Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

28 ioynioy 2008 -zougla.gr

Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της εγκατάλειψης του


Βίντεο - ντοκουμέντο: Η στιγμή της εγκατάλειψης του "Θεόφιλος"

30 Ιουνίου 2008, 08:40


Ώρες αγωνίας έζησαν οι επιβάτες του πλοίου «Θεόφιλος» όταν προσέκρουσε σε ξέρα έξω από τις Οινούσσες. Δείτε στο παραπάνω βίντεο τις δραματικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά την εγκατάλειψη του πλοίου.

Οι έρευνες των αρχών για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος συνεχίζονται. Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά. Από τα στοιχεία της προανάκρισης, πάντως, προκύπτει ότι μάλλον πρόκειται για ανθρώπινο λάθος. Το πλοίο δεν πέρασε ανατολικά των Οινουσσών, αλλά δυτικά, από την πλευρά της Χίου, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχουν ξέρες και έπλεε κοντά στην ακτή. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, αρκετά πλοία ακολουθούν την ίδια ρότα με σκοπό την εξοικονόμηση καυσίμων.

Αυστηρότερες ποινές εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό ως πολύ σοβαρό. Για τραγικό ανθρώπινο λάθος έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας NEL Lines, Απόστολος Βεντούρης.

Σε αμέλεια του καπετάνιου ή του αξιωματικού φυλακής απέδωσε την προσάραξη του πλοίου ''Θεόφιλος'' ο Πλοίαρχος Α' τάξεως του Εμπορικού Ναυτικού, Μπάμπης Λειβαδάς. Σε δηλώσεις του στη zougla.gr εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για το Λιμενικό Σώμα και τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν το έργο της ανάκρισης, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς έχουν βαθμό τιμής ένεκεν και δεν έχουν μπει ποτέ σε βαπόρι.

Ύστερα από ένα αλαλούμ ενημέρωσης και μετεπιβιβάσεων, εμφανώς ταλαιπωρημένοι οι πρώτοι 300 επιβάτες έφτασαν στον Πειραιά με το "Νήσος Χίος".

Η ταλαιπωρία δεν σταμάτησε εκεί. Οι τελευταίοι 150 επιβάτες του "Θεόφιλος" έφτασαν στις 6.20 το πρωί της Δευτέρας στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο "Μυτιλήνη", ενώ οι αποσκευές τους ήρθαν λίγο μετά τις 8.00 με τον "Ταξιάρχη". Οι επιβάτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να τις παραλάβουν.

Οι περιγραφές τους είναι συγκλονιστικές και το ερώτημα που βασανίζει είναι γιατί κανείς από τους υπευθύνους δεν είδε ότι το πλοίο κατευθυνόταν πάνω στην ξέρα.

Το πλοίο παραμένει στις Οινούσσες, καθώς έχει πάρει κλίση δύο μοιρών και οι λιμενικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τη μεγάλη κηλίδα πετρελαίου και αποβλήτων που εκρέουν από το ρήγμα 15 μέτρων που προκλήθηκε από την σφοδρή πρόσκρουση πάνω στην ξέρα. Γύρω από το «Θεόφιλος» έχουν τοποθετηθεί ειδικά φράγματα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ρύπανσης.

Επιθεωρητές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ελέγχουν το ρήγμα στην αριστερή πλευρά, με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Το χρονικό της αγωνίας

Το πλοίο ''Θεόφιλος'' εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς. Δύο ώρες μετά τον απόπλου από τη Λέσβο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, προσέκρουσε σε ύφαλο λίγο έξω από τις Οινούσσες και υπέστη ρήγμα στο αριστερό μέρος της πρύμνης πάνω από τη δεξαμενή καυσίμων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιβατών, το "Θεόφιλος" κατευθυνόταν πάνω στην ξέρα η οποία, όπως λένε, ήταν ορατή. Με την πρόσκρουση και το θόρυβο που ακολούθησε, επικράτησε πανικός.

Αμέσως μετά, μέλη του πληρώματος προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επιβάτες και τους συνέστησαν να φορέσουν τα σωσίβιά τους και να κινηθούν προς το κατάστρωμα.

Αρχικά διατάχθηκε η εκκένωση του πλοίου και ξεκίνησε η διαδικασία μετεπιβίβασης των επιβατών σε σωσίβιες λέμβους.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η εντολή ανακλήθηκε και ανακοινώθηκε πως το πλοίο θα συνέχιζε με χαμηλή ταχύτητα παρά το ρήγμα προς τη Χίο. Τελικά, το ''Θεόφιλος'' κρίθηκε απαραίτητο να καταπλεύσει στο κοντινότερο λιμάνι που ήταν στις Οινούσσες, όπου και έφθασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, συνοδεία δύο σούπερ πούμα, καθώς και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η διαδικασία εγκατάλειψης του πλοίου διήρκησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε με την μετεπιβίβαση όλων των επιβατών και των 97 μελών του πληρώματος σε σωστικές λέμβους και άλλα σκάφη που έσπευσαν για να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: