Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009
Ας ασχοληθούμε με τα μεγάλα και τα σημαντικά και ας αφήσουμε τα μικρά και τα ανούσια. Και αυτές τις ημέρες τα μεγάλα και σημαντικά είναι  αυτά που ταλαιπωρούν εμάς τους πολίτες.
Πλησιάζοντας οι μέρες των Χριστουγέννων που γεννούν συνήθως γλυκά συναισθήματα, αυξάνουν τη διάθεσή μας για προσφορά και επικοινωνία, ας διαβάσουμε στις στήλες των εφημερίδων πρωτοβουλίες συμπολιτών, σωματείων, ομάδων πολιτών, για συγκέντρωση βοήθειας.
Υπάρχουν πολλές και αξιόλογες πρωτοβουλίες που μου ....έδωσαν το έναυσμα και πάλι. Όχι για γκρίνια αλλά για επισήμανση.
Βολεμένοι οι περισσότεροι από εμάς στην καθημερινότητά μας, ναι μεν με τα προβλήματα μας, μεγάλα ή μικρά, αλλά σίγουρα βολεμένοι, πολύ συχνά αδιαφορούμε ή υποτιμούμε οτιδήποτε δεν μας αγγίζει.
Ακόμη και τέτοιες μέρες που μας πιάνει η διάθεση της φιλανθρωπίας…..όλα γίνονται σχεδόν τυπικά.
Όλα γίνονται μηχανικά.
Για πολλούς από εμάς μάλιστα τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με τις απολαύσεις, τα δώρα, τις μικρές εκδρομές, το τραπέζι, τη διασκέδαση. Ναι, είναι ημέρες χαράς αλλά όχι ταυτισμένες με τις έννοιες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.
Είναι μέρες αγάπης για το συνάνθρωπο, το θαύμα της ζωής. Το χάσαμε το νόημα εδώ και χρόνια. Μας υποχρέωσαν να δούμε τα Χριστούγεννα σαν ένα πολύ όμορφο χάπενινγκ που δεν έχει να δώσει άλλα μηνύματα από αυτά των αστραφτερών και χλιδάτων διακοπών, των γυαλιστερών ρούχων, των ακριβών εστιατορίων.
Και εδώ δεν φταίμε μόνο εμείς αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν χάθηκε βέβαια η ευκαιρία και είναι εδώ μπροστά στα μάτια μας.
Έστω και μηχανικά, έστω και ψιλο-αδιάφορα ή άκρως εγωιστικά να προσφέρουμε αγάπη…σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Ας το κάνουμε έστω και με ρομποτικές κινήσεις. Μπορεί κάτι να μας αγγίξει παρόλα αυτά.
Και αναφέρομαι σε δυο πρωτοβουλίες που έπεσαν στην αντίληψή μου και λυπάμαι αν δεν αναφερθώ σε πολλές άλλες πολιτιστικών συλλόγων ή ομάδων πολιτών.
Η μια αφορά την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνεται την προσεχή Παρασκευή από τον Σύλλογο Πιερίας Φίλων Παιδιών Πασχόντων από κακοήθη νοσήματα «Κοινωνική Αλληλεγγύη».
Και το κάλεσμά τους σε όλους εσάς: «Περιμένουμε όλους όσους πιστεύουν πως μπορούν και θέλουν να σώσουν μια ζωή, δίνοντας το παρόν στη ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, κάνοντας απλώς όνειρα..!!».
Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη διοίκηση του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου «25η ΜΑΡΤΙΟΥ» που αποφάσισε να συγκεντρώσει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης, παιδικά παιχνίδια που θα προσφέρει σε οικογένειες και παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.
Ο χώρος συγκέντρωσης της βοήθειας είναι οι εγκαταστάσεις στο γήπεδο του Συλλόγου, οδός Τέρμα Αγ. Δημητρίου, όπου μπορείτε να φέρνετε τη βοήθειά σας τις καθημερινές από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο από τις 10:00 μέχρι τις 21:00.
Για όλους εσάς που απλώς διαβάσατε αυτές τις γραμμές χωρίς να αισθανθείτε την ανάγκη να πάρετε μέρος …ενεργά, ίσως να χάθηκε η ευκαιρία να ζήσετε τα πραγματικά Χριστούγεννα.
Για όλους τους υπόλοιπους ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους των ανθρώπων που αγωνιούν για την επιτυχία των πρωτοβουλιών τους. Αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένη να το κάνω.
Καλή σας ημέρα.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: