Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΒΗΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-1-2010
http://www.frontpages.gr/data/20100123/IToVima-1.jpg

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου





1443 γεννιέται ο βασιλιάς Αλφόνσο Ε της Πορτογαλίας.

1559 η Ελισσάβετ Α στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Γουέστμνιστερ.

1582 η Ρωσία παραχωρεί τη Λιβονία (περιοχή, που σήμερα μοιράζονται Λετονία και Εσθονία) και την Εσθονία στην Πολωνία. 

1622 γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος. Γνωστά έργα του ο "Αρχοντοχωριάτης" και ο "Κατά Φαντασίαν Ασθενής". 

1759 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Βρετανικό Μουσείο.

1822 συγκροτείται η πρώτη επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση.

1850 γεννιέται ο διάσημος Ρουμάνος ποιητής Μιχάι Εμινέσκου. 

1892 δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Triangle" από τον Τζέιμς Νάισμιθ οι 13 κανόνες του μπάσκετ.  .....

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια το Σάββατο 23 Ιανουαρίου



Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

b_1
Μπορεί ο τέως περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, καθηγητής Γ. Τσιότρας,  να έχασε τη θέση του (με τη νέα κυβέρνηση) κέρδισε όμως φίλους κατά τη διάρκεια της θητείας του, τους οποίους διατηρεί και σήμερα.
Μεταξύ αυτών πρέπει να είναι και ο δήμαρχος Κατερίνης, αν κρίνουμε από το ότι του ανέθεσε (ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας) την εκπόνηση και εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στις υπηρεσίες του δήμου Κατερίνης, έναντι 37.500 ευρώ, όπως φαίνεται και στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2010.
Το οποίο Κ.Π.Α, όπως πληροφορούμεθα (από ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο) είναι «ένα μοντέλο αυτο-αξιολόγησης των επιδόσεων των υπηρεσιών ενός δημόσιου οργανισμού», που «προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελείται από εννέα κριτήρια και είναι ουσιαστικά ενιαίο για όλη την Ευρώπη».
Όπως επίσης πληροφορούμεθα, το χαρακτηρίζουν (το Κ.Π.Α) «απλό, εύχρηστο και οικονομικό εργαλείο αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών», καθώς «έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίησή του από όλες τις δημόσιε υπηρεσίες σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού της ίδιας της υπηρεσίας».
Εμείς πάλι, δεν τα πιστεύουμε όλα αυτά. Συγγνώμη δηλαδή, αλλά αν είναι τόσο ετοιματζίδικο, απλό, εύχρηστο και οικονομικό, γιατί να μας κοστίσει 37.500 ευρώ;

a_1
 
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κατερίνης έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ένωσης Γονέων Σχολείων Δήμου Κατερίνης.
Η  κοπή της πίτας έγινε από τον Αντιδήμαρχο Ζήνωνα Σατραζέμη και την πρόεδρο της Ένωσης Διονυσία Ουσταμπασίδου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ακόμα ο Αντινομάρχης κ. Χριστογιάννης που κέρδισε και το φλουρί, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Π κ. Παπαζήσης ,ο Πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε Ν. Πιερίας κ. Σιαμάτρας Θεόδωρος ,η Πρόεδρος των δασκάλων κ. Βάσου Φρειδερίκη και Δ.Σ απο Συλλόγους Σχολείων του Δήμου Κατερίνης.

a_2
 
Σε επιφυλακή βρέθηκαν από το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπηρεσίες της Ν.Α. Πιερίας για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων που προέβλεπε για τον Νομό Πιερίας το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Από τη Ν.Α. ενημερώθηκαν άμεσα όλοι οι Δήμους για τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν, ενώ μηχανήματα της την Παρασκευή, προχώρησαν σε αποχιονισμό και σε ρίψη αλατιού στον δρόμο Παλαιού Παντελεήμονα – Καλλιπεύκης, στο δρόμο Μεσαίας Μηλιάς – Άνω Μηλιάς καθώς και τον δρόμο από το Ελατοχώρι προς το Χιονοδρομικό Κέντρο – όρια Νομού.
Να μην αφήσουν έναν άνθρωπο να δει μια άσπρη μέρα!

a_3
 
Αποχώρησαν από τα δύο σημεία που είχαν παραταχθεί τα τρακτέρ των καπνοπαραγωγών της Πιερίας, οι οποίοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν με κυβερνητικά στελέχη την Παρασκευή στη Ξάνθη.
Στη συνάντηση, ίσως να είναι και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως οι καπνοπαραγωγοί θεώρησαν κατ’ αρχήν ως θετικό στοιχείο ότι το Υπουργείο έστω και για πρώτη φορά έδειξα διάθεση να συζητήσει κάποια από τα πολύ ειδικά ζητήματα που έθεσαν.
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους στην Πιερία, οι αγροτοσυνδικαλιστές εξέφρασαν εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για τη μη στήριξη του αγώνα τους από τους βουλευτές του νομού, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο…

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 23.01.2010


Σε επιφυλακή βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2010 οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων που προέβλεπε για τον Νομό Πιερίας το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης έντονων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ενημέρωσε άμεσα όλους τους Δήμους για τα μέτρα που έπρεπε να λάβουν, ενώ μηχανήματα της Νομαρχίας χθες το πρωί, προχώρησαν σε αποχιονισμό και σε ρίψη αλατιού στον δρόμο Παλαιού Παντελεήμονα – Καλλιπεύκης, στο δρόμο Μεσαίας Μηλιάς – Άνω Μηλιάς καθώς και τον δρόμο από το Ελατοχώρι προς το Χιονοδρομικό Κέντρο – όρια Νομού.(.Π.Α) 

Κώστας Κουκοδήμος: Η βία να αποδοκιμαστεί συνολικά

«Οι κυβερνώντες θα πρέπει να αναζητήσουν ουσιαστική απάντηση στο ερώτημα γιατί οι ‘γνωστοί-άγνωστοι’ της γηπεδικής βίας, με δεκαετίες δράσης, παραμένουν ατιμώρητοι», επισημαίνει ο βουλευτής Πιερίας
Τη στήριξη της ΝΔ στα θέματα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα υπόσχεται στην κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πιερίας, Κώστας Κουκοδήμος, αν και ταυτόχρονα ασκεί κριτική για αποσπασματικές λύσεις.
KOYKODHMOS«Η βία στους αθλητικούς χώρους, ως μορφή αντικοινωνικής συμπεριφοράς, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, αυτοτελώς και μεμονωμένα. Το ΠΑΣΟΚ νιώθει, πλέον, για τα καλά πως άλλο πράγμα είναι η πρόχειρη και ανέξοδη αντιπολίτευση και άλλο η διακυβέρνηση και η άσκηση εξουσίας», ανέφερε ο κ. Κουκοδήμος και πρόσθεσε:
«Στα περιστατικά δημόσιας βίας, όσο η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να σχολιάζει δημαγωγικά. Τη μια παρομοίαζε, ανεύθυνα και αβάσιμα, την Αθήνα με την ‘Καμπούλ’ (κ. Χρυσοχοΐδης) και από την άλλη κατασυκοφαντούσε το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης των φιλάθλων ως αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό» .
«Η ΝΔ, έχοντας λάβει η ίδια, κατά το παρελθόν, το ίδιο μέτρο και ασκώντας υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση, κατ' αρχάς συμφωνεί με την υιοθέτηση και την εφαρμογή του. Όμως, οι κυβερνώντες θα ....

Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στους αγρότες «Αφήστε τα μπλόκα, ελάτε σε διάλογο»

ΣΑΒΒΑΤΟ 23.01.2010

Εκκληση στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία απηύθυνε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες». Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται, είπε.
Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».
Συνεχίζοντας τόνισε: «Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και ....

Άλλες 16 εβδομάδες αποκλεισμού!

TEMPH
 
Στελέχωση του εργοταξίου που θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία στα Τέμπη με εξειδικευμένο προσωπικό ζήτησε ο υπουργός Υποδομών, ενημερώνοντας τη Βουλή πως από Δευτέρα ξεκινούν (επιτέλους) οι εργασίες στην περιοχή. Ο κ. Ρέππας εκτίμησε ότι ο δρόμος μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το Πάσχα «υπό προϋποθέσεις», ενώ η Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 16 εβδομάδες εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες!
Την πρόσφατη προσέγγισή του στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του δρόμου των Τεμπών μέχρι το Πάσχα υπό προϋποθέσεις, επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε επερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών.
Με την φράση «τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσει η θετική αντίστροφη μέτρηση», ενημέρωσε την Βουλή ότι οι εργασίες ξεκινούν την Δευτέρα.
Τα κύρια ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της ......

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΛΑΛΟΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-1-2010
Πρωτοσέλιδο 23.1.2010
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Τζάμπα τα έξοδα!

OLYMPOS_1
 
Η Διεύθυνση Δασών το εγκατέστησε για να βοηθήσει την Πυροσβεστική, αλλά η δεύτερη το έκρινε, ένα χρόνο μετά, «μη λειτουργικό και πρακτικά μη αξιοποιήσιμο»
Τα συστήματα της νέας τεχνολογίας μπορούν να κάνουν θαύματα, αλλά κοστίζουν πανάκριβα, ιδίως όταν οι χρήστες τους τα απαξιώνουν.
Αυτό συνέβη με το Γεωγραφικό Σύστημα (G.I.S) πρόληψης και παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές στις δασικές εκτάσεις του Ολύμπου, που κόστισε 500.000 ευρώ, αλλά το αρμόδιο για τις φωτιές Πυροσβεστικό Σώμα δεν το χρησιμοποιεί, αφού έκρινε ότι είναι «πρακτικά μη αξιοποιήσιμο».
OLYMPOS_2Η ιστορία ξεκινά μερικά χρόνια πριν, όταν η Διεύθυνση Δασών Πιερίας αναλαμβάνει ως αναθέτουσα αρχή (σε συνεργασία με την Πυροσβεστική) το έργο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του Συστήματος, που εντάχθηκε στο ΠΕΠ κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 527.814 ευρώ.
Κύριος ωφελούμενος του έργου θα ήταν στην ουσία η Πυροσβεστική, η οποία (ταυτόχρονα με τη Διεύθυνση Δασών) θα μπορούσε να παρακολουθεί, να δέχεται και να επεξεργάζεται όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες (μετεωρολογικές συνθήκες, μορφολογία εδάφους, είδος βλάστησης), σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάποια περιοχή του βουνού και να καταστρώνει τα επιτελικά της σχέδια για την κατάσβεσή της και την αποτροπή της επέκτασής της.
Το έργο προέβλεπε την εγκατάσταση τεσσάρων μετεωρολογικών ......

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-1-2010
http://www.eptanews.gr/images/stories/protoselido/politeia%2023-01-2010.jpg
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 

Ζητούν μέτρα στήριξης


Εντός 20 ημερών δεσμεύτηκε να απαντήσει επί των αιτημάτων, ο υφυπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους απολυμένους των δύο επιχειρήσεων. Παρόντες στη συνάντηση οι τρεις βουλευτές του Πα.Σο.Κ στο νομό μας και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης
Με τον υφυπουργό Εργασίας συναντήθηκαν την Πέμπτη οι απολυμένοι της ΚΟΡΤΑΓΚ και της ΤΙΝ-ΦΙΛ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, αφού το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι των δυο επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Βουλευτές Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, ενώ ο κ. Κουκοδήμος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει τη διαβεβαίωσή του βουλευτή ότι στηρίζει την προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου ο υφυπουργός Εργασίας ενημερώθηκε αναλυτικά από τους συμμετέχοντες για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει το Νομό μας καθώς και για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο των Τεμπών.
Η Πιερική αντιπροσωπεία, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τους απολυμένους της  ΚΟΡΤΑΓΚ και της ΤΙΝ-ΦΙΛ, ζητώντας την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της Νάουσας-Πρέβεζας που λύνει το πρόβλημα για 30-35 άνεργους οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή, ενώ για τους υπόλοιπους 70-75 άνεργους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις ζητήθηκε να ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση, την έγκριση και υλοποίηση ειδικού προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης διάρκειας 3+1 ετών με 36 ευρώ επιχορήγηση την ημέρα. (ανάλογο πρόγραμμα έχει εγκριθεί τον Αύγουστο του 2009 για τους απολυμένους της επιχείρησης «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ» στη Ξάνθη). Επίσης ζήτησαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των παραπάνω άνεργων με 1.500 ευρώ.
«Λόγω της μεγάλης και συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας ζητήσαμε από τον Υφυπουργό Εργασίας την έγκριση και υλοποίηση για όλους τους άνεργους του Νομού μας ενός προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος συμπλήρωσε, πως για την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί ο τουρισμός στο Νομό μας «ζητήσαμε να βρεθεί τρόπος για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες  με Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας και ΟΓΑ στο Νομό μας, π.χ. τα 7ήμερα των Δελτίων κοινωνικού τουρισμού να γίνουν 10ήμερα για όσους επισκεφθούν την Πιερία», κατέληξε
Ο κ. Κουτρουμάνος δεσμεύτηκε να δώσεις συνολική απάντηση επί των αιτημάτων που του τέθηκαν εντός 20ημέρου.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)  

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΕΠΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 23-1-2010
http://www.eptanews.gr/images/stories/protoselido/epta%2023-01-2010.jpg
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/