Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Διορίσθηκαν σήμερα οι νέοι Γενικοί Γραμματείς των δεκατριών περιφερειών. Αναλυτικά οι Περιφερειάρχες είναι:
-Ηλίας Λιακόπουλος στην Αττική

-Φώτης Χατζημιχάλης στην Πελοπόννησο
-Σοφία Θεολογήτου στο Βόρειο Αιγαίο
-Κώστας Μπρακούτσος στο Νότιο Αιγαίο
-Θανάσης Καρούτσος στην Κρήτη
-Θεοδώρα Κόκλα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
-Μαρία Λιονή στην Κεντρική Μακεδονία
-Γίωργος Κύρκος στην Δυτική Μακεδονία
-Δήμητρα Γεωργακοπούλου στην Ήπειρο
-Πόπη Γερακούδη στην Θεσσαλία
-Βάσω Αλεξανδρίδου στα Ιόνια νησιά
-Τάσος Αποστολόπουλος στην Δυτική Ελλάδα
-Κατερίνα Διαμαντοπούλου στην Στερεά Ελλάδα
Ποιά είναι η νέα Περιφερειάρχης; στην Κεντρική Μακεδονία

ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΝΗ


Λιόνη Μαρία


Γεννήθηκε στον Ορχομενό Βιοωτίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με "άριστα". Είναι παντρεμένη με το Χρίστο Λιόνη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχουν δύο παιδιά την Ευγενία, ερευνήτρια στη φαρμακολογία και το Δημήτρη, φοιτητή της στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1983 ασκεί μάχιμη δικηγορία στο Ρέθυμνο και είναι δικηγόρος παρ΄εφέταις. ΤΟ ......

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - «Στων αγγέλων τα μπουζούκια»


Nikolopoulos_Xristos_1
Μια ξεχωριστή συναυλία, με πρωταγωνιστή τον δημιουργικό σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, που εδώ και 41 χρόνια προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στο Ελληνικό τραγούδι, διοργανώνει ο δήμος Δίου τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Mediterranean Village Hotel» στην Παραλία Κατερίνης.

PROSKLISIΟ Χρήστος Νικολόπουλος, που έχει σφραγίσει το λαϊκό τραγούδι με τις επιτυχίες του «Υπάρχω», «Αγριολούλουδο», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Ζήλεια μου», «Της καληνύχτας τα φιλιά», «Μία είναι η ουσία», «Νταλίκες», «Έκανες το λάθος», «Κάτσε καλά», «Νύχτα στάσου», «Αγάπησέ με» κ.ά., παρουσιάζει ζωντανά, σ’ αυτή τη συναυλία τις επιτυχίες του.
Τον Χ. Νικολόπουλο πλαισιώνουν η Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου και τέσσερις τραγουδιστές/τριες: η Στέλλα Παπαναστάση, γ Φιλιώ Σέρβου, ο Αλέξης Ηλιάδης και ο Γιώργος Κίτσας, υπό τη Διεύθυνση του Νίκου Πατρή.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μιλώντας για την εκδήλωση, ο δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος δήλωσε:
«Η ανάδειξη και η έμπρακτη στήριξη όλων των μορφών πολιτιστικής έκφρασης αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους μας. Στο δήμο μας ο πολιτισμός δεν είναι  προνόμιο των λίγων και εκλεκτών αλλά δικαίωμα κάθε δημότη. Απέχοντας από την λογική των αποκλεισμών, διοργανώνουμε και φέτος το χειμώνα σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των εορτών, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για όλους τους δημότες μας καθώς, ο πολιτισμός ανήκει σε όλους και μπορεί να φτάσει παντού».

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Πρωτοσέλιδο 9.12.2009
Κλείσιμο Παραθύρου


ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Ο Υπουργός Εργασίας προτείνει Δομικές Αλλαγές στο Φορολογικό

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009



Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, θα είναι το έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος χθες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει για το διάλογο για το ασφαλιστικό οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε στην εισήγησή του ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό.
Ως αρχές του νέου συστήματος πρότεινε το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης είπε, παραμένει το να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Ως επιμέρους ζητήματα της συνολικής λύσης ο υπουργός Εργασίας σημείωσε την ανάγκη για μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη, την ανάγκη για παραμετρικές αλλαγές (μείωση της φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας και σπατάλη στην περίθαλψη), την ανάγκη για καθορισμό νέων πηγών χρηματοδότησης, τις δομικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα του ......

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ


Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009


Γιάννης Τσαπουρνιώτης

Αν πριν από μερικά χρόνια πηγαίναμε στον μπακάλη της γειτονιάς για να ψωνίσουμε τυρί, ρύζι, καφέ, γάλα, καμπά, όπως αναφέρει και η αξέχαστη διαφήμιση, σήμερα τα πολυκαταστήματα και οι πολυεθνικές απορρόφησαν και έσβησαν από το χάρτη της αγοράς τα μικρομεσαία μαγαζάκια που όλοι τα αγαπήσαμε και γρήγορα τα λησμονήσαμε.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Το κεφάλαιο, η πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των λίγων στριμώχνουν, καταδυναστεύουν και οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που

εξαντλούν τα όρια αντοχής υπό την πίεση των δανείων και των δυσβάσταχτων χρεών. Ακολούθως μεγάλος αριθμός ανέργων προστίθεται καθημερινά στο μακρύ κατάλογο που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία πολλών νέων ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες, σε δύσκολες συνθήκες και με χαμηλό μισθό.
Μπορεί κανείς να καταμετρήσει πόσα καταστήματα έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια; Πόσα απ’ αυτά παραμένουν ανοίκιαστα; Πόσα υπολειτουργούν; Πόσοι έμποροι και καταστηματάρχες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο; Πόσοι εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους; Οι αρνητικές προεκτάσεις όλων αυτών είναι εμφανείς στην λειτουργία και στο χαρακτήρα της κοινωνίας μας.
Οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων επιδιώκουν ακόμη να αλλοιώσουν και να καταργήσουν τον ιερό χαρακτήρα της Κυριακής, καθιερώνοντας κι αυτή την ημέρα ως εργάσιμη.
Η Κυριακή είναι το σύμβολο της ψυχικής ηρεμίας, της σωματικής ανάπαυσης, της συγκέντρωσης των μελών της οικογένειας στο  παραδοσιακό, μεσημεριανό τραπέζι. Κάποιοι όχι μόνο δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ποδοπατούν ιστορικές αρχές και αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων.
Ο Έλληνας, κύριοι του κεφαλαίου και του πλούτου, την Κυριακή το πρωί εκκλησιάζεται, αργότερα πίνει τον καφέ του, το μεσημέρι το κρασάκι του και το απόγευμα πηγαίνει στο γήπεδο. Έτσι μεγαλώσαμε και έτσι μας αρέσει.
Νοσταλγούμε τον παραδοσιακό μπακάλη, μανάβη, τσαγκάρη και όλους αυτούς τους «μικρούς», για εσάς, που έδιναν στη γειτονιά μας ένα διαφορετικό χρώμα.
Νοσταλγούμε όλα τα μικρά καταστήματα από τα οποία αγοράζαμε όσα χρειαζόμασταν και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μας και όχι τα περιττά και αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που πλημμυρίζουν τα μεγάλα, αλλά απρόσωπα εμπορικά κέντρα.
Βιώνουμε μια εποχή όπου οι οικονομικές συγκυρίες, παγκοσμίως, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Η εκάστοτε όμως πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες και αρμοδιότητες προκειμένου να μη σβήσει εντελώς από την «πιάτσα» ο μικρός εμποράκος που προσπαθεί να ορθοποδήσει αβοήθητος και αδυνατεί να συναγωνιστεί και να αντικρύσει κατάματα τα μεγαθήρια της αγοράς.
Μήπως όμως και η κρατική εξουσία είναι αιχμάλωτη στις ορέξεις των μεγαλοκαρχαριών και αποτελεί τα εκτελεστικά τους όργανα; Μπορεί άραγε να μας διαψεύσει όλους θεσμοθετώντας τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα ανασάνει η αγορά; Μπορεί να υψώσει ένα φράγμα μπροστά στα τεράστια κέρδη των τραπεζών, των μεγιστάνων και των μεγάλων αφεντικών που καθορίζουν τη ζωή των πολλών, χωρίς όρια και οίκτο.
Οι πολλοί και ασθενέστεροι υποφέρουν και αγωνιούν.
Οι λίγοι και ισχυροί δυναμώνουν και το απολαμβάνουν.
Η κοινωνική ανισότητα στο μεγαλείο της.(ΤΟΠΙΚΗ) Γιάννης Τσαπουρνιώτης 

ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου



Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

PAPAGEORGIOY-KOKKINOPLITES
Συνάντηση με τον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου είχε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών που εκπροσωπεί πάνω από 4.500 Κοκινοπλίτες-Πιεριείς.
Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου ευχήθηκαν στον βουλευτή «καλή δύναμη» στο έργο του, τον ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και ζήτησαν την υποστήριξή του στα αιτήματά τους. Ένα από αυτά είναι και η ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου που συνδέει την Πέτρα με τον Κοκκινοπλό, ο οποίος είναι σήμερα χαλικοστρωμένος.
Ο κ. Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο δρόμος (που χρόνια ζητούν οι Κοκκινοπλίτες) να ασφαλτοστρωθεί.
Τους διευκρίνισε πάντως πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να συντονιστούν και οι Δήμοι Ολύμπου (Λάρισας) και Πέτρας (Πιερίας, καθώς και οι Νομαρχίες των δυο νομών, «ώστε», όπως είπε, «το έργο να έχει τις απαραίτητες μελέτες και να προταθεί για χρηματοδότηση».
Αυτό που παρέλειψε να τους πει είναι ότι θα πρέπει να .....

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Ας ασχοληθούμε με τα μεγάλα και τα σημαντικά και ας αφήσουμε τα μικρά και τα ανούσια. Και αυτές τις ημέρες τα μεγάλα και σημαντικά είναι  αυτά που ταλαιπωρούν εμάς τους πολίτες.
Πλησιάζοντας οι μέρες των Χριστουγέννων που γεννούν συνήθως γλυκά συναισθήματα, αυξάνουν τη διάθεσή μας για προσφορά και επικοινωνία, ας διαβάσουμε στις στήλες των εφημερίδων πρωτοβουλίες συμπολιτών, σωματείων, ομάδων πολιτών, για συγκέντρωση βοήθειας.
Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες που μου ....

Το ναυτικό κίνημα κατά της χούντας


SXOLH_GONEON_1
Καλεσμένος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με αφορμή την Ημέρα εορτής του Πολεμικού Ναυτικού ήταν προχθές ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Κωνσταντίνος Γκορτζής ο οποίος, όντας νεαρός σημαιοφόρος το 1973 και με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά, συμμετείχε στο κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα στην Ανταρσία του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΥΣ.
«Η εγκατάσταση της δικτατορίας μπορεί να έδωσε μια αρχική ψευδαίσθηση σταθερότητας στη λειτουργία της κοινωνίας, γρήγορα, όμως, έγινε αντιληπτό το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί για τη διατήρησή της», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Γκορτζής, κάνοντας λόγο για τις συλλήψεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια χιλιάδων πολιτών, «ιδεολογικά αντίθετων»,όπως τους χαρακτήρισε, «στη διατήρηση της χώρας στο μέχρι τότε, ορισμένο κατά τη μοιρασιά των Μεγάλων με τη λήξη του πολέμου, στρατόπεδο».
SXOLH_GONEON_2«Αυτό», τόνισε, «είναι γνωστό και διαχρονικά προβεβλημένο. Αυτό που δεν είναι κοινά γνωστό και προβεβλημένο είναι ότι μαζί μ’ αυτούς, βαρύ ήταν το τίμημα από την πρώτη στιγμή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, και για πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων-και των τριών Όπλων-που είτε αποτάχτηκαν, είτε αποστρατεύτηκαν, πολλοί φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, επειδή δεν ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος, επειδή ήταν γνωστή η ιδεολογική τους ταυτότητα ή ακόμα και η .....

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Είχα γράψει κάποτε ότι ο Γιώργος θα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας με αναφορά στη νεότερη ιστορία μας. Εξακολουθώ να το πιστεύω. Εξέφρασα μόνο το φόβο ότι κάποιοι κύκλοι θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν το έργο του. Είναι γνωστή η τακτική τους.
***
Ο πολιτικός «οίκος» Παπανδρέου αγαπήθηκε και λατρεύτηκε από ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού αλλά παράλληλα βλήθηκε με πάθος και μίσος από συγκεκριμένη μερίδα και συμφέροντα.
***
Να θυμηθούμε το ιστορικό της αποστασίας και τις ραδιουργίες του Παλατιού, το βρώμικο ’89 αλλά και πολλές άλλες μεμονωμένες στιγμές, όπου οι συγκρούσεις με το παρακράτος ήταν σφοδρές.
***
Ποτέ το κατεστημένο δεν συγχώρησε στους Παπανδρέου......

Μετακομίζει η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας

METAKOMIZEI_H_TROXAIA_1


…από την Κατερίνη στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του νομού
Μπορεί οι φορείς της Πιερίας, που ζητούν να παραμείνει στην Κατερίνη το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, να έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, η συμφωνία όμως με την εταιρεία ΑΙΓΑΙΟ είναι νόμος και η μετακόμισή της υπηρεσίας στο σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς αδιαπραγμάτευτη.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο του προϊστάμενου του Κλάδου Οικονομικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγου Βασίλειου Δασκαλάκη, προς τη Νομαρχία Πιερίας, με .....

9 αλλαγές στο αφαλιστικό

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Παρουσίασε στη συνεδρίαση της "Επιτροπής Ειδικών", ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος
9 αλλαγές
στο ασφαλιστικό
Τις «δομικές αλλαγές» που προτείνει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος παρουσίασε χθες, στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Ειδικών», ο υπουργός Εργασίας Ανδρ.Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος είπε στην εισήγησή του ότι οι «αρχές του νέου συστήματος προτείνουμε να είναι ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας, η βιωσιμότητα, ο εξορθολογισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σταθερή πολιτική μας βούληση ήταν και παραμένει να μη θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους».
Οι δαπάνες για την καταβολή των συντάξεων, επισήμανε ο υπουργός, αυξάνονται ήδη με γεωμετρική πρόοδο. Η Επιτροπή της ΕΕ εκτιμά, πως το 2040 θα φτάσουν στο 24,1% του ΑΕΠ, «κι αυτό με τον υπολογισμό της Επιτροπής της ΕΕ, πως σήμερα καταβάλλουμε το 11,4% του ΑΕΠ για συντάξεις, ενώ εμείς, εδώ στο υπουργείο Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το υπολογίζουμε στο 13,52% για το 2009» προσέθεσε, τονίζοντας πως «το 2015 προβλέπεται έκρηξη στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα» και «είναι, λοιπόν, προφανές πως απαιτούνται δομικές αλλαγές».
Στόχος της κυβέρνησης είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ειδικών να είναι έτοιμο ως τα τέλη Απριλίου, να ακολουθήσει ο πολιτικός διάλογος εντός ....

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009
http://www.eptanews.gr/images/stories/protoselido/politeia%2009-12-2009.jpg
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)