Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 13 Μαΐου


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Μομφή και για τους δημοσιογράφους, σχετικά με τα θέματα που αναδεικνύουν, άφησε ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Σπυριδόπουλος, μιλώντας για την υπόθεση εκχωρήσεων εκτάσεων από τους Δήμους. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ συντεχνιακά τον εαυτό μου και τους συναδέλφους, θα πω μόνο πως αυτό δεν οφείλεται μόνο στους δημοσιογράφους. Οφείλεται στη διαπαραταξιακή σιωπή η οποία σπανίως σπάει και κυρίως στις αντοχές του καθενός στην κριτική. Όπως συμβαίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή, το «σημαντικό» και το «ασήμαντο», κρίνεται (από τους άρχοντες) ανάλογα από το ποιον αφορά και ποιον «χτυπάει»

«Είναι ανάγκη να μειωθούν διότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μας χρειάζονται…», ανέφερε για τον αριθμό των βουλευτών στην Ελλάδα σε ομιλία του ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Και για όσων ο νους πάει στο κακό, η πρόταση του προέδρου δεν στηρίζεται σε απόψεις μικρής μερίδας πολιτών (λέμε τώρα), η οποία υποστηρίζει ότι δεν κάνουν τίποτα οι βουλευτές μας, αλλά στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών που προτείνει. Πώς δεν κάνουν τίποτα οι βουλευτές… αυτοί δεν είναι που ψηφίζουν «ναι» ή «όχι» στις παραπομπές;

Από τα ΜΜΕ, λέει ότι έμαθε για το κλείσιμο της Βουλής, ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Σούρλας. Μα καλά, είναι να το κάνει ζήτημα; Άλλοι μάθανε για την αποπομπή τους, στον… (τηλεοπτικό) αέρα, ψελλίζοντας: είμαι Καραμανλικός (τρις)

Τα ‘πε και στο δημοτικό συμβούλιο όσα για «μεγάλο φαγοπότι» καταγγέλλει σήμερα στην «Π» ο τέως αντιδήμαρχος Κατερίνης. Που σημαίνει, ή που θα τον μηνύσουν οι εμπλεκόμενοι σύμβουλοι για συκοφαντία (και θα του πάρουν, άμα θέλουν, με αγωγές τη περιουσία του όλη), ή που θα τον καλέσει ο Εισαγγελέας, για να μάθουμε επιτέλους αν οι δημοτικοί μας άρχοντες κάνουν μνημόσυνο με ξένα (δημοτικά μας) κόλλυβα. Όπως και να ‘χει, κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον κουφό, ακούγοντας τόσο βαρύγδουπα πράγματα.

Ηθική τράπεζα; Άσε μας, ρε! Κι όμως! Έτσι ονομάζεται η τράπεζα, που δίνει δάνεια σε μετανάστες και άνεργους, με κυριότερο κριτήριο χρηματοδότησης μιας επιχείρησης την κοινωνική της προσφορά! Η ιδέα ξεκίνησε από την Ιταλία. Είκοσι δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (σύλλογοι και οργανώσεις πολιτών, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση) ίδρυσαν το 1999 την Βanca Εtica. Οι προσπάθειες είχαν ξεκινήσει τέσσερα χρόνια πριν και αφού συγκέντρωσαν το απαραίτητο αρχικό κεφάλαιο (6,5 εκατ. Ευρώ) άνοιξαν στην Πάδοβα το πρώτο υποκατάστημα. Η ΒΑΝCΑ ΕΤΙCΑ, όπως λέγεται, δίνει δάνεια μόνο υπό τον όρο ότι η επιχείρηση σέβεται το περιβάλλον και το εργατικό δίκαιο. Η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη, που ήδη αρκετοί πολίτες σε δέκα χώρες της Ε.Ε. συναλλάσσονται με τέτοιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Μάλιστα μέχρι το 2010 η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών Τραπεζών πιστεύει ότι θα έχει ιδρυθεί και η Πανευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα, ενώ ελπίζει ότι θα βρεθούν και στην Ελλάδα οι κατάλληλοι συνεργάτες για να δημιουργήσουν την πρώτη τράπεζα αυτού του τύπου.

Παράπλευρες απώλειες, εν μέσω κρίσης Θύματα της αιφνιδιαστικής διακοπής των εργασιών της Βουλής είναι οι εμπλεκόμενοι με την οικοδομή, αφού η ψήφιση και η εφαρμογή του πακέτου μέτρων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, της αγοράς κατοικίας και της κτηματαγοράς (το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομίας) παραπέμπεται τώρα στο θερινό τμήμα της Βουλής. Στο «συρτάρι» θα παραμείνει και ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που καταρτιζόταν από τα συναρμόδια υπουργεία.

Το «Γάλα»του Βασίλη Κατσικονούρη παρουσιάζει σήμερα και αύριο στον «Ευκαρπίδη» η Άννα Βαγενά κι εμείς θυμηθήκαμε ότι στο έργο, όταν πρωτοανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο (2006-2007), ο δικός μας Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, έπαιζε τον Λευτέρη, τον νεαρό μετανάστη που αρνείται να γίνει «γκριέκι» και ζει νοσταλγώντας τις ευτυχισμένες στιγμές της παιδικής του ηλικίας μη μπορώντας να απογαλακτιστεί. Η ερμηνεία του εκείνη είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, είχε τιμηθεί με Α’ βραβείο ανδρικής ερμηνείας από το περιοδικό «Αθηνόραμα» και είχε κάνει την πλειοψηφία των θεατρο-κριτικών να μιλούν για ένα νέο μεγάλο ταλέντο του θεάτρου. Αλλά ο Κωνσταντίνος, μας έφυγε νωρίς.

Μέχρι τη νίκη «Ελπίζουμε σε θετική δικαστική απόφαση-εντείνουμε τον αγώνα», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Σ.Ε της Επιτροπής Αγώνα «ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ». Μιλώντας για την εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της κατασκευής του νέου σταθμού διοδίων, κάνει λόγο για «ικανοποιητική παρουσία» του κόσμου, η οποία «έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση». «Το δίκαιο αίτημα του Νομού μας εκφράστηκε επαρκέστατα και νομικά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «και ελπίζουμε η απόφαση που θα εκδοθεί να είναι θετική για τον τόπο μας». H Σ.Ε ξεκαθαρίζει πάντως: «Δεν θα ανεχτούμε πλέον συνέχιση των εργασιών και αν αυτό συμβεί θα αντιδράσουμε δυναμικά στο χώρο του έργου …Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι την κατάργηση των Διοδίων Αιγινίου από την σχετική σύμβαση. Μέχρι τη νίκη της Πιερίας».
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: