Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Βουτιά στις αγορές, φρένο στην ανάπτυξη

Σημαντική διόρθωση στο χρηματιστήριο

Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2009 ΤΑ ΝΕΑ
«Βουτιά» 3,07% έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ειδικών για σταθερή ανοδική πορεία και έξοδο από το τέλμα. Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του Reuters αποκαλύπτει επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!!

Στα 60 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο -ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ!!

kraxtis-gr.blogspot.com

Στην πυρά, κατόπιν εορτής, ο Αλογοσκούφης Τον «έδειξε» στον ανακριτή ο Γ. Μανώλης για την υπόθεση Γερμανός

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - tanea.gr

Κλειδί ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων Νέα δεδομένα στη βαθμολόγηση των γραπτών θα αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - tanea.gr

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η νέα Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, καθώς η επιλογή των φετινών θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα δεδομένα που δημιούργησαν οι περσινές επιδόσεις των υποψηφίων και στις φετινές αλλαγές που αφορούν τη σχέση υποψηφίων- εισακτέων, την ανακατανομή των θέσεων σε πολλά τμήματα ΤΕΙ και τη νέα ρύθμιση για βαθμολόγηση του μαθήματος της Γλώσσας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ!!

kraxtis-gr.blogspot.com

Συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στο υπουργείο Ανάπτυξης την Πέμπτη Προειδοποιούν για μπλόκα



ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - tanea.gr
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της χώρας, διεκδικώντας την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων και αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος.

Συγκεκριμένα, βασικό αίτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων παραμένει η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 50 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 250 ευρώ ανά αγελάδα, ενώ στις διεκδικήσεις τους εντάσσονται η αύξηση της τιμής του γάλακτος στα 1,30 ευρώ/κιλό πρόβειο, 0,85 ευρώ/κιλό κατσικίσιο και 0,55 ευρώ/κιλό αγελαδινό.

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας δίνουν προθεσμία ενός μήνα στην πολιτεία προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, αλλιώς προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποκλείοντας δρόμους σε κομβικά σημεία, όπως στα Τέμπη, τον Ισθμό της Κορίνθου και τα τελωνεία.

kraxtis-gr.blogspot.com

Ανοιξε τα φτερά του στον κάμπο

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - novasports.gr


Ο Μπακαγιόκο πανηγυρίζει στην αγκαλιά του Μουσλίμοβιτς

Ο ΠΑΟΚ με μία πολύ σοβαρή και ουσιαστική εμφάνιση, πέρασε νικηφόρα από τη Λάρισα όπου επικράτησε με 2-0 των "βυσσινί", εκμεταλλεύτηκε την εντός έδρας ισοπαλία του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και έπιασε τους "πράσινους" στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα των play off της Σούπερ Λιγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ!!


Ενταση στη Λάρισα - διαβαστε το αρθρο για τα επεισοδια εδω!!

kraxtis-gr.blogspot.com

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGER

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

Το δίλημμα «δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» επανέφερε ο Γ.Παπανδρέου




Νέος γύρος αντιπαράθεσης του Θ.Πάγκαλου με το ΚΚΕ




Ευ.Βενιζέλος: "Yπάρχει ανάγκη πολιτικής ηγεμονίας"

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009 (ΤΡΟΚΤΙΚΟ)


Την ανάγκη αναζήτησης της "πολιτικής ηγεμονίας" και όχι μόνο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας - "που πάντα πίστευα ότι είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ" - υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Τσάτσο και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού δικαίου. Και αυτός ο στόχος είναι προσπελάσιμος... είπε ο ομιλητής, μόνο μέσω της λειτουργίας "ανοιχτών, δημοκρατικών, συλλογικών και αποκεντρωμένων κομμάτων, που λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία", επισημαίνοντας μάλιστα ότι "ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος και ιδίως κάθε κόμματος εξουσίας προδικάζει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Χριστοδουλάκης, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Βερελής και πολλοί άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής κοινότητας και πολύ κόσμος.
Ο ομιλητής παρουσιάζοντας την ανάλυσή του σημείωσε, πως σήμερα καλείται το πολιτικό σύστημα "να ανασυγκροτήσει μια κατακερματισμένη, ανασφαλή, απογοητευμένη, απαισιόδοξη και δύσπιστη κοινωνία" προσφέροντας απαντήσεις που θα προσδιορίζουν "τι είναι πραγματικά προοδευτικό και ριζοσπαστικό". Η χώρα επομένως χρειάζεται μια "νέα εθνική στρατηγική" που θα βασίζεται στο "εθνικό καθήκον της αλήθειας" τόνισε ο κ.Βενιζέλος, καθώς η κρίση στα καθημάς "έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά της εθνικής ανομίας - της αμφισβήτησης δηλαδή της ρυθμιστικής ικανότητας του κράτους και κατά μείζονα λόγο της κοινωνίας".
Σύμφωνα με την ανάλυση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ εξάλλου, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στον "φαύλο κύκλο" που διαμορφώνουν τρείς παράγοντες: οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η αντιφατική επίπτωση της συμμετοχής μας στο ευρω - "που λειτουργεί ως νομισματικός θώρακας αλλά και ως οικειοθελής περιορισμός της δημοσιονομικής μας πολιτικής". Στο υπόστρωμα αυτού του σκηνικού εξάλλου, είπε ο κ.Βενιζέλος, "βρίσκεται η σύγκρουση της τυπικής και άτυπης οικονομίας, που διευκολύνει την απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει κάθε σοβαρή προσπάθεια εκλογίκευσης της σχέσης κράτους-οικονομίας και δίκαιης αναδιανομής του κοινωνικού πλεονάσματος".
Υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στους νέους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς και υπονοώντας πως θα πρέπει να αναμορφώσει τη στρατηγική της έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, λόγω της ισχυρής πίεσης που ασκούν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για το "ειδικό καθεστώς", ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως για να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική πρέπει να υπάρξουν ορισμένες "δημοσιονομικές προϋποθέσεις" - όπως είναι μια "εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης" - αλλά και ορισμένες τροποποιήσεις, σε θέματα ποινικής ευθύνης υπουργών, επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης ή απαγόρευσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος συνθηματολόγησε με μια παραφθορά του συνθήματος Ομπάμα - "μπορούμε αρκεί να θέλουμε" τόνισε, διότι το διακύβευμα δεν είναι "η δεδομένη, όπως πιστεύω, νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά η διεύρυνση της έκτασης και η διασφάλιση της ποιότητας αυτής της νίκης".
kraxtis-gr.blogspot.com

Ψεύτη Καραμανλή!!!! Ποιος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων;;;;

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 Μαϊ 2009 (Γ.ΚΡΟΓΙΑΣ)


ΛΑΕ, ΘΕΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ;;;;;;

Ομολογία - ΣΟΚ του Ελληνικού Δημοσίου στη Δήλωση Παράστασης Αγωγής για την SIEMENS, που υπογράφηκε 9 Απριλίου 2009 (ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΒΟΥΛΗ!!) παραδέχτηκε ότι δόθηκαν μίζες και στα δύο μεγάλα κόμματα!
Ποιος είναι υπέρ της διαφάνειας χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος;;;

Ποιος είναι υπέρ του κουκουλώματος, γαντζωμένος στην εξουσία;;;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (20/06/2008)
ΧΙΩΤΗΣ Β:
Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν, υπάρχουν στελέχη που ήρθαν σε επαφή με τον επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος χθες ομολόγησε ότι πλησίασε τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ; Υπήρξε όχληση προς τη Νέα Δημοκρατία για προεκλογική ενίσχυση του κόμματός σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:
"Αυτά έχουν απαντηθεί ήδη. Και σήμερα, αλλά και σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, που γίνεται η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Στις φημολογίες εγώ δεν αποδίδω σημασία. Παρακολουθώ τι κάνει η Δικαιοσύνη και νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ ξεκάθαρος στην τοποθέτησή μου. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή".
"Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή..."
"Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή..."
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ (27/06/2008):
"Με βάση τα δεδομένα αυτά, ποιος θα σας πιστέψει, όχι εδώ, στην αίθουσα αυτή, αλλά ποιος στην Ελλάδα μπορεί να στα πιστέψει ότι δεν υπάρχει διάθεση, πρόθεση συγκάλυψης της υπόθεσης και θα έλεγα και διαστρέβλωσης ακόμη της υπόθεσης SIEMENS και αυτού του εγκλήματος;
Ίσως δεν αντέχει η Νέα Δημοκρατία τη διαφάνεια και την αλήθεια, αλλά και ο τόπος δεν αντέχει το συνεχή διασυρμό και τη συγκάλυψη κ. Καραμανλή.
Και σας ρωτώ, ξανά διότι δεν μου απαντήσατε: μπορείτε να βεβαιώσετε και να δεσμευτείτε εδώ, ενώπιον της Βουλής, ότι κανένας εν ενεργεία υπουργός σας, δηλαδή κανένας ο οποίος να ασκεί σήμερα εξουσία -και ασκώντας εξουσία να μπορεί να επηρεάσει- δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή;
Είστε έτοιμος να βεβαιώσετε ότι ο κύκλος των χαμένων χρηματιστών, οι ίδιοι του ?99, οι ίδιοι με τα ομόλογα, οι ίδιοι σήμερα δεν έχουν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν θα σας το συμβούλευα. Δεν απαντήσατε και δεν απαντάτε.
Παριστάνετε ότι το θέμα αφορά κάποιους άλλους, ή μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Εγώ σας είπα: δεν είναι πρόβλημα Νέας Δημοκρατίας ή ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, της αξιοπιστίας μας κ. Καραμανλή. Και εσείς παριστάνετε ότι μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας.
Το ερώτημα είναι: έχετε τη βούληση; Έχετε τη βούληση να πέσει άπλετο φως για το μαύρο πολιτικό χρήμα επιτέλους, ή όχι; Αν ναι, γιατί δεν αξιοποιείτε τα πορίσματα του κ. Ζορμπά, που αναφέρονται σε χρήματα που πήγαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;"

12/07/2008:

kraxtis-gr.blogspot.com

ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ μετά απο αυτοκτονία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τον γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης


Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009 (ΤΡΟΚΤΙΚΟΣ)

Απαγχονισμένος βρέθηκε νωρίς το πρωί ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης Ε.Φ. Ο επιχειρηματίας είχε αποπειραθεί και στο πρόσφατο παρελθόν να αφαιρέσει τη ζωή του. Τότε είχε κυκλοφορήσει η φήμη και είχε γραφεί στις εφημερίδες και πιο συγκεκριμένα στο” Έθνος”, ότι ο επιχειρηματίας είχε πέσει θύμα κυκλώματος τοκογλυφίας, το οποίο του ασκούσε τρομακτικές πιέσεις για να εξοφλήσει “οφειλές” του. Σήμερα το πρωί, γύρω στις 10.30, ο άτυχος Ε.Φ βρέθηκε απαγχονισμένος στην εξοχική κατοικία των γονιών του στην Πιερία.
kraxtis-gr.blogspot.com

ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

Σε ειδική εκδήλωση την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το ευρψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ή Στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα την Κυριακή.Πρόσωπο κεντρικής πολιτικής σκηνής θα απαρτίσοει τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
kraxtis-gr.blogspot.com

ΚΛΟΠΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΕ ΑΝΟΔΟ


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

ΕΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δέν δρούν μόνο στη Θεσσαλονίκη (δές τη φωτογραφία) οι επαγγελματίες κλέφτες που κλέβουν με αριστοτεχνικό τρόπο πόρτες αυτοκινήτων για ανταλλακτικά, μόδα έχει γίνει τελευταία στην Κατερίνη οι κλοπές αυτοκινήτων πολυτελείας.
Πρίν λίγες μέρες εκλάπη ακριβό αυτοκίνητο τζίπ mercedes απο την περιοχή του Εθνικού Σταδίου.Επίσης απο μάντρα αντιπροσωπείας αυτοκινήτων εκλάπησαν δύο αυτοκίνητα. Το θέμα εν προκειμένω είναι οι κλοπές έγιναν απο επαγγελματίες του είδους.Σύμφωνα με δικές μας έγγυρες πληροφορίες, οι κλοπές έγιναν χωρίς να ενοχληθούν απο κανέναν.Η αστυνόμευση δέ στην πόλη μας γίνεται μόνο στο κέντρο της πόλης, αφού τα προάστια τα λυμαίνονται, κάθε μορφής επαγγελματίες κλέφτες και αθίγγανοι της περιοχής.Πολλές οι διαμαρτυρίες των κατοίκων, που το μόνο που τους σώζει είναι να έχουν τα αυτοκίνητά τους ασφαλισμένα για κλοπή.

kraxtis-gr.blogspot.com

ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΚΑΙ "ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ" ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ Ο ΑΥΤΙΑΣ

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009






"ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ" ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΓΛΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Το περιμέναμε, ήταν επόμενο!
Αμέσως μόλις ο Καρατζαφέρης έβαλε επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του την "υπηρέτρια" των ντόπιων οικονομικών συμφερόντων και "υπηρέτρια" των ανθελληνικών κέντρων, Νίκη Τζαβέλλα, ο Αυτιάς πρωί πρωί τον κάλεσε στην εκπομπή του.
Το πρώτο "κρίσιμο" ερώτημα ήταν για την εγγονή του Προέδρου Γιώργου, η οποία μόλις γεννήθηκε όπως είπε ο αβανταδόρος Αυτιάς, είναι... χρεωμένη 5.000 ευρώ απο το Ελληνικό Δημόσιο.
Κλάμα οδυρμός, πανελλήνια συγκίνηση, πού θα βρεί η εγγονή Καρατζαφέρη να πληρώσει το... φόρο στο Δημόσιο!!!
Δεν της είπε προφανώς ο παππούς οτι είναι ο πλουσιότερος έλληνας πολιτικός , οτι είναι ιδιοκτήτης 37 ακινήτων - απο τη δουλειά του βεβαίως,βεβαίως- και οτι οι καταθέσεις του στις τράπεζες αυξάνουν αλματωδώς...
Αυτιά αλίμονο στα εγγόνια των άλλων ελλήνων, όχι του Καρατζαφέρη!!!
Ο Αυτιάς δεν ρώτησε όμως τον "πρόεδρο" Γιώργο γιατί η Νίκη Τζαβέλλα είπε "Νότιο Αλβανία", τη Βόρειο ΄Ηπειρο και προκάλεσε την οργή, του π. Προέδρου της Δημοκρατίας Χρ.Σαρτζετάκη.
Ο Αυτιάς δεν ρώτησε τον Καρατζαφέρη, πώς συμβιβάζεται η αντιπρόεδρος του Κόκκαλη, του Λάτση, του Μυτιληναίου, του Κυριακού, να είναι επικεφαλής στο Ευρωψηφοδέλτιό του.
Αυτούς δεν κατηγορούσε ως διαπλεκόμενους;
Γιαυτούς δεν είχε το σλόγκαν ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ, που αντιστοιχεί σε( ΚΟ)κκαλη-(ΛΑ)τση-(ΣΗ)μίτη;
Το σλόγκαν Ε.Κ.Α.Β. που έλεγε ο κονφερασιέ "Πρόεδρος" Γιώργος, δεν αντιστοιχεί σε (Ε)μφιετζόγλου-(Κ)όκκαλη-(Α)λαφούζο-(Β)αρδινογιάννη;
Τώρα τολμάει ο "Πρόεδρος" Γιώργος να τους ξαναπεί διαπλεκομένους;
Που να ρωτήσει ο γλίτσας ο Αυτιάς...
Πώς να ρωτήσει αφού η διαπλοκή σήμερα, έχει εξασφαλίσει τηλεοπτική προστασία και δημοσιογραφική ασυλία στον Καρατζαφέρη;
Η μήπως αυτοί και χωρίς ανταλλάγματα έβαλαν την Τζαβέλλα στο Ευρωψηφοδέλτιό του;
"Πολλά τα λεφτά ΄Αρη"

Μήνυμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές από το ΥΠΕΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

«Ψήφισε στις ευρωεκλογές. Αψήφισε την αδιαφορία» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Την εκστρατεία παρουσίασε στο Ζάππειο, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, λόγω και των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η οικονομική κρίση, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθεί και σε αυτή την αναμέτρηση "η παράδοση" που θέλει την Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, περίπου 70%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος μόλις που ξεπερνά το 50%.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το που ακριβώς ψηφίζουν μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου, τη διαδικτυακή πύλη "Ερμής" (επιλέξτε τους σχετικούς συνδέσμους, στη δεξιά στήλη), καθώς και καλώντας τον 4ψήφιο αριθμό 1500.

kraxtis-gr.blogspot.com
.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

28 ioynioy 2008 -zougla.gr

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της εγκατάλειψης του


Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της εγκατάλειψης του "Θεόφιλος"

30 Ιουνίου 2008, 08:40


Ώρες αγωνίας έζησαν οι επιβάτες του πλοίου «Θεόφιλος» όταν προσέκρουσε σε ξέρα έξω από τις Οινούσσες. Δείτε στο παραπάνω βίντεο τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά την εγκατάλειψη του πλοίου.

Οι έρευνες των αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος συνεχίζονται. Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά. Από τα στοιχεία της προανάκρισης, πάντως, προκύπτει ότι μάλλον πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Το πλοίο δεν πέρασε ανατολικά των Οινουσσών, αλλά δυτικά, από την πλευρά της Χίου, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν ξέρες και έπλεε κοντά στην ακτή. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, αρκετά πλοία ακολουθούν την ίδια ρότα με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμων.

Αυστηρότερες ποινές εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό ως πολύ σοβαρό. Για τραγικό ανθρώπινο λάθος έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας NEL Lines, Απόστολος Βεντούρης.

Σε αμέλεια του καπετάνιου ή του αξιωματικού φυλακής απέδωσε την προσάραξη του πλοίου ''Θεόφιλος'' ο Πλοίαρχος Α' τάξεως του Εμπορικού Ναυτικού, Μπάμπης Λειβαδάς. Σε δηλώσεις του στη zougla.gr εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για το Λιμενικό Σώμα και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το έργο της ανάκρισης, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς έχουν βαθμό τιμής ένεκεν και δεν έχουν μπει ποτέ σε βαπόρι.

Ύστερα από ένα αλαλούμ ενημέρωσης και μετεπιβιβάσεων, εμφανώς ταλαιπωρημένοι οι πρώτοι 300 επιβάτες έφτασαν στον Πειραιά με το "Νήσος Χίος".

Η ταλαιπωρία δεν σταμάτησε εκεί. Οι τελευταίοι 150 επιβάτες του "Θεόφιλος" έφτασαν στις 6.20 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο "Μυτιλήνη", ενώ οι αποσκευές τους ήρθαν λίγο μετά τις 8.00 με τον "Ταξιάρχη". Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να τις παραλάβουν.

Οι περιγραφές τους είναι συγκλονιστικές και το ερώτημα που βασανίζει είναι γιατί κανείς από τους υπευθύνους δεν είδε ότι το πλοίο κατευθυνόταν πάνω στην ξέρα.

Το πλοίο παραμένει στις Οινούσσες, καθώς έχει πάρει κλίση δύο μοιρών και οι λιμενικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη κηλίδα πετρελαίου και αποβλήτων που εκρέουν από το ρήγμα 15 μέτρων που προκλήθηκε από την σφοδρή πρόσκρουση πάνω στην ξέρα. Γύρω από το «Θεόφιλος» έχουν τοποθετηθεί ειδικά φράγματα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης.

Επιθεωρητές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ελέγχουν το ρήγμα στην αριστερή πλευρά, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Το χρονικό της αγωνίας

Το πλοίο ''Θεόφιλος'' εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς. Δύο ώρες μετά τον απόπλου από τη Λέσβο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε σε ύφαλο λίγο έξω από τις Οινούσσες και υπέστη ρήγμα στο αριστερό μέρος της πρύμνης πάνω από τη δεξαμενή καυσίμων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών, το "Θεόφιλος" κατευθυνόταν πάνω στην ξέρα η οποία, όπως λένε, ήταν ορατή. Με την πρόσκρουση και το θόρυβο που ακολούθησε, επικράτησε πανικός.

Αμέσως μετά, μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επιβάτες και τους συνέστησαν να φορέσουν τα σωσίβιά τους και να κινηθούν προς το κατάστρωμα.

Αρχικά διατάχθηκε η εκκένωση του πλοίου και ξεκίνησε η διαδικασία μετεπιβίβασης των επιβατών σε σωσίβιες λέμβους.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η εντολή ανακλήθηκε και ανακοινώθηκε πως το πλοίο θα συνέχιζε με χαμηλή ταχύτητα παρά το ρήγμα προς τη Χίο. Τελικά, το ''Θεόφιλος'' κρίθηκε απαραίτητο να καταπλεύσει στο κοντινότερο λιμάνι που ήταν στις Οινούσσες, όπου και έφθασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, συνοδεία δύο σούπερ πούμα, καθώς και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η διαδικασία εγκατάλειψης του πλοίου διήρκησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε με την μετεπιβίβαση όλων των επιβατών και των 97 μελών του πληρώματος σε σωστικές λέμβους και άλλα σκάφη που έσπευσαν για να βοηθήσουν.

Φώφη "τελειώνει" Βουλγαράκη

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 (Γ.ΚΡΟΓΙΑΣ)

Επειδή αυτές τις ημέρες πολλής λόγος γίνεται για το "νόμιμο" και το "ηθικό", αλλά και την "διαφάνεια"... αλλά και τις offshore...
Από τις "Αποδείξεις" της προηγούμενης εβδομάδας...
Ο Βουλγαράκης, που με κάθε του εμφάνιση αποδεικνύει ότι έχει διαγράψει από το λεξιλόγιό του τη λέξη "τσίπα", ενώ την έλεγε παλαιότερα και ο αρχηγός τους, μιλάει χαλαρά για "σκανδαλολογία" και "λάσπη στον ανεμιστήρα"...
Η Φώφη παρεμβαίνει και τον τελειώνει. Απολαύστε..



ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009


"Ο μικρός Στέλιος 3 ετών ( οικογένεια Κοτανίδη ) που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας (στο κεφάλι), θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να μεταβεί στο Λονδίνο για άμεση λεπτή επέμβαση. Ο μικρός Στέλιος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και είναι μέλος ασπρόμαυρης οικογένειας και όσοι μπορούμε πρέπει να βοηθήσουμε αυτό το παιδί.

Η ανάγκη του για χρήματα στην οικογένεια είναι τεράστια . Σαν μια μικρή προσπάθεια βοηθειας και από την πλευρά μας εκτός από ποσό που θα καταθέσει ο σύνδεσμος αλλά και η εκπομπή PAOK SUPPORTERS γιατί πάνω από όλα πρέπει σε τέτοιες στιγμές να είμαστε ευαίσθητοι , καλούμε όσους μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια για να μεταβεί ο Στέλιος στο Λονδίνο.
Μπορείτε να καταθέσετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό:

Εθνική Τράπεζα: 235/495655-98 Koτανίδης Δημήτριος

Σήμασια δεν έχει τι ποσό θα καταθέσει ο καθένας , αλλά η ανθρώπινη κίνηση και η ευαισθητοποίηση του καθενός μας !!!

Μέσω της εκπομπής PAOK SUPPORTERS θα δοθούν και περισσότερες πληροφορίες στον κόσμο αλλά και από την οικογένεια του παιδιού !!!

http://www.fcpaok.gr//index.php?option=com_content&task=view&id=1649&Itemid=108

Και ο Καραμανλής στη Πάτρα;

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 .


Από έγκυρες πληροφορίες της online-press..gr είναι πλέον δεδομένο ότι o Kώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Αχαϊκή πρωτεύουσα και θα πραγματοποιήσει ανοικτή συγκέντρωση ενόψει των ευρωεκλογών, με πιθανότερη ημερομηνία το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Αυτό φαίνεται και από το πρόγραμμα των περιοδειών που έχει ήδη καταρτισθεί από τους επιτελείς του μέσα στο οποίο φιγουράρει και η Πάτρα .Απλά αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα κάτι που θα γίνει στις επόμενες ημέρες.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το αν τελικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πάτρα γίνει λόγος ματαίωσης της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στη πόλη που ήταν προγραμματισμένη για τις 22 του μήνα.
kraxtis-gr.blogspot.com

Δωροδοκία, η κατηγορία κατά Τσουκάτου

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - citypress-gr.



Ο ανακριτής αναφέρεται σε 500.000 ευρώ

Του Τασου Tελλογλου

Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίζεται τις έρευνες για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens σκοπεύει να κατηγορήσει τον κ. Θόδωρο Τσουκάτο, τέως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλο του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, για ενεργητική δωροδοκία, καθώς δεν συνδέει το έμβασμα στην Τράπεζα ΑΒΝ AMRO με «πολιτικές πληρωμές» σε κόμματα, όπως περιγράφεται από πολλούς μάρτυρες, αλλά με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens, που αφορά την ψηφιοποίηση του ελληνικού Οργανισμού.

Εμφανές

Τα παραπάνω γίνονται εμφανή από τα κατηγορητήρια εναντίον πρώην στελεχών της Siemens, στα οποία ο ανακριτής υποστηρίζει ότι ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος υπέδειξε λογαριασμούς, προς τους οποίους έγιναν εμβάσματα από άγνωστους λογαριασμούς της Siemens προκειμένου να ζημιωθεί ο ΟΤΕ από τη σύναψη και την εφαρμογή της συμφωνίας 8002.

Μάλιστα, η βιασύνη με την οποία έχει γραφτεί το συγκεκριμένο κατηγορητήριο γίνεται εμφανής από την τοποθέτηση του συντάξαντος ότι εμβάστηκαν 500.000 μάρκα αντί του παγκοίνως γνωστού 1 εκατομμυρίου μάρκων.

Τόσο ο κ. Χριστοφοράκος όσο και τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν ζητήσει να απολογηθούν σε χρόνο μεταγενέστερο της αρχικής προθεσμίας που είχε ορίσει ο ανακριτής. Ο κ. Χριστοφοράκος μάλιστα είχε επικαλεστεί σοβαρούς προσωπικούς λόγους για να μην απολογηθεί πριν από τις 10 Ιουνίου. Το αίτημα απορρίφθηκε. Σε αντίθεση με τους παραπάνω κατηγορούμενους ο κ. Μαυρίδης δεν ήθελε να πάρει επιπλέον προθεσμία. Τελικά ορίστηκε ότι όλοι -και οι 7 κατηγορούμενοι- θα απολογηθούν στις 20 Μαΐου χωρίς να είναι βέβαιο, εξαιτίας των αναμενομένων ενστάσεων, ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι και η τελική μέρα της απόφασης κατά πόσον θα προφυλακιστούν ή όχι οι κατηγορούμενοι. Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι οι κατηγορούμενοι προφυλακίζονται αν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή επανάληψης της πράξης τους, αλλά καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις δεν συντρέχει στις επτά αυτές περιπτώσεις. Παρ' όλα αυτά η πίεση στον ανακριτή να γίνουν κάποιες προφυλακίσεις από πολιτική και ένα τμήμα της κοινής γνώμης είναι μεγάλη. Πάντως, η εισήγηση του εισαγγελέα σε αρχικές ενστάσεις συνηγόρων που ζητούσαν πραγματογνωμοσύνη για το ύψος της ζημιάς και επικαλούντο ακυρότητες λόγω μη δυνατότητας παροχής έγκαιρα εξηγήσεων, είναι απορριπτική.

kraxtis-gr.blogspot.com

Και νέες αποκαλύψεις για τον Γ. Αλογοσκούφη...

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ

Ο Βουρλούμης "έδωσε" τον Αλογοσκούφη...

...για το σκάνδαλο της εξαγοράς του "Γερμανού": "Τα ήξερε όλα ο πρώην υπουργός"! Στο φως και έγγραφο ντοκουμέντο. Διαβάστε το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Press-gr πατώντας εδώ και εδώ!

Η Τάμτα βοηθούσε οικονομικά τον αδερφό της - "Παρασύρθηκα και το έκανα" λέει εκείνος

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009


Τον δικό της Γολγοθά ανεβαίνει από το βράδι της Παρασκευής, όταν πληροφορήθηκε ότι ο 22χρονος ετεροθαλής αδελφός της εμπλέκεται σε υπόθεση ένοπλης ληστείας, η γνωστή τραγουδίστρια Τάμτα.
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η εταιρεία που τη μανατζάρει, η Τάμτα εμφανίζεται συντετριμμένη για την αιφνίδια, όπως τη χαρακτηρίζει, παραβατικότητα την οποία επέδειξε ο 22χρονος νέος, κάνοντας λόγο για δράμα που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή σε κάθε οικογένεια.
«Βιώνουμε όλοι μας μαζί της και με την οικογένειά της τον πόνο και τη συντριβή για την εκδήλωση αυτής της αιφνίδιας παραβατικότητας του μικρού αδελφού της. Πρόκειται για ένα πραγματικό σοκ. Σε κάθε οικογένεια μπορεί να προκύψει ένα δράμα ανά πάσα στιγμή, με τη διαφορά πως όπου υπάρχει μέλος με επωνυμία στην κοινωνία, το δράμα μεγεθύνεται... Αφήστε τους ανθρώπους να βιώσουν το δράμα τους βουβά, έτσι όπως βιώνεται ο πραγματικός πόνος» είναι, μεταξύ άλλων, τα ακριβή λόγια που...
περιέχονται στην ανακοίνωση και «φωτογραφίζουν» τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η όμορφη ποπ τραγουδίστρια.
Λίγη ώρα πριν, ο 22χρονος Vladimir Αpridonidze ζούσε τις δικές του στιγμές αγωνίας έξω από το γραφείο του 20ού ανακριτή, όπου αναμενόταν να απολογηθεί για την απόφασή του να ληστέψει, το βράδι της Παρασκευής, μαζί με έναν ακόμα ομοεθνή του -που καταζητείται- το super market στου Ζωγράφου και να αποκομίσει λεία 1.520 ευρώ.
Μόνος και έρημος (συνοδευόταν μόνο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Γιώργο Μιχόπουλο), ο νεαρός φαινόταν εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη κράτησή του και αποχώρησε με κατεβασμένο κεφάλι από τα δικαστήρια της πρώην οδού Ευελπίδων, μετά τη νέα προθεσμία που πήρε για να απολογηθεί, την Πέμπτη.
«Παρασύρθηκα και έκανα ό,τι έκανα», φέρεται ότι θα είναι ο βασικός ισχυρισμός του στο νέο του ραντεβού με τον ανακριτή. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει σε ανθρώπους που συνομιλούν μαζί του, καθώς στην αστυνομία το μόνο που παραδέχτηκε ήταν η συμμετοχή του στη ληστεία, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, η απόφαση να πάει μαζί με τον ομοεθνή συνεργό του στο super market πάρθηκε αστραπιαία. Για την ακρίβεια, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν είχε πάει βόλτα με τον έτερο δράστη (για τον οποίο λέει πως δεν ήταν φίλοι, αλλά ότι είχαν γνωριστεί το τελευταίο διάστημα), εκείνος αφού πρώτα είχαν πιει λίγα ποτά, του πρότεινε να πάνε και να κάνουν τη ληστεία.
espresso

ΤΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τσόντα και πάσης Ελλάδος

H σύγχρονη ιστορία της ελληνικής τσόντας, με την έννοια της οπτικοακουστικής και έντυπης «βιομηχανίας», ξεκινάει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Οι Ελληνες ήρθαν σε επαφή με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές ερωτικές ταινίες στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, ως «τσόντα» (δηλαδή πρόσθετο) στο κανονικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών (εξ ου και η ονομασία), ενώ το ίδιο διάστημα άρχισε και στη χώρα μας η ανάπτυξη του σχετικού περιοδικού Τύπου: Ιταλικά, στην πλειονότητά τους, περιοδικά έρχονται σε κούτες με φιλμ στην Ελλάδα, μεταφράζονται πρόχειρα, γίνεται η υποτυπώδης ένθεση των κειμένων, μοντάρονται στο χέρι και στέλνονται στο τυπογραφείο με κωμικούς τίτλους και έτσι, προχειροφτιαγμένα και κακοτυπωμένα, φτάνουν στα χέρια των αναγνωστών τους, προκαλώντας αναστάτωση.

Τσόντα και πάσης Ελλάδος

Λίγο αργότερα ξεκινάει (και) στην Ελλάδα μια μικρή, βιοτεχνικής μορφής και βραχύβια παραγωγή ελληνικών πορνοταινιών, η οποία στηρίχθηκε (τεχνικά κυρίως) σε ορισμένους ανθρώπους του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, άνθισε στους πέριξ της πλατείας Ομονοίας κινηματογράφους και άφησε πίσω της cult ταινίες, αξέχαστες ατάκες και ορισμένες θρυλικές πλέον μορφές πρωταγωνιστών.

Από την εγχώρια παραγωγή θα αναδειχθούν cult ήρωες (Κώστας Γκουσγκούνης, Τέλης Σταλλόνε), η πρωταγωνίστρια Τίνα Σπάθη και δίπλα τους, αλλοδαπές στην πλειονότητά τους «ηθοποιοί» οι οποίες, κατά την ομολογία των ιστορικών παραγωγών και των σκηνοθετών, «αλιεύονταν» στην Πλάκα ή το Μοναστηράκι και έναντι μιας καλής για την εποχή αμοιβής, έπαιζαν σε ταινίες που, θεωρητικά, δεν θα εμφανίζονταν ποτέ στις χώρες τους.

Τη δεκαετία του ‘80 η άνθιση του βιντεοκλάμπ οδήγησε σε έκρηξη της διακίνησης και κατανάλωσης εισαγόμενων πορνοταινιών. Ακολούθησαν οι μαζικές εισαγωγές ξένων ανδρικών περιοδικών εξαίρετης πλέον τυπογραφικής και φωτογραφικής ποιότητας, αποκτήσαμε το δικό μας Playboy (και Penthouse και Hustler) και εκδόθηκαν τα πρώτα «σοβαρά» ελληνικά πορνοπεριοδικά, που εκτός από φωτογραφίες περιείχαν και αγγελίες γνωριμιών.

Η εμφάνιση της συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 έφερε την τσόντα στα σπίτια μας, τα περιφερειακά αττικά κανάλια πήραν επάξια τη (μεταμεσονύκτια) σκυτάλη και στη συνέχεια, το ίντερνετ ήρθε για να επαναπροσδιορίσει (μια για πάντα, όπως φαίνεται) την έννοια του πορνό. Το ίντερνετ είναι το νέο απέραντο βασίλειο της τσόντας και μαζί με αυτό κάθε ψηφιακό μέσο που μπορεί να συνδεθεί σε αυτό. Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα: Μετά το κατέβασμα (download) τραγουδιών ήρθε η ώρα για το κατέβασμα αισθησιακών φωτογραφιών και βίντεο.

«Καυτή» επιστροφή
κατά μια έννοια η ελληνική πορνογραφία έχει μια «δεύτερη ευκαιρία», καθώς εδώ και μερικά χρόνια γυρίζονται και πάλι ταινίες ελληνικής παραγωγής, κυκλοφορούν βιβλία για την ιστορία του ελληνικού ερωτικού κινηματογράφου, επανεκδίδονται χαρακτηριστικές cult ταινίες των πρώτων χρόνων, πρωταγωνιστές της δεκαετίας του ‘70 δίνουν συνεντεύξεις και τιμώνται σε ειδικές εκδηλώσεις, ενώ διοργανώνεται σε ετήσια βάση το Ελληνικό Φεστιβάλ Cult Ταινιών, στο οποίο οι τσόντες αν και δεν είναι το μοναδικό είδος που προβάλλεται, εντούτοις κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Ενδεικτικό του νέου κλίματος που επικρατεί είναι ότι πανελλαδικό τηλεοπτικό κανάλι προβάλλει μεταμεσονύκτια ντοκιμαντέρ για την πορνογραφική βιομηχανία και τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και την ίδια στιγμή τα περίπτερα «βουλιάζουν» από εφημερίδες και περιοδικά με αισθησιακές ταινίες.

Οσον αφορά την παραγωγή ταινιών, ο άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτό το δεύτερο κύμα ακούει στο όνομα Δημήτρης Σειρηνάκης, έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο εξωτερικό και στα 34 χρόνια του διευθύνει μια εταιρεία εισαγωγής και διανομής ταινιών (όχι μόνον ερωτικών), ενώ έχει προλάβει να γυρίσει επτά ταινίες, κάποιες από τις οποίες σεξουαλικού περιεχομένου. Πιο πρόσφατη είναι «Η εκδίκηση της παρθένας στα μπουζούκια», μια ταινία με υπόθεση άκρως ελληνική, με τσιγγάνους, μπουζούκια, κιτς υπερβολές και ατάκες επιπέδου Γκουσγκούνη.

Ο Δ. Σειρηνάκης θεωρείται ο μόνος επαγγελματίας παραγωγός πορνογραφικών ταινιών στην Ελλάδα. Τον συναντήσαμε στα γραφεία της επιχείρησής του στο Παλαιό Φάληρο και είχαμε μαζί του μια συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο νεαρός παραγωγός και σκηνοθέτης θέλησε να διαλύσει ορισμένες παρανοήσεις που σχετίζονται με τη δραστηριότητά του. Ξεκινήσαμε, όμως, από τα επιχειρηματικά: «Η βιομηχανία ερωτικών ταινιών είναι ανθηρή στην Ελλάδα, όπως είναι παντού στον κόσμο. Το σεξ πουλάει. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή σχετικών έργων, η οποία φτάνει μέχρι και τις 1.100 ταινίες το μήνα παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της περσινής χρονιάς, οι ερωτικές ταινίες (πωλήσεις και ενοικιάσεις) αποτελούν κατά μέσον όρο το 15% -20% του τζίρου των βίντεο και dvd κλαμπ, ενώ σε ορισμένα φτάνουν μέχρι και το 40%. Οι Eλληνες προτιμούν κυρίως τις ευρωπαϊκές ταινίες λόγω του ότι αυτές διαθέτουν σενάριο. Αντίθετα, τις αμερικανικές ταινίες τις προτιμούν λιγότεροι, καθ’ότι τις θεωρούν αρκετά ψυχρές για να ικανοποιήσουν το μεσογειακό ταμπεραμέντο».

Νέο κανάλι της διανομής είναι τα sex shops, τα οποία έχουν πληθύνει αυτό το διάστημα, προσφέροντας ένα πολύ ιδιαίτερο και πάντως «φιλικό» περιβάλλον για την πώληση ταινιών. «Τα sex shops είναι πράγματι ένα κανάλι διανομής, είναι όμως μικρή αγορά για τα DVD’s διότι πωλούν κυρίως άλλα προϊόντα», λέει ο ίδιος.

Οταν η συζήτηση έρχεται στο μείζον θέμα των εφημερίδων που διανέμουν πορνοταινίες, ο Δ. Σειρηνάκης είναι ιδιαίτερα καυστικός. «Εχω μια εταιρεία η οποία κάνει δήλωση στην εφορία, πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της και, φυσικά, δεν μπορώ να ανεχθώ το φαινόμενο της πειρατικής πώλησης προϊόντων που ανταγωνίζονται τα δικά μου. Δεν έχω πρόβλημα με τα Μέσα τα οποία πωλούν προϊόντα της ερωτικής βιομηχανίας, άλλωστε κι εμείς εκδίδουμε ένα περιοδικό το οποίο διανέμει ταινίες μας· εκείνο, όμως, που με εξοργίζει είναι η παρανομία, άνθρωποι που δεν πληρώνουν τίποτα και σε κανέναν».

Οσο για το ίντερνετ, ο Δ. Σειρηνάκης πιστεύει ότι μεγέθυνε την αγορά σε τζίρο και έδωσε την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να δουν κάτι που ασφαλώς ήθελαν αλλά δεν τολμούσαν. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ίντερνετ «κατέστρεψε την ίδια αγορά, ενθαρρύνοντας την πειρατεία». Ο Δ. Σειρηνάκης ενίσταται για τον ρόλο του κράτους και θέτει με έμφαση, διότι προφανώς τον απασχολεί πολύ, το ζήτημα της νομοθεσίας. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σε αυτήν τη δραστηριότητα είναι η απουσία νομικού πλαισίου το οποίο να ρυθμίζει την αγορά και να προστατεύει το κράτος και τους επαγγελματίες από διάφορα φαινόμενα παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η πειρατεία, το λαθρεμπόριο, το άθλιο φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας κ.λπ.

Οχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα με την εφαρμογή της νομοθεσίας που ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά αντίθετα την επιζητούμε», τονίζει με έμφαση. Για ποια νομοθεσία, όμως, κάνει λόγο; Στις πορνογραφικές ταινίες πρέπει να παίζουν με τη θέλησή τους ενήλικα άτομα, τα οποία έχουν υπογράψει συμβόλαια, τα γυρίσματα να ξεκινούν απαραίτητα έναν μήνα μετά την υπογραφή του συμβολαίου (δίνεται χρόνος για μια δεύτερη σκέψη) και να προσκομίζουν κάθε φορά πιστοποιητικά υγείας. «Δεν μπορούν να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καζάνι», σημειώνει ο Δ. Σειρηνάκης, ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν έχει πρόβλημα εξεύρεσης ηθοποιών, καθώς έχει πολλές αιτήσεις για συμμετοχές σε ταινίες. Μια αγορά σε άνθιση.

Σεξ, βία και πορνό
πολλά ακούγονται και πολύ περισσότερα έχουν γραφτεί εδώ και τρεις δεκαετίας για το πορνό. Η συγκεκριμένη βιομηχανία μοιάζει, όμως, να έχει ακόμα πολλά μυστικά να αποκαλύψει, ενώ η επίδρασή της δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί για την ακρίβεια, τώρα μελετάται σε βάθος. Για να διερευνήσουμε κοινωνικές και άλλες πτυχές της επίδρασης του πορνό ζητήσαμε τη γνώμη μιας ειδικού: Η Δέσποινα Σακκά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τη ρωτήσαμε για ποιο λόγο, σε μια εποχή τόσο ελεύθερη από περιορισμούς ηθικής τάξης, σε μια εποχή τόσο δυναμικής χειραφέτησης των γυναικών, υπάρχει τόσο έντονη ανάγκη για κατανάλωση γυμνού γυναικείου (και ανδρικού σώματος) και αναπαραγωγής της σεξουαλικής πράξης.

«Ούτε η εποχή μας είναι ελεύθερη ως προς τα σεξουαλικά ήθη ούτε χειραφέτηση των γυναικών και των ανδρών υπάρχει», υποστηρίζει και εξηγεί: «Ζούμε σε μια εποχή που κατά βάση είναι πατριαρχική και ανδροκρατική, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική βία. Στο πλαίσιο όλων αυτών, οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών είναι βαθιά ανισότιμες και εξου- σιαστικές.

Η συμπεριφορά, επομένως, του τύπου «πληρώνω και το κέφι μου θα κάνω» ενέχει τη διάσταση εκμετάλλευσης και υποβιβασμού του άλλου ή της άλλης που ζει μέσα από αυτό, όπως και τη διάσταση της άσκησης εξουσίας, μιας εξουσίας πολλαπλής: Ως άνδρας προς την επί πληρωμή γυναίκα, ως έχων τα χρήματα προς εκείνον ή εκείνη που δεν τα έχει, ως ντόπιος προς τον αλλοδαπό, ως λευκός προς τον έγχρωμο κ.λπ.».

Η ίδια εκτιμά ότι οι αιτίες για την έντονη ανάγκη για γυμνό και σεξ είναι διάφορες και σύνθετες. Η Δ. Σακκά προειδοποιεί ότι στην περίπτωση του πορνό, αυτή η πλευρά που ενοχοποιείται από τη διάδοσή του είναι η γυναικεία, άδικα όμως. «Οπως είναι γνωστό, η ιστορία του πορνό δεν συντηρείται από τις γυναίκες αλλά από τους άνδρες», λέει με νόημα.

Οσο για τη θέση κάποιων ότι η ποσότητα της πορνογραφίας θα μπορούσε να μειωθεί με επιπλέον χειραφέτηση των γυναικών και σεξουαλική ελευθερία, η Δ. Σακκά εκφράζει ενδοιασμούς. «Τα ζητήματα αυτά είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά και λιγότερο προσωπικά.

Η σεξουαλική ελευθερία και η σεξουαλική ενημέρωση χωρίς την οικονομική και κοινωνική χειραφέτηση και του άντρα και της γυναίκας δίνει μόνο μερική λύση στο ζήτημα», απαντάει χωρίς περιστροφές. Η καθηγήτρια του θρακιώτικου πανεπιστημίου απορρίπτει τη θεωρία περί κατευναστικής δράσης της πορνογραφίας αφού η βία και, μάλιστα, η σεξουαλική δεν έχει περιοριστεί: Πράγματι, τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος γυναικών στις μέρες μας αποτελούν αδιάψευστο σημάδι ότι περισσότερο πορνό δεν σημαίνει λιγότερους βιασμούς, παρενοχλήσεις, επιθέσεις ή δολοφονίες γυναικών.

Οσο για τον εκπαιδευτικό ρόλο του πορνό (έρευνες δείχνουν ότι στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες ένας στους τρεις εφήβους θεωρεί ότι έμαθε βλέποντας πορνογραφικές ταινίες), η Δ. Σακκά είναι απόλυτη. «Κανένας δεν μαθαίνει από το πορνό, μαθαίνουμε μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους», καταλήγει.

«Πιπεράτη» έκθεση

Ο Βαγγέλης Χαραλάμπους, γενικός διευθυντής της Action Way, της διοργανώτριας εταιρείας της έκθεσης Erotica, βρίσκεται αυτό το διάστημα στη φάση της προετοιμασίας για τη φετινή έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14-17 Μαΐου στο ΕΚΕΠ.

Η περσινή Erotica είχε μεγάλη επιτυχία και τα πάντα γύρω από το σεξ. «Είχαμε περίπου 38.000 επισκέπτες, το 40% αυτών ήταν γυναίκες και πολύ μεγάλο ποσοστό ήταν ζευγάρια όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 60% των αγορών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην έκθεση, κυρίως στα sex shops, έγιναν από γυναίκες». Ο ιθύνων νους της Erotica υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια έκθεση που εστιάζει στο πώς θα κάνει την ερωτική ζωή και την καθημερινότητα εν γένει πιο όμορφη.

«Τα εσώρουχα, π.χ., το μακιγιάζ, τα ρούχα, οι τρόποι να κρατηθεί το ενδιαφέρον έπειτα από μια μακροχρόνια σχέση είναι αυτά που πραγματεύεται. Ζούμε σε δύσκολες εποχές από κάθε άποψη. Ο κόσμος δεν αισθάνεται καλά κι αυτό το διαπιστώνουμε όλοι μας καθημερινά. Το σεξ είναι μία από τις ελάχιστες απολαύσεις και η έκθεσή μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις τα μέσα για να κάνεις την ερωτική σου ζωή καλύτερη».

Hταν άξιος

Ο Κώστας Γκουσγκούνης είναι η πιο εμβληματική φιγούρα στον χώρο του ελληνικού πορνό. Εμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τις επιδόσεις του αλλά και για τις σουρεαλιστικές ατάκες του, μέσα σε ένα κλίμα σκηνοθετικών ευκολιών που προκαλούσε αβίαστα το γέλιο. Σε μία από τις ταινίες του και κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης μουρμουρίζει δυνατά: «Πόπο, να είχα μια μπίρα τώρα!». Αμέσως εμφανίζεται στο πλάνο ένα χέρι που του δίνει ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα. Την κατεβάζει μονορούφι και συνεχίζει το έργο του!

Θέατρο κορμιών

«Πορνογραφία σημαίνει συνουσία, συνωμοσία στο φως των αστεριών για την Ευρώπη μα και για την Ασία, πορνογραφία στα μάτια των παιδιών. [...]

Πορνογραφία σημαίνει ανταρσία, απελπισία, σκοτάδι και μαγεία. Πορνογραφία σημαίνει συνουσία, φωτογραφία, σημάδι των καιρών».

Το τολμηρό δείγμα γραφής του Αρη Δαβαράκη από τον ομώνυμο δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι (1982) και την ομώνυμη παράσταση που κατέβηκε άδοξα αν και καμία σχέση δεν είχε με την πορνογραφία

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
«Δεν πείραξα κανέναν με τις ταινίες μου ούτε προβάλλονταν στην τηλεόραση για να επιβάλλονται στα σπίτια. Οποιος ήθελε τις έβλεπε στις αίθουσες. Σήμερα υπάρχει ελληνικό σίριαλ που να μην έχει στήθος έξω;».

- H 55χρονη σήμερα Τίνα Σπάθη, η θρυλική πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών της δεκαετίας του ‘70, «απολογείται» και συλλογίζεται για τη σημερινή θέση του γυμνού και του σεξ στα τηλεοπτικά δρώμενα.

Δεν είναι αυτό που νομίζεις

Κατά καιρούς ανακυκλώνονται διάφοροι αστικοί θρύλοι που θέλουν Ελληνίδες πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές του «κανονικού» κινηματογράφου της περιόδου 1965-1980 να έχουν λάβει μέρος σε πορνό. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για παραφιλολογία, που οφείλεται στο ότι διάφοροι παραγωγοί ταινιών μόνταραν με «δημιουργικό» τρόπο ταινίες πορνό ή πρόσθεταν εμβόλιμες σκηνές σε «αθώες» ταινίες, εξάπτοντας τη φαντασία, αλλά σπιλώνοντας ταυτόχρονα συνειδήσεις.

Θανάσης Αντωνίου, Θώμη Μελίδου, Χαράλαμπος Νικόπουλος

Για προτάσεις και σχόλια: reportage@pegasus.gr

Χρήση απαγορευμένης ουσίας βρέθηκε να έχει κάνει ο Βαβζίνιακ του ΠΑΟ




Με κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο Αλ.Τσίπρας παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ





Ένταλμα σύλληψης για τον Παναγιώτη Φούρλα

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009 -


Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Παναγιώτη Φούρλα, με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.
Ύστερα από καταγγελία, έγινε έρευνα στο σπίτι του στο χωριο Καπνοχώρι στη Φθιώτιδα, όπου στην αυλή του σπιτιού του εντοπίστηκαν...

αμφορείς οι οποίοι ανήκουν στην προχριστιανική περίοδο.
Ο Παναγιώτης Φούρλας έχει εξαφανιστεί, προκειμένου να γλυτώσει το αυτόφωρο το οποίο λήγει σήμερα το βράδυ.

kraxtis-gr.blogspot.com

Στην Πάτρα την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου...

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

Στην Πάτρα πρόκειται να μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση την Κυριακή, μετά την επιστροφή του από την Κίνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Είναι πολύ πιθανό την ημέρα εκείνη να ανακοινώσει και τα ονόματα του ευρωψηδελτίου.

Καταγγελία Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τις συνθήκες κράτησης στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης

(ΦΩΤΟ ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Μανόλης Λαμτζίδης κατήγγειλε τις συνθήκες υγιεινής και έκανε λόγο για παραβίαση βασικών δικαιωμάτων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης ο πρόεδρος του ΔΣΘ διαπίστωσε ότι οι κρατούμενοι παραμένουν στα κρατητήρια έως και 3,5 μήνες -αντί για 5 μέρες, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν- , έως ότου μεταχθούν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας, στερούμενοι βασικών δικαιωμάτων υγιεινής και χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού. Ως επικεφαλής του ΔΣΘ ο Μανόλης Λαμτζίδης συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Παύλο Νικολαΐδη, και το διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, Τρύφωνα Κούκιο. Ο κ. Λαμτζίδης έκανε λόγο για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και σύμφωνα με την ενημέρωση των αξιωματικών της Αστυνομίας, αυτή τη στιγμή «φιλοξενούνται» 69 κρατούμενοι -υπόδικοι και κατάδικοι- στην Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ το προσωπικό επαρκεί μόνο για 25 άτομα. Ο πρόεδρος του ΔΣΘ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, που πηγάζει από την υπερπληρότητα που παρατηρείται στις φυλακές, και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Το δικαστικό σύστημα δείχνει σκληρότητα απέναντι στους πολίτες, ενώ οι δομές της πολιτείας παραμένουν σε υπανάπτυξη, με συνέπεια να έχουμε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης», τόνισε ο κ. Λαμτζίδης.
kraxtis-gr.blogspot.com

Νομιμοποίηση υπέρ... αυθαιρεσίας Το 65% των Ελλήνων πιστεύει ότι η «τακτοποίηση» παράνομων κατοικιών ενισχύει το πρόβλημα

(ΦΩΤΟ ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

Του Γιωργου Λιαλιου

Η νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών ενισχύει την αυθαιρεσία, εκτιμά η κοινή γνώμη. Ωστόσο, 6 στους 10 πολίτες θεωρούν λογικό ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ για την... «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Και ενώ ελάχιστοι θεωρούν εαυτούς υπευθύνους για την αυθαίρετη δόμηση, ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από την πολιτεία ενάντια στους αυθαιρετούντες!

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία ο μέσος Ελληνας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης αναδεικνύει έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς), σε δείγμα 1.056 πολιτών από όλη τη χώρα.

Προεκλογική περίοδος

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας φαίνεται να είναι ότι για όλα φταίνε οι άλλοι! Το 65% του δείγματος πιστεύει ότι η εκ των υστέρων νομιμοποίηση κάποιας αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί ένα μέτρο που ευνοεί την αυθαιρεσία και ωθεί τους πολίτες σε νέες πολεοδομικές παρανομίες. Μάλιστα, το 56,3% θεωρεί ότι η προεκλογική περίοδος ενδείκνυται για την ανέγερση αυθαιρέτων, ενώ το 51,9% θεωρεί ότι οι εξαγγελίες περί «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων εντάσσονται στην προεκλογική παροχολογία (έναντι 26% που διαφωνεί).

Και ενώ οι πολίτες δείχνουν να αντιδρούν ενάντια στις νομιμοποιήσεις των αυθαιρεσιών και την παροχολογία, ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί «ευκαιρία» να νομιμοποιήσει τον παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο της κατοικίας του με την καταβολή ενός αξιόλογου προστίμου (το 63,5%, τα 1.000 ευρώ). Πάντως, το 43% του δείγματος δεν δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει 10 - 20% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου ημιυπαίθριου για να τον νομιμοποιήσει. Ως είθισται, υπεύθυνος για την αυθαίρετη δόμηση δεν είναι ο πολίτης (μόλις 8,3% των απαντήσεων) ή οι κατασκευαστές (2,5% των απαντήσεων), αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση (30,4%) ή ένας συνδυασμός όλων των προηγουμένων (58%). Πάντως, 6 στους 10 ζητούν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ το 40,5% ζητεί συνεχείς ελέγχους και αυστηροποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αυθαίρετη πρώτη κατοικία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την εξοχική. «Η έρευνα δείχνει πως οι πολίτες πιστεύουν ότι το κράτος θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αυθαίρετη δόμηση, αν ήθελε», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Αλαβάνος. «Οι πολίτες βλέπουν ότι το κράτος ανέχεται ή ενθαρρύνει την αυθαιρεσία, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του».

Ευρύτερο σχέδιο

Επίσημη θέση του ΤΕΕ για το θέμα των ημιυπαίθριων, πάντως, είναι ότι δεν συζητά κινήσεις «τακτοποίησης», αν δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

kraxtis-gr.blogspot.com