Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Ολα στον αέρα για τους ημιυπαίθριους

Στον αέρα βρίσκεται η ρύθμιση Σουφλιά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με τους συμβολαιογράφους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αρνούμενοι να συμπράξουν σε παράνομες μεταβιβάσεις και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Ο Συμβολαιογραφικος Σύλλογος Αθηνών συστήνει στα μέλη του να μην αναλαμβάνουν υποθέσεις μεταβίβασης τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων μέχρι να αποφανθεί η Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ την ιδια στιγμή χιλιάδες πολίτες τίθενται υπό ομηρία. Ακόμη και εάν δηλώσουν το αυθαίρετο στην Πολεοδομία πληρώνοντας την εισφορά, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων και την απειλή επιβολής νέων προστίμων ή της κατεδάφισης των ακινήτων τους, τα οποία δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν νόμιμα, αλλά και υπόλογοι στα ποινικά δικαστήρια.

Στο ερώτημα που υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι συμβολαιογράφοι επιμένουν στην άποψη που είχαν εκφράσει κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, ότι η ρύθμιση δεν νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές και τις αλλαγές χρήσης των κτιρίων και συνεπώς καθιστά αδύνατη και μη νόμιμη τη μεταβίβασή τους.

Ρητώς αναφέρουν ότι «με το προτεινόμενο μέτρο της τακτοποίησης οι ημιυπαίθριοι και άλλοι χώροι (υπόγεια, πιλοτές κ.λπ.) δεν νομιμοποιούνται ούτε εξαιρούνται από την κατεδάφιση, ενώ δεν επέρχεται καμιά αλλαγή στη σχετική νομοθεσία». Για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους επικαλούνται τους νόμους (1337/1983 και 1577/1985) που απαγορεύουν τη μεταβίβαση αυθαίρετων και καθιστούν τα σχετικά συμβόλαια άκυρα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι «οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, κατά παράβαση των διατάξεων αυτών, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν, οι δικηγόροι που παρίστανται σε τέτοια συμβόλαια, υπέχουν ποινική ευθύνη».

Ποινικές ευθύνες!

Ποινικά υπόλογοι κινδυνεύουν να βρεθούν και οι ιδιοκτητες τακτοποιημένων ημιυπαίθριων χώρων. Και αυτό διότι σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης κτιρίων που έχουν αποκτηθεί μετά το 1983 επισυνάπτεται υποχρεωτικά, εκτός από αντίγραφο της άδειας οικοδομής, και υπεύθυνη δήλωση για τη μη μεταβολή της χρήσης του κτιρίου. Εάν λοιπόν εν γνώσει τους δηλώσουν ψευδή γεγονότα έχουν ποινική ευθύνη.

Οι συμβολαιογράφοι, κάνοντας μνεία στον θεσμικό ρόλο τους, που είναι αυτός της προστασίας και της νομικής ασφάλειας τόσο των συναλλαγών όσο και των συναλλασσόμενων και επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, τονίζουν ότι καθίσταται αναγκαία και απαραίτητη μια έγκαιρη και έγκυρη γνωμοδότηση.

Ηδη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες ανέθεσε την υπόθεση στον αντεισαγγελέα Ν. Μαύρο, ο οποίος θα συντάξει και τη σχετική γνωμοδότηση.

Να θυμίσουμε ότι σε ημερίδα που είχε οργανώσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικηγόροι, πολεοδόμοι είχαν εξαπολύσει πυρά κατά της επικείμενης τότε ρύθμισης Σουφλιά, τονίζοντας ότι θα παραβιάζει το Σύνταγμα διότι ανέχεται και επιβραβεύει την αυθαίρετη δόμηση, δημιουργώντας ένα δυσμενέστερο οικιστικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάθε «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων χώρων είναι παράνομη.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κ. Βλαχάκης τονίζει στην «Ε» ότι είναι νομικά αδύνατη η μεταβίβαση ημιυπαίθριων χώρων. Μόνον με νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας μπορεί να διευθετηθεί το θέμα. *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Θεσσαλονίκη: Εμπρησμός σε αυτοκίνητο εταιρείας security


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Εμπρησμός οχήματος, που ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, έγινε στις 3:40 τα ξημερώματα στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)