Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

«Πιλότος» της συμφοράς!

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author:
ΠΟΛΙΤΕΙΑ / Βέτα Χαϊλατζίδου

Παρατείνεται η «δοκιμασία» των 3.500 συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε, Τ.Α.Ε. και Τ.Σ.Α του νομού. Συμβάσεις διετούς διάρκειας με ιδιώτες γιατρούς για την περίθαλψη των συνταξιούχων της Πιερίας (μόνον) ετοιμάζεται να υπογράψει ο ΟΑΕΕ
Τη συνέχιση της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου για τη μεταφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Πιερίας από τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ στον κλάδο υγείας του ταμείου ασφάλισής τους φαίνεται πως αποφάσισε και για τον επόμενο, τουλάχιστον, χρόνο ο Οργανισμός, αφού στις νέες συμβάσεις που προτίθεται να συνάψει με τους ιδιώτες γιατρούς, συμπεριλαμβάνεται και η παροχή ιατρικών φροντίδων στους συνταξιούχους του νομού Πιερίας και μόνον!

Σε έγγραφο, που έστειλε η κεντρική υπηρεσία του ΟΑΕΕ στα κατά τόπους τμήματά της, καλεί τις περιφερειακές διευθύνσεις να διαχειριστούν το θέμα της παραλαβής (από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 21 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους) των αιτήσεων ιδιωτών γιατρών (ειδικοτήτων παθολόγου, παιδιάτρου καρδιολόγου, γυναικολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου, ορθοπεδικού, δερματολόγου, νευρολόγου, ψυχιάτρου, πνευμονολόγου, ουρολόγου, γαστρεντερολόγου, ρευματολόγου, ενδοκρινολόγου και αλλεργιολόγου) που ενδιαφέρονται να
συμβληθούν με τον Οργανισμό, με σχέση μίσθωσης έργου, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Η σύμβαση που θα υπογραφεί, αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΟΑΕΕ, θα είναι διετούς διάρκειας (από 1ης 1ου του 2010 έως 31.12 του 2011, εφόσον μέχρι τη υπογραφή της σύμβασης έχει τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του Κανονισμού Παροχών Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση η σύμβαση θα είναι ετήσιας διάρκειας από 1ης 1ου του 2010 έως και 31.12.2010.

Ως εδώ ουδέν το μεμπτόν, καθώς ο Οργανισμός κάθε χρόνο τέτοια εποχή φροντίζει για την ανανέωση (ή μη ανανέωση) των συμβάσεών του με τους ιδιώτες γιατρούς.
Ωστόσο η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφιερώνει μια ειδική παράγραφο στους συνταξιούχους της Πιερίας. «Επίσης», προστίθεται στο έγγραφο, «σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 του Ν. 3607/07, ο Οργανισμός θα αναθέσει στους ιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων την παροχή ιατρικών φροντίδων στους συνταξιούχους του Ν. Πιερίας (μόνον) και στα μέλη των οικογενειών τους».

Από το παραπάνω προκύπτει ότι ο Οργανισμός μάλλον δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τις επιπτώσεις της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου για τη μεταφορά των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ από το κλάδο υγείας του ΙΚΑ στον κλάδο υγείας του ταμείου ασφάλισής τους (στην Πιερία τελικά και μόνον στην Πιερία, παρότι ο νόμος που επικαλείται αφορούσε άλλους δυο νομούς, της Ημαθίας και της Πέλλας) και προφανώς θα χρειαστεί έναν ακόμη χρόνο (ή και δύο) για να αποφασίσει αν είναι προς το συμφέρον του να επεκτείνει το πρόγραμμα και στους υπόλοιπους συνταξιούχους, σε όλη τη χώρα, ή να εγκαταλείψει το πείραμα ως ασύμφορο.

Στο μεταξύ οι 3.500 συνταξιούχοι του νομού (και οι εκατοντάδες των προστατευόμενων μελών τους) άλλα περίμεναν.
Μετά από 7μήνες οικονομικής, αλλά και φυσικής και ψυχικής ταλαιπωρίας (το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε ως γνωστό στο νομό την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους) και αναθαρρημένοι από τις δηλώσεις, τόσο του προέδρου του Οργανισμού, όσο και της υπουργού Απασχόλησης, ότι θα ληφθεί υπόψη και η δική τους θέση για το ζήτημα, έστειλαν τον περασμένο Ιούλη επιστολή στην υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά ζητώντας να επιστρέψουν και μάλιστα «τάχιστα», στο Ι.Κ.Α, όπου είχαν, όπως ανέφεραν, «καλύτερη και πληρέστερη ιατρική περίθαλψη» και, το κυριότερο, «αδαπάνως», χωρίς την υποχρέωση οικονομικής συμμετοχής, κατά 25%, σε πανάκριβες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις,
Την επιστολή υπέγραφαν οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς του Σωματείου Συνταξιούχων Τ.Ε.Β.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε. Πιερίας, της Ένωσης Συνταξιούχων Τ.Α.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε Πιερίας
και του Σωματείου Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Πιερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι του νομού είχαν (και υποθέτουμε συνεχίζουν να έχουν) τη στήριξη όλων των βουλευτών του νομού.
«Το πείραμα απέτυχε, οι ασθενείς να επιστρέψουν στο ΙΚΑ» είχε ζητήσει από πλευράς αντιπολίτευσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου στο νομό, ενώ υπέρ της εγκατάλειψης του πειράματος έδειχνε να συνηγορεί και ο βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος.
Στο πλευρό των συνταξιούχων είχαν ταχθεί και ο βουλευτής και τέως υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο βουλευτής Αντώνης Καρπούζας. Σε κοινή ανακοίνωσή τους πάντως, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων συνταξιούχων του νομού με την υπουργό Απασχόλησης (τον περασμένο Μάρτη) σημείωναν πως ναι μεν «για την επίλυση του προβλήματος όλοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», το ενδεχόμενο κατάργησης ωστόσο της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου στην Πιερία, συναντά «τεχνικά προβλήματα».
Ένα από αυτά τα τεχνικά προβλήματα αποδεικνύεται ότι είναι (εκ της προθέσεως του ΟΑΕΕ να παρατείνει το πείραμα για άλλον έναν ή για άλλα δυο χρόνια) και η αξιολόγηση του αποτελέσματος της πιλοτικής εφαρμογής του νόμου. Μπορεί οι συνταξιούχοι της Πιερίας να τον έκριναν, από τους πρώτους κιόλας μήνες, ασύμφορο για την τσέπη και την υγεία τους, ο ΟΑΕΕ όμως δεν είναι, ως φαίνεται, βέβαιος ότι είναι ασύμφορος για το ταμείο του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: