Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009
Β' ΕΠΣ (Πιερίας) (5η Αγωνιστική)

Πρωτάθλημα Β' Κατηγορία της ΕΠΣ Πιερίας

Τα Αποτελέσματα της 5ης Αγωνιστικής

Η Βαθμολογία

Γ' ΕΠΣ Πιερίας (2ος Όμιλος) (2η Αγωνιστική)
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας (2ος Όμιλος)

Τα Αποτελέσματα της 2ης Αγωνιστικής

Η Βαθμολογία

Γ' ΕΠΣ (1ος ΟΜΙΛΟΣ) (2η Αγωνιστική)
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πρωτάθλημα Γ' Κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας (1ος Όμιλος)

Τα Αποτελέσματα της 2ης Αγωνιστικής

Η Βαθμολογία

Α' ΕΠΣ Πιερίας (5η Αγωνιστική)
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας της ΕΠΣ Πιερίας

Τα Αποτελέσματα της 5ης Αγωνιστικής

Η Βαθμολογία

Αναλυτική παρουσίαση έξι από τους οκτώ αγώνες

Πρωτάθλημα Δ' Εθνικής Κατηγορίας (3ος Όμιλος)

Τα Αποτελέσματα της 3ης Αγωνιστικής

Η Βαθμολογία


ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΔΑΚΕ ΠΙΕΡΙΑΣ :Στον αέρα η Ενισχυτική Διδασκαλία - ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗ


Το πληρώνουν ωρομίσθιοι, των 350 ευρώ μηνιαίως και οικογένειες μαθητών με χαμηλά εισοδήματα

Την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της νέας υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να αναστείλει την έναρξη των φετινών προγραμμάτων της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, εκφράζει το Δ.Σ της ΔΑΚΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας.

Σε μια ολιγόλογη ανακοίνωσή του, το Δ.Σ της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους μαθητές των Δημόσιων Σχολείων της χώρας.
Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δ.Σ της παράταξης Γιώργο Πουλετίδη και τη Γραμματέα Φανή Ζιώγα, επισυνάπτεται επιστολή της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης προς τη νέα υπουργό Παιδείας.
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, βασιζόμενο στο σκεπτικό της υπουργικής απόφασης («το Πρόγραμμα αναστέλλεται προσωρινά, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίησή του», αναφέρει έγγραφο του Υπουργείου), υπενθυμίζει στη νέα κυβέρνηση την προεκλογική της δέσμευση για επιχορήγηση 1 δισ. στην εκπαίδευση την πρώτη χρονιά, επισημαίνοντας πως το κόστος της πρόσληψης καθηγητών για την Π.Δ.Σ αποτελεί μόλις το 4,5% του ποσού αυτού.
«Αντί η νέα κυβέρνηση να εξασφαλίσει άμεσα τους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΠΔΣ, αλλά και για την πληρωμή όλων των οφειλόμενων της περσινής χρονιάς, σταματά στην πράξη τις διαδικασίες των προγραμμάτων αυτών», τονίζει η Διοίκηση της ΟΛΜΕ, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα, με την απαραίτητη προϋπόθεση οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών να γίνουν με βάση τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών-Ωρομίσθιων, προκειμένου να μπει τέλος στο «αίσχος του εμπορίου ελπίδων των νέων ανθρώπων που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνεται πως οι ωρομίσθιοι που εργάζονταν στα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλη τη χώρα ήταν 16.500 (στην Πιερία απασχολούνταν πέρσι περίπου 300) οι οποίοι, ανεξάρτητα με το αν προσλαβάνονταν πελατειακά ή όχι, ελάμβαναν «μισθό» που δεν υπερέβαινε τα 350 ευρώ (και συνήθως καταβάλλονταν με μεγάλη καθυστέρηση) και οι οποίοι παραμένουν άνεργοι και χωρίς επίδομα από τον ΟΑΕΔ, αφού οι περισσότεροι δεν είχαν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα.

Αμοιρίδης: Για λόγους αξιοκρατίας και μόνο

Στην «Π» της περασμένης Παρασκευής είχαμε φιλοξενήσει ήδη τα πρώτα σχόλια για την απόφαση της κ. Διαμαντοπούλου.
Ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης είχε εκφραστεί θετικά, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης απέναντι στις ρουσφετολογικές προσλήψεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Είναι οι μόνοι καθηγητές που προσλαμβάνονται με επιλογή των Διευθυντών των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», είχε δηλώσει οκ. Αμοιρίδης, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος της διακοπής των Προγραμμάτων, την ώρα που το Υπουργείο ανακοίνωνε πως το πρόγραμμα της Π.Δ.Σ «θα επαναληφθεί όταν εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, αλλά και διαδικασίες πρόσληψης με αξιοκρατία».

Τη δυσαρέσκειά του είχε διατυπώσει ο Διευθυντής Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γ. Τσιμερίκας, επισημαίνοντας τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση έναρξης των προγραμμάτων, όχι μόνο στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς που απασχολούνταν στο πρόγραμμα, αλλά και στον προϋπολογισμό πολλών οικογενειών.
Ως γνωστό η Π.Δ.Σ είναι στην ουσία δημόσια, δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται εκατοντάδες μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ - Η διαδρομή της… σκόνης!



basiko__peleka_diadromi

Αποκαρδιωτική η κατάσταση κατά μήκος του Πέλεκα. Μπάζα, σκουπίδια και κουφάρια ζώων πέριξ του καταυλισμού των τσιγγάνων, σκόνη σήμερα (λάσπη αύριο), στην περιβόητη «πράσινη διαδρομή» η οποία έμεινε στη μέση

Εγκαταλείφθηκε από το Δήμο Κατερίνης, όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, το σχέδιο για την «πράσινη διαδρομή». Σήμερα η περιοχή κατά μήκος του Πέλεκα (ή του Λεύκου ποταμού), το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη, είναι σκόνη και λάσπη. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς, ότι εκατοντάδες εργατοώρες χάθηκαν και χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πενιχρό.


DSCN7403Μήνες έχουν να φανούν μηχανήματα της Νομαρχίας ή του Δήμου Κατερίνης, για να συνεχίσουν το έργο της πράσινης διαδρομής, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν μάθει πλέον να ζούνε με την σκόνη και τις λάσπες.
Το έργο ξεκίνησε στραβά από την αρχή, προκαλώντας την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει ο Δήμος Κατερίνης και βάση ποίου σχεδίου ξεκινούσε τις εργασίες.
Οι χαλικοστρωμένοι δρόμοι και τα κράσπεδα είναι τα μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι στην περιοχή ξεκίνησαν οι εργασίες ενός δρόμου, του περιμετρικού της πόλης, σύμφωνα με το Δήμο Κατερίνης. Εργασίες που δεν ολοκληρώθηκαν, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
DSCN7404Η εικόνα παράλληλα της κοίτης του Πέλεκα, είναι αποκαρδιωτική, αφού, όχι μόνο πράσινη διαδρομή δεν θυμίζει, αλλά πλέον είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει ακόμη και περιπατητές, μιας και τα μεγάλα οχήματα είναι τα μόνα που εξυπηρετούνται από αυτόν, χωρίς να ενοχλούνται από σκόνη και λάσπες.
Ούτε παγκάκια, ούτε δέντρα, ούτε φωτισμός, παρά μόνο σκόνη και εγκατάλειψη…

Καλύτερη είναι η εικόνα εντός της κοίτης του Πέλεκα. Παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν εντός αυτής από το Δήμο Κατερίνης, η φύση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκαταστήσει το τοπίο, το οποίο επανέρχεται σιγά-σιγά στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει φτάσει στο ιδανικό σημείο, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών.
Τίποτα όμως δεν διασφαλίζει ότι ο Πέλεκας δεν θα μετατραπεί και πάλι (στα σημεία όπου έχει καθαριστεί), σε μπαζότοπο και σκουπιδότοπο, αφού ήδη κάποιοι που βολεύονται από αυτήν κατάσταση εναποθέτουν άχρηστα υλικά, σε μια περιοχή η οποία με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν «έλκει» κανέναν να την επισκεφθεί.

DSCN7406

DSCN7407

DSCN7412

DSCN7416

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε η Υπ. Υγείας για την αδράνεια του ΕΚΑΒ στη Κεφαλλονιά

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Η Κεφαλονιά είναι συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν που είχε σαν συνέπεια ένας νεαρός συμπατριώτης μας να χάσει τη ζωή του.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΧΤΗ: ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΠΑΝΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΑΜΜΕΣΩΣ.. ΜΗΝ ΤΟ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ ΑΥΤΟ.. ΓΙΑΥΤΟ ΣΑς ΣΤΗΡΙΞΕ Ο ΛΑΟΣ...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΗ 83%...

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Στην Κατερίνη θα πέσει η αυλαία

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - novasports.gr

Μπάλα ποδόσφαιρου...... Με το παιχνίδι του Πιερικού με τον Ολυμπιακό Βόλου, που θα διεξαχθεί στις 6, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρόγραμμα της τέταρτης αγωνιστικής στο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Οι δύο ομάδες, που έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για φέτος, θα αναζητήσουν αποκλειστικά και μόνο τη νίκη.

Τρεις παίκτες περιλαμβάνονται στο... απουσιολόγιο του τεχνικού του Πιερικού, Μάκη Κατσαβάκη. Ο λόγος για τον Τόσκας, που θα επιστρέψει την Τρίτη από τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Νέων και τους τραυματίες Μανουσαρίδη και Πάες.

Από την πλευρά τους, οι Θεσσαλοί θα παραταχθούν δίχως τον Σωτήρχο, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Οι υπόλοιποι παίκτες βρίσκονται στη διάθεση του προπονητή, Σάκη Τσιώλη.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της μακεδονικής ΠΑΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ΠΑΕ Πιερικός αισθανόμενη την ανάγκη να πληροφορήσει το φίλαθλο κοινό της Πιερίας άλλα και όλους τους Ελληνες φιλάθλους, μετά από δυστυχώς λανθασμένα δημοσιεύματα του αθλητικού Τύπου, ανακοινώνει ότι τα εισιτήρια που θα διατεθούν με την σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας και της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Πιερικός - Ολυμπιακός Βόλου που θα γίνει στην Κατερίνη την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 ανέρχονται στον αριθμό των 645 εισιτηρίων.

Ηδη η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου έχει παραλάβει δια του εκπροσώπου της, 300 και μόνο εισιτήρια, και η ΠΑΕ Πιερικός θα διαθέσει τα υπόλοιπα 345 εισιτήρια έξω από την θύρα 2 των φιλοξενουμένων σε ειδικό ταμείο". ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΝΕΟΙ ΠΙΕΡΙΚΟΥ-ΝΕΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΛΟΥ 4-0.


ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψαν το παιχνίδι με την ομάδα νέων του Ολυμπιακού Βόλου οι παίκτες της ομάδας νέων του Πιερικού επικρατώντας με 4-0 της θεσσαλικής ομάδας στον αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Καρύτσας. Το σκορ άνοιξε στο 38' ο Σεχολάρι με κεφαλιά ύστερα από έξοχη σέντρα του Κόιτς από τα δεξιά. Στο 58' ο Κόιτς από δημιουργός έγινε εκτελεστής αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την πάσα του Καμπερίδη. Στο 64' ο Σεχολάρι έγινε κάτοχος της μπάλας από πάσα του Νίκου και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0. Το τελικό 4-0' διαμορφώθηκε στις καθυστερήσεις με τον Νίκου να "σερβίρει" και πάλι με μακρινή μπαλιά και τον Σεχολάρι με σουτ να "εκτελεί" εύστοχα φτάνοντας στα τρία προσωπικά τέρματα στην αναμέτρηση.

Η σύνθεση του Πιερικού:
Τσιντώτας, Νίκου, Κραγιόπουλος, Κωτσιόπουλος, Τσικαδέρης (67' Μπαρέκας), Κόιτς, Καμπερίδης (83' Τσανάκας), Σεχολάρι, Μίγγος, Μετενίδης (67' Καραγκούνης), Ντόσης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Γ.Παπανδρέου: Νομός πράσινης ανάπτυξης η Ηλεία

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Σο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, και ειδικά για την Ολυμπία, πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, ο οποίος είναι παρών στην περιοδεία του πρωθυπουργού.

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργιες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Απόπειρα παραβίασης της ιστοσελίδας του υπουργού Εργασίας Ανδ.Λοβέρδου Αναχαιτίστηκε ο χάκερ

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - (ΝΕΑ)

Το απόγευμα του Σαββάτου χάκερ επιχείρησαν να παραβιάσουν την προσωπική ιστοσελίδα του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ωστόσο η απόπειρα έγινε αντιληπτή και η εισβολή αναχαιτίστηκε. Για το συμβάν ενημερώθηκε άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του Ανδρέα Λοβέρδου, χάκερ προσπάθησαν να διαμορφώσουν την προσωπική σελίδα του υπουργού Εργασίας και να αποστείλουν δικό τους κείμενο σε μεγάλο αριθμό παραληπτών.
Η απόπειρα παραβίασης εντοπίστηκε άμεσα από την εταιρία που υποστηρίζει τον ιστοχώρο και η εισβολή αναχαιτίστηκε στο ξεκίνημα της.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το συμβάν και τον εντοπισμό του δράστη.

ΕπίσηS, ενημέρωσε με μήνυμα του που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα ότι με δική του ευθύνη διακόπτει την ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου ή φωτογραφικού ή άλλου υλικού, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι να διαλευκανθεί το γεγονός.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η πεντάδα του κ. Γ. Παπανδρέου - Ποια είναι τα πρόσωπα-«κλειδιά» που επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να αναλάβουν ρόλους τοποτηρητή του κυβερνητικού έργου

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ
Η ώρα της υπογραφής για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον κ. Χ. Παμπούκη

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ σε θέσεις-«κλειδιά» και με ενισχυμένες αρμοδιότητες συνθέτουν κατ΄ ουσίαν τον πυρήνα της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, η οποία ορκίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Ο κ. Χ. Παμπούκης, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και οι κκ. Δ. Δρούτσας, Π. Γερουλάνος και
Ι. Πανάρετος αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά πολλούς είναι οι τοποτηρητές του κυβερνητικού έργου σε επί μέρους τομείς.
Στην πραγματικότητα, οι αρμοδιότητες των συγκεκριμένων προσώπων- όλοι εξωκοινοβουλευτικοί, πλην του βουλευτή Επικρατείας κ. Γερουλάνου- είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοσυμπληρούμενες και συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο καθορίζει εν πολλοίς τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ στα πρώτα βήματά της. Δεδομένου δε ότι οι προσδοκίες είναι αυξημένες, τα πρώτα αυτά βήματα αντιμετωπίζονται ως τα κρισιμότερα για την κυβέρνηση, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση και
- πρωτίστως- από τους πολίτες. Η επιλογή των προσώπων σε κάποιες περιπτώσεις- όπως εκείνες του κ. Δρούτσα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και της κυρίας Μπιρμπίλη για το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας- προξένησε έκπληξη σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τόσο πολύ πρόσωπα και πράγματα στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Κατ΄ άλλους οι επιλογές ήταν απολύτως αναμενόμενες και αντιπροσωπευτικές του πνεύματος με το οποίο σκοπεύει να διοικήσει ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός.

Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Στη θέση του «λίμπερο»
O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Παμπούκης (σ.σ.: κατά σύμπτωση εξελέγη τακτικός καθηγητής την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης Παπανδρέου) είναι το πιο έμπιστο πρόσωπο του Πρωθυπουργού στην κυβέρνηση. Εχει ρόλο «λίμπερο» ή «Λιβάνη του Γιώργου» και παρακολουθεί τις δραστηριότητες όλων των υπουργείων, με δυνατότητα και ευχέρεια παρέμβασης ανά πάσα στιγμή. Παραμένει να αποδειχθεί σε ποιον βαθμό οι αρμοδιότητές του θα συγκρουστούν με εκείνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όμως είναι γνωστό ότι ο κ. Παμπούκης διατηρεί καλές σχέσεις και με τον κ. Θ. Πάγκαλο.

Πρόκειται για έναν συνεργάτη του κ. Παπανδρέου που βρίσκεται στο πλευρό του τις τελευταίες δεκαετίες και έχει κατά καιρούς αναλάβει κυβερνητικές θέσεις. Από το 1996 σύμβουλος του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, διετέλεσε στη συνέχεια γενικός γραμματέας του υπουργείου και έχει συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ηγετικού προφίλ του κ. Παπανδρέου και στην προετοιμασία του για την ανάληψη της προεδρίας του ΠαΣοΚ στις αρχές του 2004.

Μετά την ήττα στις εκλογές του 2004 και όσο ο κ. Παπανδρέου έριχνε το βάρος του στην οργανωτική αναδιάρθρωση του ΠαΣοΚ, ο κ. Παμπούκης αποσύρθηκε από το προσκήνιο και αφοσιώθηκε στο δικηγορικό γραφείο του και στην ακαδημαϊκή δραστηριότητά του. Διατηρούσε όμως πάντοτε την επαφή του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και σε κάποιες περιπτώσεις παρενέβαινε καθοριστικά. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό του Σεπτεμβρίου 2007, όταν μετά την ήττα του ΠαΣοΚ και καθώς αμφισβητήθηκε έντονα η προεδρία του κ. Παπανδρέου, ο κ. Παμπούκης εμφανίστηκε στη Χαριλάου Τρικούπη και περιέγραψε με μία και μόνο φράση το σκηνικό που διαμορφωνόταν. Ηταν 18 Σεπτεμβρίου 2007 και ο κ. Παμπούκης είχε πει συζητώντας με δημοσιογράφους: «Ο Παπανδρέου είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ- όχι υποψήφιος πρόεδρος - και με βάση αυτό θα κινηθεί».

Επειτα από αυτό αποσύρθηκε και πάλι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως τους τελευταίους μήνες η παρουσία του στα πέριξ της Ιπποκράτους προμήνυε τον ρόλο τον οποίο θα αναλάμβανε στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ ο κ. Παμπούκης χειρίζεται μερικά από τα κρισιμότερα ζητήματα της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών η κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων, η αναμόρφωση των δομών της Δικαιοσύνης, αλλά και ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων.

Από το 1996 διατηρεί δικηγορικό γραφείο με τον κ. Σπ. Φλογαΐτη και την κυρία Γλυκερία Σιούτη , η οποία επίσης έχει μεταφερθεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Μοχλός της «πράσινης ανάπτυξης»

Η ώρα της υπογραφής για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη
Ηυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είναι ένα από τα πρόσωπα-«κλειδιά» στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, και αυτό όχι μόνο επειδή αναλαμβάνει το νεοσύστατο αλλά νευραλγικής σημασίας υπουργείο Περιβάλλοντος. Επί σειρά ετών βρίσκεται στο πλευρό του κ. Παπανδρέου, συμμετέχει σε συσκέψεις και καταθέτει πολιτικές προτάσεις, παρ΄ όλο που η αρχική γνωριμία τους δεν είχε πολιτική αφορμή, αλλά μια συνάντηση και συζήτηση σε ένα γυμναστήριο προ δεκαετίας και πλέον.

Εχει συνεργαστεί με τον σημερινό Πρωθυπουργό επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά παρέμεινε στον κύκλο των στενών συνεργατών του μετά την ήττα στις εκλογές του 2004. Η παρουσία της στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς η συνεργασία της με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ήταν στενή και συνεχής. Μεταξύ των άλλων διετέλεσε λογογράφος του σημερινού Πρωθυπουργού, ενώ συνεχής είναι η ενασχόλησή της με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις προοπτικές της «πράσινης ανάπτυξης». Παρά ταύτα η κυρία Μπιρμπίλη παρέμεινε για πολλά χρόνια συνειδητά στο παρασκήνιο. Αποφεύγει τη δημοσιότητα και φαίνεται να μην της αρέσουν και πολύ οι επαφές με τον Τύπο, αλλά μάλλον δύσκολα θα τις αποφύγει τώρα που κατέχει ένα από τα πλέον κρίσιμα υπουργεία, το οποίο ενδέχεται να παίξει στρατηγικής και εθνικής σημασίας ρόλο.

Ο ρόλος της στη νέα κυβέρνηση θεωρείται και είναι κρίσιμος, καθώς οι αρμοδιότητές της συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου. Θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην «πράσινη ανάπτυξη», ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αποτελέσει μοχλό όχι μόνο για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την άσκηση διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό, οι αρμοδιότητες της κυρίας Μπιρμπίλη κάποια στιγμή θα αλληλοσυμπληρώνονται με τις αντίστοιχες του κ. Δ. Δρούτσα, δεδομένης της γνωστής πρόθεσης του κ. Παπανδρέου να μετατρέψει το Αιγαίο σε κεντρικό ενεργειακό δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Το διπλωματικό μάτι του Πρωθυπουργού
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας
Oαναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας είναι το πρόσωπο που εξέπληξε πολλούς όταν ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε όμως να θεωρείται δεδομένη, καθώς από το 1999 που βρέθηκε στο πλευρό του κ. Παπανδρέου ασχολήθηκε με όλα τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα που διαθέτει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στον Πρωθυπουργό, χωρίς να χρειαστεί να περάσει από προθαλάμους και κομματικές ιεραρχίες.

Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και σε πολλές περιπτώσεις απευθείας συνομιλητής ξένων ηγετών και υπουργών Εξωτερικών. Είναι καθηγητής (από το 1994) του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ενώ έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα καγκελαρίου της Αυστρίας κ. Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

Η αρχική σκέψη ήταν να αναλάβει ευθύς εξαρχής υπουργός Εξωτερικών, όμως επελέγη η λύση του αναπληρωτή, με υπουργό τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη αντίδραση ή σχόλιο. Ο κ. Δρούτσας εγκαταστάθηκε πάντως στο υπουργικό γραφείο στη Βασιλίσσης Σοφίας και πιθανολογείται ότι σε διάστημα μηνών θα αναλάβει μόνος του το χαρτοφυλάκιο.

Η παρουσία του κ. Δρούτσα στο ΥΠΕΞ ερμηνεύεται από τους περισσότερους ως η καλύτερη δυνατότητα που διέθετε ο κ. Παπανδρέου ώστε να έχει διαρκώς πλήρη εποπτεία και ανά πάσα στιγμή αξιόπιστη εικόνα για τις εξελίξεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες το προσεχές διάστημα αναμένονται ταχείς.

Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ
Στις ειδικές αποστολές
Oκαθηγητής Στατιστικής και Πιθανοτήτων κ. Ι. Πανάρετος (φωτογραφία) είναι ο ισχυρός υφυπουργός Παιδείας και άλλο ένα από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Από το 1987 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ενώ από το 2004 είναι μέλος του ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι προσωπικός φίλος του κ. Παπανδρέου και διετέλεσε γενικός γραμματέας, υπεύθυνος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας και στις δύο θητείες του σημερινού Πρωθυπουργού (1988-1989 και 1995-1996). Επίσης διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (1995-2000), του Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Συμβουλίων Παιδείας (ΕUΝΕC) (1997-2000).

Η τοποθέτησή του στο πλευρό της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη σαφής ένδειξη εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να αναθέσει τις ειδικές αποστολές σε δικούς του ανθρώπους.

Ο κ. Πανάρετος έχει επεξεργαστεί από το 1995-96 το σχέδιο για το εθνικό απολυτήριο, το οποίο έχει αναλάβει να εφαρμόσει σήμερα, με τις τις αναπροσαρμογές που έχουν γίνει.

Η εντύπωση που βασίμως επικρατεί είναι ότι στον κ. Πανάρετο έχει ανατεθεί ειδική αποστολή που σχετίζεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τα κολέγια και τους όρους λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι πάντως γνωστό ότι για μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών καθηγητών στα ΑΕΙ ο κ. Πανάρετος αποτελεί «κόκκινο πανί» και με αυτό το δεδομένο όλοι αναμένουν τις πρώτες πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας.

Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ενα νευραλγικό πόστο
Oκ. Π. Γερουλάνος (φωτογραφία) είναι ένα ακόμη πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και παραμένει πιστός συνεργάτης στο πλευρό του κ. Παπανδρέου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η γνωριμία τους έγινε στη Βοστώνη το 1993, κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος απουσίας του κ. Παπανδρέου από την ελληνική πολιτική σκηνή, και έκτοτε η φιλική σχέση συνδυάστηκε με την πολιτική συνεργασία.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου τού ανέθεσε καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού. Το 2004 δέχθηκε έντονη κριτική για την προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπανδρέου. Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ και από τη θέση αυτή ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία του κόμματος στις τελευταίες εκλογές, με επιλογές οι οποίες κρίθηκαν επιτυχείς, έστω και από όσους θέλουν να κρίνουν μόνον εκ του αποτελέσματος.

Από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Γερουλάνος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας που προσδίδει ο κ. Παπανδρέου στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και επειδή του έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες για τα διοικητικά και το περιεχόμενο της ΕΡΤ.

Βάσει αυτών, ο κ. Γερουλάνος είναι ένα πρόσωπο σε νευραλγικό πόστο και αναμένεται ότι οι πρώτες κινήσεις του θα γίνουν σε επίπεδο διοίκησης της Δημόσιας Τηλεόρασης, προτού προχωρήσει σε μια κατά τα φαινόμενα μεγάλη στροφή στο περιεχόμενο και στη φιλοσοφία των κρατικών καναλιών.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ηξεραν από τον Ιούλιο για την οικονομία Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επεσήμανε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν εισπρακτικά και έκτακτα

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Η κυβέρνηση Καραμανλή κρατούσε κρυφή, από το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 14 Ιουλίου, επιστολή-«φωτιά» του προέδρου του Εurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, με την οποία προειδοποιούσε την ελληνική κυβέρνηση για την επερχόμενη δημοσιονομική εκτροπή, η οποία τελικώς επήλθε και σήμερα απειλεί τη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο κ. Παπαθανασίου κρατούσε την επιστολή μυστική και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομίας. Χρειάστηκε να περάσουν 48 ώρες για να φθάσει μέσω του αρχείου της αλληλογραφίας στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Πρώτη αναφορά σ΄ αυτήν έγινε την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Το περιεχόμενο της επιστολής πάντως εξηγεί την απόκρυψή της. Ο κ. Γιούνκερ έγραφε στον κ. Παπαθανασίου ότι τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν εισπρακτικά και έκτακτα, δεν είχαν μόνιμο χαρακτήρα και δεν ήταν εναρμονισμένα με τις συστάσεις των Βρυξελλών. Τον προειδοποιούσε μάλιστα ότι, αν δεν διορθωθούν, θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Ακολούθως, καλούσε τον κ. Παπαθανασίου να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2010 και να εκπονήσει ευρεία και φιλόδοξη στρατηγική σταθεροποίησης, υποστηριζόμενη από εκτεταμένο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, μιλούσε για πολιτικές που αποσκοπούν στον καθορισμό ενδεδειγμένης πολιτικής μισθών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Τέλος, καλούσε τον υπουργό Οικονομίας να παρουσιάσει τις προτάσεις και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης στο άτυπο συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, στις 2 Οκτωβρίου. Κάτι που ουδέποτε συνέβη, καθώς μεσολάβησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και τη συγκεκριμένη ημέρα ο κ. Παπαθανασίου έτρεχε για τις τελευταίες ψήφους. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών του Γκέτεμποργκ και το βάρος της πίεσης των ευρωπαίων εταίρων μεταφέρθηκε ολόκληρη στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η σημασία της αποκαλυπτόμενης επιστολής είναι προφανής. Καταδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Καραμανλή οργανώθηκε ακριβώς με γνώμονα τις κοινοτικές προειδοποιήσεις και τις κατευθύνσεις της επιστολής Γιούνκερ. Ακόμη και το επιχείρημα, ή καλύτερα το δίλημμα, των εκλογών της περασμένης Κυριακής αντλήθηκε από το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής.

Γνώριζε, με άλλα λόγια, ο κ. Καραμανλής από τον περασμένο Ιούλιο την κατάσταση, είχε πλήρη επίγνωση της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, αποδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί πολιτικά μία ακόμη μεταβολή στην οικονομική πολιτική και προτίμησε να διαφύγει διά των εκλογών, με τα γνωστά σε όλους δυσμενή αποτελέσματα για την παράταξή του.

Και βεβαίως κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση απίστευτα βάρη. Κάπως έτσι ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του βρέθηκαν, προτού καλά καλά αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να τρέχουν αλαφιασμένοι, να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα, να κολυμπούν εν τέλει σε βαθιά και θολά νερά. Τα ταμεία είναι άδεια, τα υπουργεία γυμνά, η διοίκηση ακινητοποιημένη και η χώρα παραλυμένη, υπό την επίδραση ακριβώς της πολύμηνης αδράνειας. Η εμπειρία της πρώτης εβδομάδας ήταν οδυνηρή για τους περισσότερους της νέας κυβέρνησης. Παρ΄ ότι ανέμεναν δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούσαν να φαντασθούν την έκταση της διάλυσης. Οι προειδοποιήσεις του κ. Γιούνκερ επιβεβαιώθηκαν, δυστυχώς, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και, όπως φαίνεται, θα καταδιώκουν για καιρό τη χώρα.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής Γιούνκερ

Λουξεμβούργο, 14 Ιουλίου 2009 Σε συνέχεια της άτυπης συνάντησης του Εurogroup της 6ης Ιουλίου 2009 Αγαπητέ Ιωάννη, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη χρήσιμη συζήτηση την οποία είχαμε κατά την τελευταία συνάντησή μας στις 6 Ιουλίου για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Οπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση, θα ήθελα να συνοψίσωεκ μέρους του Εurogroupτην κοινή μας εκτίμηση για τα μέτρα που ελήφθησαν και τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Οι υπουργοί του Εurogroup εξετίμησαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στις 25 Ιουνίου, τα οποία έχουν στόχο τη μείωση του ελλείμματος το 2009, και αναγνώρισαν ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν σε ένα δύσκολο οικονομικά και πολιτικά περιβάλλον.

Παρά ταύταδιατυπώθηκαν σαφείς ανησυχίες ότι αυτά τα μέτρα ίσως αποδειχθούν ανεπαρκή για τη συγκράτηση του ελλείμματος κάτω από τον στόχο του 3,7% του ΑΕΠ το 2009. Οι επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομίας και η μέχρι στιγμής εκτέλεση του προϋπολογισμού υποδηλώνουν ξεκάθαρό κίνδυνο ότι χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρωνο στόχος για το έλλειμμα δεν θα επιτευχθεί και η απόκλιση θα είναι μεγάλη.

Επιπλέονσημειώσαμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι εναρμονισμένα με τη σύσταση του Συμβουλίου η οποία βασίζεται στο Αρθρο 104 (7) της Συνθήκης, η οποία καλεί την Ελλάδα να «ενισχύσει τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2009 με μόνιμα μέτρα στον τομέα των δαπανών». Πράγματισημειώσαμε ότι τα μέτρα σταθεροποίησης βασίζονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων και συνίστανται σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Τέλος, σημειώσαμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ή ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής δεν απαντούν στις προκλήσεις που προέρχονται από τις εξωτερικές ανισορροπίες και τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία, αν δεν διορθωθούν, θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 προσφέρει σημαντική ευκαιρία για την εκπόνηση ευρείας και φιλόδοξης στρατηγικής σταθεροποίησης, η οποία υποστηρίζεται από εκτεταμένο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι πολιτικές που αποσκοπούν στον καθορισμό της ενδεδειγμένης πολιτικής μισθών, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στην προώθηση της Ερευνας και Ανάπτυξης και στη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου είναι απαραίτητες και επείγουν για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και για τη μείωση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας.

Η επιτυχής αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια αλλά και για τη διασφάλιση της συνοχής της ευρωζώνης.Ως εκ τούτου είναι ασφαλώς ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος.

Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσατε να μας πληροφορήσετε στην άτυπη συνάντηση του Εurogroup στο Γκέτεμποργκ στις 2 Οκτωβρίου για τα σχέδια του προϋπολογισμού του 2010 που καταρτίζετε και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογείτε ώστε να μπορέσει το Εurogroup να εκτιμήσει τη συνεισφορά των σχεδίων δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας σας στη διασφάλιση διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης και σταθερών δημοσίων οικονομικών και, αν χρειαστεί, να γίνουν επιπρόσθετες συστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειλικρινά δικός σας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Πρωθυπουργός Πρόεδρος του Εurogroup

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Το χθες και το σήμερα της Αντας Παπανδρέου - Το πορτρέτο της αεροναυπηγού από την Πάτρα που βρίσκεται στο πλευρό του Πρωθυπουργού

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ
Ψηφίζοντας την 4η Οκτωβρίου

Πρωί Κυριακής, εκεί γύρω στις 8.30, και το προάστιο της Νέας Ερυθραίας βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπαυσης ανακτώντας δυνάμεις έπειτα απ΄ ό,τι έγινε το Σάββατο. Στο εστιατόριο-αρτοποιείο «Εric Κayser» ελάχιστα τραπέζια έχουν κόσμο.

Σε ένα από αυτά η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου Αντα πίνει τον καφέ της δοκιμάζοντας ποικιλίες γαλλικών κρουασάν. Η εικόνα είναι οικεία στους λίγους θαμώνες του χώρου που δεν διαταράσσουν τις προσωπικές της στιγμές. Διαισθάνονται ότι η Αντα Παπανδρέου θέλει να ζήσει τη μικρή κυριακάτικη απόλαυση, όπως ο καθένας από αυτούς.

Στην παρέα της συνήθως είναι είτε η μητέρα της Θεανώ- όποτε έρχεται στην Αθήνα από την Πάτραείτε η αδελφή της Μπέτυ είτε οι στενές της φίλες και παλιές της συμμαθήτριες από το Αρσάκειο Πατρών. Η σύζυγος του Γιώργου Παπανδρέου διατηρεί τις παλιές της φιλίες και περνά από κόσκινο κάθε καινούργια γνωριμία, επιφυλακτική αλλά και προσιτή εκεί που εκτιμά ότι πρέπει να είναι.

Οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Γ. Παπανδρέου στις αποστολές του εκτός Ελλάδας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών αναφέρουν ότι η Αντα Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών εντασσόταν αρκετές φορές στην παρέα τους. «Ηταν ζεστή, φιλική και ανθρώπινη» θυμούνται. Ανοιχτή σε συζητήσεις- όχι όμως για πολιτικά θέματα-, η Αντα Παπανδρέου είχε πάντα κάτι να πει, «συνήθως εναλλακτικής άποψης» όσον αφορά τις θεατρικές και κινηματογραφικές προτιμήσεις της, τα βιβλία, τη γεύση και τα ψώνια. «Δεν ήταν σαν τη Νατάσα που ο Καραμανλής φρόντιζε να την κρατά πάντα σε απόσταση από τους δημοσιογράφους...».

Αντισυμβατική, διακριτική και πάντα με συγκεκριμένες θέσεις. Η Αντα Παπανδρέου δεν είναι μια συνηθισμένη σύζυγος πρωτοκλασάτου πολιτικού. Ψωνίζει από το Ζara Κηφισιάς αλλά και τον Αrmani- με την αντιπρόσωπο του οίκου στην Ελλάδα μάλιστα συνδεόταν παλαιότερα με φιλία.

Δεν έχει εμφανιστεί παρά μόνο ελάχιστες φορές στο κατάστημα της οδού Αργυροπούλου που εισάγει πανάκριβους οίκους υψηλής ραπτικής, δημοφιλέστατο στις κυρίες των βορείων προαστίων. Από εκεί έχει αγοράσει λίγα κομμάτια και μάλιστα από τις φθηνότερες συλλογές του.

Ποτέ δεν έχει κάνει επίσημη εμφάνιση κρατώντας κάποια ακριβή

Με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Συναντήθηκαν το 1985 σε κομματική συνεστίαση στο Ρίο και παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια μετά στο Καλέντζι Αχαΐας
τσάντα που να «βγάζει μάτι». Και σε δημόσια εμφάνισή της στην εφετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εντυπωσίασε: «Μα να μη φορά ούτε ένα κόσμημα;» αναρωτήθηκαν όσοι την είδαν. Ισως τυχαία, ίσως και όχι. Αν κάτι πάντως αποφεύγει η Αντα Παπανδρέου είναι η κραυγαλέα αισθητική σε όλες τις εκφάνσεις της. Παρ΄ ότι της αρέσει να μαγειρεύει και να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο οικοδέσποινας στα δείπνα του ζεύγους στο σπίτι τους στο Καστρί, η Αντα Παπανδρέου ως ψαροφάγος αγαπά το «Καστελόριζο» στη Νέα Κηφισιά αλλά και την ιταλική κουζίνα του «La Strada» στο Νέο Ψυχικό. Προτιμά τις «off Βroadway» θεατρικές παραστάσεις, έχει αδυναμία στη γαλλική λογοτεχνία, την οποία μάλιστα έχει σπουδάσει, ακούει τζαζ, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Χαρούλα Αλεξίου.

«... Θα πει πως είναι το τιμόνι και τα φρένα μας γερά/ θα πει πως έχω αγαπηθεί κι απ΄ τον Θεό/ θα πει χαλάλι στον χαμό και πες το ακόμα μια φορά/ να ΄μαι καλά, να ΄σαι καλά, να σ΄ αγαπώ...».

Είναι οι στίχοι ενός από τα αγαπημένα της τραγούδια διά στόματος Χ. Αλεξίου. Ισως καθρεφτίζει σε έναν βαθμό τη σχέση της με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η τυχαία συνάντηση το ΄60, η διαγραφή από την ΠΑΣΠ και ο γάμος
Με την ηθοποιό Νόνικα Γαληνέα (δεξιά) το 2005. Κάτω, με τον σύζυγό της και τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο
Ημοίρα είχε κλείσει από νωρίς το μάτι στον Γιώργο Παπανδρέου και στην Αντα Παπαπάνου, κόρη του Πάνου Παπαπάνου, δικηγόρου γνωστού για τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του στην κοινωνία των Πατρών. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, περίπου 20 χρόνια προτού συναντηθούν για να ανακαλύψουν ότι τους ενώνουν πολλά (οι πολιτικές τοποθετήσεις, η εμπειρία τους στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον τους για τις σύγχρονες τεχνολογίες, η καταγωγή και ένα χαμηλών τόνων προφίλ), η 10χρονη Αντα και ο λίγο μεγαλύτερός της Γιώργος Παπανδρέου είχαν βρεθεί στην Αχαΐα την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφθηκε οικογενειακώς επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ.

Τότε της είχαν κάνει περισσότερο εντύπωση η Σοφία και ο Αντρίκος γιατί ήταν κατάξανθοι. Η φωτογραφία όμως αυτής της συνάντησης υπάρχει ακόμη ως πειστήριο των συμπτώσεων της ζωής. Η οποία για τις επόμενες δύο δεκαετίες κύλησε χωριστά για τον γιο του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και για τη μικρή αρσακειάδα των Πατρών.

Λέγεται ότι ύστερα από δική της επιθυμία πέρασε τα γυμνασιακά της χρόνια σε δημόσιο σχολείο στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η Αντα Παπαπάνου περνάει στο Πολυτεχνείο και δραστηριοποιείται στη Νεολαία ΠαΣοΚ, από όπου όμως διαγράφεται. Ωστόσο συνεχίζει να συνδικαλίζεται ως μαχητική φοιτήτρια που ζει στους παλμούς μιας δεκαετίας γεμάτης αμφισβήτηση όπως αυτή του 1970.

Από τότε ξεκινά ο στενός φιλικός σύνδεσμος με τον τότε συμφοιτητή της και μετέπειτα δημοσιογράφο Γιάννη Διακογιάννη. Ο Διακογιάννης, ο οποίος έφυγε νωρίς από τη ζωή το 2006, υπήρξε από τους ελάχιστους ανθρώπους από τον χώρο του Τύπου που έχει εμπιστευθεί η Αντα Παπανδρέου, δεδομένου ότι πάντα τηρούσε επιφυλακτική στάση ως προς τα ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως σήμερα έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις και σε επιλεγμένα πρόσωπα.

Αποφοιτώντας από το Πολυτεχνείο η νεαρή Αντα Παπαπάνου αναχωρεί για την Οτάβα του Καναδά, όπου κάνει το μεταπτυχιακό της, για να πάρει μάστερ Αεροναυπηγικής στον Τομέα Αντοχής Υλικών. Σε κάποιο από τα ταξίδια της στην Ελλάδα το 1985 δέχεται τηλεφώνημα από την οικογενειακή φίλη Κούλα Αγγελοπούλου προκειμένου να παραστεί σε πολιτική συγκέντρωση με τιμώ μενο πρόσωπο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στην έξοδο του Αττικού Νοσοκομείου με τον σύζυγό της τον Φεβρουάριο του 2007
«Ημουν αρνητικά προκατειλημμένη» είχε πει η ίδια σε κοινή της συνέντευξη με τον Γιώργο Παπανδρέου που έδωσαν τον Μάρτιο του 2000 στον «Ταχυδρόμο». Ισως διότι η ιστορία της διαγραφής να μην είχε ξεχαστεί ακόμη. Γρήγορα ωστόσο διαφορετικά αισθήματα διαδέχονται τις επιφυλάξεις της πρώτης στιγμής. Η αμοιβαία έλξη επισφραγίζεται το ίδιο βράδυ στην κομματική συνεστίαση στο κέντρο του Μαλαρέτου στο Ρίο, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου έχει επιμείνει να προσκαλεστεί η Αντα. Το 1989 το ζευγάρι παντρεύεται στο Καλέντζι Αχαΐας, με παραδοσιακό γλέντι όπου σερβιρίστηκε γίδα βραστή.

Το 2004, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει αρχηγός του ΠαΣοΚ, η Αντα Παπανδρέου εγκαταλείπει κάθε επαγγελματική ενασχόληση με το αντικείμενο των σπουδών της. Για εκείνη η νέα αποστολή της είναι πιο ιερή. Αφοσιώνεται στην οικογένειά της και παρακολουθεί προσεκτικά αλλά από απόσταση την πορεία του συζύγου της. Τη μόνη πολυτέλεια που θα επιτρέψει πλέον στον εαυτό της κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου της είναι ένα δεύτερο μεταπτυχιακό, στη γαλλική λογοτεχνία. Λέγεται ότι στη δοκιμασμένη σχέση του Γιώργου και της Αντας Παπανδρέου εκείνη έχει τον ρόλο της «ήρεμης δύναμης». Οι άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος επιμένουν: «Μόνο η Αντα μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά στις αγωνίες του...».

Διακοπές στην Πάρο το 1990, κρατώντας αγκαλιά τη μικρή Μαργαρίτα-Ελένη. Ο κ. Γ. Παπανδρέου με τον γιο του Αντρίκο και πίσω του ο αδελφός του Νίκος
OΓιώργος και η Αντα Παπανδρέου αποτελούν μια καλή ομάδα. Εκείνη συμμετέχει στους προεκλογικούς αγώνες του και κυκλοφορεί με φωτοτυπίες των λόγων του ανά χείρας. Εκείνος δύσκολα την αποχωρίζεται. Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠαΣοΚ (με δύο διαζύγια στο ενεργητικό του) εξέφραζε
Ταΐζοντας τη μικρή Μαργαρίτα-Ελένη με το μπιμπερό
την έκπληξή του πρόπερσι το καλοκαίρι στην Πάρο επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου «έκανε διακοπές συνεχώς δίπλα στη σύζυγό του...».

Πότε αναγκάζεται (εκ των πραγμάτων) να την αφήσει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους αποδράσεων; Οταν ασχολείται με περισσότερο εξτρίμ- για τα δικά της γούστα- σπορ, αν και η ίδια δεν αποφεύγει την άθληση: πέρυσι το καλοκαίρι «χανόταν» με το κανό της στη θάλασσα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Και μπορεί τον τελευταίο χρόνο να έκανε πολλές φορές τη διαδρομή Αθήνα- Λονδίνο για να συναντήσει την κόρη τους, τη 19χρονη Μαργαρίτα-Ελενα, που σπουδάζει Βιολογία σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ένα ακόμη παιδί, τον 27χρονο Αντρίκο, από τον πρώτο του γάμο με την κυπριακής καταγωγής Εύα Ζησιμίδου), η Αντα Παπανδρέου όμως πάντα διαθέτει χρόνο και για επισκέψεις στα θεωρεία της Βουλής, όταν ο σύζυγός της πρόκειται να απευθύνει κάποια σημαντική ομιλία.

«Δεν τα είπε πολύ καλά;» είχε ρωτήσει κάποτε κοινοβουλευτικό δημοσιογράφο μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβηκε από το βήμα. Ηταν μια σπάνια έκρηξη αυθόρμητου ενθουσιασμού της.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Παραιτήθηκε και ο Αθανασόπουλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ
του Σωτήρη Χιωτάκη

Την παραίτησή του έθεσε στην διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο πλέον συζητημένος μάνατζερ εταιρείας του Δημοσίου επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Αν και η θητεία του ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, ο μάνατζερ της ΔΕΗ ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τον δρόμο των κ. Δ.Μηλιάκου (Αγροτική) και Χρ. Χατζηεμμανουήλ (ΟΠΑΠ).

Μάλιστα, προς τούτοις ο κ. Αθανασόπουλος ανέβαλε για τις 20 του μηνός την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ.

Στην επιστολή παραίτησης η οποία εστάλη με …κούριερ, ο κ. Αθανασόπουλος κατά την ίδια πληροφόρηση θέτει και εαυτόν στην διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία του και το «όραμά» του για την πορεία της κρατικής επιχείρησης.

Δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμη οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης ως προς το εάν η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή ή εάν θα ζητηθεί από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης να παραμείνει στην θέση του μέχρι το πέρας της θητείας του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
http://protothema.gr/content/files/for_web_TTH_1110_001_CMYK.jpg
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Απανωτά χτυπήματα για τον Καβαλιέρε - Μετά τα σκάνδαλα ήρθε η απόφαση-κόλαφος από το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο δρομολογώντας εξελίξεις για το τέ

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 - ΒΗΜΑ
Σκεπτικός ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε εκδήλωση στη Ρώμη την περασμένη Τετάρτη. Παραμένει μεν δημοφιλής, αλλά όχι άτρωτος
Ηρθε το τέλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ; Αυτό αναρωτιούνται πολλοί ύστερα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει νόμο που είχε περάσει πέρυσι ο ιταλός πρωθυπουργός για να χαρίσει στον εαυτό του δικαστική ασυλία. Το τέλος όμως δεν έρχεται τόσο εύκολα για τον άνθρωπο που έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στη μεταπολεμική Ιταλία και ο οποίος, παρά τα σκάνδαλα που τον βαρύνουν και τις γελοιότητες που εκστομίζει κατά καιρούς, παραμένει δημοφιλής στον ιταλικό λαό. Από την άλλη πλευρά, ήδη πριν από την απόφαση του δικαστηρίου είχε αρχίσει η κουβέντα για το τέλος της εποχής Μπερλουσκόνι, το οποίο, όπως φαίνεται, είναι πιθανότερο να έρθει από τους συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό παρά από την αντιπολίτευση.

Η ακύρωση της δικαστικής ασυλίας του Μπερλουσκόνι σημαίνει λοιπόν ότι ο Καβαλιέρε θα οδηγηθεί από το πρωθυπουργικό μέγαρο κατευθείαν στη φυλακή; Εξαιρετικά απίθανο σενάριο διότι, ακόμη και αν καταδικαστεί, θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία: στην Ιταλία οι ποινές εκτελούνται αφού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες έφεσης στο αργό δικαστικό σύστημα της χώρας και εν τω μεταξύ θα έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, όπως έχει συμβεί πάμπολλες φορές σε προηγούμενες δίκες του Μπερλουσκόνι.

Σκιές τού χθες
Οι επιπτώσεις από την απώλεια της ασυλίας του είναι νομικές και πολιτικές- και οι δεύτερες θεωρούνται δυνητικά σοβαρότερες από τις πρώτες. Στο πολύ άμεσο μέλλον θα ανοίξουν ξανά δύο δικαστικές υποθέσεις εναντίον του που είχαν κλείσει εσπευσμένα λόγω του νόμου που πέρασε ο Μπερλουσκόνι τον Απρίλιο του 2008, μόλις εξελέγη για τρίτη φορά στην εξουσία. Σοβαρότερη από τις δύο είναι εκείνη στην οποία ο ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον βρετανό δικηγόρο Ντέιβιντ Μιλς για να ψευδομαρτυρήσει και να προστατεύσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Είναι σοβαρότερη διότι ο Μιλς έχει ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως για αποδοχή δωροδοκίας 600.000 δολαρίων, ενώ προχθές ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία της έφεσής του στην οποία μπορεί πλέον να προσκληθεί και ο Μπερλουσκόνι να καταθέσει ως μάρτυρας.

Η δεύτερη δικαστική υπόθεση που τον περιμένει στη γωνία είναι σχετικά με την ανάληψη τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη Μediaset, τον κολοσσό ΜΜΕ που του ανήκει, για τα οποία πληρώθηκαν υπέρογκες τιμές σε δύο offshore εταιρείες που ελέγχονται από τον Μπερλουσκόνι. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι φοροδιαφυγή και λογιστική απάτη.

Ενα άλλο πιο τραβηγμένο σενάριο για τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ο Μπερλουσκόνι να μεθοδεύσει τροποποίηση του Συντάγματος για να παράσχει δικαστική ασυλία στις τέσσερις κορυφές του κράτους- στον πρόεδρο, στον πρωθυπουργό και στους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας.

Απτόητος
Οι πολιτικές επιπτώσεις είναι σοβαρότερες, κυρίως στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Οχι μόνο δεν φαίνεται να έχει πτοηθεί από το πλήγμα που του κατάφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο αλλά δηλώνει και ότι «τονώθηκε» από την όλη υπόθεση. Το σκεπτικό των δικαστών ήταν πως ο νόμος που χάριζε δικαστική ασυλία στους τέσσερις ανώτατους λειτουργούς του κράτους παραβίαζε την αρχή ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Ο ιταλός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τον πέρασε προκειμένου να μην παρατάει τις κρατικές υποθέσεις για να τρέχει για ψύλλου πήδημα στα δικαστήρια.

Οι κακές γλώσσες παρατηρούν ότι τις κρατικές υποθέσεις τις παρατούσε ωραιότατα όταν ήταν να διασκεδάσει με κολ γκερλ πολυτελείας, όπως αποκαλύφθηκε στα σκάνδαλα που ξέσπασαν το ένα πίσω από το άλλο αφότου η σύζυγός του Βερόνικα Λάριο απαίτησε διαζύγιο τον Μάιο γιατί, όπως είπε, δεν άντεχε άλλο να μένει δίπλα σε έναν άντρα που «κάνει παρέα με ανήλικες» - αναφερόμενη στο ότι ο Μπερλουσκόνι παρευρέθη στα 18α γενέθλια της Νοέμι Λετίτσια, επίδοξου μοντέλου από τη Νάπολι. Μεγαλύτερο πάταγο από τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τη σεξουαλική ζωή του έκανε η μαρτυρία του κολ γκερλ Πατρίτσια ντ΄ Αντάριο ότι πέρασε μαζί της επί πληρωμή τη νύχτα των αμερικανικών εκλογών. Συνωμότες
Για να αμυνθεί εναντίον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ο Μπερλουσκόνι έπιασε το γνωστό του τροπάριο, ότι η απόφαση έχει «πολιτικό κίνητρο» και ότι ο ίδιος αποτελεί για άλλη μία φορά το θύμα μας «συνωμοσίας της Αριστεράς» - φαίνεται ότι αυτά πιάνουν στους ψηφοφόρους του. «Ευτυχώς που υπάρχει ο Σίλβιο, διαφορετικά θα ήμασταν τελείως στο έλεος αυτών της Αριστεράς» δήλωσε. «Θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου στα δικαστήριαγελοιοποιώντας τους κατηγόρους μου και δείχνοντας σε όλους τους Ιταλούς από τι πάστα είναι φτιαγμένοι εκείνοι και από τι πάστα είμαι φτιαγμένος εγώ». Και τελείωσε με ένα αποστομωτικό: «Ζήτω η Ιταλία! Ζήτω ο Μπερλουσκόνι» .

Παράλληλα ανεβοκατεβάζει «αριστερούς συνωμότες» τα 11 από τα 15 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Καθόλου περίεργο για κάποιον που έχει αποκαλέσει «καρκίνωμα» το δικαστικό σώμα της Ιταλίας και «ανθρωπολογικά διαφορετικούς από το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος» τους δικαστές.

Παραδόξως το μείγμα γ...ά που επαίρεται, τσαμπουκά που δεν μασάει και λαϊκού θυμόσοφου που τα λέει έξω από τα δόντια το οποίο μεταχειρίζεται όταν απευθύνεται στους Ιταλούς φαίνεται ότι πιάνει. Ο ιταλικός λαός δεν ενοχλείται όταν ο πρωθυπουργός του φέρνει ως απόδειξη ότι δεν πλήρωσε ποτέ γυναίκα το γεγονός πως «δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ευχαρίστηση όταν χάνεται η ικανοποίηση της κατάκτησης» ούτε όταν απαντάει αυτάρεσκα «δεν είμαι άγιος, όλοι το έχουν καταλάβει». Δεν ενοχλείται όταν θέλοντας να γίνει αστείος και συμπαθητικός γυρνάει κάθε κουβέντα- είτε βρίσκεται σε συμβούλιο κορυφής της ΕΕ είτε σε προεκλογική ομιλία- στο ποδόσφαιρο και στις γυναίκες.

Ούτε από τις διεθνείς του γκάφες, όπως όταν χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα «νέο, ωραίο και ηλιοκαμένο». Ούτε όταν απτόητος από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για το σχόλιο αυτό δήλωσε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα: «Α! Ο Μπαράκ Ομπάμα. Δεν θα το πιστέψετε αλλά οι δυο τους κάνουν μαζί ηλιοθεραπεία γιατί και η γυναίκα του είναι ηλιοκαμένη».

Εξ οικείων τα βέλη για τον «ηγέτη τού 68,7%»!
ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ - επί λέξει- «ο καλύτερος πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη και στον κόσμο» και οι Ιταλοί τον πιστεύουν. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η δημοτικότητά του, παρ΄ ότι μειώθηκε σε 47% τον Σεπτέμβριο από 56% που ήταν τον Απρίλιο, παραμένει μία από τις υψηλότερες ευρωπαίου ηγέτη σε καιρό οικονομικής κρίσης. Μικρό δείγμα της νοοτροπίας Μπερλουσκόνι είναι ότι η εφημερίδα «Ιl Giornale» που ανήκει στον ίδιο τοποθέτησε τη δημοτικότητά του στο 68,7% την περασμένη Τετάρτη!

Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται απίθανο σενάριο στο άμεσο μέλλον. Οχι μόνο λόγω της δημοτικότητας του Καβαλιέρε αλλά και επειδή η κεντροαριστερή αντιπολίτευση δεν διαθέτει κανέναν ηγέτη ικανό να την οδηγήσει σε εκλογική νίκη- ούτε καν απέναντι σε έναν αποδυναμωμένο Μπερλουσκόνι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό και πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος τελευταίος εμφανίζει ένα όλο και πιο ηγετικό προφίλ μετακινούμενος από τις ακροδεξιές θέσεις του προς εκείνες του πιο ευρέως αποδεκτού ευρωπαϊκού συντηρητισμού. Πιστεύεται ότι ο Φίνι περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνει την κίνησή του και να βάλει τέλος στην απόλυτη κυριαρχία του Μπερλουσκόνι στην ιταλική Δεξιά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


«Στήνει το συνέδριο στα μέτρα της Ντόρας» - Καζάνι που βράζει η Ν.Δ. για Καραμανλή, που θέλει ανάδειξη αρχηγού με διαδικασίες- εξπρές

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr
Φωτογραφία
Συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Έτσι ερμηνεύονται ακόμη και στην τελευταία τοπική οργάνωση της Ν.Δ. οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή. Για κάποιους στον κομματικό μηχανισμό, μάλιστα, ήταν μια απόδειξη ότι έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι- έστω κι αν καμία πλευρά δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν συμφωνίες- κάτω από το τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Ν.Δ. και το κόμμα μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε στη Ρηγίλλης, καλώντας τον Κώστα Καραμανλή να αλλάξει άμεσα τη διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη.
Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε θέμα αδιάβλητων διαδικασιών, ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που επίσης διαφώνησε ανοικτά με τη σπουδή του πρώην πρωθυπουργού, τού έδειξε την έξοδο από τη Ρηγίλλης χωρίς άλλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, προτείνει να προχωρήσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή στην εκλογή νέου γραμματέα, ακόμη και μεταβατικού χαρακτήρα, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος «στη Βουλή και οπουδήποτε άλλου». Εν ολίγοις, ο Κ. Καραμανλής να μην εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, έσπευσε να στηρίξει τις κινήσεις του απερχόμενου προέδρου, λέγοντας ότι το καταστατικό του κόμματος «δεν είναι κουρελόχαρτο», αλλά εμφανίστηκε θετική για οποιαδήποτε συμφωνία που «θα διευρύνει το εκλεκτορικό σώμα».
Κορυφαία στελέχη που παρακολουθούν με ανησυχία όσα διαδραματίζονται θεωρούν ότι τέσσερις κινήσεις του κ. Καραμανλή το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης έχουν οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια νέα δίνη, προκαλώντας ακόμη και δημόσιες εκρήξεις στελεχών που έκαναν εμμέσως πλην σαφώς λόγο για «στημένες διαδικασίες». Συγκεκριμένα:
Πολιτικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη που έχουν αναλάβει επιτελικούς ρόλους και στο κομματικό οργανόγραμμα τονίζουν από την πλευρά τους ότι η πρώην υπουργός «ούτε ζήτησε ούτε χρειάζεται δαχτυλίδια» και κάνουν λόγο για μια «στάση ουδετερότητας» από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία «προφανώς δεν ικανοποιεί όσους θα ήθελαν να αναμειχθεί ενεργά και προς όφελός τους ο Κ. Καραμανλής στη διαδικασία της διαδοχής». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η κ. Μπακογιάννη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ουδέποτε αμφισβήτησε ή υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης και τον κ. Καραμανλή, ενώ η στενή συνεργασία που είχαν, «εάν για κάτι αποτελεί απόδειξη, είναι πως στη Ν.Δ. δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και αποκλεισμοί». Στενοί συνεργάτες της πρώην υπουργού, εξάλλου, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν πλέον «τα σχήματα του παρελθόντος», εν ολίγοις η διένεξη καραμανλικών και μητσοτακικών που κυριάρχησε στη Ν.Δ. την περασμένη δεκαετία.
Παρασκήνιο. Παρά ταύτα, όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει τις φωνές στο κομματικό παρασκήνιο για το δαχτυλίδι της διαδοχής στην κ. Μπακογιάννη από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Την εικόνα αυτή ενισχύουν ακόμη και τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι λένε ότι ο κ. Καραμανλής από καιρό «έχει ξεχωρίσει την κ. Μπακογιάννη ως την πιο δυναμική παρουσία για να αναλάβει τις τύχες του κόμματος» και σημειώνουν ότι όλες οι κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σηματοδοτούσαν τις επιλογές του.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος πηγαίνουν αρκετά πίσω, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του 2000, εκτιμώντας ότι από τότε υπάρχει μια «συμφωνία σύμπλευσης» ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη που προέβλεπε, στο βάθος του ορίζοντα, και τη διαδοχή στο κόμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, η οριακή ήττα του 2000 είχε πείσει τον κ. Καραμανλή ότι ο δρόμος προς την πρωθυπουργία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη εάν επήρχετο ρήξη με την πτέρυγα των μητσοτακικών. Μέχρι τότε η σχέση του με την κ. Μπακογιάννη ήταν μάλλον τυπική- η ίδια, άλλωστε, και οι λεγόμενοι μητσοτακικοί στο Συνέδριο του 1997 στήριξαν για την ηγεσία της Ν.Δ. τον κ. Γ. Σουφλιά. Το 2001 φαίνεται ότι όλα είχαν αλλάξει, λένε τα ίδια στελέχη, και όχι μόνον γιατί ο Κων. Κα
Οι 4 κινήσεις Καραμανλή που έκαναν άνω-κάτω τη Ν.Δ.
Συνέδριο μιας ημέρας
Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο μιας ημέρας (7 Νοεμβρίου) αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή νέου προέδρου. Η διαδικασία βάσει καταστατικού προβλέπει ότι στο έκτακτο συνέδριο θα μιλήσουν μόνον οι υποψήφιοι και στη συνέχεια οι περίπου 4.800 σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το Συνέδριο του 2007 θα περάσουν στις διπλανές αίθουσες για να ψηφίσουν. Η σπουδή του κ. Καραμανλή ερμηνεύεται από στελέχη κάθε βαθμίδας ως έμμεση πριμοδότηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για τις εσωκομματικές κάλπες και έχει τα μεγαλύτερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό- τουλάχιστον στο σώμα του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Τόσο οι κ.κ.
Σαμαράς και Μεϊμαράκης όσο και άλλα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά την ορθότητα αυτής της επιλογής, προκρίνοντας μεγαλύτερη διάρκεια των συνεδριακών διαδικασιών ή ακόμη και την εκλογή νέων συνέδρων.
«Ακόμη κι αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, το Συνέδριο δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μονολόγους των υποψηφίων και στην ψηφοφορία. Οι σύνεδροι πρέπει να πάρουν τον λόγο και όχι να φιμωθούν», έλεγε χθες βουλευτής που κινείται στη σφαίρα επιρροής του κ. Σαμαρά. Ο ίδιος παρέπεμπε, μάλιστα, στο τριήμερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που εξέλεξε το 1996 τον Κων. Σημίτη, και «έδωσε τη δυνατότητα στο αντίπαλο κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα με μια νέα, ισχυρή ηγεσία, έστω κι αν στο τριήμερο ακούστηκαν σκληρά πράγματα...».
Η οργανωτική επιτροπή
Φωτογραφία
Η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου με τη συμμετοχή της κ. Μπακογιάννη και την εξαίρεση των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε την επομένη ως «δυνάμει υποψήφια», αλλά η απόφαση του κ. Καραμανλή ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους άλλους διεκδικητές, όπως ο κ. Σαμαράς, βουλευτές και κομματικά στελέχη επιρροής τους. Το επιχείρημα του απερχόμενου προέδρου ότι επέλεξε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, πλην Γ. Βουλγαράκη, δεν πείθει λένε στελέχη υπέρ της υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς θέση στην οργανωτική επιτροπή βρήκαν και στελέχη που δεν έχουν πια ρόλο, όπως ο Ι. Τραγάκης (πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και Π. Παναγιωτόπουλος (πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη εξέλαβαν την απόφαση Καραμανλή ως «ευνοϊκή μεταχείριση» της κ. Μπακογιάννη εις βάρος άλλων υποψηφίων.
«Θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση», καθώς, όπως λένε, «είναι γνωστό στον απερχόμενο πρόεδρο ότι η κ. Μπακογιάννη είναι υποψηφία να τον διαδεχθεί».
Η επιλογή προέδρου
Η επιλογή του κ. Δημ. Σιούφα για τη θέση του προέδρου του έκτακτου Συνεδρίου. Δημοσίως ουδείς αμφισβητεί την αμεροληψία του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, αλλά στο παρασκήνιο αρκετά στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Σιούφας ήταν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και «ταυτίσθηκε με όλες τις επιλογές του». Το μήνυμα είναι ότι εάν ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να ενισχύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σιούφας «δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση εμπόδιο». Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, στελέχη όπως οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Νικολόπουλος, άλλοτε «λοχαγοί» των Καραμανλικών, είχαν κινηθεί με στόχο να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης.
Τα εκβιαστικά τελεσίγραφα
Αποκορύφωμα των σικέ διαδικασιών- όπως λένε στελέχη που κρίνουν με καχυποψία τις κινήσεις Καραμανλή- ήταν το τελεσίγραφο αποχώρησης του πρώην Πρωθυπουργού («Να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ στις 8 Νοεμβρίου φεύγω!..) που έκανε τελικώς τα πράγματα ακόμη χειρότερα στο εσωκομματικό πεδίο. Ερμηνεύθηκε ως σινιάλο ότι «υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις» και ότι «δεν χωρούν καθυστερήσεις». «Ο κ. Καραμανλής αναιρεί ουσιαστικά τον εαυτό του και όσα είπε το βράδυ των εκλογών. Με τέτοιου είδους εκβιαστικά τελεσίγραφα, ούτε εγγυητής της ενότητας εμφανίζεται, ούτε μαχητής στην πρώτη γραμμή», σχολίαζε δηκτικά πρώην υπουργός που συντάσσεται ανοικτά με την υποψηφιότητα Σαμαρά.
Φωτογραφία
Χωρίς αποφάσεις για τον τρόπο ανάδειξης του νέου αρχηγού κατέληξε χθες το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου της Ν.Δ., το οποίο ωστόσο εξέτασε τις προτάσεις για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος. Για τον λόγο αυτό, ενώπιον της Επιτροπής έχουν κληθεί σήμερα το απόγευμα όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση διαφάνηκε ότι δεν κερδίζει έδαφος η πρόταση για άμεση εκλογή της ηγεσίας από την κομματική βάση και τους φίλους της Ν.Δ., αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθεί το εκλεκτορικό σώμα που σήμερα απαρτίζεται από 4.800 συνέδρους. Θετική σε μια τέτοια εξέλιξη έχει δηλώσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προς την κατεύθυνση αυτή έχει κινηθεί ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως επιδιώκει το Συνέδριο να έχει τακτικό χαρακτήρα με νέους συνέδρους και ανοιχτή ατζέντα, πλην της εκλογής αρχηγού, ενώ έτοιμος να συμφωνήσει με την όποια διαδικασία εμφανίζεται ο κ. Αντ. Σαμαράς. Αντιθέτως, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος επιμένει στη θέση του για εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση και τους φίλους του κόμματος.
Στο σημείο αυτό εστιάζεται η διαφωνία των κ.κ. Αβραμόπουλου και Μεϊμαράκη, οι οποίοι συνομίλησαν χθες. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες και με τους κ.κ. Κων. Μητσοτάκη και Μιλτ. Έβερτ, προκειμένου να εκπέμψει το στίγμα μιας ενωτικής υποψηφιότητας, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο πολιτικό της γραφείο. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει την ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΝΤΟΡΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ REAL NEWS

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

http://static.news247.gr/data/content/0/n64/128684_b.jpg
Αρχισαν τα γκάλπο για να προβληθεί η Ντόρα.. θα επηρεαστούν οι Νεοδημοκράτες;
Προηγείται η Ντορούλα...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ερχεται νέο νομοσχέδιο για τα κολέγια

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Σε ριζική αναθεώρηση του νόμου για τα κολέγια προχωρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλάζοντας προς το αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Πρώτοι μπελάδες για τη νέα υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Πρώτοι μπελάδες για τη νέα υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Τα 33 κολέγια στα οποία χορηγήθηκε άδεια, θα επανελεγχθούν και θα τους δοθεί προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που θα καθορίσει το υπουργείο. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, οι άδειες θα ανακληθούν, ενώ όσοι σπουδαστές έχουν ήδη προχωρήσει σε εγγραφή τους θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχο ίδρυμα.

*Στη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δρομολογήσει το υπουργείο, θα μεταβληθούν βασικές προϋποθέσεις του ισχύοντος νόμου όπως:

*Το μίνιμουμ των 300 τετραγωνικών μέτρων που ορίζεται σήμερα ως επαρκής χώρος για να αναπτύξει τις δραστηριότητές του ένα συνεργαζόμενο με πανεπιστήμιο ίδρυμα, όπως είναι το κολέγιο.

*Τα προσόντα των καθηγητών, που με βάση τον ισχύοντα νόμο αρκεί το 3% του διδακτικού προσωπικού να είναι κάτοχοι διδακτορικού, τη στιγμή που στα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού είναι όλοι κάτοχοι διδακτορικού.

*Τα προγράμματα σπουδών που, όπως διαπιστώθηκε, έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Αδειες υπό όρους

Ετσι κι αλλιώς, οι άδειες που δόθηκαν και στα 33 κολέγια, στο «παρά πέντε» των εκλογών είναι «υπό όρους».

*Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα ιδρύματα αυτά δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο ισχύον, χαλαρός, νόμος λειτουργίας τους. Αλλα έχουν ελλείψεις σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής, άλλα σε χώρους κι άλλα σε διδακτικό προσωπικό.

Ανάμεσά τους μάλιστα υπάρχουν και ορισμένα που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη και θεωρείται βέβαιο ότι η άδειά τους θα ανακληθεί. Σε όλα πάντως τα κολέγια δόθηκε προθεσμία 2-3 μηνών για να καλύψουν τις ελλείψεις.

*Να σημειωθεί ότι η διαδικασία έκδοσης αδειών είχε «παγώσει» λόγω προβλημάτων στην επιτροπή αξιολόγησης των κολεγίων. Από την επιτροπή είχαν παραιτηθεί οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των ΤΕΙ, καταγγέλλοντας πλημμελείς ελέγχους με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα νομιμότητας στη συγκρότηση της επιτροπής.

Για να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό, το υπουργείο συνέταξε κανονισμό λειτουργίας της επιτροπής ώστε οι αποφάσεις να μπορούν να ληφθούν με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών και θεώρησε τους παραιτηθέντες απόντες. Ετσι, η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ των αδειών.

*Από τα 33 κολέγια στα οποία δόθηκαν άδειες λειτουργίας, μόνο τα 20 συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, 4 συνεργάζονται με αμερικανικά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία συνεργασία.

Ο κατάλογος με τα ιδρύματα που πήραν άδεια είναι στα χέρια της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία θα χειριστεί από δω και πέρα το θέμα.

*Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία του Αρη Σπηλιωτόπουλου να υπογράψει τις άδειες λειτουργίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στο χώρο των πανεπιστημιακών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας σειρά παρανομιών, αλλά και στον Σύνδεσμο των Ελληνικών Κολεγίων που κατηγορεί τον πρώην υπουργό ότι ευθύνεται γιατί δεν τηρήθηκε η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει για την αδειοδότηση μέχρι τις 31 Αυγούστου 2009.

«Να μπει μια τάξη»

«Οι έλεγχοι στα κολέγια έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο και να έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις μέχρι τον Ιούνιο» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κολεγίων, Κων. Καρκανιάς. «Ομως το υπουργείο ξεκίνησε τους ελέγχους τέλος Ιουλίου. Ηταν προφανές ότι δεν θα προλάβαιναν... Συνεπώς, δύο ήταν οι επιλογές που είχαν. Ή να μεταθέσουν τον έλεγχο για αργότερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ή να δώσουν άμεσα τις άδειες. Επέλεξαν τη δεύτερη λύση, με τις γνωστές συνέπειες. Τώρα πλέον το υπουργείο γνωρίζει ποια είναι τα κολέγια, ποιες ειδικότητες προσφέρουν, τι πτυχία παίρνουν οι απόφοιτοι από τα ξένα πανεπιστήμια. Ετσι, θα μπει επιτέλους μια τάξη στο χώρο που ήταν και δική μας πρόταση εδώ και χρόνια».

*«Εμείς ζητάμε ριζικές αλλαγές προς το αυστηρότερο και το λογικότερο», εξηγεί ο κ. Καρκανιάς. Και προσθέτει ότι ο Σύνδεσμος των Κολεγίων έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις στη νέα υπουργό, όταν ήταν υπεύθυνη παιδείας του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες θα τις επαναφέρει πάλι: «Μιλάμε για κολέγια, όχι για φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Θυμίζουμε ότι τα μέλη μας υφίστανται σοβαρούς ελέγχους ποιότητας εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που δεν ισχύει για άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)