Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Γιουβετσάκια

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr
Φωτογραφία
ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της περασμένης εβδομάδας είχε στα χέρια του ο Κώστας Καραμανλής το βιβλίο του Γιώργου Αλογοσκούφη. Πολύ πριν βγει το περιεχόμενό του στον Τύπο. Μη βάλει ο νους σας τίποτε πονηρό για αντίτυπο που «παράπεσε» από το τυπογραφείο και άλλα τινά. Το έστειλε ο ίδιος ο συγγραφέας του στο Μαξίμου μαζί με μια προσωπική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με προβλέψιμο ξεκίνημα: «Αγαπητέ Πρόεδρε...». ΣΕ ΑΠΛΑ ελληνικά, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι αυτό που λέμε «τι έτσι, τι γιουβέτσι». Ως υπουργός Οικονομίας ο Αλογοσκούφης ήταν το κορυφαίο θύμα του ανασχηματισμού της 7ης Ιανουαρίου. Η έξοδός του από την κυβέρνηση εξελήφθη ως πολιτική αποδοκιμασία, ο ίδιος όμως ο Καραμανλής απέφυγε προσεκτικά να μπει σε τέτοια γραμμή. Δηλαδή, το έκανε, αλλά δεν το είπε. Ερωτηθείς σχετικά στην τηλεόραση, στη διάρκεια της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, ο Κώστας επικαλέστηκε το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να αλλάζει τους υπουργούς του.
ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ τρόπο, ο Αλογοσκούφης έγραψε ένα βιβλίο που αμφισβητεί την άσκηση εξουσίας από τη διακυβέρνηση Καραμανλή όχι μόνο στην οικονομία, αλλά στον πυρήνα της, δηλαδή στην ηγεσία. Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Οικονομίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην παρουσίαση, που έγινε στη «Μεγάλη Βρετανία», ότι δεν στρέφεται κατά του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν άλλωστε συνεργάτης του για μια δεκαετία; Κάτι, βέβαια, που διαβάζεται και αντίστροφα: όσα γνωρίζει ο Γιώργος για την κυβερνητική διαχείριση της τελευταίας πενταετίας δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
Η ΕΝΟΠΛΗ αυτή ειρήνη χαρακτήρισε το λανσάρισμα του βιβλίου. Και προσδιόρισε τις αντιδράσεις τρίτων. Πάνε οι πενήντα βουλευτές που είχαν παραστεί στην ομιλία Αλογοσκούφη που είχε οργανώσει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας πέρσι τον Δεκέμβριο. Πάει, βεβαίως, ο Ευάγγελος Αντώναρος και διάφοροι θεσμικοί του κόμματος. Απών ακόμη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρ΄ ότι είχε, λέει, περιέργεια. Πολιτικά, το ακροατήριο έδινε μια αίσθηση νεκρής ζώνης.
ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ των πολιτευομένων της συντηρητικής παράταξης είναι σωστό. Είναι άλλο πράγμα οι Τατούληδες και οι Μανώληδες να αρθρώνουν φωνήεντα στον Πρωθυπουργό και άλλο να επιλέγει την οδό της κόσμιας αμφισβήτησης ένας από τους μεγαλοϋπουργούς της τελευταίας πενταετίας. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφικές ανησυχίες Αλογοσκούφη δεν αφορούν αυτά που έγιναν, αλλά εκείνα που έρχονται.
Φωτογραφία
Του Σπύρου Ορνεράκη
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: