Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Φωτιά απείλησε τον Όλυμπο!

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Article Author:
ΠΟΛΙΤΕΙΑ / Βαγγέλης Ζαμαντζάς


Ο έγκαιρος εντοπισμός πυρκαγιάς απέτρεψε τα χειρότερα χθες. Η παρουσία εθελοντών στο παρατηρητήριο των Ν. Πόρων απέτρεψε τα χειρότερα για τον Όλυμπο, καθώς χθες το μεσημέρι εντόπισαν εγκαίρως πυρκαγιά στο μυθικό βουνό. Στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς συνετέλεσε η άμεση επέμβαση, κυρίως από αέρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, αφού δεν επικρατούσαν άνεμοι.
Ήταν λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, όταν οι φύλακες του Ολύμπου, από το παρατηρητήριο των Νέων Πόρων της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, είδαν καπνούς να ξεπροβάλουν από τον Όλυμπο.

Αμέσως, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί και αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Λίγο αργότερα ειδοποιήθηκαν και οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, με το Νομάρχη να είναι σε συνεχή επαφή με το κέντρο ελέγχου των Αθηνών, αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή στα όρια των νομών Λάρισας και Πιερίας, στη θέση «Κακόσκαλα», ενώ στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις από την Πιερία, εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης και της Ομάδας οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, καθώς και ο πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, κ. Καραϊσκος.
Όπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή, κάτι που καθιστούσε αδύνατη την προσέγγιση πεζοπόρων τμημάτων για την αντιμετώπισή της. Κατόπιν συνεννοήσεως κρίθηκε απολύτως απαραίτητο να αντιμετωπιστεί από αέρος και για το λόγο αυτό κλήθηκαν στην περιοχή πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου «Καναντέρ», τα οποία προέβησαν σε συνολικά οκτώ ρίψεις νερού, ποσότητας που στάθηκε ικανή να σβήσει την πυρκαγιά και να μην επεκταθεί με άγνωστες συνέπειες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά αποτέφρωσε μικρή έκταση δασώδους περιοχής με έλατα και σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο, όσον αφορά τις αιτίες εκδήλωσής της, ότι οφείλονται σε κεραυνό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν και κάποιο άλλο ενδεχόμενο, αφού αρχικά από το παρατηρητήριο των Ν. Πόρων είχαν εντοπιστεί δύο εστίες καπνού, ενώ η επιτόπια έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά.
Το ευτύχημα είναι, ότι στην περιοχή δεν έπνεαν άνεμοι.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: