Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - "Πράσινος" ο Κατσουράνης λένε οι Πορτογάλοι

ΤΡΙΤΗ 23/06/2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Παίκτης του Παναθηναϊκού οριστικά είναι ο Κώστας Κατσουράνης σύμφωνα με την «Record» που το έχει πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο "Αντίο Κατσουράνη". Οι Πορτογάλοι αναφέρουν ότι ο Ελληνας διεθνής λέει σήμερα αντίο στην Μπενφίκα, αφού ο Παναθηναϊκός έφτασε σε συμφωνία με τους «Αετούς» στο ποσό των 2,5 εκ. ευρώ και απομένουν μόνο οι ανταλλαγές των φαξ για να ολοκληρωθούν τα τυπικά.

Ο παίκτης ο ίδιος έχει συμφωνήσει αρκετό καιρό να ενταχθεί στο ρόστερ του «τριφυλλιού» και μετά την αρνητική εξέλιξη με τον Ενχελααρ οι «πράσινοι» στράφηκαν προς των πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Πάντως οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι δεν αναφέρονται καθόλου σε δημοσιεύματα που υπάρχουν σχετικά να την συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ για αποζημίωση ώστε να μην χαλάσει η μεταγραφή του «Κατσούρ».
Μόρις: «Ακόμα δεν υπάρχει τίποτα»
Σε διακοπές βρίσκεται ο Νασίφ Μόρις που με δηλώσεις του δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί με την φανέλα της Μπέτις παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται από του χρόνου στην δεύτερη κατηγορία. "Είμαι σε διακοπές και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Το να παλεύεις για την άνοδο είμαι μια ωραία πρόκληση και ένα κίνητρο επίσης. Όταν βλέπεις πως η ομάδα είναι προορισμένη να κερδίζει, νιώθεις μια ασφάλεια όταν υπογράφεις".
Εντωμεταξύ σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα ο Παναθηναϊκός προσέφερε 5 εκ. ευρώ για την απόκτηση του Ολιβέϊρα όμως η διοίκηση της ομάδας από την Ανδαλουσία είπε όχι, καθώς η τιμή εκκίνησης για την πώληση του παίκτη είναι τα 10 εκ. ευρώ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Κλείνουν Ελεύθερος Τύπος και City 99,5, που τέθηκαν αιφνιδιαστικά σε εκκαθάριση. Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου αποχωρούν οριστικά από τα ΜΜΕ. Με 24ωρη απεργία απάντησε άμεσα η ΕΣΗΕΑ 12:05
....ΣΥΝΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ!!!...........
»
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

13 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου!

ΤΡΙΤΗ 23/6/2009
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/2009/06/13.html
Ανακαλούμε σήμερα στη μνήμη μας, 13 χρόνια από τον θάνατο του, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οραματιστή του μεγάλου εγχειρήματος της Αλλαγής. Εγχείρημα το οποίο καθόρισε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το οποίο αποτελεί και σήμερα την πρόκληση για όλους μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτέλεσε κυρίαρχη και ξεχωριστή προσωπικότητα στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα και αναδείχθηκε σε μια εμβληματική φυσιογνωμία για τη χώρα μας. Ήταν πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής μεταξύ των έξι ηγετών στην πρωτοβουλία Παγκόσμιου Αφοπλισμού των υπερδυνάμεων, καλλιέργησε και έδωσε νέο νόημα στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας με τον αραβικό κόσμο και όρθωσε σε δύσκολες διεθνείς συγκυρίες, με εθνική αυτοπεποίθηση το πολιτικό του ανάστημα, προσδίδοντας στη χώρα μας το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα και του εγγυητή.
13 χρόνια από τον θάνατο, δείτε ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο του 1977! Λίγο πριν τις εκλογές που θα ανοίξουν τον δρόμο για την μεγάλη νίκη του ‘81 πραγματοποιεί μία συγκλονιστική περιοδεία στην Κρήτη. Η κάμερα του Νίκου Σμαραγδή υπό την καθοδήγηση της Σουζάνας Τρίτση - Μιλχάουζερ καταγράφει τον παλμό του πλήθους και το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας προς την Αλλαγή.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ


ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Η ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ανακοινώνει ότι άρχισε η διάθεση των καρτών διαρκείας της νέας αγωνιστικής περιόδου 2009 – 2010.

Οι κάρτες θα πωλούνται από τα γραφεία της ΠΑΕ Πιερικός στην Πλ. Ελευθερίας 1.

Σειρά προτεραιότητας θα έχουν οι περσινοί κάτοχοι καρτών διαρκείας οι οποίοι και θα μπορούν να αποκτήσουν την ίδια θέση με την περυσινή επιδεικνύοντας την παλαιά τους κάρτα μέχρι και την 15 Ιουλίου 2009.

Υπενθυμίζουμε ότι διατηρούνται οι ίδιες τιμές με την προηγούμενη χρονιά και όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η αγορά - εξόφληση μπορεί να γίνει και μέσω Πιστωτικής Κάρτας VISA ή Master Card

Τέλος να σημειωθεί ότι η είσοδος σε παιδιά και μαθητές έως 17 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες είναι Δωρεάν. ( Η προμήθεια της ειδικής Κάρτας εισόδου θα γίνεται από τα γραφεία της Π.Α.Ε. Πιερικός )

Οι τιμές των καρτών διαρκείας έχουν ως εξής:

VIP PLATINUM
Θύρα VIP
Τιμή 400 Ευρώ
Κάρτα White
Θύρα 3
Τιμή 200 Ευρώ ( σκεπαστή )
Κάρτα Black
Θύρες 5 – 6
Τιμή 100 Ευρώ
Κάρτες Ladies
Θύρες όλες
Τιμή 50 Ευρώ

(Δελτίο τύπου από το Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Πιερικός)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δικαίωσε τη Νομαρχία Πιερίας το ΣτΕ


ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει ο Δήμος Πέτρας και φορείς της περιοχής κατά της λειτουργίας του νέου αγωγού από το φράγμα της Μόρνας έως τα διυλιστήρια που κατασκεύασε το 2008 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας.
Σύμφωνα με την απόφαση υπ’ αριθμόν 587/2009 του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε σήμερα (22-6-2009) απορρίπτεται η αίτηση αναστολής του Δήμου Πέτρας και των λοιπών αιτούντων κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, με την οποία ζητούσαν την αναστολή λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς νερού του έργου ύδρευσης της Βόρειας Πιερίας.
Η απόφαση αναγνωρίζοντας το δίκαιο, το νόμω και ουσία βάσιμο των επιχειρημάτων της Ν.Α. Πιερίας απέρριψε τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς των αντιδίκων και δικαίωσε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας αλλά και το μεγάλο έργο της ύδρευσης που διασφαλίζει πόσιμο νερό στους πολίτες 34 χωριών της Πιερίας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΟΝΙΚΟΣ - ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Ενα απο τα μεγαλύτερα ταλέντα της Πιερίας,θα ακολουθήσει την αποστολή του Πιερικού για την προετοιμασία σε λίγες μέρες, με σκοπό την ένταξή του στο ρόστερ της ομάδος της Πιερίας.Δεν γνωρίζουμε άν έχει αίσιο τέλος αυτή η εξέλιξη.Εν πρώτοις η ομάδα του Πιερικού με την σύμφωνη γνώμη του προπονητή της κ Κατσαβάκη έχει αποφασίσει να μήν αφήσει ταλέντο του Νομού να φύγει εκ΄τος Πιερίας, γιαυτό και θα κολουθήσουν την προετοιμασία της ομάδος και άλλοι πέντε ταλαντούχοι της πιερίας για αν δοκιομαστούν απο τον Κατσαβάκη. Οσο για τον Γιώργο Τσιρονίκο, που είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, ελπίζουμε να μήν τον αφήσουμε να φύγει απο την Πιερία, αφού οι μηνστήρες είναι και άλλοι..

(δείτε παρακάτω δημοσιεύματα και ενέργεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να τον εντάξουν άλλες ομάδες στο δυναμικό τους)
1ο άρθρο
ΠΗΓΗ ΕΔΩ!! ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Κατα καιρους και σε πολλες συζητησεις μεταξυ ποδοσφαιροφιλων, στο θεμα Εθνικη Ελλαδος πολλες αποψεις ακουγονται..οπως: .. δεν αξιζει.. οτι γερασε..οτι δεν βαζει ο ρεχαγκελ νεαρους ( ορθος κατ εμενα..- μη το αναπτυξουμε εδω παιδες..), οτι παρολο που υπαρχουν νεαροι παικτες δεν δίδονται οι καταλληλες ευκαιριες απο τους συλλογους και αλλα τετοια...
το παρακατω αρθρο ειναι copy paste απο το sport24.gr και ειναι ενα απο τα πολλα παραδειγματα...που κατα καιρους εχουμε ακουσει..
Μια σπουδαία ευκαιρία να λάμψει στο εξωτερικό έχει ο Έλληνας μέσος του Βατανιακού Γιώργος Τσιρονίκος(τη στιγμή που οι δικοί μας... μεγάλοι ψάχνουν στη Βραζιλία).
Ο 17χρονος μέσος σύμφωνα με πληροφορίες του katerinisport δοκιμάστηκε για μια εβδομάδα από την πρωτοπόρο της Μπουντεσλίγκα Βόλφσμπουργκ(θέλει ένα βαθμό για την κατάκτηση του τίτλου) και άφησε άριστες εντυπώσεις....... ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ!!

2ο σχετικό άρθρο πηγη εδώ!!!
3ο σχετικό άρθρο πηγή εδώ!!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

O Άδωνης περιμένει τη νύφη

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009



Επειδή χθες δεν τα είδατε, δείτε εδώ τον γαμπρό, πόση ώρα περιμένει!


ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΗΝ PEUGEOT-ISUZU

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο υπόγειο χώρο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων
ΑΦΟΙ ΚΕΡΑΜΙΔΑ Ο.Ε.- - PEUGEOT-ISUZU-- στην Κατερίνη σήμερα το μεσημέρι και ώρα 12.28'
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα και κατέφθασε
στον τόπο της πυρκαγιάς με πέντε -5- πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα και
έντεκα -11-άντρες

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

ΤΡΙΤΗ 23 Ιουνίου 2009

Ήρθε ο Μάκης στην Πιερία. Ανάστατος ο δημοσιογραφικός αλλά και ο πολιτικός κόσμος. Κάτι τρέχει, κάτι τρέχει.

***

Ησυχάστε. Για προσωπική του υπόθεση ήρθε. Τον φόβο του να’χετε τέκνα μου.

***

Έσπευσαν και τα τοπικά λαγωνικά να φωτογραφίσουν την πόρσε του καβάλα σε πεζοδρόμιο. Κάτι τρέχει στα γύφτικα. Ο Μάκης μπορεί και παρκάρει ακόμη και μέσα στα σαλόνια του Μαξίμου.

***

Γιατί ποιοι νομίζετε ότι κυβερνούν αυτόν τον τόπο; Ο Μάκης, ο Λάκης κι ο Γιαννάκης ο Πρετεντέρης.

***

Και σιγά μη σας ρωτήσουν που θα παρκάρουν, ποιον θα σταυρώσουν και σε ποιανού κεφάλι θα πετάξουν κανένα μπουκάλι.

***

Εδώ έχουμε τους δικούς μας κομματαρχίσκους που αλωνίζουν τον πεζόδρομο της Μ.Αλεξάνδρου και σούζα οι δημοτικοί αστυνόμοι από ford escort και πάνω και περιμένετε να κακίσουμε τον Μάκη;

***

Προχθές μάλιστα μια νεαρά ύπαρξη μ’ένα ΙΧ κουβά μπήκε στη Γ. Ολυμπίου φορτσάτη πλατσουρίζοντας στις νερολακούβες μας έκανε εν Ιορδάνη κι όταν ζητήσαμε το λόγο μας είπε να της κάνουμε μήνυση.

***

Και σιγά μη κηρύξουμε ανένδοτο αγώνα σε κάθε εισβολέα του πεζόδρομου και σε κάθε πεζοδρομο-καβαλάρη λες και κινδυνεύει η Ελλάς, λες και θα χαλάσει η φάτσα της Κατερίνης που ο καθένας κάνει ο,τι του γουστάρει.

***

Εδώ καβάλησαν καφετέριες και μαγαζιά τα πεζοδρόμια, για την πόρσε του Μάκη θα νοιαστούμε, που στο κάτω-κάτω της γραφής τιμή μας έκανε να μας επισκεφθεί.

***

Ανεξάρτητα όμως από αυτά, το πώς παρκάρει ο καθένας δείχνει και τι πολιτισμό κουβαλάει και για το πόσο νοιάζεται για τους συνανθρώπους του.

***

Από το που παρκάρει ο καθένας μπορεί ένας ειδικός να μας πει τι χαρακτήρας είναι, που ζει, που εργάζεται, ακόμη και τι ψηφίζει.

***

Κι αν δεν με πιστεύετε κάντε μια έρευνα στη Μ.Αλεξάνδρου, ένα τεστ σ’όλους τους εισβολείς του πεζοδρόμου και θα με δικαιώσετε.

***

Το θετικό είναι ότι με την Καγιέν του Μάκη που φιλοξένησαν τα μπλογκς πήρε πόντους και η ανυπόληπτη πόλη μας.

***


ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Flash στην Επικαιρότητα με την Κατερίνα Τσαλού

ΤΡΙΤΗ 23 Ιουνίου 2009

Καλά περάσαμε το Σαββατοκύριακο, αυτή την παλιο-Δευτέρα πώς τη διαχειρίζεσαι;

Και η είδηση που έκανε το γύρο της πόλης μέσα σε μερικά λεπτά; Μα ο Μάκλης φυσικά που πάρκαρε πρόχειρα την Πόρσε του για να φάει ένα σουβλάααακι που λέει και ο φίλος μου ο Κεραηλίδης.

Καλά τα δαιμόνια της Κατερίνης όπως βλέπετε στα μπλογκς τον πήραν μυρωδιά και αντί να του δώσουν ...χειραψία του έβγαλαν φωτογραφία.

Δεν τον πλησίασαν και πολλοί να τον χαιρετίσουν πάντως... Δεν είναι δα και ο αγαπημένος μας.... και ίσως θα έπρεπε να το ξέρει. Απλά χθες το κατάλαβε.

Πάμε στην υπόλοιπη επικαιρότητα της ημέρας.

Καλαφάτης σε εγκαίνια αντλιοστασίου. Καλώς τονε κι ας άργησε.

Στην υπόλοιπη Πιερία καμία βολτίτσα κύριε υπουργέ μας; Μπααααα

Σαν τον Τσιότρα κι εσύ μου φαίνεται. Σε εγκαίνια και ...πανηγύρια μόνο.

Δεν πειράζει. Αυτά κάνετε και ο Καραμανλής ψάχνει τα ποσοστά του με το τουφέκι. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

Τελικά εκείνο το κλιμάκιο τι ήρθε να δει ρε παιδιά; Αυτά που είδε και πέρυσι;

Θέλουν να δουν πόσο ....αργοί είναι;

Πάμε ΠΑΣΟΚ.

Θα επαναδιαπραγματευτούν τη σύμβαση δήλωσε ο Γραμματέας.

Ναι, ανοίξτε και τα στραβά σας, όταν ψηφίζετε και δεν θέλουμε τίποτε άλλο.

Άντε και τον φάγαμε τον Ιούνη. Τώρα που θα πιάσουν και οι ζέστες, φαντάζομαι ότι θα έχει περισσότερο σασπένς και η τοπική επικαιρότητα.

Όλο και κάποιος θα ...σκάσει από τη ζέστη.

Νεότερα και από το μέτωπο της «Ολυμπιάδας». Πολύ γκρίνια ρε παιδιά, θα τον ματιάξετε τον οικισμό έτσι όπως πάει.

Όχι ότι δεν τον έπιασε ήδη ένα μάτι… και είναι και κακό….

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στην εθνική οδό το διήμερο που μας πέρασε.

Αν και ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα τα παραλιακά, η κίνηση ήταν αυξημένη.

Νέα δημοσιογραφική συνάντηση και πάλι στα παραλιακά. Κάτι γίνεται σας λέω, κάτι γίνεται και κανείς δεν ανοίγει το στόμα του.

Έχετε το νου σας φύλακες.

Πάντως το να βγήκαν για να φάνε απλά….δεν πάει ο νους μου. Κάτι τρέχει- κάτι τρέχει.

Τα έργα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν πολλές παραλιακές περιοχές του νομού μας είναι το θέμα πολλών αναγνωστών μας.

Κάντε υπομονή.

Θα περάσει το καλοκαίρι και θα τελειώσουν τα έργα, μαζί με την ιώβειο υπομονή μας.

Πάρτε χαρτί και μολύβι για να θυμάστε…. αυτό το καλοκαίρι θα μας θυμίσει προεκλογική περίοδο. Ήδη κάποιοι ξεκίνησαν.

Μη γίνετε γραφικοί μόνο προσέξτε.

Πάλι πρόβλημα η Μέριμνα; Δεν το είχαμε λύσει; Κοίτα να δεις και ίσα που είχα χαρεί.

Ελάτε τώρα. Εκείνη η δημοσιοποίηση; Μπααααα…. Εκείνη η χαρά και η αισιοδοξία, τα ευχαριστήρια και τα λιβανίσματα;

Μπαααααα.

Δεν πειράζει. Εμείς το ξέραμε. Απλώς δεν σας το λέγαμε για να μη σας στενοχωρήσουμε.

Καλή μας εβδομάδα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πρόκληση τα Ελγίνεια

ΤΡΙΤΗ 23 Ιουνίου 2009
Διθυραμβικά σχόλια για το νέο μουσείο της Ακρόπολης σε όλο τον κόσμο
Πρόκληση τα Ελγίνεια
Ο σύγχρονος ναός της Αθηνάς, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ με λίγους «εκλεκτούς» προσκεκλημένους, περί τους 300, σε μια βραδιά εγκαινίων, έξω από τα συνηθισμένα, με την αρχαιολογική έννοια του όρου: δίχως κορδέλα αλλά με την τοποθέτηση ενός αγγείου κανθάρου σε μια «κρυφή» προθήκη στο δάπεδο, σύμφωνα με τα αρχαία ήθη και έθιμα, σε μια χειρονομία «συνένωσης του μουσείου με τον τόπο» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΜΑ, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.
Με μουσειολογικές «εκπλήξεις», τη μαρμάρινη κεφαλή της Ιριδας να προσαρμόζεται σε ένα εκμαγείο της ανατολικής ζωφόρου -αφού το πρωτότυπο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- από τον υπουργό Πολισμού, Αντώνη Σαμαρά. «Η ευχή της πολιτείας είναι η συνένωση αυτή μια μέρα να μην είναι ανάμεσα σε πρωτότυπο και αντίγραφο αλλά ανάμεσα σε πρωτότυπο και πρωτότυπο, ώστε να ξαναγεννηθεί ο Παρθενώνας. Δείτε την κίνηση αυτή ως κίνηση συμβολισμού κι ελπίδας» υπογράμμισε ο υπουργός. Και με τους «αντικατοπτρισμούς», τις περιμετρικές προβολές να αγκαλιάζουν το μουσείο και τα γύρω κτίρια.
Οι προσκεκλημένοι έφτασαν στην ώρα τους, ακολουθώντας το πρωτόκολλο και λίγο μετά τις 8 μ.μ., άρχισε η τελετή με τις επίσημες ομιλίες στον χώρο της υποδοχής. Ως την «κιβωτό» μιας «πανανθρώπινης και διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς» χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού το μουσείο. Φυσικά αναφέρθηκε στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο λέγοντας: «Τα Μάρμαρα καλούν τα Μάρμαρα!». Η επιτροπή της Ουνέσκο αναλαμβάνει τον ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο «με σκοπό να επιτευχθεί μια αμοιβαίως ικανοποιητική λύση στο θέμα των Μαρμάρων», τόνισε ο γενικός διευθυντής της, Κοϊχίρο Ματσούρα.
Τρεις πρόεδροι, επτά πρωθυπουργοί, είκοσι υπουργοί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της UNESCO, ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, ομοσπονδιακοί σύμβουλοι, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέσβεις, ο πρόεδρος της Βουλής, ο μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ ήταν ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης
Τα λόγια της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ δανείστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για να περιγράψει την αξία αυτού του «υπέροχου κοσμήματος».
Για ένα «δημιούργημα όλων των Ελλήνων για ολόκληρη την ανθρωπότητα» μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέληξε: «Σήμερα ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα σημαντικότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν».
Ο «περίπατος» αποκάλυψε στους προσκεκλημένους, μεταξύ άλλων, ένα τάμα από το Ιερό του Ασκληπιού, το πώρινο αέτωμα του Εκατομπέδου, την Κόρη του Αντίνωρα, τον μοσχοφόρο, τον Παίδα του Κριτίου, τα πολλά πρόσωπα της Αθηνάς, θωράκιο από την Αθηνά Νίκη, τις γεμάτες στιβαρότητα και χάρη Καρυάτιδες, τον ναό του Ερεχθείου.
Η αίθουσα του Παρθενώνα άνοιξε για πρώτη φορά προχθές, λίγο μετά τις 9 μ.μ., σε τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους.
Ο νέος Παρθενώνας, ένας ναός-μουσείο, με τα αετώματα, τις 92 μετόπες και την 160 μέτρων ζωφόρο σε όλη της την ανάπτυξη, σαν μια «μουσική σύνθεση που ξεκινάει βαριά και φτάνει σε κρεσέντο...», σύμφωνα με τον κ. Παντερμαλή, ήταν αυτός που ξύπνησε τα πιο έντονα συναισθήματα.
Ιδιαίτερα η έκθεση του υπόλοιπου ενός λίθου της ζωφόρου από το οποίο ο Ελγιν έχει πριονίσει το ανάγλυφο και το έχει πάρει μαζί του. «Δεν έπρεπε να έχει γίνει αυτό το πράγμα ή να μην είχε γίνει με αυτόν τον βίαιο τρόπο» ανέφερε ο κ. Παντερμαλής. «Είστε πολύ ευγενής» σχολίασε υψηλός προσκεκλημένος...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
«Το Λονδίνο πρέπει να υποδεχτεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 χωρίς τα διαμελισμένα Μάρμαρα, αλλά με το ηθικό κύρος που θα του προσφέρει η ενοποίηση των Μαρμάρων στη φυσική τους θέση στην Αθήνα». Με αυτόν τον τρόπο καταλήγει η νέα πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για τη στρατηγική επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Θεωρώντας πως «η έναρξη της λειτουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι η κρίσιμη στιγμή για την επαναπροώθηση της στρατηγικής της ενοποίησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα», ο κ. Βενιζέλος λέει ότι «πρέπει να κινηθούμε συστηματικά και επίμονα τώρα που το διεθνές ενδιαφέρον είναι έντονο και νωπό,... με θέση απλή, ενιαία και σταθερή».
«Δεν μας ενδιαφέρει μία νομικού χαρακτήρα συζήτηση ή αντιδικία», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος.
«Θέλουμε τα Μάρμαρα να ενωθούν οριστικά στον φυσικό τους τόπο, κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης». Τονίζοντας δε ότι «είμαστε πρόθυμοι για μια διαρκή συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο», προτείνει «στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων να λειτουργούν διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων που θα δανείζει η Ελλάδα».
Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν σε πέντε γκρουπ. Τις ξεναγήσεις ανέλαβαν οι αρχαιολόγοι Δημήτριος Παντερμαλής, Αλέξανδρος Μάντης, Νάγια Χαρμαλιά, Θέμης Βάκουλης, Βίκυ Μπιζάκη.
Απουσίες: Αν και είχε δηλώσει ότι θα παραστεί, τελικά δεν παραβρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων ο Μιχάλης Λιάπης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δεν είχε απαντήσει οριστικά, τελικά απουσίασε. Το ίδιο και η Αλέκα Παπαρήγα. Απών και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως είχε δηλώσει ασθένεια την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης και ο Κώστας Σημίτης παρακολούθησαν την ξενάγηση του Δημητρίου Παντερμαλή, φορώντας ακουστικά και όντας απολύτως προσηλωμένοι στα λόγια του.
«Είναι θαυμάσιο» αναφώνησε η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά μπροστά στην Πεπλοφόρο Κόρη στην αίθουσα των Αρχαϊκών, για να πάρει την απάντηση από τον Δημήτριο Παντερμαλή: «Υπάρχουν έργα που γνωρίζουμε κι είναι σαν να τα βλέπουμε πρώτη φορά».
Στις 7 Ιουλίου θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ξενάγηση των βουλευτών, οπότε και θα τους παρατεθεί επίσημο δείπνο.
Πολύς ο κόσμος στη Δ. Αρεοπαγίτου, στους γύρω δρόμους, στα μπαλκόνια και τις ταράτσες. Εβλεπαν το κατάφωτο μουσείο, φωτογράφιζαν και φυσικά επαινούσαν τη «λύση» των ολογραμμάτων που χόρευαν στους τοίχους. Η κίνηση καλά κρατούσε έως τις 2 τα ξημερώματα, ενώ γεμάτα ήταν και τα μαγαζιά με «θέα» τη μία πλευρά του μουσείου.
Το Σάββατο, ημέρα των εγκαινίων, το Google είχε αντικαταστήσει τα δύο του «οο» με τον Παρθενώνα, στον οποίο αν έκανες «κλικ» σου έδινε αμέσως όλες τις πληροφορίες για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)