Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Άλλες 16 εβδομάδες αποκλεισμού!

TEMPH
 
Στελέχωση του εργοταξίου που θα αποκαταστήσει την κυκλοφορία στα Τέμπη με εξειδικευμένο προσωπικό ζήτησε ο υπουργός Υποδομών, ενημερώνοντας τη Βουλή πως από Δευτέρα ξεκινούν (επιτέλους) οι εργασίες στην περιοχή. Ο κ. Ρέππας εκτίμησε ότι ο δρόμος μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το Πάσχα «υπό προϋποθέσεις», ενώ η Αυτοκινητόδρομος ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 16 εβδομάδες εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες!
Την πρόσφατη προσέγγισή του στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του δρόμου των Τεμπών μέχρι το Πάσχα υπό προϋποθέσεις, επανέλαβε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε επερώτηση 12 βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών.
Με την φράση «τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσει η θετική αντίστροφη μέτρηση», ενημέρωσε την Βουλή ότι οι εργασίες ξεκινούν την Δευτέρα.
Τα κύρια ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές της ......αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του δρόμου και την αποκατάσταση των πληγέντων επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής.
Ως προς το πρώτο, διευκρίνισε πως ο χρόνος εξαρτάται σαφώς από την ετοιμότητα του παραχωρησιούχου και το υπουργείο επισημαίνει σαφώς την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του εργοταξίου με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να παραδοθεί το έργο το συντομότερο δυνατό.
«Δεν θα παρέμβουμε σε βάρος της ασφάλειας» είπε ο κ. Ρέππας και χαρακτήρισε το εγχείρημα «δύσκολο και πολύπλοκο». Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες δεν απολαμβάνουν απλώς της κατανόησης του κράτους, το οποίο, πρόσθεσε, θα κάνει το χρέος του απέναντί τους με τρόπο ώστε να μην αυτοϋπονομευτεί η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δεδομένης της υπό εξέλιξη νομικής διαφοράς.

Τον φόβο του ότι το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι, με βάση τα λεγόμενα του υπουργού, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος επιπλέον ζήτησε να αναγνωρίσει η κυβέρνηση ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για έκτακτες περιπτώσεις και πάντως ως θέμα ανεξάρτητο από την διαφορά που υφίσταται για το αίτιο που προκάλεσε την ζημία.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντ. Σκυλλάκος, είπε πως υπάρχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για βασικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που οδηγούν σε τέτοια προβλήματα όπως τα Τέμπη.
Απέδωσε επίσης ευθύνες για την μη εφαρμογή της σύμβασης και επίσης εξέφρασε φόβους ότι «θα περάσει το καλοκαίρι» για να λειτουργήσει ο δρόμος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης διερωτήθηκε τι έκαναν και τα δύο κόμματα τόσα χρόνια που υπήρχε το θέμα της επικινδυνότητας στα Τέμπη και σχολιάσε πως «μας έφαγε ο μεγαλοϊδεατισμός των Ολυμπιακών Αγώνων», αντί να κάνουμε κανένα έργο ώστε να μην κόβεται στα δύο η Ελλάδα. Επικέντρωσε ιδιαίτερα επίσης στο χρονοδιάγραμμα του έργου και τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Γιατί φτάσαμε στην κατάπτωση των βράχων αφού είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, όπως διατείνονται,διερωτήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη. «Φέρετε αμφότεροι την ευθύνη για την υπογραφή αυτής της αποικιοκρατικής σύμβασης», είπε.
«Υπάρχει σε εξέλιξη μια νομική διαφορά, δεν θα υπονομευτεί από αυτά που θα πούμε σε μια πολιτική συζήτηση», επανέλαβε απαντώντας ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν μίλησε για «καλοκαίρι» και πάντως δεν διανοείται να μείνει κλειστός ο δρόμος έως τότε.
Οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ Μ. Χαλκίδης,Μ. Χαρακόπουλος, Γ. Βρούτσης, Α. Δερμεντζόπουλος, Στ. Καλαφάτης, Γ. Κασαπίδης, Ν. Νικολόπουλος περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την «φονική κατολίσθηση» με την Ελλάδα «κομμένη στα δύο» από τις 17 Δεκεμβρίου, τους επαγγελματίες να πλήττονται πολύ σοβαρά, την οικονομία να υφίσταται τις συνέπειες, τους μεταφορείς να καταστρέφονται και τον Τουρισμό επίσης, ενώ το παρακαμπτήριο οδικό δίκτυο να μην είναι σε θέση να σηκώσει το κυκλοφοριακό βάρος.
Ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών και τόνισαν πως είναι μαζί με την κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί ο στόχος καθώς πρόκειται για «εθνική καταστροφή αφού οι συνέπειες εκτείνονται σε όλη τη χώρα».
Ο υπουργός Μεταφορών απαντώντας στο ερώτημα για την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής για το διάστημα αυτό, είπε ότι μελετάται με την βοήθεια των ειδικών, όπως και η διάνοιξη νέων δρόμων. Ενόψει των προβλέψεων για βαρυχειμωνιά, ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων.

Η ανακοίνωση της Αιγαίο Α.Ε.
Τουλάχιστον 16 εβδομάδες εκτιμά η ΑΙΓΑΙΟ ΑΕ ότι θα περάσουν μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες στην Κοιλάδα των Τεμπών και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.  Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «η Έκθεση Επεμβάσεων για την Αποκατάσταση της Κοιλάδας μαζί με το ανάλογο χρονοδιάγραμμα καθώς και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκαν, ενεκρίθησαν από το Δημόσιο και ως εκ τούτου οι εργασίες για την επαναλειτουργία του δρόμου ξεκινούν άμεσα»
Οι εργασίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περιλαμβάνουν τις ειδικές διορθωτικές παρεμβάσεις στην περιοχή όπου σημειώθηκε η κατολίσθηση, καθώς και τις εργασίες προστασίας από τις συνηθισμένες πτώσεις βράχων κατά μήκος της Κοιλάδας.
«Οι εργασίες αυτές εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 16 εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την ομαλή και συνεχή διεξαγωγή τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: