Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Αντίθετη με τη νομοθεσία της ΕΕ κρίνει το ΠΑΣΟΚ τη γνωμοδότηση για blog-κινητά

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Eurokinissi
Ο Σταύρος Λαμπρινίδης είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου

Η γνωμοδότηση του Γ. Σανιδά για άρση της ανωνυμίας σε ιστολόγια και κινητά «έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομολογία επί του θέματος και δείχνει επικίνδυνη άγνοια έως και αδιαφορία για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων» δήλωσε την Τετάρτη ο Σταύρος Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπεύει μάλιστα να στείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας Δεδομένων και να καταθέσει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Όλες οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και οι γνωμοδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων είναι κατηγορηματικές ως προς το γεγονός ότι τα «δεδομένα κίνησης» μιας ηλεκτρονικής επικοινωνίας (ποιος επικοινώνησε με ποιον, πότε, από ποια ηλεκτρονική διεύθυνση ή τηλέφωνο, κλπ.) αποτελούν προσωπικά δεδομένα και εμπίπτουν ρητά στο απόρρητο των επικοινωνιών» αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάργηση του απορρήτου «με απλή απόφαση μιας αστυνομίας, και μάλιστα χωρίς ανεξάρτητες διαδικασίες και έλεγχο, καθώς και η εξίσωση κακουργημάτων και πλημμελημάτων, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα» υπογραμμίζει.

Προβληματική θεωρεί τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής, ο οποίος επισήμανε την Τετάρτη ότι ο κ. Σανιδάς δεν έλαβε υπόψη την Οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Και «διάλογος» με τον Θ.Τσουκάτο Έκτακτη σύγκληση της Βουλής και Εξεταστική για τη Siemens ζητά το ΠΑΣΟΚ

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!



Την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής με στόχο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση Siemens ζήτησε το ΠΑΣΟΚ μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι μόνο μέσω Εξεταστικής θα έλθει στο φως όλη η αλήθεια για την υπόθεση Siemens.

«Διάλογος» ΠΑΣΟΚ-Τσουκάτου

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την απολογία του Θ.Τσουκάτου στον ανακριτή και ενώ το τοπίο σε σχέση με την απολογία Χριστοφοράκου στις γερμανικές Αρχές παραμένει θολό.

Σε δηλώσεις που έκανε η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη επανέλαβε την επίσημη θέση του Κινήματος ότι στα λογιστικά βιβλία δεν βρέθηκε καμία εγγραφή σχετική με το πόσο του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων.

Πάντως, σε επισήμανση δημοσιογράφων ότι «αν ρωτάγατε τον κ. Τσουκάτο σαν ΠΑΣΟΚ θα σας έλεγε πού είναι τα λεφτά, υπονοώντας ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να μπουν στα επίσημα κομματικά βιβλία κανενός κόμματος», η κα Καρακλιούμη δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

«Τα μόνα βιβλία που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική διαχείριση εκείνης της περιόδου είναι αυτά που ελέγχθηκαν, τα οποία και επικαλούμαστε» κατέληξε.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την πικρία που φέρεται να εξέφρασε ο κ. Τσουκάτος για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, η κα Καρακλιούμη αρκέστηκε να δηλώσει ότι ο κ. Τσουκάτος βρίσκεται σε μια δικαστική διαδικασία.

ΝΔ: Αντιπερισπασμός

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν σέβεται το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης έκανε λόγο για αντιπερισπασμό:

«Κάθε φορά που 'στριμώχνεται'. Όχι μόνον από αντιπάλους, αλλά και όταν δέχεται εξ οικείων τα βέλη, όπως συνέβη σήμερα με την απολογία και τις δηλώσεις του κ. Τσουκάτου» τόνισε.

KKE: Ευθύνες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Και τα δύο κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα, δήλωσε από την Ηλεία η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας πάντως ότι «αυτό είναι ένα μικρό μέρος της πολιτικής τους».

Για την ίδια, το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τα νόμιμα σκάνδαλα: «Και για μας νόμιμο σκάνδαλο είναι η ιδιωτικοποίηση, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική απέναντι στους μετανάστες. Όσο υπάρχουν τα νόμιμα σκάνδαλα, υπάρχουν και τα παράνομα» εξήγησε.

ΣΥΝ: Εθισμός στη διαφθορά

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το χειρότερο από την υπόθεση Siemens είναι ότι η κοινή γνώμη εθίζεται στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος και στη λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Τα λεφτά που υποτίθεται ότι παρέδωσε ή δεν παρέδωσε ο Τσουκάτος στο ΠΑΣΟΚ και τα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει ούτε ξέρει αν παρέλαβε, δεν είναι λεφτά της Siemens. Είναι λεφτά του δημοσίου, του φορολογούμενου πολίτη. Είναι τμήμα από το κόστος, το οποίο προέκυψαν από συμβάσεις επιβλαβείς για το δημόσιο συμφέρον. Και αυτά τα λεφτά πήγαν στα κόμματα εξουσίας» κατέληξε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Στην Πιερία το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

























Στις 9-12 Ιουλίου στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ.Αλεξάνδρου
Τη διοργάνωση θα τιμήσει με την παρουσία του
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής θα φιλοξενηθούν από τις 9 έως τις 12 Ιουλίου 2009 στην Πιερία, στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο.
Στις εργασίες του Συνεδρίου αναμένονται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 150 σύνεδροι από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις όλου του κόσμου, ενώ το Συνέδριο θα τιμήσει με την παρουσία του, κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Κάρολος Παπούλιας.
Η επίσημη έναρξη των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, παρουσία πλήθους επίσημων προσκεκλημένων.
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009, στα πλαίσια των εργασιών του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, θα πραγματοποιηθεί ακαδημαϊκό πάνελ συζήτησης με συντονιστή τον Marcus A. Templar και εισηγήσεις από τον πρέσβη επί Τιμή Ελευθέριο Καραγιάννη, τη Δρ. Γεωργία Καραμήτρου, τον Δρ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο και τον Δημήτρη Αγγελίδη. Θα ακολουθήσει ξενάγηση των συνέδρων στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και συναυλία με επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου “Ι. Σακελλαρίδης” στο Ανοιχτό Θέατρο Λιτοχώρου.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 συνεχίζονται οι εργασίες του 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις 7.30 μ.μ. της ίδιας ημέρας αναμένεται η άφιξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου.
Στη συνέχεια της βραδιάς, οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν στην επίσημη έναρξη του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Συγκεκριμένα θα γίνει ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ανακάλυψη του Δίου και 40 ετών ανασκαφικού έργου του καθηγητή Δημήτριου Παντερμαλή και η βραδιά θα κορυφωθεί με τη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τον γνωστό τραγουδιστή Μάριο Φραγκούλη.
Η διοργάνωση ολοκληρώνεται την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009 με την ορκομωσία των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης
10o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
63o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009
8:00 μ.μ. Επίσημη έναρξη του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων
Χαιρετισμοί Επισήμων
Μακεδονικοί χοροί από τα χορευτικά Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Αυστραλίας
Βραδινή Δεξίωση. Προβολή βίντεο από τους Καλάς
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009
9:00 π.μ.-12:00 μ.μ. Εργασίες 63ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής
12:00 μ.μ. - 2:00 μ.μ. Ακαδημαϊκό πάνελ: Συντονιστής Marcus A. Templar. Εισηγήσεις από: Πρέσβη επί Τιμή Ελευθέριο Καραγιάννη, Δρ. Γεωργία Καραμήτρου, Δρ. Μιχάλη Χρυσανθόπουλο και Δημήτρη Ευαγγελίδη
6:00 μ.μ. - 7:30 μ.μ. Ξενάγηση των Συνέδρων στο Αρχαιολογικό Πάρκο και στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Δίου
9:00 μ.μ. Συναυλία με επιλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ι. Σακελλαρίδης» – Ανοιχτό Θέατρο Λιτοχώρου
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009
9:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. Εργασίες 63ου Συνεδρίου και Συνεδρίαση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου
6:00 μ.μ. – 7:30 μ.μ. Απογευματινές Εργασίες 63ου Συνεδρίου
7:30 μ.μ. Επίσημη Υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στη λήξη των εργασιών. Χαιρετισμός του Προέδρου προς τους ομογενείς.
9:00 μ.μ. Συμμετοχή των ομογενών μας στην επίσημη έναρξη του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου στο Αρχαίο Θέατρου του Δίου – Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ανακάλυψη του Δίου και 40 χρόνων ανασκαφικού έργου. Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με τον Μάριο Φραγκούλη.
Κυριακή, 12 Ιουλίου 2009
Εκκλησιασμός και Ορκωμοσία των νέων Διοικητικών Συμβουλίων

ΠΑΖΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Παζάρια του Χριστοφοράκου στη Γερμανία.Δέν διώκεται στη Γερμανία.Γι αυτό η επίσκεψή του στον Εισαγγελέα τουΜονάχου, έχει χαρακτήρα διαπραμγατευτικό.Ακόμη και άν εκδοθεί απόφαση με την οποία θα εκδοθεί στην Ελλάδα, δέν θα είναι οριστική, αφού ο κ Χριστοφοράκος έχει δικαίωμα εφέσεως. Συνεπώς θα πάει μακριά η βαλίτσα.Ο Χριστοφοράκος έχει σκοπό να χορέψει στο ταψί και τους ΕΛληνες πολιτκούς αλλά και να πσάσει κα τα δικά μας νεύρα.Ομως σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλοί αυτοί που τρέμουν στη ΝΔ. ποιοί είναι; στο πασοκ ο Γ παπανδρέου επιμένει και ζητά άπλετο φώς, ακόμη και άν η μπάλλα πάρει και δικά του στελέχη του παλιού καλού καιρού!! τι λέτε; θα έχουμε καλόπίγκ πόνγκ με διαιτητή τον Χριστοφοράκο;
Κάλυψαν τον Τσουκάτο οι ταμίες

Εν τω μεταξύ με περιοριστικούς όρους αφέθηκε πρίν απο λίγο ελεύθερος ο Τσουκάτος μετά την απολογία του στον ανακριτή.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ




ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ :Μετά απο απόφαση του Υπουργικού Συμβυλίου,Νέα ηγεσία στους δικαστές.
Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη θέση οτυ Σανιδά ο κ Ιωάννης Τέντες απο τον δικαστικό κλάδο, πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο κ Γ.Καλαμίδας, και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ο κ Πικραμένος Παναγιώτης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Παιχνίδια

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009



ΕΝΑ περίεργο παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις προσπάθειες για την έκδοση του πρώην επικεφαλής της Ζίμενς στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκου και τις απειλές που φέρεται να κάνει για αποκαλύψεις εις βάρος πολιτικών.
ΑΙΦΝΗΣ, ο ένας μετά τον άλλο πολιτικοί από τον κυβερνητικό κυρίως χώρο διαμαρτύρονται για το ότι η πολιτική μας ζωή έχει μπει σε κατάσταση ομηρείας εξαιτίας ενός υπόδικου επιχειρηματία.
ΕΧΟΥΝ ασφαλώς δίκιο. Λησμονούν όμως να πουν πως ο μοναδικός τρόπος για να αφήσουμε πίσω αυτό το σκάνδαλο είναι να μάθουμε επιτέλους όλη την αλήθεια, όσους και όποιους και αν θίγει.
ΕΔΩ που έχουμε φτάσει, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι να εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος και να έρθει να αντιμετωπίσει την ελληνική Δικαιοσύνη.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο. Και έγινε ακόμα δυσκολότερο από το ότι ορισμένοι χειρισμοί άφησαν ανοικτό το ζήτημα της παραγραφής.
ΤΟ τι θα γίνει και αν θα γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών θα κριθεί από τα γερμανικά δικαστήρια. Κάθε άλλο παρά βέβαιο ωστόσο είναι το αποτέλεσμα, όπως άλλωστε μαρτυρά και η εσπευσμένη αναχώρηση του ανακριτή για το Μόναχο.
ΚΙ όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλούστερα. Αν ο ανακριτής δεν σταματούσε τη διερεύνηση των αδικημάτων στο 2003 τότε ζήτημα παραγραφής δεν θα ετίθετο καν.
ΑΚΟΜΑ περισσότερο, θα είχαν καθησυχαστεί και οι ανησυχίες που εκφράζονται ότι υπάρχει προσπάθεια να μην αναζητηθούν ευθύνες για την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
ΔΥΣΚΟΛΑ, βλέπετε, μπορεί να εξηγηθεί γιατί οι πληρωμές που έγιναν για το περίφημο C4Ι πριν από τις εκλογές του 2004 είναι ύποπτες, όχι όμως όσες έγιναν μετά!(Νεα)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Γιουβετσάκια

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr
Φωτογραφία
ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της περασμένης εβδομάδας είχε στα χέρια του ο Κώστας Καραμανλής το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη. Πολύ πριν βγει το περιεχόμενό του στον Τύπο. Μη βάλει ο νους σας τίποτε πονηρό για αντίτυπο που «παράπεσε» από το τυπογραφείο και άλλα τινά. Το έστειλε ο ίδιος ο συγγραφέας του στο Μαξίμου μαζί με μια προσωπική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με προβλέψιμο ξεκίνημα: «Αγαπητέ Πρόεδρε...». ΣΕ ΑΠΛΑ ελληνικά, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι αυτό που λέμε «τι έτσι, τι γιουβέτσι». Ως υπουργός Οικονομίας ο Αλογοσκούφης ήταν το κορυφαίο θύμα του ανασχηματισμού της 7ης Ιανουαρίου. Η έξοδός του από την κυβέρνηση εξελήφθη ως πολιτική αποδοκιμασία, ο ίδιος όμως ο Καραμανλής απέφυγε προσεκτικά να μπει σε τέτοια γραμμή. Δηλαδή, το έκανε, αλλά δεν το είπε. Ερωτηθείς σχετικά στην τηλεόραση, στη διάρκεια της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, ο Κώστας επικαλέστηκε το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να αλλάζει τους υπουργούς του.
ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ τρόπο, ο Αλογοσκούφης έγραψε ένα βιβλίο που αμφισβητεί την άσκηση εξουσίας από τη διακυβέρνηση Καραμανλή όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στον πυρήνα της, δηλαδή στην ηγεσία. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην παρουσίαση, που έγινε στη «Μεγάλη Βρετανία», ότι δεν στρέφεται κατά του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν άλλωστε συνεργάτης του για μια δεκαετία; Κάτι, βέβαια, που διαβάζεται και αντίστροφα: όσα γνωρίζει ο Γιώργος για την κυβερνητική διαχείριση της τελευταίας πενταετίας δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
Η ΕΝΟΠΛΗ αυτή ειρήνη χαρακτήρισε το λανσάρισμα του βιβλίου. Και προσδιόρισε τις αντιδράσεις τρίτων. Πάνε οι πενήντα βουλευτές που είχαν παραστεί στην ομιλία Αλογοσκούφη που είχε οργανώσει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας πέρσι τον Δεκέμβριο. Πάει, βεβαίως, ο Ευάγγελος Αντώναρος και διάφοροι θεσμικοί του κόμματος. Απών ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρ΄ ότι είχε, λέει, περιέργεια. Πολιτικά, το ακροατήριο έδινε μια αίσθηση νεκρής ζώνης.
ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ των πολιτευομένων της συντηρητικής παράταξης είναι σωστό. Είναι άλλο πράγμα οι Τατούληδες και οι Μανώληδες να αρθρώνουν φωνήεντα στον Πρωθυπουργό και άλλο να επιλέγει την οδό της κόσμιας αμφισβήτησης ένας από τους μεγαλοϋπουργούς της τελευταίας πενταετίας. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφικές ανησυχίες Αλογοσκούφη δεν αφορούν αυτά που έγιναν, αλλά εκείνα που έρχονται.
Φωτογραφία
Του Σπύρου Ορνεράκη
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η ΖΩΗ ΜΟΥ όλη είναι ένα τσιγάρο - [ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Καπνός
Νατάσα Μπαστέα nat@dolnet.gr
Φωτογραφία
«Η ΖΩΗ ΜΟΥ όλη είναι ένα τσιγάρο, που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω», διαπίστωσε πολλά χρόνια πριν ο Άκης Πάνου. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε όλοι θεριακλήδες. Ενός τσιγάρου και μιας ζωής που είναι βαριά και σέρτικα, που κινούνται ανάμεσα στην επιθυμία και την απώθηση, που αποκτούν μια ερζάτς ηδονή όταν γίνονται λίγο κρυφά, που παίρνουν το σχήμα προστατευτικής αγκαλιάς όταν τα απολαμβάνεις χαλαρά. Στην εποχή που οι ιδεολογίες υποχωρούν, το τσιγάρο έχει φτάσει να είναι ακριβώς αυτό- ένα «τοτέμ» γύρω από το οποίο χτίζεται ένας τρόπος ζωής, ένα «δικαίωμα» το οποίο κάποιος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, ένα «σύμβολο» ελευθερίας, όταν οι πραγματικές ελευθερίες έχουν απωλεσθεί.
Όλα όσα συνιστούν τη μυθολογία του καπνού υποχωρούν αυτές τις ημέρες μπροστά στο προσωπικό δίλημμα των καπνιστών που αρχίζει από σήμερα. Κάποιοι θα κάνουν αστεία, άλλοι θα μαλώνουν, μερικοί θα κάνουν τα στραβά μάτια και κάποιοι άλλοι θα απειλούν με καταγγελίες, αλλά όλοι- καπνιστές και μη- θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εφαρμογή του νέου μέτρου. Δύσπιστοι, ενοχικά αθώοι, ιδανικοί αυτόχειρες, όντα της συνήθειας μα και της έκπληξης- με πάθη αλλά και βούληση. Τι από όλα θα γίνει καπνός;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Το πρώην αυθαίρετο σε δασική περιοχή του εισαγγελέα Γ.Σανιδά που νομιμοποιήθηκε ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!!!

Τετάρτη, 1 Ιούλιος 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ...ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το πρώην αυθαίρετο σπίτι που νομιμοποίησε μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα(!!!) ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Και ας μας κάνει άρση απορρήτου. Πρόκειται για το εξοχικό του στο Πόρτο Γερμενό, σε έκταση που κάποτε ήταν δασική και διακατεχόμενη. Σε οικόπεδο 500 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται εκτός σχεδίου, ο ανώτατος εισαγγελέας ανήγειρε διώροφη κατοικία συνολικής επιφάνειας 190 τ.μ.
Στις 29 Νοεμβρίου 2004 κάτοικος της περιοχής, ο Σ. Τσαχαγιάκος, προέβη σε ενυπόγραφη καταγγελία στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Ελευσίνας. Η...
Πολεοδομία διενεργεί στις 22 Δεκεμβρίου 2004 αυτοψία παρουσία του ιδιοκτήτη.
Διαπιστώνονται πολαιοδομικές παραβάσεις και με την έκθεση της κοινοποιεί και το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου, συνολικού ύψους 11.712 ευρώ. Εν τω μεταξύ, στις 8 Δεκεμβρίου 2004, ο κ. Σανιδάς υποβάλλει στην Πολεοδομία αίτηση νομιμοποίησης της οικοδομής, η οποία εξετάζεται κατά προτεραιότητα και στις 24 Δεκεμβρίου 2004 εκδίδεται η άδεια νομιμοποίησης της οικοδομής.
Η περιοχή όπου έχει εξοχικό ο κ. Σανιδάς είχε παραχωρηθεί σε ρητινοκαλλιεργητές και μέχρι το 2003 θεωρούνταν από το Δημόσιο διακατεχόμενη έκταση. Με το νόμο 3208/2003 οι διακατεχόμενες εκτάσεις αναγνωρίστηκαν ως ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. Ποιος είναι ο χαρακτήρας τους σήμερα δεν είναι σαφές, αφού το δασολόγιο δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει την επίμαχη περιοχή.
Ο κ. Σανιδάς αγόρασε την έκταση το 1973 από οικοδομική εταιρεία, η οποία όμως τότε δεν υφίστατο. Η εταιρεία συνεστήθη επτά χρόνια αργότερα, από την εποχή που αναφέρει ο κ. Σανιδάς στην αγωγή αναγνωριστικής κυριότητας που υπέβαλε το 1996 στο Ειρηνοδικείο Ελευσίνας.
Δύο φορές ο φάκελος έγινε αντικείμενο προκαταρτικών δικαστικών ερευνών. Και τις δύο ετέθη στο αρχείο. Οσον αφορά όμως τη νομιμότητα των πράξεων της διοίκησης ουδέποτε υπήρξε επίσημη αναφορά, απαλλακτική ή μη. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να πλανάται μία τέτοια σκιά γύρω από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, τόσα χρόνια μετά την αποκάλυψη και διερεύνηση αυτής της υπόθεσης; (ΤΡΟΚΤΙΚΟΣ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η Λίβερπουλ ανακοίνωσε την πώληση του Λέτο στον Παναθηναϊκό

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Σήμερα έρχεται στην Αθήνα

Την πώληση του Σεμπαστιάν Λέτο στον Παναθηναϊκό ανακοίνωσε και επίσημα η Λίβερπουλ σήμερα το πρωί μέσω του επίσημου site της. Ο δανεισμός του παίκτη στον Ολυμπιακό έληξε και η Αγγλική ομάδα ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Παναθηναϊκό.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρονται οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, τονίζεται, όμως, πως ο παίκτης αγωνίστηκε ως δανεικός στον Ολυμπιακό την περασμένη σεζόν καθώς δεν είχε εξασφαλίσει άδεια εργασίας στην Αγγλία.
Ετσι, έπειτα από δύο χρόνια στα οποία η Λίβερπουλ είχε τα δικαιώματά του, ο Λέτο έρχεται πια για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, μετακομίζοντας, όμως, από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.

O Αργεντίνος άσος αναμένεται στην Ελλάδα σήμεραπροκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το συμβόλαιό του με τους «πράσινους».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τον τιμώρησαν με απουσίες ...ενώ ο Αλογοσκούφης αναδιπλώθηκε για τις αιχμές σε Καραμανλή

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Τη σταθερή «συμμαχία» τους με τον Γ. Αλογοσκούφη επιβεβαίωσαν οι πρώην υπουργοί Τσιτουρίδης και Φώλιας, ενώ  παραβρέθηκε και η νέα επικεφαλής των ευρωβουλευτών της  Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου
Γύρισε την πλάτη στον Γιώργο Αλογοσκούφη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, στέλνοντας μήνυμα δυσφορίας για τις βολές του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας που αγγίζουν και τον Πρωθυπουργό.
Μόλις δύο υφυπουργοί και επτά βουλευτές της Ν.Δ. έδωσαν το «παρών» στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού, ενώ ο ίδιος έσπευσε να αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας ότι όσα αναφέρει στο βιβλίο του «έχουν παρερμηνευθεί». Την πενιχρή παρουσία των βουλευτών στην εκδήλωση του κ. Αλογοσκούφη είχαν προαναγγείλει και τα ομαδικά πυρά που εκτόξευσαν νωρίτερα χθες αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, κατηγορώντας τον πρώην υπουργό ότι είναι εκ των βασικών υπευθύνων για τη μεγάλη ήττα της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και τη δημοσκοπική κατάρρευσή της από τον Σεπτέμβριο του 2007. Δυσφορία για τη συγγραφική παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη εκπέμπει και το Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή άφηναν αιχμές για τη χρονική στιγμή και τον τρόπο που αποφάσισε ο πρώην υπουργός να κάνει την επανεμφάνισή του, ενώ το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται εις βάρος του στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενίσχυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος, αρνούμενος να σχολιάσει «θέσεις ή απόψεις βουλευτών και πολύ περισσότερο περιεχόμενα βιβλίων».
Ψηφοφόροι οι περισσότεροι
Σε αντίθεση με προγενέστερες εκδηλώσεις του πρώην υπουργού, στις οποίες έσπευδαν να παρευρεθούν δεκάδες βουλευτές της Ν.Δ. και πλήθος κομματικών στελεχών και παραγόντων της αγοράς, το κοινό στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του («Η Ελλάδα μετά την κρίση») ήταν, κατά βάση, ψηφοφόροι του στην Α΄ Αθήνας. Εκτός από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη που, μαζί με τους κ.κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Ι. Δραγασάκη, παρουσίασε το βιβλίο, στην πρόσκληση του κ. Αλογοσκούφη ανταποκρίθηκαν μόνον οι υφυπουργοί κ.κ. Ν. Λέγκας και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, η νέα επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου και μόλις έξι βουλευτές. Τη σταθερή «συμμαχία» τους με τον κ. Αλογοσκούφη επιβεβαίωσαν οι κ.κ. Σ. Τσιτουρίδης και Χρ. Φώλιας, ενώ παρόντες ήταν και οι κ.κ. Αγοραστός, Βολουδάκης, Σταϊκούρας και Παρίσης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Αλογοσκούφης φρόντισε να αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές του που προκάλεσαν ταραχή στο Μαξίμου, όπως το ότι η χώρα «χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα ηγεσία» για να ξεφύγει από την κρίση ή το ότι «οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να κυβερνούν και όχι να διαχειρίζονται τον πολιτικό χρόνο», δεν αποτελεί αιχμή για τον κ. Καραμανλή.
«Το βιβλίο έγινε αντικείμενο σχολίων, επιλεκτικών αναφορών και παρερμηνειών... Ασφαλώς και δεν αναφέρεται στον σημερινό Πρωθυπουργό, ούτε τον επικρίνει. Ως στενός συνεργάτης του επί τόσα χρόνια θα αναιρούσα τον ίδιο μου τον εαυτό αν έκανα κάτι τέτοιο. Οι πολιτικές επισημάνσεις δεν αφορούν τον Πρωθυπουργό αλλά γενικά το πολιτικό μας σύστημα...», ανέφερε χθες ο πρώην υπουργός.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Παναθηναϊκός Γιάννης Γκούμας, μια ζωή Παναθηναϊκός

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Αν υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Παναθηναϊκό της τελευταίας 15ετίας, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Γιάννη Γκούμα, που επί 15 συναπτά έτη υπηρέτησε πιστά τους "πράσινους", παρά τις "θύελλες" που αντιμετώπισε.

Το πρώτο του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα ήταν στις 15 Απριλίου 1995, όταν αντικατέστησε τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι στο 77ο λεπτό στην εκτός έδρας νίκη του "τριφυλλιού" με 3-0 επί του Λεβαδειακού. Πέρασαν 15 χρόνια (παρά 24 ημέρες) όταν φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα με το τριφύλλι στις 22 Μαρτίου 2009 (στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης). Μια 15ετία κατά την οποία αγωνίστηκε σε 415 παιχνίδια με τους "πράσινους" (σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη), σημειώνοντας 38 γκολ.

Πάνω απ' όλα όμως, ήταν μια 15ετία που χαρακτηρίστηκε από το σθένος του Λαρισαίου αμυντικού, ο οποίος υπερασπιζόταν σε μόνιμη βάση τα συμφέροντα της ομάδας του, βάζοντας μπροστά τον εαυτό του σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Από τους παίκτες που άκουσαν πολλές φορές πικρόχολα σχόλια, αλλά και βρισιές από την κερκίδα, αλλά που ποτέ δεν πτοήθηκε και διαρκώς προσπαθούσε για το καλό του Παναθηναϊκού.

Ο Γκούμας ήταν ένας παίκτης που έκανε ό,τι του ζητούσε ο εκάστοτε προπονητής. Από επιθετικός που ξεκίνησε στις ακαδημίες των "πρασίνων", μεταφέρθηκε στα χαφ ως "κόφτης". Τελικά, χάρη στον Βασίλη Δανιήλ, η θέση στην οποία συνέχισε την καριέρα του ήταν αυτή του κεντρικού αμυντικού. Τα πρώτα χρόνια, μέχρι να μάθει καλά τη θέση, άκουσε πολλά. Στη συνέχεια, όμως, και ιδιαίτερα στο πλευρό του Ρενέ Χένρικσεν, ο Γκούμας βελτιώθηκε σημαντικά και μαζί με το Δανό αποτέλεσαν σπουδαίο αμυντικό δίδυμο.

Πραγματικός αρχηγός

Στις δύσκολες στιγμές του Παναθηναϊκού, μετά από ήττες και αποκλεισμούς, ο Γκούμας δεχόταν πρώτος απ' όλους βολές από οπαδούς και δημοσιογράφους. Και πάντα ήξερε πως να τις αντιμετωπίσει, παίρνοντας πάντα την ευθύνη και προστατεύοντας τους συμπαίκτες του, ό,τι δηλαδή κάνει ένας πραγματικός αρχηγός.

Το Νοέμβριο του 2005, μετά την ήττα-αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο, ένας οπαδός του Παναθηναϊκού επιτέθηκε φραστικά στον Φάνη Γκέκα. Ο Γκούμας έσπευσε να προστατεύσει το διεθνή επιθετικό, αλλά και ολόκληρη την ομάδα.

Τρεις μήνες αργότερα, σε μια ήσυχη βραδιά στο ΟΑΚΑ με τη νίκη των "πρασίνων" επί του Λεβαδειακού, ο αρχηγός του "τριφυλλιού" ξέσπασε έναντι μερίδας δημοσιογράφων, που είχαν καταφερθεί εναντίον της ομάδας του. Ο Γκούμας απείλησε λέγοντας: "Θα πω ονόματα...", αναγκάζοντας τον ΠΣΑΤ να παρέμβει με "αιχμηρή" ανακοίνωση.

Τον Ιανουάριο του 2008, μετά τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο "Καραϊσκάκη", που έληξε ισόπαλος με 1-1, ο Γκούμας είχε προκαλέσει αντιδράσεις, δηλώνοντας: "Έπρεπε να είχαμε νικήσει με 4-1 ή 5-1", θέλοντας να επισημάνει τη "μαγική" εικόνα του αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός είχε απωλέσει σωρεία ευκαιριών. Ταυτόχρονα κατάφερε να πυροδοτήσει το κλίμα ενόψει του αγώνα μεταξύ των δύο "αιωνίων" για το Κύπελλο, που ακολουθούσε τρεις ημέρες αργότερα και πάλι στο ίδιο γήπεδο. Η δήλωσή του επαληθεύτηκε, αλλά δυστυχώς γι' αυτόν και τους συμπαίκτες του, οι "ερυθρόλευκοι" ήταν αυτοί που νίκησαν με 4-0 και πήραν την πρόκριση.

Η αρχή του τέλους

Στις 30 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, ο Γκούμας ανανέωσε για άλλα δύο χρόνια με τους "πράσινους". Λίγο αργότερα δήλωσε: "Έγινε το καλύτερο για όλους. Έχω ξαναπεί πως ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό και έτσι θα γίνει. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας για τον τρόπο που με αντιμετώπισε. Μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι «ένα» με τον Παναθηναϊκό και θα συνεχίσω να δίνω τα πάντα για την επιτυχία του".

Ωστόσο, από το Νοέμβριο του 2008, άρχισαν οι τριβές μεταξύ του Γκούμα και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12.000 ευρώ, που είναι το υψηλότερο που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό, για τη συμπεριφορά του πριν από τον αγώνα με τη Λάρισα στο "Αλκαζάρ". Ο διεθνής αμυντικός αρνήθηκε να ξεκινήσει στον αγώνα αντί του Σαριέγκι, που είχε τραυματιστεί στην προθέρμανση, με συνέπεια να τεθεί εκτός αποστολής από την αναμέτρηση. Λίγες ημέρες μετά αποφασίστηκε να προπονείται μόνος του για διάστημα ενός μήνα.

Λίγο καιρό αργότερα ο Γκούμας απολογήθηκε στον Χενκ Τεν Κάτε, επισημαίνοντας: "Ήταν μια παρεξήγηση και ήθελα να αγωνιστώ στη Λάρισα. Αφήστε με να προπονούμαι με την ομάδα στο διάστημα που δεν με υπολογίζετε και όποτε με χρειαστείτε είμαι έτοιμος να βοηθήσω. Εγώ είμαι στρατιώτης του Παναθηναϊκού". Η απάντηση του Ολλανδού τεχνικού ικανοποίησε τον αρχηγό του "τριφυλλιού": "Φυσικά και σε υπολογίζω και βεβαίως θα προπονείσαι με την ομάδα. Σε πιστεύω ως ποδοσφαιριστή και εκτιμώ την προσφορά σου στην ομάδα".

Τελικά, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο Τεν Κάτε δεν υπολόγιζε τον Γκούμα στα πλάνα του για τη νέα σεζόν, γεγονός που φρόντισε να το δείξει πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν, καθώς χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στις 22 Μαρτίου.

Σκόρερ καθοριστικών γκολ

Η καριέρα του Γκούμα στον Παναθηναϊκό είναι συνυφασμένη με μερικά από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των "πρασίνων". Τρεις φορές πρωταθλητής (1995, 1996, 2004), δύο φορές Κυπελλούχος (1995, 2004) και εντυπωσιακές πορείες στην Ευρώπη (1996, 2001, 2002, 2003). Σε πολλές από αυτές τις επιτυχίες του "τριφυλλιού", η συμβολή του Γκούμα ήταν τεράστια, καθώς πέρα από τη δουλειά του στο αμυντικό κομμάτι, πέτυχε και καθοριστικά γκολ.

Η αρχή έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2000, όταν με έναν κεραυνό στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου στο "Ντέλε Άλπι" νίκησε τον Φαν ντερ Σάαρ, ισοφαρίζοντας σε 1-1 για τους "πράσινους". Τελικά η Γιουβέντους πήρε τη νίκη με 2-1, αλλά ο Γκούμας είχε αφήσει το στίγμα του.

Στις 20 Μαρτίου 2002, με καρφωτή κεφαλιά στο 64ο λεπτό, έστειλε τον Παναθηναϊκό στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ, ισοφαρίζοντας σε 2-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Απόστολος Νικολαΐδης".

Το πρωτάθλημα του 2004 οφείλεται κατά πολύ στον Γιάννη Γκούμα, ο οποίος στο ντέρμπι "αιωνίων" στις 18 Απριλίου στο γήπεδο της Λεωφόρου για την 26η αγωνιστική, ήταν αυτός που με πλασέ στο 81ο λεπτό ισοφάρισε σε 2-2, διατηρώντας τους "πράσινους" στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Τέλος, έχει προσφέρει στους φίλους του Παναθηναϊκού ένα από τα εντυπωσιακότερα γκολ που έχουν σημειωθεί, όταν στη ρεβάνς με τη Ρέιντζερς στο "Απόστολος Νικολαΐδης" για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 2007-08, με γυριστό σουτ έξω από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ΜακΓκρέγκορ. Το γκολ του βέβαια δεν στάθηκε αρκετό να χαρίσει στον Παναθηναϊκό την πρόκριση στους "16", καθώς στο 81' ο Νόβο ισοφάρισε για τους Σκωτσέζους.

Σε αριθμούς

ΣΕΖΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΛΟ
Αγώνες (γκολ) Αγώνες (γκολ) Αγώνες (γκολ) Αγώνες (γκολ)
1994-95 2 (-) - - 2 (-)
1995-96 8 (-) - 2 (-) 10 (-)
1996-97 17 (2) 8 (2) - 25 (4)
1997-98 26 (1) 5 (-) - 31 (1)
1998-99 26 (1) 7 (1) 7 (-) 40 (2)
1999-00 28 (7) 2 (-) 6 (-) 36 (7)
2000-01 22 (-) 2 (-) 12 (2) 36 (2)
2001-02 14 (1) 3 (-) 8 (1) 25 (2)
2002-03 21 (-) 5 (-) 9 (1) 35 (1)
2003-04 25 (4) 7 (2) 7 (-) 39 (6)
2004-05 20 (2) 2 (-) 6 (-) 28 (2)
2005-06 22 (4) 1 (-) 3 (-) 26 (4)
2006-07 25 (1) 6 (-) 4 (-) 35 (1)
2007-08 21 (2) 2 (-) 5 (2) 28 (4)
2008-09 10 (2) 2 (-) 7 (-) 19 (2)
ΣΥΝΟΛΟ 287 (27) 52 (5) 76 (6) 415 (38)




Το γκολ με τη Γιουβέντους το 2000:



Το φοβερό γκολ με τη Ρέιντζερς:




ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από σήμερα τα μηχανογραφικά

ΤΕΤΑΡΤΗ 01 Ιούλιος 2009
Από την 1η έως και τις 20 Ιουλίου μπορούν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ να καταθέτουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.
Δικαίωμα υποβολής έχουν όσοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος και όσοι είχαν διαγωνιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Οι βαθμολογίες των μαθημάτων που εξετάζονται πανελλαδικά θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Οι τελικές βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Αυγούστου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΤΑ ΝΕΑ - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γελοιογραφίες 1/7/2009

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/7/2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Πηγή: Του Κώστα Μητρόπουλου
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τζεφ- Ποπάι- Κουνς

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

ΚΛΙΚ

Τζεφ- Ποπάι- Κουνς
Κάποιοι πίνουν νερό στο όνομά του, άλλοι δεν αντέχουν ούτε να το ακούν. Κανείς δεν αμφισβητεί, ωστόσο, την επιρροή που ασκεί ο Τζεφ Κουνς, ο κορυφαίος Αμερικανός ποπαρτ εικαστικός, στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Η βρετανική πρωτεύουσα τού «χρωστούσε»- ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί εκεί έκθεση αφιερωμένη σε αυτόν. Η γκαλερί Σέρπανταϊν είπε να ξεπληρώσει το χρέος- εξ ου και η φωτογραφία του 54χρονου Κουνς παρέα με τον «Τριπλό Ποπάι», μια σειρά έργων του με ήρωα το διάσημο ναυτάκι την οποία άρχισε το 2002, ένας ετερόκλητος εικαστικός κόσμος που συνδυάζει σουρεαλιστικά από καθημερινά αντικείμενα και καλλιτεχνικές- ιστορικές αναφορές μέχρι παιδικά παιχνίδια.

Ποιο είναι το νόημα; Μην ψάχνετε νόημα στον Κουνς, πιο χρήσιμο θα ήταν να ξετυλίξετε το νήμα που σας συνδέει με την παιδική σας ηλικία.

περισσότερα ΕΔΩ!!
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Πες τα όλα - δώστα όλα, κύριε Χριστοφοράκο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Κάτω από τη σφοδρή πίεση της εισαγγελέως Μονάχου που ερευνά τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, βρίσκεται από χθες ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος:

«Δώσε τα CD με τα ονόματα που έχεις καταθέσει σε συμβολαιογράφους», ήταν η πρώτη απαίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως, ενώ οι συνήγοροι του πρώην ισχυρού άνδρα τής Ζίμενς Ελλάς ανέφεραν ότι τον έχουν συμβουλέψει «να τα πει όλα και να τα δώσει όλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που αποφάσισε να αποκαλύψει στην τετράωρη συνάντησή τους, δεν ικανοποίησαν απόλυτα την εισαγγελέα...... (συνέχεια πιό κάτω)......

«ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ »

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Χθες στο πρ. Εθνικό Στάδιο της πόλης μας Η επίσημη έναρξη του Πιερικού για τη νέα χρονιά


01.07.2009 ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Με τον καθιερωμένο αγιασμό
Με την παρουσία ποδοσφαιριστών, διοικούντων, προπονητών και φροντιστών, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η επίσημη έναρξη του Πιερικού για τη νέα αγωνιστική χρονιά 2009 - 2010.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί φίλαθλοι του Πιερικού, ενώ το παρών του έδωσε και ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης.
Τον καθιερωμένο αγιασμό έκανε ο π. Στέργιος Παπαγιάννης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Αγαθονίκου, έκανε αναφορά στην ιστορία του Πιερικού μας, ενώ οι παραινέσεις του για υγεία και χωρίς τραυματισμούς στους ποδοσφαιριστές στη νέα αγωνιστική περίοδο. Τέλος ευχήθηκε στη νέα χρονιά ο Πιερικός να βρεθεί «στα πρώτα σαλόνια» της Α Εθνικής κατηγορίας.
Μετά την τελετή του αγιασμού ο προπονητής του Πιερικού κ. Μάκης Κατσαβάκης στο βοηθητικό γήπεδο έκανε χαλάρωμα με παράλληλες δοκιμές νεαρών παικτών.
"Eπίθεση" με Γκουγκουλιά
Ο Γιώργος Γκουγκουλιάς έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα και δεν άργησε να βρει ομάδα να συνεχίσει την καριέρα του υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τον Πιερικό.
Ο 26χρονος επιθετικός, που αποτελούσε μεταγραφικό στόχο πολλών ομάδων στην κατηγορία, υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους.
Η πρόταση της διοίκησης του Πιερικού ικανοποίησε οικονομικά τον παίκτη ενώ και η επιθυμία του να παραμείνει κοντά στην Βόρεια Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους ήταν δύο σημαντικοί παράμετροι που ώθησαν τον Γιώργο Γκουγκουλιά να υπογράψει στον Πιερικό.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 1.7.2009

01.07.2009 ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΔΗΜΜΟΣ)

- Διαπιστώσαμε ότι Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου έχει ως κύριο καθήκον να αναγγέλλει απ τα μεγάφωνα του Δήμου διάφορα γεγονότα.
Κάνει δηλαδή τη δουλειά που έκαναν οι κλητήρες των Κοινοτήτων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μόνη διαφορά είναι ότι ο κλητήρας ήταν απόφοιτος εξαταξίου Γυμνασίου και ο Ειδικός Συνεργάτης απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου!
Μετά μας λένε ότι υποβαθμίζουμε εμείς το ρόλο του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Μια και μνημονεύσαμε το προηγούμενο περιστατικό, θα πούμε ότι ο θεσμός του Ειδικού Συνεργάτη είναι δίκοπο μαχαίρι για τους Δημάρχους.
Αν τους προσέλαβαν, διότι έχουν ειδικές γνώσεις, τις οποίες θα προσφέρουν, τότε ο Δήμος θα έχει όφελος.
Αν όμως η πρόσληψή τους έγινε με άλλα κριτήρια, τότε στο τέλος θα πρέπει να απολογηθούν για την απόφασή τους αυτή.
Περί αυτού θα πούμε ότι ο Ειδικός Συνεργάτης, ως άνθρωπος ανώτερος του Δημάρχου, ο οποίος τον συμβουλεύει στον τρόπο άσκησης της Διοίκησης, στο τέλος θα πρέπει να ενημερώσει εγγράφως για τις προτάσεις του.
Αν οι προτάσεις των Ειδικών Συνεργατών ήταν για γεγονότα ρουτίνας, τότε ήταν περιττός και η πρόσληψή του έγινε μόνο και μόνο από σκοπιμότητα, εκτός των κανόνων της πολιτικής ηθικής.
Αν όμως οι προτάσεις ήταν σκέψεις και ιδέες σε πρωτοποριακή κατεύθυνση, τότε οι Δήμαρχοι θα κληθούν να απολογηθούν για τον λόγο που τους εμπόδισε και δεν πραγματοποιήθηκαν.
Αυτό το δεύτερο θα αποτελέσει και μέτρο κρίσης των ικανοτήτων του Δημάρχου, που παρά τις προτάσεις του Ειδικού Συνεργάτου του δεν είχε ικανότητες να τις πραγματοποιήσει.

- Όπως είναι γνωστό η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, πάνω στην προσφυγή του Δήμου Πέτρας, ήταν υπέρ της Νομαρχίας Πιερίας.
Ήταν αναμενόμενο. Αλίμονο αν ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τα άκομψα πολιτικά τερτίπια της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πέτρας.
Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι η στάση μερίδας των τοπικών μέσων ενημέρωσης.
Για ένα θέμα που ταλαιπώρησε για μήνες τον τόπο και ειδικά τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας, δεν έγιναν τα ανάλογα σχόλια.
Δεν καυτηριάστηκε η απρεπής και ανέντιμη πολιτική συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να τονισθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή.

- Με την ευκαιρία και επειδή φαίνεται έντονα η σκοπιμότητα των μέσων ενημέρωσης, θα πούμε ότι οι άδειες για την έκδοση εφημερίδας ή λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, θα πρέπει να δίνονται με σαφείς όρους.
Τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι μια οποιαδήποτε εμπορική επιχείρηση.
Έχουν υποχρέωση οι ιδιοκτήτες τους, μέσα στα πλαίσια κανόνων που πρέπει να θεσπισθούν, να ενημερώνουν τους πολίτες.
Αυτό το χάλι που βλέπουμε, κυρίως στους πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι απαράδεκτο.
Καθημερινά βλέπουμε σκηνοθετημένα γεγονότα, με σαφή πρόθεση τον εκβιασμό της κυβέρνησης.
Κάθε μέρα βλέπουμε πεινασμένους, άνεργους, άστεγους, δυστυχισμένους για να μας πείσουν ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση του κόσμου.
Όλα αυτά, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, είναι ευκολονόητα.

- Πρέπει τα μέσα ενημέρωσης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να διαθέτουν χώρο ή χρόνο, για ενημέρωση των πολιτών, στους θεσμικούς εκπροσώπους του λαού.
Νομάρχης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, πρόεδροι δευτεροβάθμιων οργανώσεων, πρέπει να μπορούν να μας ενημερώνουν.
Επίσης χρόνος και χώρος πρέπει να δίνεται και στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Αυτό εύκολα μπορεί να ρυθμισθεί. Για να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης ότι δεν μπορούν να εκβιάζουν.
Δεν μπορούν αντί ασφαλώς ανταλλαγμάτων, να μας παρουσιάζουν ως σοβαρούς πολιτικούς φελλούς, χωρίς ειδικό βάρος.
Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης να γίνονται τύραννοι του νου και της σκέψης των πολιτών.
Αυτά για όλα τα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να εξαιρούνται τα τοπικά, που τώρα τελευταία έχουν εκτροχιασθεί τελείως.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Μύθοι και αλήθειες περί φοροφυγάδων

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.07.2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Έχουμε μάθει στον τόπο μας να ζούμε με τους μύθους μας. Μερικούς των οποίων έχει κάνει «σημαία» η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές και τις χρωματικές παραλλαγές της. Πράσινες, κόκκινες, ροζ και ...μαύρες. Όπως για παράδειγμα ο μύθος ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι υπόθεση του μεγάλου κεφαλαίου. Των «βιομηχάνων».
Ας είχαμε «βιομηχάνους», με πραγματικές βιομηχανίες, και ας έκαναν και φοροδιαφυγή. Τουλάχιστον θα έδιναν δουλειά σε κάποιους ανθρώπους και θα πρόσθεταν πραγματικό εισόδημα στον τόπο. Δυστυχώς όμως δεν έχουμε. Μόνο μεταπράτες και αεριτζήδες μας περισσεύουν.
Όσοι δεν έχουν κολλήσει σε αυτή την παλαιοκομματική μυθολογία θεωρητικών και πολιτικών της παραδοσιακής και νεωτεριστικής Αριστεράς, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα της μεγάλης φοροδιαφυγής και της παραγωγής μαύρου χρήματος στην Ελλάδα δεν βρίσκεται στις εναπομείνασες συρματουργίες ή χρωματουργίες και τις αγωνιζόμενες να επιβιώσουν βιοτεχνίες. Βρίσκεται εκεί ακριβώς που το εντόπισε με την τελευταία έκθεση του, που παρέδωσε προχθές στη Βουλή, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής.
Σε κάποιους σαν αυτόν τον επιμελητή του ΚΑΤ με τα δύο εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό του και τις πολλές αγορές ακινήτων «η απόκτηση των οποίων σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείτο από τον μισθό του».
Σε κάποιους γιατρούς που έχουν συστήσει εξωχώριες εταιρίες για να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα από τα φακελάκια, ή από τις ...επιδοτούμενες από εταιρίες φαρμάκων συνταγογραφήσεις.
Στους δεκάδες υπαλλήλους γραφείων πολεοδομίας που «έχουν αποκτήσει τεράστια περιουσία η οποία δεν δικαιολογείται από την οικονομική τους κατάσταση, από τα νόμιμα εισοδήματα τους».
Αλλά το χειρότερο από όσα περιγράφονται στην έκθεση του κ. Ρακιτζή είναι ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους αυτοί οι «κύριοι» θα συνεχίσουν απτόητοι το «έργο» τους. Και ο κυριότερος λόγος είναι η ...θεσμοθετημένη ατιμωρησία. Ιδού και τα δείγματα:
Προϊστάμενος πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ο οποίος εξέδιδε παράνομες οικοδομικές άδειες...καθάρισε με απαλλαγή από το «πειθαρχικό συμβούλιο» που τον έκρινε.
Γυναικολόγος που συνταγογραφούσε παρανόμως φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας «τιμωρήθηκε» με τρίμηνη παύση.
Εκπαιδευτικός που την κοπανούσε συστηματικά από τη δουλειά της με πλαστές βεβαιώσεις ...κέρδισε και μια άδεια έξη μηνών που επισήμως ονομάζεται προσωρινή παύση.
Αν δεν δούμε την αλήθεια κατάματα, αν δεν απαλλαγούμε από τα παραμύθια μας, προκοπή μην περιμένουμε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΙΝΕΤΕ ΓΑΛΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΣ!!!!!










ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Πιείτε γάλα γαιδούρας. Θεραπεύει αρώστειες. Κάποτε το πίνανε κάτω απο τη γαιδούρα για να μήνα χάνει κανένα συστατικό.Ο κύριος αυτός είπιε όταν έπασχε απο κοκκίτη... βέβαια θεραπεύει και άλλες αρρώστειες... παραγωγή προσπαθεί να κάνειθ ο διοκτήτης του κοπαδιού γαιδουριών.. αλλά δέν του δίνουν επιδοτήσεις.. γιατί δέν προβλέπεται... πάντως ακριβό το γάλα της γαιδούρας.... ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Ώς ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ .. και άς είναι το γαιδούρι είδος προς εξαφάνιση.... """μή στενοχωριέστε όμως γαιδούρια υπάρχουν στην κοινωνία αρκετά!!!!
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΑ!! ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ!!!


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Μεγάλη μάχη του Αυτιά,του Τράγκα, Παπαγεωργόπουλου.της Ζέττας Μακρή, όλοι εναντίον μιάς, της Μαριλένας Ξενογιανακοπούλου, για να αποδείξουν ότι η ΝΔ δέν είναι ανακαταμένη στο σκάνδαλο ΖΙΜΕΝΣ και ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ.Τέσσερις εναντίον μιάς... δέν την άφησαν κάν να μιλήσει... προσπάθησε όμως ο Ξενογιαννκοπούλου.. Αυτιά τί έιδους εκπροσώπηση ήταν αυτή;... τί αντικειμενικότητα είναι αυτή; Ετσι για να μήν νομίζουν οι ΠΑΣοΚΟΙ ότι η ΝΔ θα παραδώσει εύκολα τα όπλα.... θα σου στήσουν αυτοί Τσουκάτο που θα πάει σύννεφο....
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 1 Ιουλίου


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Η «εκδίκηση» του πεζού Πριν μερικούς μήνες, αγανακτισμένος πολίτης, πέρασε πεζός πάνω από όχημα το οποίο ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ σε πεζοδρόμιο, κάπου στην Αθήνα. Η υπόθεση έφτασε στις αίθουσες των Δικαστηρίων και τελικά δικαιώθηκαν εν μέρει και οι δύο! Μπορεί το δικαστήριο να επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ιδιοκτήτη του οχήματος, εντούτοις αναγνώρισε την αγανάκτηση του πεζού και το δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας διερχόμενου πεζού, από παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Αθήνα. Το Ειρηνοδικείο έκρινε ως εξής: Σύμφωνα με την απόφαση 966/2009 του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του τζιπ καλείται να καταβάλλει 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς καθώς και 80 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα. Σύμφωνα με την απόφαση 967/2009 του Δικαστηρίου, ο πεζός που υπερέβη το αυτοκίνητο, καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 745 ευρώ καθώς κι 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ενώ η αγωγή του ιδιοκτήτη απορρίπτεται για την πεζό φίλη, στην οποία ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει άλλα 100 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Με την δεύτερη απόφαση πάντως απορρίφθηκε η ένσταση του πεζού για ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του να συνεχίσει την περιπατητική του ευθεία ακόμη και πάνω από το τζιπ: το Δικαστήριο δηλαδή δεν δικαίωσε αυτή την πράξη, αλλά αναγνώρισε την αγανάκτησή του. Σημειωτέον ότι και οι δύο αποφάσεις είναι τελικές, καθόσον δεν προσβάλλονται με έφεση (επειδή εκδικάστηκαν με την ειδική διαδικασία των μικροδιαφορών), ενώ δεν προβλέπεται και ενάσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η απόφαση 966/2009 είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο. Εκτός δηλαδή από την προστασία του νόμου με το διοικητικό πρόστιμο της τροχαίας - η οποία στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν επελήφθη του θέματος και η μεροληψία εις βάρος των πεζών από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν έχει διαγνωσθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη - ο πεζός έχει πλέον ένα ιδιωτικού δικαίου μέσο προστασίας: την αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Ταυτόχρονα όμως, με την απόφαση 967/2009 το Δικαστήριο οριοθετεί αυτό το δικαίωμα, μη δεχόμενο την ατιμωρησία σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στο παράνομα παρκαρισμένο όχημα - χωρίς ωστόσο ειδικότερη αιτιολόγηση αυτής της άποψης. Πάντως αν βρεθεί κάποιος στην Κατερίνη, που έχει τη διάθεση να ασχοληθεί κάνοντας αγωγές σε ιδιοκτήτες οχημάτων που σταθμεύουν σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους της πόλης, θα κάνει χρυσές… δουλειές!

Και όσοι δεν το πήρατε είδηση, (και εμείς από σπόντα το μάθαμε) χθες το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης (ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο) Όπως είθισται τον τελευταίο καιρό, πρόσκληση δεν στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό και αν για την πρώτη υπήρξε η δικαιολογία ότι δεν στάλθηκε εκ παραδρομής, για τη δεύτερη φορά (και μάλιστα συνεχόμενη) δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία. Εάν είναι ανεπιθύμητοι η δημοσιογράφοι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή εν πάση περιπτώσει πρόκειται να συζητηθούν κάποια θέματα που δεν πρέπει να ανακοινωθούν στους πολίτες, ο Κώδικας δίνει το δικαίωμα για συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κάτι και τι είναι αυτό, που θέλει να κρύψει η διοίκηση! Η πρακτική και η συγκεκριμένη συμπεριφορά, αν μη τι άλλο δεν συμβαδίζει με την μέχρι πρότινος λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία είχαμε συνηθίσει.

Η αργία που επιβλήθηκε στο δήμαρχο Αν. Ολύμπου, είναι διοικητικό μέτρο και όχι πειθαρχικό και ως εκ τούτου δεν «καλύπτεται» από το άρθρο 144 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το οποίο αναφέρεται σε προσφυγή για πειθαρχικά μέτρα, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες από την Περιφέρεια. Χθες έληξε και το 5ημερο για εκλογή αναπληρωτή δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλέσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο της πλειοψηφίας, να τον ρωτήσει αν αποδέχεται τη θέση και να αναλάβει καθήκοντα, εφόσον την αποδεχθεί.

Στέκια για φανατικούς καπνιστές Εκ του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, «εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους», αναφέρει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Γιατρέ μου, σώσε με!

Στο μεταξύ, ο καπνός γύρω από τα μέτρα κατά του τσιγάρου είναι … ντουμάνι. Τι Ιούνης του 2009, τι Σεπτέμβρης του 2009. Άμα είναι να τελειώσει τους επόμενους μήνες, χαλάλι τους. Για το νέο νοσοκομείο μας λέμε, που πάει από παράταση σε παράταση.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πρεμιέρα σήμερα μέσα στη σύγχυση


POSTED: July 1, 2009 - 00:57

70 αιτήσεις για καταστήματα καπνιζόντων κατατέθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης, αλλά τα ειδικά σήματα, που έπρεπε να έχουν σήμερα αναρτημένα έφθασαν χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, στο δήμο Κατερίνης. Η Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης δεν ήταν σε θέση να λύσει απορίες αφού περίμενε διευκρινιστικές εγκυκλίους. Δημοσιεύτηκε τελικά χθες στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που συνοδεύει την εφαρμογή του νόμου.
Σύγχυση επικρατούσε χθες, παραμονή της εφαρμογής της καπνοαπαγόρευσης, στη Δημοτική Αστυνομία Κατερίνης. Οι υπάλληλοι παρελάμβαναν τις αιτήσεις των καταστηματαρχών, τους έδιναν ένα φωτοαντίγραφο, δια παν ενδεχόμενο, και πέραν τούτου ουδέν. Κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα και να δώσει ακριβείς οδηγίες.
Λίγο πριν το μεσημέρι, οι υπάλληλοι έμαθαν ότι τα ειδικά σήματα με την ένδειξη «το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες» είχαν μόλις φτάσει στο δήμο Κατερίνης, αλλά, προφανώς, δεν θα προλάβαιναν να τα παραδώσουν στους 70 ιδιοκτήτες καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ που είχαν κάνει αίτηση, για να τα αναρτήσουν σήμερα, πρεμιέρα της εφαρμογής του νόμου, στα καταστήματά τους.
Έτσι κι αλλιώς, αν τους ρωτούσαν οι καταστηματάρχες «πού να τα βάλουμε;» δεν θα ήξεραν τι να απαντήσουν. Σε ανάλογη ερώτηση που είχε απευθύνει η διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης στο υπουργείο, είχε λάβει τη απάντηση «όπου νομίζετε»!
Όλα αυτά βέβαια, πριν δημοσιευτεί (χθες) στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση του κ. Αβραμόπουλου, η οποία το διευκρινίζει με κάθε σαφήνεια: το ειδικό σήμα, λέει, «πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας (του καταστήματος) στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό».
Η σύγχυση βέβαια παραμένει. Αν δεν έχουν ακόμη παραλάβει και δεν έχουν αναρτήσει τα ειδικά σήματα τα καταστήματα για καπνίζοντες (κυρίως συνοικιακά καφενεία) υπάρχει περίπτωση σήμερα να τα ελέγξουν και να πληρώσουν πρόστιμο οι καταστηματάρχες;
Μάλλον χλομό. Γιατί, σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα χθες απόφαση του Υπουργού Υγείας «οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθορισθούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008, Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού».
Άρα για την ώρα, μάλλον δεν υπάρχουν ελεγκτές.
Αλλά και να υπήρχαν, όπως μας είπαν από τη Δημοτική Αστυνομία, δεν θα ήξεραν τι ακριβώς να ελέγξουν. Διότι, αν αυτό που λείπει από τα καταστήματα για καπνίζοντες είναι το ειδικό σήμα, για τα υπόλοιπα καταστήματα, τα άνω των 70 τ.μ, κανείς δεν ήταν, μέχρι χθες τουλάχιστον, σε θέση να πει τι λείπει και τι πρέπει να προστεθεί.
Γι’ αυτό και, όπως διαπιστώσαμε χθες, οι καφετέριες του πεζόδρομου δεν παρουσίαζαν καμία απολύτως αλλαγή. Δεν είδαμε κανένα διαχωριστικό και πουθενά δεν εντοπίσαμε να γίνονται εργασίες για την κατασκευή τους. Ποιος θα μπει στον κόπο και στα έξοδα, να κάνει κάτι, ρισκάροντας να βγει εκτός προδιαγραφώ, όταν γι’ αυτές (τις προδιαγραφές) δεν μπορούν να είναι σίγουροι ούτε οι κατά το νόμο αρμόδιοι.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μπορεί κανείς με πάσα βεβαιότητα να πει ότι η σημερινή πρεμιέρα του έργου της καπνοαπαγόρευσης θα είναι μια παταγώδης αποτυχία, αφού οι πρωταγωνιστές τους (οι αρμόδιοι) δεν έμαθαν ακόμη τις ατάκες τους (δεν είχαν το κείμενο οι άνθρωποι!), ενώ τα σκηνικά της παράστασης δεν έχουν καν σχεδιαστεί.
Το μόνο που μένει για να σωθεί η παράσταση, είναι να ακολουθήσουν οι μαγαζάτορες την προτροπή του Διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης, Μπάμπη Φωκαϊδη, να αποσύρουν από τα εσωτερικά τραπέζια τους τα τασάκια, για να μπουν στο κλίμα, οι ίδιοι και οι πελάτες τους.
Και μετά βλέπουμε. Όταν με το καλό έρθουν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι, υπομονή να έχουν, οι καταστηματάρχες, να στηθούν σε ουρές για να υποβάλλουν σχετικές μελέτες για τις κατασκευές και τον εξοπλισμό του χώρου των καπνιζόντων που τους αναλογεί.


Δημοσιεύτηκε χθες στο Φύλλο της Κυβερνήσεως
Η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος
1. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του αρθ. 3 του Ν. 3730/2008 "Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 262/2008), επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες στις ακόλουθες περιπτώσεις και βάσει των εξής προϋποθέσεων:
Εφ' όσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά, ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή.
Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει, με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών διατάξεων, τα κάτωθι:
α. Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί, με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
β. Πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό, ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι "το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες".
Τα καταστήματα τα οποία, δεν έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος, από την 1η Ιουλίου 2009.
2. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τ.μ. έως και 300 τ.μ., δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού απαιτείται προηγούμενη αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας της επιχείρησης στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και υποβολή όλων των αναγκαίων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσης, δικαιολογητικών.
Ο χώρος καπνιζόντων πρέπει:
α. Να έχει κατά μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30 % του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
β. Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα.
γ. Να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό του και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
δ. Να έχει εμφανή επιγραφή τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα, ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Σε όλο το υπόλοιπο κατάστημα πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.
ε. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος , παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων. Επίσης απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως άνω χώρους ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.
3. Κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή έγχορδη μουσική, άνω των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τ.μ.) δύνανται να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες, με εμβαδό ίσο, κατά μέγιστο, με το 40% του συνολικού χώρου του καταστήματος. Ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ελάχιστο ύψος δύο (2) μέτρα.
Ο εξαερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους των περιπτώσεων γ, δ και ε της παραγράφου 2 της παρούσης. Εκτός του χώρου καπνιζόντων ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα όπως η τοποθέτηση επιγραφών, η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων και η ενημέρωση από το προσωπικό για να τονιστεί ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Η χορήγηση της άδειας για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων, με επακριβή καθορισμό αυτού, γίνεται από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Δημόσιας Αρχής, κατόπιν αιτήσεως του υπεύθυνου λειτουργίας του κέντρου, υποβολής των δικαιολογητικών και βάσει των όρων που αναφέρονται στην περίπτωση ε της παραγράφου 2 της παρούσης.
4. Οι επιχειρήσεις καζίνο, διέπονται από το Ν.2206/1994 και οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες παιχνιδιού, θα καθορισθούν κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στους υπόλοιπους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν μέσα στο καζίνο, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 1, 2 και 3 της παρούσης, ως προς τους όρους εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής των καζίνο και του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, απαγορεύεται το κάπνισμα.
5. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, υπάγονται στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.
Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου, δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι χώροι αυτοί περιγράφονται στην άδεια λειτουργίας τους, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.
6. Αρμόδια αρχή, πέραν των όσων καθορισθούν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3730/ 2008, για τον έλεγχο των παραβάσεων που αφορούν στη κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους Επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.3730/ 2008.
Οι Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθορισθούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008, Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
7. Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.
8. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες, υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:
α. Η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 (πενήντα) εργαζόμενους.
β. Οι χώροι για καπνίζοντες, σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι εργασίας και θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης. Το εμβαδό των χώρων καπνιζόντων θα καθορισθεί για τους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων και για τους χώρους της ιδιωτικής επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.
γ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας ή της κατά περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αποτελούν ούτε δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων ή των χώρων υγιεινής.
ε. Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο αλλά και στο εσωτερικό εμφανείς επιγραφές, ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται σε αυτούς η είσοδος ανηλίκων.
στ. Στις περιπτώσεις που δημόσιες υπηρεσίες, ή ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν διαμορφώσουν χώρο καπνιζόντων, θα υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.
Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.
Η παρούσα απόφαση επικαιροποιείται την 01/01/2010, με βάση την κτηθείσα εμπειρία και στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών του νόμου, εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής και αποτελεσματικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)