όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος». Ας το καταπιούμε και αυτό. Κι ας το έχουμε ξανακούσει... Πώς έχει νομοθετήσει δηλαδή;

«Τον Νοέμβριο του 2007 (σ.σ. λίγο μετά τα μνημόσυνα των 80 νεκρών από τις τότε πυρκαγιές), εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ σημαντική διάταξη που ισχύει για όλες τις πυρκαγιές από το 2007 και μετά. Βάσει αυτής, μόλις διαπιστωθεί ότι σε δασική έκταση που καταστράφηκε από πυρκαγιά κτίζεται αυθαίρετο, αυτό κατεδαφίζεται αμέσως και ο ιδιοκτήτης του δεν έχει δικαίωμα να καταφύγει σε οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή». Φυσικά, ο επί των δημοσίων έργων υπουργός δεν αναφέρεται στις πυρκαγιές προ του 2007, λες και αυτές είναι λίγες. Εννοεί δηλαδή ότι έστω και τώρα, όσα αυθαίρετα εμφανιστούν μέσα στα καμένα των πυρκαγιών του τελευταίου τετραημέρου θα κατεδαφιστούν την επόμενη μέρα; «Οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και για τις κυρώσεις και την κατεδάφιση αυθαιρέτων είναι σαφείς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από τους αρμόδιους». Και ποιοι είναι οι αρμόδιοι, αν όχι ο υπουργός που πονά μαζί με όλους τους Ελληνες -των εργολάβων συμπεριλαμβανομένων; Εδώ έρχεται η αποκάλυψη: «Οι Περιφέρειες, οι Νομαρχίες και οι Πολεοδομίες τους έχουν την αποστολή να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τους νόμους».

Ο υπουργός υποστήριξε πως από πλευράς νομοθεσίας έχουν γίνει τα πάντα! Ο υπουργός υποστήριξε πως από πλευράς νομοθεσίας έχουν γίνει τα πάντα! Η μπάλα στην εξέδρα, αν όχι στα αποδυτήρια. Οπου οι κάθε λογής εξουσίες απεκδύονται τις ευθύνες τους αφού τις έχουν μετατρέψει σε κουρελόχαρτα. Το είπε άλλωστε τον περασμένο Ιούνιο και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ζητώντας επισήμως να δημιουργηθεί ανεξάρτητη υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων. Διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν το προσωπικό ή τα κότσια να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, αλλά και τον όγκο των εγκυκλίων που ερμηνεύουν μια κατακερματισμένη πολεοδομική και δασική νομοθεσία.

Γιατί όμως να προσφεύγει ο κ. Σουφλιάς και εμείς με τη σειρά μας σε κοινοτοπίες; Χθες που έγινε η δήλωση Σουφλιά ήταν 24 Αυγούστου ενώ στις 20, είχε δώσει την τελική του πρόταση για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Οπου υπήρχε η περίφημη διάταξη για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρεσιών και των παραβάσεων τύπου αναψυκτήριο-βίλα στο επίσης ταλαιπωρημένο από πυρκαγιές όρος. Εδώ μιλούν τα έργα. Και τα έργα δείχνουν ότι οι παρανομούντες κάποτε «θα τη βρουν την άκρη». Για τους υπόλοιπους, υπάρχει μόνον η άκρη του γκρεμού... *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Σημάδευε τον 15χρονο ο Κορκονέας

Τριτη 25 Αυγουστου 2009 (Εθνος)
Το Συμβούλιο Εφετών επικύρωσε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και ο ειδικός φρουρός θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο

Οριστικά πλέον παραπέμπονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας οι δύο ειδικοί φρουροί προκειμένου να λογοδοτήσουν για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Αυτό αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών επικυρώνοντας το πρωτοβάθμιο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.


Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου
Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου

Η κατηγορία που βαρύνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ τον συνάδελφό του, Βασ. Σαραλιώτη, απλή συνέργεια.

Σημάδευε τον 15χρονο ο Κορκονέας

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ευθυγραμμίζεται πλήρως με το πρωτοβάθμιο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Κορκονέας στόχευσε πριν πυροβολήσει απανωτά προς την παρέα των ανηλίκων (ανάμεσά τους και το θύμα). Στο περιεχόμενο του βουλεύματος περιγράφεται και ο τρόπος αντίδρασης του εν λόγω κατηγορουμένου ο οποίος -όπως αναφέρεται- στόχευσε προς τον 15χρονο «για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός του που είχε θιγεί» και ακολούθως με «αργά και ήρεμα βήματα» έφυγε από τον τόπο του συμβάντος.

Για τους δικαστές του συμβουλίου είχε βαρύνουσα σημασία ότι ο Κορκονέας λειτούργησε ψύχραιμα, παρότι είχε πλήρη αντίληψη των συνεπειών της πράξης του, απόρροια της οποίας ήταν να σκοτωθεί ένα παιδί από τις βολίδες του όπλου του.

Το παραπεμπτικό βούλευμα διευκρινίζει ότι ο Κορκονέας δεν είχε άμεση επιδίωξη τον θάνατο του 15χρονου, ωστόσο, επισημαίνει ότι λόγω των συνθηκών που υπήρχαν (μικρή απόσταση από το θύμα, στενότητα του δρόμου, πλήθος κόσμου στο σημείο κ.λπ.) ο κατηγορούμενος «αποδέχτηκε το αποτέλεσμα της πράξης του».

Παράλληλα, οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών απορρίπτουν τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι το περιπολικό στο οποίο βρίσκονταν είχε δεχτεί πριν ένα μπουκάλι από τα νεαρά άτομα που βρίσκονταν στις οδούς Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Τέλος, το Συμβούλιο απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο Βασ. Σαραλιώτης.Γκέλυ Αλμαλιώτου - Καλαμπαλίκη

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Την ώρα που η Ελλάδα καίγονταν το διεφθαρμένο κράτος της δεξιάς γλεντούσε στο Λιά Φιλιατών!

Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009

http://epirusgate.blogspot.com/2009/08/blog-post_6144.html



Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται από άκρη σε άκρη και η κυβέρνηση Καραμανλή καταρρέει, το διεφθαρμένο κράτος της δεξιάς στην Θεσπρωτία, με αφορμή την επίσκεψη του Μάικλ Δουκάκη ,διοργανώνει φιέστες με τον εθνικόφρονα –εθνικοσοσιαλιστή –ψευτοπατριώτη δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, στην οποία συμμετέχει και ο γνωστός αρχιπράκτορας της CΙΑ Νίκος Γκατζογιάννης. Κατά τα άλλα, ο Νομάρχης Βασίλης Γιόγιακας, κατηγορείται από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας (και πρώην αντινομάρχη) Θωμά Δήμα, για χρηματισμό από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να τους ανατεθούν δημόσια έργα. Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης, εκβιάζει εργαζόμενη στο Δήμο, απειλώντας την πως δε θα μονιμοποιηθεί και απαίτησε να υπογράψει εικονική απόδειξη πως εισέπραξε τις αποδοχές της. Ο Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, προσπαθεί αποσπώντας παράνομα…νοσοκόμες στο πολιτικό του γραφείο να σώσει την Εθνική μας Οικονομία. Όλοι ετούτοι που συγκεντρώθηκαν χθες στο Λιά Φιλιατών, για να πιούνε και να γλεντήσουν την ώρα που καίγονταν το σύμπαν, μας έχουν κάτσει στο σβέρκο και θέλουν να μας ωφελήσουν, να μας αντιπροσωπεύουν και να μας κουμαντάρουν "για το καλό μας" είναι αυτοί που ευθύνονται για το ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία ως κράτος και χρεωμένοι όλοι ως το λαιμό. Θα τους αφήσουμε να μας Κυβερνούν ακόμη;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Έζησε τον εφιάλτη , σώθηκε , τώρα θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή του μέσα στις στάχτες.


Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009 - ΠΗΓΗ

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού


Τρίτη 25 Αυγούστου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ)

Ελλάς το μεγαλείο σου και η τρέλα πάει σύννεφο. Οι ειδήσεις είναι πραγματικά καυτές αυτές τις ημέρες.

Διαβάζουμε όμως και τα ευτράπελα όπως αυτό που θα ακολουθήσει και δημοσιεύθηκε μετά από καταγγελία υλοτόμων της Βορείου Ελλάδος που έσπευσαν στα πύρινα μέτωπα στην Αθήνα για βοήθεια. Το φαντάζεστε; Πλήρωσαν και διόδια!

«Είναι χαρακτηριστικό ότι πληρώσαμε 1.500 ευρώ στα διόδια από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα. Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας συνεχίζουν να μας αγνοούν και να αμφιβάλουν ακόμη και για την ύπαρξή μας, παρ΄ όλο που λειτουργούμε 26 σταθμούς με 3.200 μέλη σχεδόν σε όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σαχινίδης. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικά 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα συνδράμουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αττική. «Δυνάμεις έχουν σταλεί επίσης από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία και εφόσον παραστεί ανάγκη θα σταλούν νέες ενισχύσεις», είπε ο γενικός επιθεωρητής της Πυροσβεστικής στη Βόρεια Ελλάδα αντιστράτηγος Δημήτρης Φαφούτης.

Αυτά για το μέτωπο της Αθήνας και τα διόδια.

Πλήρωσαν οι άνθρωποι στα διόδια της Λεπτοκαριάς. Ε, και τι θέλατε; Να πάτε τζάμπα να βοηθήσετε;

Ιδιωτικός τομέας φίλε μου; Μήπως πηγαίνατε με το τρένο δεν θα πληρώνατε εισιτήριο;

Πάμε και στη δική μας καυτή επικαιρότητα τώρα. Είμαι ψιλογκαντέμα. Μόλις έγραψα ότι πήγαμε καλά από πυρκαγιές στην Πιερία, τσουπ εκδηλώθηκε η πρώτη.

Ευτυχώς μικρής έκτασης και έντασης, άμεση και μεγάλη η κινητοποίηση, συντονισμένη και αποτελεσματική.

Το βράδυ που επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες μας ενημέρωσαν ότι την είχαν κιόλας σβήσει.

Για να μη λέτε…

Να προσέχουμε τις πετούνιες. Σκεφτείτε κανένας εμπρηστής να ζηλέψει και να θελήσει να μας τις βάλει φωτιά τις όμορφες πετούνιες μας, που ανθοστόλισαν την πόλη ολάκερη;

Ρε μπας και τις ξέραναν αυτοί πάλι για να μας βάλουν να μαλώσουμε με το δήμαρχο; Δήμαρχε, μπορεί όλα να είναι αποτέλεσμα πλεκτάνης και προβοκάτσιας. Σκέψου το και μετά κάνε τις υπόλοιπες μηνύσεις.

Έκλεισε και η Κασσάνδρου για να γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης. Τι θα πει σας μύρισαν εκλογές.

Πάει, τέρμα η πλάκα. Προεκλογική χρονιά είναι αυτή που διανύουμε για την αυτοδιοίκηση.

Εκτός από μηνύσεις στους ενοχλητικούς θα ρίχνουν και καμιά άσφαλτο …για τους φανατικούς, έτσι για στάχτη στα μάτια.

Παρεμπιπτόντως. Η ηχορύπανση τις ώρες κοινής ησυχίας, είναι στο πλαίσιο της ποιότητας ζωής στο κέντρο της πόλης;

Διότι δεν φταίνε σε τίποτε οι μόνιμοι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται μεσημεριάτικα. Και ξέρετε βεβαίως ότι είμαι κάτοικος της συγκεκριμένης περιοχής. Κι άμα τα νεύρα μου γίνονται κρόσια και το μεσημέρι…

Μηνύστε με, μηνύστε με, σε δίκες ξεφτιλίστε με.

Θέλω οπωσδήποτε να ενημερώσω το αναγνωστικό μου κοινό, πως δεν έκλεισε το θέμα της πετούνιας και φυσικά θα έχουμε τα σχετικά αφιερώματα, απλά θέλω να κάνω αιφνιδιασμό.

Εκεί που θα νομίσουν ότι πάει πέρασε κι αυτό το τσουνάμι, τζουπ να έρχεται το άλλο.

Δεν ξέρω να σας ενημερώσω για τη δικαστική εξέλιξη, γιατί ο δικηγόρος μου λείπει διακοπές.

Απαίσιος τύπος. Εμείς πήραμε φωτιά με τις πετούνιες κι αυτός πήγε διακοπές. Έλεος, έλεος.

Μίλτο κανένα αποκλειστικό δεν έχεις να μας δώσεις; Άντε Μίλτο. Πως και πως κάνουμε για να έχουμε τα νέα σου.

Συνεδρίασε λέει η Κατασκευαστική του δήμου. Τι μου λες Μίλτε; Αυτό κι αν δεν αποτελεί είδηση.

Ήθελες και δημοσιογράφους να σου καλύψουν το ρεπορτάζ ε;;;; Εμ τι να σου κάνω. Τους μηνύσατε τους δημοσιογράφους. Πρέπει να δουλέψουν σκληρά, να βγάλουν τα δικαστικά έξοδα.

Τι σε νοιάζει εσένα; Κι εμένα στη θέση σου δεν θα με ένοιαζε. Ούτε τον δήμαρχο τον νοιάζει.

Έβγαζε και πύρινους λόγους για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ξέρουμε-ξέρουμε. Μην μας στηρίζεις άλλο δήμαρχε…. δεν αντέχουμε. Θα σου πούμε εμείς πάλι πότε.

Σταμάτα λίγο.

Α, δεν εννοούσες όλα τα μέσα; Τα «καλά» μέσα μόνο; Αυτά που δεν βάζουν ποτέ τίποτε εναντίον σου;

Α, εντάξει τότε. Καλά το πας. Είσαι και χουβαρντάς.

Καλή μας ημέρα σήμερα. Μπορεί ο καιρός να θέλει σώνει και καλά να μας υπενθυμίσει πως ηρθε το φθινόπωρο αλλά εμείς επιμένουμε καλοκαιρινά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Τρίτη 25 Αυγούστου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑΣ)

Η κυβέρνηση με απόλυτη επιτυχία συντόνισε τις πυρκαγιές. Για φαντάσου να’χαμε και αποτυχία. Αντώναρε, ρίξε σπίρτο να πυρποληθείς.

***

Φοβερά παιδιά. Κάηκε η μισή Αττική κι αυτοί συγχαίρουν αλλήλους, γιατί δεν κάηκε ολόκληρη.

***

Στοιχηματίζω ότι οι περιοχές θα ανακηρυχθούν αναδασωτέες μέχρι την επόμενη πυρκαγιά.

***

Είναι η πρώτη φορά Γιώργο, που θα πιστέψω ότι μια κυβέρνηση άφησε πραγματικά καμένη γη.

***

Λέτε τώρα που φεύγουν να καίνε όλα τα σπαρτά; Κάτι μου θυμίζει.

***

Ο Πολύδωρας τώρα δικαιώνεται. Ο στρατηγός άνεμος μας έκανε τη δουλειά.

***

Ο Καραμανλής γράφει ιστορία. Το’πε κι ο Καρατζαφέρης. Καραμανλής Β’ο Μικρός.

***

Λάθος πρόβλεψη η ΕΜΥ κι έγινε το κακό. Και σας το’λεγα, μόνο το δελτίο της Πετρούλας είναι έγκυρο.

***

Εμπρησμός. Να δείτε που στο τέλος θα βγάλουν πόρισμα για πασόκο εμπρηστή μπας και ανακάμψουν.

***

Ε, σεις στη Ν.Δ. ακόμη τον πυρσό έχετε για σήμα; Βάλτε σήμα έναν πυροσβεστήρα, μπας και σπάσει η γκαντεμιά.

***

Κι άντε τώρα να βρεις ελατάκι να κάνεις Χριστούγεννα με τόσες πυρκαγιές.

***

Ερώτηση. Θα αποζημιωθούν τα αυθαίρετα που κάηκαν; Μήπως συμφέρει να τα κάψεις παρά να τα τακτοποιήσεις;

***

Τα’φτυσαν και τα καναντέρ. Άδειασαν τον Σαρωνικό. Χόρτασαν στη Σταμάτω φρέσκο ψάρι.

***

Η υπόθεση δεν σηκώνει πλάκα. Αστειότητες . Αφού είμαστε της πλάκας! Ασχολήθηκε κανείς με την πρόληψη τόσα χρόνια;

***

Με αυτοθυσία πυροσβέστης σώζει βίλλα εφοπλιστή. Άξιος, άξιος.

***

Και τώρα σύσκεψη, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χαμόγελα παρακαλώ. Μια αναμνηστική, ποιος ξέρει αν θα σας ξαναδούμε.

***

Άντε και μια αναμνηστική στη ΔΕΘ, αν ως τότε δεν προκηρυχθούν εκλογές.

***

Τι περιμένω τώρα; Άλλο μέγα επικοινωνιακό γεγονός να σκεπάσει τη στάχτη των καμένων.

***

Τι γίνεται ρε παιδιά μ’εκείνα τα γκάλοπ; Είναι ακόμη ο καταλληλότερος ή τον πέρασε η Αλέκα;

***

Επί του πιεστηρίου. Φωτιά στον Όλυμπο. Ωχ, καήκαμε. Αυτοί δεν μπορούν να σβήσουν φωτιά στο ίσωμα, φαντάσου τώρα εκεί πάνω.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ο λαϊκός αυθεντικός θεσμός της πόλης μας συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με την τελετή των εγκαινίων ανοίγει την Κυριακή 30 Αυγούστου και ώρα 20:00 στον καθιερωμένο χώρο, στην περιοχή της Ανδρομάχης, η αυλαία της 25ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης. Σε δήλωσή του, με αφορμή την έναρξη της εμποροπανήγυρης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τονίζει μεταξύ άλλων: « O λαϊκός αυθεντικός θεσμός της πόλης μας, συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια ζωής και μας προσκαλεί σε μια μεγάλη γιορτή ηθών, εθίμων, παραδόσεων αλλά και αγορών για όλες τις ηλικίες.

Αυτό που κρατά ζωντανό το θεσμό όλα αυτά τα χρόνια είναι η ταύτισή του με την ιστορία της πόλης, με τους κατοίκους όλων των ηλικιών, με τον εμπορικό του κόσμο.

Παραδοσιακά στην εμποροπανήγυρη η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η ζωντάνια, το μεράκι και η αισιοδοξία των συμμετεχόντων πλημμυρίζει την τοπική κοινωνία και συνθέτει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ποικίλων ενεργειών ανάδειξης και ευρύτερης προβολής των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.

Ανάλογες εικόνες σχεδόν αναλλοίωτες στο χρόνο, ζωντανεύουν και φέτος στο «πανηγύρι» δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν την εμποροπανήγυρη φέτος θα δοθεί έμφαση σε μουσικοχορευτικά δρώμενα πολιτιστικών συλλόγων, ενώ παραδοσιακά ηχοχρώματα θα παρουσιάσει και το μουσικό σχήμα «Παρολύμπιοι» της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Ας επισημανθεί ότι περίπου 200 εκθέτες θα λάβουν μέρος με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα στην 25η εμποροπανήγυρη, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.ΠΗΓΗ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τεράστια καταστροφή

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Φτωχότερη άφησαν ολόκληρη την Αττική, οι μεγάλες πυρκαγιές του τελευταίου τριημέρου

Τεράστια

καταστροφή

Την ώρα που η Πυροσβεστική βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις στην Αττική, τον Κιθαιρώνα και την Κάρυστο, ξεκινά η αποτίμηση της καταστροφής.

Τα τελευταία μέτωπα φωτιάς σε Κιθαιρώνα και Κάρυστο κατασβέστηκαν το πρωί της Τρίτης με τη συνδρομή των εναέριων μέσων και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν τώρα σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις, εξαιτίας των ανέμων που πνέουν.

Το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να προχωρήσει σε αποτίμηση της κατάστασης και αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών.

Οι πυρόπληκτοι και όσοι έχουν ανάγκη βοήθειας εξαιτίας της καταστροφής μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό της Νομαρχίας: 210 6033050-2. Επίσης, στο 197, τη γραμμή Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας.

Την καταγραφή των ζημιών ξεκίνησαν ήδη τα αρμόδια συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συνεργασία με την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 150 σπίτια, ενώ 213.000 στρέμματα έχουν καεί.

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα κτίρια υπέστησαν ζημιές πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από τις 25 Αυγούστου στους ΟΤΑ της περιοχής τους προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του ΥΠΕΧΩΔΕ για να χορηγηθεί η συνδρομή στεγαστικής αποκατάστασης.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες, για την αποζημίωση των αγροτών.

Συνέντευξη τύπου για το θέμα των πυρκαγιών θα παραχωρήσει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επρόκειτο να ασχοληθεί με το θέμα Κοροβέση, ωστόσο λόγω της έκτακτης επικαιρότητας η ατζέντα τροποποιήθηκε. Το ζήτημα Κοροβέση θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Το Πρελούδιο μιας Κοινωνίας που Αλλάζει.

ΤΡΙΤΗ 25 Αυγ 2009
http://tyxaios.blogspot.com/

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο για να σου πω πόσο βαθιά είναι συσχετισμένη η χωροταξική οργάνωση με την κοινωνία. Πόσο καλά καταλαβαίνεις μια χώρα ή ένα τόπο από τον τρόπο που τα σπίτια των ανθρώπων, οι δουλειές τους, οι χώροι που ψυχαγωγούνται είναι απλωμένοι και οργανωμένοι. Πόσο καλά συνυπάρχουν με το περιβάλλον ή πόσο το αντιπαλεύουν. Αν κοιτάξεις την Ελλάδα από ψηλά δεν είναι ανάγκη να μελετήσεις την ιστορία της, ούτε να συναντηθείς με τους σύγχρονους κατοίκους της για να ψυχανεμιστείς το "είναι" της. Η άναρχη δόμηση, τα καμένα, οι τσιμεντουπόλεις, η έλλειψη αισθητικής πνίγουν τα μνημεία, το φυσικό πλούτο, το κάλος και την αρμονία που απλόχερα μοιράστηκε και τόσο ανόητα σπαταλήθηκε. Όμως δε θα σου γράψω γι' αυτό.
Θέλω να σου πω ότι η χώρα μας αλλάζει. Οι μείζονες φυσικές καταστροφές στα δάση δεν αφορούν σε μια γενιά. Αυτό μπορεί να αφορά σε άλλου είδους δυστυχήματα. Σε πλημμύρες, σε κατολισθήσεις σε ό,τι τέλος πάντων είναι θλιβερό αλλά χρονικά περιορισμένο. Μετά και την τελευταία καταστροφή στην Αττική, στην Εύβοια και στη Βοιωτία μπορούμε να πούμε ότι διαμορφώθηκε μια καινούρια κατάσταση. Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα τα πράγματα.

Η καταστροφή στο κλίμα και στο περιβάλλον είναι τεράστια αλλά νομίζω ότι θα τα ακούσεις πιο καλά από τους ειδικούς. Εγώ θα σου πω για τη ζημιά που γίνεται στους ανθρώπους και στον τρόπο σκέψης τους. Για τη ζημιά που γίνεται στον πυρήνα της κοινωνικής και εθνικής μας συνοχής.
Δυο είναι τα προβλήματα που με απασχολούν μετά από όλη αυτή τη θλιβερή ιστορία:

Πρώτον το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος ατομισμός, ένας εκτός λογικής διαχωρισμός ή αφορισμός αν θέλετε μεταξύ της στενά νοούμενης ατομικής ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος χώρου που λειτουργεί αυτή. Τόσο σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής- ας θυμηθούμε τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού- όσο και σε προσωπικό ανθρώπινο επίπεδο, αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας να "σωθεί η περιουσία" των πολιτών ερήμην της διάσωσης του περιβάλλοντος χώρου αυτής της ιδιοκτησίας. Σαν αυτά τα δυο να μην έχουν μια φυσική συνοχή και συνέχεια. Είδαμε πολίτες να περιορίζονται στη διάσωση της περιουσίας τους, διαχωρίζοντάς τη νοητά από την περιβάλλουσα δασική κοινή τους -και κοινή μας- "ιδιοκτησία". Ακόμη κι αν δεχτούμε, ως υπόθεση εργασίας, την διάθεση κάποιων να "οικοπεδοποιήσουν" δασικές εκτάσεις ή να τις χρησιμοποιήσουν ως εμπορικές ή επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις, αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πρόθεσης αριθμού συμπολιτών μας να κατοικήσουν, να εργαστούν ή να ψυχαγωγηθούν σε χώρους "κεχωρισμένους" και αυστηρά διακριτούς. Σε χώρους όπου η όποια δραστηριότητα δεν θα δικτυώνεται και δεν θα συν-λειτουργεί με τον περιβάλλοντα χώρο. Δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον ως μέρος της περιουσίας μας - υπό την ευρύτερη έννοια - το φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου υπάρχει η ατομική μας ιδιοκτησία. Αδυνατούμε ακόμη και να συλλάβουμε ως προστιθέμενη αξία - από την οικονομική της πλευρά- αυτή την έννοια. Λειτουργούμε, ως πολίτες και ως κοινωνικό σύνολο, στο στενό πλαίσιο των λίγων ή περισσότερων τετραγωνικών που μας αναλογούν "συμβολαιογραφικά". Η αδυναμία μας να λειτουργήσουμε, σε μια κατ' εξοχήν δικτυακή εποχή, ως δίκτυο πολιτών ή ως κοινωνικό δίκτυο μας κάνει τρομερά ευάλωτους, αφού δρούμε ως μονάδες και δεν αποκρινόμαστε ως σύνολο. Ευάλωτους σε φυσικές καταστροφές αλλά κυρίως ευάλωτους σε "επιθέσεις" πολιτικής ή άλλης "συνδιαλλαγής". Θυμίζω το περίφημο "τριχίλιαρο" του 2007. Απότοκα αυτής της αντίληψης, της κατακερμάτισης του κοινωνικού και κατά συνέπεια οικονομικού, ιστού ήταν ό,τι αντιμετωπίσαμε και καταγράψαμε ως έλλειψη συντονισμού, αδυναμία πρόληψης και εν τέλει η καταστροφή του δασικού πλούτου. Αυτός ο ιδιότυπος ατομισμός είναι που λειτουργεί ακόμη και σε επίπεδο ομαδικής δραστηριότητας. Διακριτές ομάδες - οργανωμένες, δημόσιες ή ιδιωτικές - αρνούνται ή αδυνατούν να συνεργαστούν η μια με την άλλη περιχαρακωμένες γύρω από τα στενά τους κεκτημένα, πραγματικά ή ιδεατά. Δες το ευρύτερα: οι ομάδες των εθελοντών δασοπυρόσβεσης δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με τις δημόσιες αρχές, οι διάφοροι κοινοτάρχες μεταξύ τους, οι αστυνομικές με τις πυροσβεστικές αρχές με αποτέλεσμα τη σύλληψη του πιλότου-δασοπυροσβέστη. Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος, ο κοινός παρονομαστής ένας: αυτοκαταστροφικός ατομισμός. Δε δέχομαι ότι όλοι οι διοικούντες, οι πολίτες, οι εθελοντές ή οι με οποιοδήποτε τρόπο εμπλεκόμενοι - ορατοί και αόρατοι - μαστίζονταν από άγνοια, δόλο, πολιτική ανευθυνότητα ή επέδειξαν αμέλεια. Αν εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά θα αντιληφθούμε ότι σε πολύ μικρό ποσοστό ο καθένας από το πόστο του δεν έδωσε ό,τι καλύτερο μπορούσε να δώσει ανάλογα με τις περιστάσεις και την ικανότητά του. Απλώς, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν φτωχό εξαιτίας του "άοσμου και άγευστου" δηλητηρίου του νεοελληνικού ατομισμού. Σε στενό προσωπικό ή σε λίγο ευρύτερο ομαδικό επίπεδο. Αν θα έπρεπε να το θέσω πιο συνοπτικά, πρέπει να θυμηθώ μια παλαιότερη "πιασάρικη" ατάκα: "Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν, και όλοι οι άλλοι...να...".

Το δεύτερο που με απασχολεί έντονα είναι ο αυξανόμενος "κρατισμός". Όλοι και όλα περιστρέφονται, αναφέρονται, αρχίζουν και τελειώνουν γύρω από ένα απροσδιόριστο και ασαφές "Κράτος". Η συλλογική μας νοημοσύνη αδρανεί να σκεφτεί, να υπολογίσει και να δράσει, όντας σαν ναρκωμένη, αφήνοντας τη λύση οποιουδήποτε προβλήματος -πιθανού και απίθανου - στο "Κράτος", για να το επικρίνει όμως αργότερα, φορτώνοντας του ακόμη και τις τύψεις για μια συντελεσθείσα καταστροφή. Το περίφημο κεντρικό μας "Κράτος", (δεχόμαστε να) μας μορφώνει, μας διορίζει, μας θεραπεύει, μας μισθοδοτεί, μας συνταξιοδοτεί, μας χωροθετεί, με ελλειμματική ποιότητα και συνήθως με κομματική σκοπιμότητα, ενώ αρνούμαστε να συμπληρώσουμε το έλλειμμα με τη δική μας προσπάθεια ή γιατί όχι με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων. Δεν είδα -για παράδειγμα - προληπτικά νοικιασμένα από πολίτες, από ομάδες πολιτών, από συλλόγους, ή ακόμη και από Μονές ή άλλα ιδρύματα, πυροσβεστικά μέσα. Αντίθετα, είδα πολλές ετερόκλητες κρατικές αρχές να δρουν, ερήμην της κοινωνίας των πολιτών. Δεν είναι κακό, αυτό κάνει κάθε "Κράτος". Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που οι πολίτες "παραδοθούν" στην κρατική και κατ' επέκταση στην κομματική, τοπική ή ευρύτερη, βούληση. Δεν επαναλαμβάνω το τετριμμένο "μην τα περιμένεις όλα από την πολιτεία". Αναφέρομαι σε μια βαθύτερη αντίληψη που επικρατεί όλο και πιο έντονα στους πολίτες, ότι η κεντρική εξουσία αφενός μπορεί και αφετέρου θέλει να μας επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ακόμη και να μας πει αν έχουμε απλό συνάχι ή γρίπη των χοίρων, των πτηνών ή των ιγκουάνα! Θυμάμαι εδώ κάτι άσχετο: ακόμη και στις ταραχές του περασμένου Δεκέμβρη, οι πιτσιρικάδες που διαμαρτύρονταν ήθελαν -λέει - καλύτερη εκπαίδευση από το "Κράτος" και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, προφανώς σε αντίτιμο της καλύτερης εκπαίδευσης(!), πάλι από το περίφημο "Κράτος"! Κατ' αναλογία το ίδιο συνέβη και στην πρόσφατη πύρινη καταστροφή: Το "Κράτος" αποφάσισε, σχεδίασε, έδρασε, έθεσε προτεραιότητες και ακόμη συνεχάρη, εκρίθη και κατεκρίθη. Και ευρέθη τελικώς ένοχο, ή αθώο, ό,τι προτιμάτε! Ή μάλλον, ό,τι κι αν προτιμάτε το "Κράτος" θα είναι εκεί, αλλάζοντας κομματικό χρώμα, προστατεύοντας τη δική του - απαραίτητη - ύπαρξη αλλά εσείς θα εξακολουθείτε να απολαμβάνετε ελλειμματικές υπηρεσίες όσο πιστεύετε - με μια επίμονη, ακατανόητη και ολίγον μεταφυσική πίστη - ότι σε κάποιο σημείο στο απώτερο, άγνωστο, μέλλον θα καλύψει το έλλειμμά του. Δεν επαναφέρω το δίλημμα κρατική υπηρεσία ή ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να προλάβω ανούσια αντιπαράθεση. Υπογραμμίζω το αναπάντητο ερώτημα, για τα ελληνικά πράγματα: τοπικές κοινωνίες των πολιτών ή κεντρική και εν πολλοίς κομματική εξουσία; Στους πολίτες θα συμπεριλάβω - υπό την ευρεία έννοια - και τις επιχειρήσεις και τους οικονομικά ισχυρούς. Στην παραδοξολογία του κρατισμού, ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις ή κραταιοί οικονομικά συμπατριώτες μας αρνούνται ή αδρανούν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα, παραδομένοι κι αυτοί στη γλυκερή σκέψη ενός "Κράτους-ψευτοπαλίκαρου" που θα σκοτώσει δράκους και θα σβήσει φωτιές!

Ατομισμός και κρατισμός. Τα βγάζω από τα εισαγωγικά γιατί βαρέθηκα να τα κρύβω και γιατί και η ελληνική κοινωνία τα υιοθέτησε πλήρως. Αν ακούγονται αντιφατικά, δεν ξέρω πως αλλιώς να τα ονομάσω. Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται από συνεκτικό και πολιτισμικά διακριτό ιστορικό ιδιότυπο σε ένα κατακερματισμένο και, συναθροιζόμενα, αδύναμο και ευάλωτο σύνολο. Ο ανορθολογικός αφορισμός από το σύνολο και η πρόσδεση στο κεντρικό γραφειοκρατικό κράτος, κατακλύζουν ολοένα και βαθύτερα τα κοινωνικά στρώματα, αναπαράγουν το πολιτικό σύστημα, όντας τα αίτια αδυναμίας της κοινωνίας να ανταποκριθεί υγιώς στα μείζονα προβλήματα και να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στους κυβερνώντες, στα κόμματα και στη δημόσια συζήτηση γιατί πολύ απλά η κοινωνία μας δεν έχει ατζέντα. Έχει μικρές, εύκολα ικανοποιούμενες ανάγκες - ένα μικρό σπιτάκι (αυθαίρετο), ένα τοπικό Πανεπιστημιάκι, μια δημόσια θεσούλα (με μέσον), ένα αυτοκινητάκι (μετά από απόσυρση), ένα τακτοποιημένο ημιυπαίθριο( όχι νομιμοποιηθέντα), λίγα ευρώ για ένα τοπικό πανηγύρι- γι' αυτό και είναι αδύναμη, ευάλωτη και κατά περίπτωση χειραγωγούμενη. Γι' αυτό και εξακολουθεί να παράγει ήρωες σε μια εποχή τεχνοκρατών. Με μικρές απαιτήσεις, με λίγα διατιθέμενα μέσα, ο "ήρωας πυροσβέστης/αεροπόρος/εθελοντής" θα διακριθεί, γιατί αν υπήρχαν τα μέσα, η πρόληψη η οργάνωση, η δραστήρια τοπική κοινωνία, οι πραγματικά ενεργοί πολίτες πολύ απλά δεν θα χρειαζόντουσαν οι ήρωες σε τέτοιες περιστάσεις. Αν ικανοποιήσει κανείς τις - μικρές - της ανάγκες, η κοινωνία μας τον ερωτεύεται. Ενίοτε τον παντρεύεται κιόλας! Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν τον χωρίζει. Εσείς ποιον προτιμάτε; Καραμανλή ή Παπανδρέου;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - Πριν από 30 χρόνια....κι όμως, σαν σήμερα!

ΤΡΙΤΗ 25 Αύγουστος 2009


Του Θωμά Μπακαλάκου, πριν από...30!!!χρόνια!!!
Για να μην ξεχνιόμαστε....από πότε έχουν γίνει τραγούδι οι πυρκαγιές! (ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ


ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΚΑΛΑ ΝΕΑ)
Επιτέλους απαλλαγήκαμε από τη μάστιγα που ονομάζεται Δάσος.
Καταρχήν απαλλαγήκαμε από αυτά τα πεύκα που εδώ και χρόνια μας εκνεύριζαν με το ενοχλητικό ρετσίνι που κολλάει στα μαλλιά και τις χιλιάδες πευκοβελόνες που καταστρέφουν το καταπράσινο γκαζόν μας. Είναι ωραίο να κάθεσαι με το γιο σου στην κορυφή του βουνού και να αγναντεύεις τον ορίζοντα χωρίς τα πανύψηλα δέντρα να σου κόβουν τη θέα. Θα καταφέρουμε επιτέλους να χτίσουμε ένα δρόμο της προκοπής και δεν θα γρατζουνάμε κάθε τόσο την Καγιέν ούτε θα τρέχουμε κάθε λίγο για καινούριες αναρτήσεις.
Ίσως ανέβει λίγο η θερμοκρασία αλλά πως αλλιώς θα αποσβέσουμε το καινούριο κλιματιστικό που αγοράσαμε με την επιδότηση. Μπορεί να αδειάσουν οι υδάτινοι αποταμιευτήρες αλλά έτσι κι αλλιώς έχουμε σταματήσει εδώ και καιρό να πίνουμε νερό από τη βρύση. Θα εξαφανιστούν σίγουρα όλα τα ενοχλητικά πουλιά που μας κουτσουλάνε,και τα ελάφια και λαγοί και οι αλεπούδες που έτσι κι αλλιώς δεν τα βλέπαμε και ποτέ.
Θα χτιστούν νέα σπίτια, θα ανοιχτούν νέοι δρόμοι και η οικονομία θα αρχίσει και πάλι να κινείται Η Αττική θα γίνει πιο φιλόξενη και θα απλωθεί σε κάθε άκρο επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να κατοικήσει στον ευλογημένο αυτό τόπο.
Το μόνο που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό είναι που θα βρεθούν τα 8 εκ. άνθρωποι που προβλέπει το τελευταίο πολεοδομικό σχέδιο.. αλλά για αυτό έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Κάτι θα σκεφτεί..

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Βάσεις 2009-ΑΕΙ- Bάσεις 2009-ΤΕΙ- (ΤΕΕ)

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
[images.jpg]
Δείτε δώ όλες τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ - ΤΕΕ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ!!
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com

ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΔΙΟΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΗ ΝΠΥΡΚΑΓΙΑ


τριτη 25 αυγουστου 2009

Ακούστε τους ξεφτύλες.Εβαλαν τις υδροφόρες που πήγαιναν στις πυρκαγιές και πλήρωσαν διόδια!! άιντε ούστ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

δειτε και ακουστε - μυαλο δεν βαζουν

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Δείτε και ακούστε τον Ντινόπουλο, μυαλό δέν έβαλαν.Μας δουλεύον ψιλό γαζί.Ανακαλύποτυν φταίχτες και φαντάσματα... Εχουν λέει πετύχει το δεύτερο εικοσιτετράωρο την κατάσβεση... μπράβο σας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 25.8.2009



ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΥΟΣΤΟΥ 2009
ΤΟΥ Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ)

- Ένα πολύ ωραίο και με ουσία σύνθημα ακούστηκε στην πόλη μας.
"Αγαπώ την πόλη μου και συμμετέχω".
Προσοχή όμως στην προτροπή. Πρέπει η συμμετοχή να περιορίζεται σε "μπράβο" και "ζήτω".
Κάθε παρέκκλιση απ' τη γραμμή διώκεται και τιμωρείται παραδειγματικά.
Βέβαια, επειδή υπάρχει κίνδυνος να παρεκτραπεί κάποιος και να πει και κάτι διαφορετικό, διοργανώνονται Γραφεία Τύπου - έτσι λέγονται σήμερα τα Γραφεία παραμόρφωσης και παραποίησης των γεγονότων - ώστε να μην υπάρχει περίπτωση δικαιολογίας των παρεκτρεπομένων.
Ο Αριστοτέλης μιλούσε για ανακύκλωση των πολιτευμάτων. Δεν πίστευα όμως ότι θα ερχόταν τόσο σύντομα οι θαυμαστές της... μόνης γνώμης.

- Μια και μιλάμε για ανελεύθερες θέσεις. Μια και ο κίνδυνος του περιορισμού ή έστω της προσπάθειας του περιορισμού της ελευθεροτυπίας είναι ορατός. Θα σας θυμίσω κάτι που και άλλοτε έγραψα και δείχνει την νοοτροπία των ανθρώπων της ...μόνης γνώμης.
Την περίοδο της χούντας και μόλις είχε καταργηθεί η προληπτική λογοκρισία. Κατά το φθινόπωρο του 1969, αν θυμάμαι καλά, δημοσιεύθηκαν στον Πιερικό τύπο στιγμιότυπα από κάποιο χορό.
Τότε, τα μόνα που δημοσιεύονταν ήταν τα καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα.
Ακόμη και σ' αυτά γινόταν λογοκρισία και μάλιστα αυστηρή. Πιο αυστηρή και προπαντός πιο επικίνδυνη απ' αυτή που λέγαμε "προληπτική".
Σε κάποιο στιγμιότυπο της χορευτικής βραδιάς, ο συντάκτης του κειμένου έγραφε "νεαρός αξιωματικός της χωροφυλακής εθεάθη σε τρυφερό τετ α τετ με χαριτόβρυτο δεσποινίδα εκ Θεσ/νίκης".
Αυτό το κείμενο θεωρήθηκε συκοφαντικό για τους Αξιωματικούς της χωροφυλακής και κλήθηκα στο Τμήμα Ασφαλείας για την παροχή εξηγήσεων!
Δεν θα επεκταθώ στον διάλογο που έγινε με τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας.
Ούτε τα επιχειρήματά του θα παραθέσω, για να με πείσει ότι το κείμενο αυτό ήταν συκοφαντικό για τους Αξιωματικούς της Χωροφυλακής.
Τότε υπήρχε η λογική της μιας γνώμης και κάθε μέτρο προστασίας της τιμής των στελεχών του πολιτεύματος ήταν θεμιτό και ...λογικό.
Σήμερα δεν φτάσαμε ακόμη σε τέτοιας μορφή λογοκρισία. Άλλωστε οι εποχές άλλαξαν και προ παντός άλλαξαν οι μηχανισμοί άσκησης καταπιεστικών μέτρων.
Όσοι πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
Όσοι πιστεύουν στην ελεύθερη έκφραση γνώμης.
Όσοι πιστεύουν στην ελευθεροτυπία, ας μη θεωρούν ως ασήμαντα ...κάποια γεγονότα.
Ακόμη και όσοι θεωρούνται ...νομιμόφρονες ας προσέχουν.

- Τις τελευταίες μέρες δεν μπορούμε ν' ανοίξουμε την τηλεόραση. Μας πνίγουν οι καπνοί απ' τις φωτιές που καίνε κυρίως την Αττική.
Τα πόσα ακούμε απ' τους διάφορους περιγραφητές των γεγονότων δεν περιγράφονται. Είναι όλα μέσα στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού.
Εμείς εδώ θα κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις ...λίγο διαφορετικές απ' αυτές που συνήθως ακούμε.
Κατ' αρχήν είναι παράξενο πως άναψαν ταυτόχρονα τόσες φωτιές στην Αττική.
Μια περιοχή με χιλιάδες υπαλλήλους των Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, οι οποίοι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και οι οποίοι δεν είδαν και δεν κατάλαβαν τίποτε.
Υπάρχουν στην Αθήνα χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες και ...αγωνιστές της προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι παράξενο πως κανείς τους δεν είδε τίποτε.
Στην Αττική εργάζονται και προσφέρουν Υπηρεσίες χιλιάδες πυροσβέστες και εποχιακοί δασοπυροσβέστες.
Κανείς δεν είχε, ούτε αντιλήφθηκε κάτι για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Λίγο παραπέρα θα πούμε ότι όλες οι φωτιές άναψαν στη Νότια Ελλάδα, σε τουριστικές κυρίως περιοχές.
Ας το ...μετρήσουμε και αυτό. Εκτός αν εξ αρχής δεχθούμε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει διαφορετικούς ανθρώπους.
Έχει ανθρώπους που σκέπτονται, αγαπούν και προστατεύουν τον τόπο τους.
Προ παντός αδιαφορούν για προσωπικά συμφέροντα και σκέπτονται το συμφέρον της Ελλάδας.
Στη συνέχεια θα πούμε κάτι ακόμη που δεν λέχθηκε απ' τους περιγραφητές των γεγονότων.
Οι φωτιές άναψαν σε δασικές εκτάσεις. Εκεί είδαμε πολυτελείς κατοικίες, προφανώς δεύτερες, μέσα σε κατάφυτες και δασοσκεπείς εκτάσεις.
Κάποιοι έχτισαν χωρίς άδεια. Κάποιοι έχτισαν, με κάποιο παράθυρο του Νόμου, αναψυκτήρια ή κάτι παρόμοιο.
Κάποιοι έκαναν αποχαρακτηρισμό της δασικής έκτασης με αδιαφανείς διαδικασίες.
Πέρα των παραπάνω άραγε αναρωτήθηκε κανείς μήπως οι φωτιές δεν είναι άσχετες με την υπάρχουσα κατάσταση;
Από μια άλλη οπτική γωνία αν δούμε τα γεγονότα μπορεί να δούμε ότι εκτός απ' αυτούς που έχασαν πραγματικά την περιουσία τους θα υπάρχουν και εκείνοι που είχαν ασφαλισμένες τις βίλες τους αντί μεγάλων χρηματικών ποσών.
Πρέπει σε τελευταία ανάλυση να ερευνηθούν όλες οι πιθανές ή απίθανες περιπτώσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αλήθεια των γεγονότων.
Εδώ χρειάζεται δημοσιογραφική έρευνα και ενημέρωση και όχι περιγραφή της πορείας της φωτιάς, που εκτός από εντυπωσιασμό δεν πρόσφερε τίποτε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

"Υποτιμήσαμε τον κίνδυνο"


ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Όπως συνήθως συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, ιδίως μάλιστα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάρχει και στο πυροσβεστικό σώμα κομματικός κατακερματισμός και αντιπαλότητα παρατάξεων.
Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος θέλω να πιστεύω ότι την ώρα που βιώνουμε άλλη μια καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες, οι δηλώσεις κάποιων συνδικαλιστικών στελεχών των πυροσβεστών, που εμφανίσθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, έχουν κίνητρα αγνά, άσχετα με τον κομματικό πόλεμο που διεξάγεται στους κόλπους τους.
Έτσι, αξιολογώ ως ειλικρινή την δήλωση του αντιπροέδρου της μιας από της παρατάξεις, της προσκείμενης στην αντιπολίτευση, του κ. Τζοβάρα, που απέδωσε την έκταση της καταστροφής στο γεγονός ότι "υποτιμήσαμε τον κίνδυνο". Ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημΑσία στο ξεκίνημα της φωτιάς στο Γραμματικό.
Άλλωστε, την ίδια εκτίμηση κάνει και ο εκ των σπλάχνων της κυβερνητικής παράταξης νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής.
Δυστυχώς, αυτός είναι ο πιθανότερος λόγος για την έκταση της καταστροφής, πέρα από θεωρίες για «γκαζάκια» και δαιμονοποίηση των "δύσβατων" περιοχών. Αυτό είναι το πικρό καταστάλαγμα στο μυαλό κάθε πολίτη. Ειδικά όταν έχει, όπως και εγώ, μια θλιβερή προσωπική εμπειρία. Καίνε ακόμα μέσα μου οι φωτιές του 1998 στην Αιγιαλεία. Όταν προσωπικά ειδοποίησα την πυροσβεστική για μικρή εστία φωτιάς που αντιλήφθηκα, η δε πρώτη αντίδραση οποιασδήποτε υπηρεσίας εκδηλώθηκε όταν πια είχε φλεγόταν όλο το Άνω Διακοφτό.
Τι σημασία έχει αν τότε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, η σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Η νοοτροπία της ευρύτερης κρατικής μηχανής και της αυτοδιοίκησης, ο εφησυχασμός, η υποτίμηση κινδύνων, η μετάθεση ευθυνών, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, παραμένουν ως αναλλοίωτα στοιχεία, υπεράνω κυβερνήσεων.
Βλέπουμε στην τηλεόραση δημάρχους πολυτελών προαστίων, δημιουργημένων από συνεταιρισμούς προνομιούχων μέσα σε δάση, να ωρύονται γιατί δεν τους φτάνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Και μιλούν με φόντο τα λαπαδιασμένα ξερόχορτα και τα σκουπίδια, τους ταχύτερους μεταδότες φωτιάς, που ποτέ δεν καθάρισαν.
Δυστυχώς δεν είναι ένας και δυο, όσοι καθημερινώς "υποτιμούν τους κινδύνους". Από τις κυβερνήσεις μας, ως τους πολίτες εκείνους που έκτισαν τα αυθαίρετα τους μέσα στα δάση και τώρα ολοφύρονται για τις καταστροφές τους.

Η φύση εκδικείται για τον βιασμό της και τους καθηγητές της Παντείου Πολιτείας, και τους δικαστές και εισαγγελείς του ομώνυμου οικισμού στον Μαραθώνα και τους "καλλιτέχνες" της Καλλιτεχνούπολης, ένθα δοξάζεται η ...θεσμοποιημένη συνεταιρισμένη αυθαιρεσία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ - ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ


τριτη 25 αυγουστου 2009

Στό ΜΕΓΑ, σοβαρή καταγγελία απο τους συμβασιουχους.Καταγγέλουν τον αρχηγό του Πυροσβεστιού Σώματος, ότι δέν τους συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα κατάσβεσης, παρά του ότι ήταν εκατοντάδες έτοιμοι , περίπου 800 άτομα, να δράσουν και ριχτούν στη μάχζη της φωτιάς.Θα απαντήσει κανείς υπέυθυνος;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Φωτιά απείλησε τον Όλυμπο!

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Article Author:
ΠΟΛΙΤΕΙΑ / Βαγγέλης Ζαμαντζάς


Ο έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιάς απέτρεψε τα χειρότερα χθες. Η παρουσία εθελοντών στο παρατηρητήριο των Ν. Πόρων απέτρεψε τα χειρότερα για τον Όλυμπο, καθώς χθες το μεσημέρι εντόπισαν εγκαίρως πυρκαγιά στο μυθικό βουνό. Στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς συνετέλεσε η άμεση επέμβαση, κυρίως από αέρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αφού δεν επικρατούσαν άνεμοι.
Ήταν λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, όταν οι φύλακες του Ολύμπου, από το παρατηρητήριο των Νέων Πόρων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, είδαν καπνούς να ξεπροβάλουν από τον Όλυμπο.

Αμέσως, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Λίγο αργότερα ειδοποιήθηκαν και οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, με το Νομάρχη να είναι σε συνεχή επαφή με το κέντρο ελέγχου των Αθηνών, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή στα όρια των νομών Λάρισας και Πιερίας, στη θέση «Κακόσκαλα», ενώ στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις από την Πιερία, εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και της Ομάδας οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, κ. Καραϊσκος.
Όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την προσέγγιση πεζοπόρων τμημάτων για την αντιμετώπισή της. Κατόπιν συνεννοήσεως κρίθηκε απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπιστεί από αέρος και για το λόγο αυτό κλήθηκαν στην περιοχή πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ», τα οποία προέβησαν σε συνολικά οκτώ ρίψεις νερού, ποσότητας που στάθηκε ικανή να σβήσει την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί με άγνωστες συνέπειες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά αποτέφρωσε μικρή έκταση δασώδους περιοχής με έλατα και σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο, όσον αφορά τις αιτίες εκδήλωσής της, ότι οφείλονται σε κεραυνό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν και κάποιο άλλο ενδεχόμενο, αφού αρχικά από το παρατηρητήριο των Ν. Πόρων είχαν εντοπιστεί δύο εστίες καπνού, ενώ η επιτόπια έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά.
Το ευτύχημα είναι, ότι στην περιοχή δεν έπνεαν άνεμοι.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


«Πιλότος» της συμφοράς!

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author:
ΠΟΛΙΤΕΙΑ / Βέτα Χαϊλατζίδου

Παρατείνεται η «δοκιμασία» των 3.500 συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε, Τ.Α.Ε. και Τ.Σ.Α του νομού. Συμβάσεις διετούς διάρκειας με ιδιώτες γιατρούς για την περίθαλψη των συνταξιούχων της Πιερίας (μόνον) ετοιμάζεται να υπογράψει ο ΟΑΕΕ
Τη συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου για τη μεταφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Πιερίας από τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ στον κλάδο υγείας του ταμείου ασφάλισής τους φαίνεται πως αποφάσισε και για τον επόμενο, τουλάχιστον, χρόνο ο Οργανισμός, αφού στις νέες συμβάσεις που προτίθεται να συνάψει με τους ιδιώτες γιατρούς, συμπεριλαμβάνεται και η παροχή ιατρικών φροντίδων στους συνταξιούχους του νομού Πιερίας και μόνον!

Σε έγγραφο, που έστειλε η κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΕ στα κατά τόπους τμήματά της, καλεί τις περιφερειακές διευθύνσεις να διαχειριστούν το θέμα της παραλαβής (από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους) των αιτήσεων ιδιωτών γιατρών (ειδικοτήτων παθολόγου, παιδιάτρου καρδιολόγου, γυναικολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου, ορθοπεδικού, δερματολόγου, νευρολόγου, ψυχιάτρου, πνευμονολόγου, ουρολόγου, γαστρεντερολόγου, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου και αλλεργιολόγου) που ενδιαφέρονται να
συμβληθούν με τον Οργανισμό, με σχέση μίσθωσης έργου, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Η σύμβαση που θα υπογραφεί, αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΑΕΕ, θα είναι διετούς διάρκειας (από 1ης 1ου του 2010 έως 31.12 του 2011, εφόσον μέχρι τη υπογραφή της σύμβασης έχει τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του Κανονισμού Παροχών Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση η σύμβαση θα είναι ετήσιας διάρκειας από 1ης 1ου του 2010 έως και 31.12.2010.

Ως εδώ ουδέν το μεμπτόν, καθώς ο Οργανισμός κάθε χρόνο τέτοια εποχή φροντίζει για την ανανέωση (ή μη ανανέωση) των συμβάσεών του με τους ιδιώτες γιατρούς.
Ωστόσο η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφιερώνει μια ειδική παράγραφο στους συνταξιούχους της Πιερίας. «Επίσης», προστίθεται στο έγγραφο, «σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 του Ν. 3607/07, ο Οργανισμός θα αναθέσει στους ιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων την παροχή ιατρικών φροντίδων στους συνταξιούχους του Ν. Πιερίας (μόνον) και στα μέλη των οικογενειών τους».

Από το παραπάνω προκύπτει ότι ο Οργανισμός μάλλον δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τις επιπτώσεις της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου για τη μεταφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ από το κλάδο υγείας του ΙΚΑ στον κλάδο υγείας του ταμείου ασφάλισής τους (στην Πιερία τελικά και μόνον στην Πιερία, παρότι ο νόμος που επικαλείται αφορούσε άλλους δυο νομούς, της Ημαθίας και της Πέλλας) και προφανώς θα χρειαστεί έναν ακόμη χρόνο (ή και δύο) για να αποφασίσει αν είναι προς το συμφέρον του να επεκτείνει το πρόγραμμα και στους υπόλοιπους συνταξιούχους, σε όλη τη χώρα, ή να εγκαταλείψει το πείραμα ως ασύμφορο.

Στο μεταξύ οι 3.500 συνταξιούχοι του νομού (και οι εκατοντάδες των προστατευόμενων μελών τους) άλλα περίμεναν.
Μετά από 7μήνες οικονομικής, αλλά και φυσικής και ψυχικής ταλαιπωρίας (το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε ως γνωστό στο νομό την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους) και αναθαρρημένοι από τις δηλώσεις, τόσο του προέδρου του Οργανισμού, όσο και της υπουργού Απασχόλησης, ότι θα ληφθεί υπόψη και η δική τους θέση για το ζήτημα, έστειλαν τον περασμένο Ιούλη επιστολή στην υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ζητώντας να επιστρέψουν και μάλιστα «τάχιστα», στο Ι.Κ.Α, όπου είχαν, όπως ανέφεραν, «καλύτερη και πληρέστερη ιατρική περίθαλψη» και, το κυριότερο, «αδαπάνως», χωρίς την υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής, κατά 25%, σε πανάκριβες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις,
Την επιστολή υπέγραφαν οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς του Σωματείου Συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε. Πιερίας, της Ένωσης Συνταξιούχων Τ.Α.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε Πιερίας
και του Σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Πιερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι του νομού είχαν (και υποθέτουμε συνεχίζουν να έχουν) τη στήριξη όλων των βουλευτών του νομού.
«Το πείραμα απέτυχε, οι ασθενείς να επιστρέψουν στο ΙΚΑ» είχε ζητήσει από πλευράς αντιπολίτευσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου στο νομό, ενώ υπέρ της εγκατάλειψης του πειράματος έδειχνε να συνηγορεί και ο βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος.
Στο πλευρό των συνταξιούχων είχαν ταχθεί και ο βουλευτής και τέως υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο βουλευτής Αντώνης Καρπούζας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους πάντως, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων συνταξιούχων του νομού με την υπουργό Απασχόλησης (τον περασμένο Μάρτη) σημείωναν πως ναι μεν «για την επίλυση του προβλήματος όλοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», το ενδεχόμενο κατάργησης ωστόσο της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου στην Πιερία, συναντά «τεχνικά προβλήματα».
Ένα από αυτά τα τεχνικά προβλήματα αποδεικνύεται ότι είναι (εκ της προθέσεως του ΟΑΕΕ να παρατείνει το πείραμα για άλλον έναν ή για άλλα δυο χρόνια) και η αξιολόγηση του αποτελέσματος της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου. Μπορεί οι συνταξιούχοι της Πιερίας να τον έκριναν, από τους πρώτους κιόλας μήνες, ασύμφορο για την τσέπη και την υγεία τους, ο ΟΑΕΕ όμως δεν είναι, ως φαίνεται, βέβαιος ότι είναι ασύμφορος για το ταμείο του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)