Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Μετακομίζει η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας

METAKOMIZEI_H_TROXAIA_1


…από την Κατερίνη στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, παρά τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του νομού
Μπορεί οι φορείς της Πιερίας, που ζητούν να παραμείνει στην Κατερίνη το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, να έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, η συμφωνία όμως με την εταιρεία ΑΙΓΑΙΟ είναι νόμος και η μετακόμισή της υπηρεσίας στο σταθμό διοδίων Λεπτοκαρυάς αδιαπραγμάτευτη.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο του προϊστάμενου του Κλάδου Οικονομικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, υποστράτηγου Βασίλειου Δασκαλάκη, προς τη Νομαρχία Πιερίας, με .....ημερομηνία 24 Νοεμβρίου 2009.
Ο υποστράτηγος ανέλαβε προφανώς να αλληλογραφήσει με τους αιρετούς της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης του νομού για λογαριασμό των πολιτικών του προϊσταμένων, αφού απαντά στο Ψήφισμα που το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας είχε στείλει, στις 12 του Νοέμβρη του 2009, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Υποδομών, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού, για να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στο αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας για παραμονή του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας στη σημερινή του θέση, στην Κατερίνη.
METAKOMIZEI_H_TROXAIA_2«Με βάση την ήδη διαμορφωθείσα νομική και πραγματική κατάσταση, δεν είναι εφικτή η οποιαδήποτε εκ των υστέρων διαφοροποίηση της έδρας λειτουργίας του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας», η οποία «εκ της ιδρύσεώς του είναι ο Σταθμός Διοδίων Λεπτοκαρυάς Πιερίας», αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υποστράτηγος, παραθέτοντας τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του αδιαπραγμάτευτου της μετακόμισης της υπηρεσίας:
-πρώτον, «με την υπογραφείσα, την 17-3-2008, από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον εκπρόσωπο της παραχωρησιούχου εταιρείας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.'', Συμφωνία Αστυνόμευσης του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., τμήμα Μαλιακό-Κλειδί, καθορίστηκαν μεταξύ των άλλων, τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση των Υπηρεσιών Τροχαίας, στην αρμοδιότητα των οποίων έχει υπαχθεί η τροχονομική αστυνόμευση του Αυτοκινητόδρομου,
-δεύτερον, «στα πλαίσια των προαναφερομένων και σύμφωνα με τα καθορισθέντα από το άρ. 20 του ν 3605/2007 (ΦΕΚ τ.Α' 190/8-8-2007), με δαπάνες της παραχωρησιούχου εταιρείας δημιουργήθηκε Κέντρο Εκμετάλλευσης Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.) σε παρακείμενη των Διοδίων Λεπτοκαρυάς Πιερίας δημόσια οικοπεδική έκταση, όπου μεταξύ άλλων κατασκευάστηκαν κτίρια για τη στέγαση του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και για τους επιφορτισμένους με την Τεχνική Αστυνόμευση του Αυτοκινητόδρομου, υπαλλήλους της εν λόγω εταιρείας,
-τρίτον, «οι χώροι που επιλέχθηκαν για τη δημιουργία των προαναφερομένων υποδομών, προσδιορίσθηκαν σε κομβικά σημεία κατά μήκος των Αυτοκινητοδρόμων, όπου υφίστανται δημόσιες εκτάσεις, προκειμένου να είναι προσβάσιμα από τους χρήστες και να εξασφαλίζεται άμεσα η αμφίπλευρη κίνηση των οχημάτων».
Η απάντηση του υποστρατήγου-προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η μόνη που έχουν πάρει μέχρι στιγμής πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς της Πιερίας, οι οποίοι έχουν εκφράσει με μακροσκελείς επιστολές τους και υπομνήματα προς την πολιτική ηγεσία του τόπου την αντίθεσή τους στη μετακίνηση του Τμήματος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων από το κέντρο του νομού, την Κατερίνη, στο νότιο τμήμα του, στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Υπενθυμίζεται ότι επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη είχε στείλει στις 3 Νοεμβρίου ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Κώστας Κουκοδήμος, ενώ μακροσκελές υπόμνημα προς τον υπουργό απέστειλε λίγες μέρες αργότερα και το Επιμελητήριο Πιερίας.
Άγνωστο παραμένει αν τις επόμενες μέρες υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο ήταν ένας από τους αποδέκτες του Ψηφίσματος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας. Κι αυτό γιατί ήταν γνωστό πως ως έδρα του Τμήματος της Τροχαίας είχε οριστεί (από την ίδρυσή του) ο σταθμός διοδίων της Λεπτοκαρυάς, ωστόσο είχε γίνει ήδη γνωστή και η πρόθεση του Υπουργείου να επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών και τις συμφωνίες με τους παραχωρησιούχους.
Όπως και να ‘χει, η απάντηση που περιμένουν ουσιαστικά οι εκπρόσωποι φορέων του νομού είναι πολιτική και όχι υπηρεσιακή, όπως αυτή που έλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. (Πολιτεια/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: