Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 1 Ιουλίου


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία
Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Η «εκδίκηση» του πεζού Πριν μερικούς μήνες, αγανακτισμένος πολίτης, πέρασε πεζός πάνω από όχημα το οποίο ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ σε πεζοδρόμιο, κάπου στην Αθήνα. Η υπόθεση έφτασε στις αίθουσες των Δικαστηρίων και τελικά δικαιώθηκαν εν μέρει και οι δύο! Μπορεί το δικαστήριο να επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ιδιοκτήτη του οχήματος, εντούτοις αναγνώρισε την αγανάκτηση του πεζού και το δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας διερχόμενου πεζού, από παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Το περιστατικό σημειώθηκε στην Αθήνα. Το Ειρηνοδικείο έκρινε ως εξής: Σύμφωνα με την απόφαση 966/2009 του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του τζιπ καλείται να καταβάλλει 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς καθώς και 80 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα. Σύμφωνα με την απόφαση 967/2009 του Δικαστηρίου, ο πεζός που υπερέβη το αυτοκίνητο, καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 745 ευρώ καθώς κι 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ενώ η αγωγή του ιδιοκτήτη απορρίπτεται για την πεζό φίλη, στην οποία ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει άλλα 100 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Με την δεύτερη απόφαση πάντως απορρίφθηκε η ένσταση του πεζού για ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του να συνεχίσει την περιπατητική του ευθεία ακόμη και πάνω από το τζιπ: το Δικαστήριο δηλαδή δεν δικαίωσε αυτή την πράξη, αλλά αναγνώρισε την αγανάκτησή του. Σημειωτέον ότι και οι δύο αποφάσεις είναι τελικές, καθόσον δεν προσβάλλονται με έφεση (επειδή εκδικάστηκαν με την ειδική διαδικασία των μικροδιαφορών), ενώ δεν προβλέπεται και ενάσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η απόφαση 966/2009 είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο. Εκτός δηλαδή από την προστασία του νόμου με το διοικητικό πρόστιμο της τροχαίας - η οποία στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν επελήφθη του θέματος και η μεροληψία εις βάρος των πεζών από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν έχει διαγνωσθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη - ο πεζός έχει πλέον ένα ιδιωτικού δικαίου μέσο προστασίας: την αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του. Ταυτόχρονα όμως, με την απόφαση 967/2009 το Δικαστήριο οριοθετεί αυτό το δικαίωμα, μη δεχόμενο την ατιμωρησία σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στο παράνομα παρκαρισμένο όχημα - χωρίς ωστόσο ειδικότερη αιτιολόγηση αυτής της άποψης. Πάντως αν βρεθεί κάποιος στην Κατερίνη, που έχει τη διάθεση να ασχοληθεί κάνοντας αγωγές σε ιδιοκτήτες οχημάτων που σταθμεύουν σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους της πόλης, θα κάνει χρυσές… δουλειές!

Και όσοι δεν το πήρατε είδηση, (και εμείς από σπόντα το μάθαμε) χθες το βράδυ συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης (ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο) Όπως είθισται τον τελευταίο καιρό, πρόσκληση δεν στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται αυτό και αν για την πρώτη υπήρξε η δικαιολογία ότι δεν στάλθηκε εκ παραδρομής, για τη δεύτερη φορά (και μάλιστα συνεχόμενη) δεν υπάρχει ουδεμία δικαιολογία. Εάν είναι ανεπιθύμητοι η δημοσιογράφοι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή εν πάση περιπτώσει πρόκειται να συζητηθούν κάποια θέματα που δεν πρέπει να ανακοινωθούν στους πολίτες, ο Κώδικας δίνει το δικαίωμα για συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει κάτι και τι είναι αυτό, που θέλει να κρύψει η διοίκηση! Η πρακτική και η συγκεκριμένη συμπεριφορά, αν μη τι άλλο δεν συμβαδίζει με την μέχρι πρότινος λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία είχαμε συνηθίσει.

Η αργία που επιβλήθηκε στο δήμαρχο Αν. Ολύμπου, είναι διοικητικό μέτρο και όχι πειθαρχικό και ως εκ τούτου δεν «καλύπτεται» από το άρθρο 144 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το οποίο αναφέρεται σε προσφυγή για πειθαρχικά μέτρα, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες από την Περιφέρεια. Χθες έληξε και το 5ημερο για εκλογή αναπληρωτή δημάρχου από το Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε τις επόμενες μέρες αναμένεται να καλέσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο της πλειοψηφίας, να τον ρωτήσει αν αποδέχεται τη θέση και να αναλάβει καθήκοντα, εφόσον την αποδεχθεί.

Στέκια για φανατικούς καπνιστές Εκ του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, «εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους», αναφέρει η απόφαση του υπουργού Υγείας. Γιατρέ μου, σώσε με!

Στο μεταξύ, ο καπνός γύρω από τα μέτρα κατά του τσιγάρου είναι … ντουμάνι. Τι Ιούνης του 2009, τι Σεπτέμβρης του 2009. Άμα είναι να τελειώσει τους επόμενους μήνες, χαλάλι τους. Για το νέο νοσοκομείο μας λέμε, που πάει από παράταση σε παράταση.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: