Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Δωροδοκία, η κατηγορία κατά Τσουκάτου

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009 - citypress-gr.



Ο ανακριτής αναφέρεται σε 500.000 ευρώ

Του Τασου Tελλογλου

Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίζεται τις έρευνες για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens σκοπεύει να κατηγορήσει τον κ. Θόδωρο Τσουκάτο, τέως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλο του τέως πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, για ενεργητική δωροδοκία, καθώς δεν συνδέει το έμβασμα στην Τράπεζα ΑΒΝ AMRO με «πολιτικές πληρωμές» σε κόμματα, όπως περιγράφεται από πολλούς μάρτυρες, αλλά με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens, που αφορά την ψηφιοποίηση του ελληνικού Οργανισμού.

Εμφανές

Τα παραπάνω γίνονται εμφανή από τα κατηγορητήρια εναντίον πρώην στελεχών της Siemens, στα οποία ο ανακριτής υποστηρίζει ότι ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος υπέδειξε λογαριασμούς, προς τους οποίους έγιναν εμβάσματα από άγνωστους λογαριασμούς της Siemens προκειμένου να ζημιωθεί ο ΟΤΕ από τη σύναψη και την εφαρμογή της συμφωνίας 8002.

Μάλιστα, η βιασύνη με την οποία έχει γραφτεί το συγκεκριμένο κατηγορητήριο γίνεται εμφανής από την τοποθέτηση του συντάξαντος ότι εμβάστηκαν 500.000 μάρκα αντί του παγκοίνως γνωστού 1 εκατομμυρίου μάρκων.

Τόσο ο κ. Χριστοφοράκος όσο και τέσσερις άλλοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είχαν ζητήσει να απολογηθούν σε χρόνο μεταγενέστερο της αρχικής προθεσμίας που είχε ορίσει ο ανακριτής. Ο κ. Χριστοφοράκος μάλιστα είχε επικαλεστεί σοβαρούς προσωπικούς λόγους για να μην απολογηθεί πριν από τις 10 Ιουνίου. Το αίτημα απορρίφθηκε. Σε αντίθεση με τους παραπάνω κατηγορούμενους ο κ. Μαυρίδης δεν ήθελε να πάρει επιπλέον προθεσμία. Τελικά ορίστηκε ότι όλοι -και οι 7 κατηγορούμενοι- θα απολογηθούν στις 20 Μαΐου χωρίς να είναι βέβαιο, εξαιτίας των αναμενομένων ενστάσεων, ότι αυτή η ημερομηνία θα είναι και η τελική μέρα της απόφασης κατά πόσον θα προφυλακιστούν ή όχι οι κατηγορούμενοι. Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι οι κατηγορούμενοι προφυλακίζονται αν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή επανάληψης της πράξης τους, αλλά καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις δεν συντρέχει στις επτά αυτές περιπτώσεις. Παρ' όλα αυτά η πίεση στον ανακριτή να γίνουν κάποιες προφυλακίσεις από πολιτική και ένα τμήμα της κοινής γνώμης είναι μεγάλη. Πάντως, η εισήγηση του εισαγγελέα σε αρχικές ενστάσεις συνηγόρων που ζητούσαν πραγματογνωμοσύνη για το ύψος της ζημιάς και επικαλούντο ακυρότητες λόγω μη δυνατότητας παροχής έγκαιρα εξηγήσεων, είναι απορριπτική.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: