Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Το ναυτικό κίνημα κατά της χούντας


SXOLH_GONEON_1
Καλεσμένος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με αφορμή την Ημέρα εορτής του Πολεμικού Ναυτικού ήταν προχθές ο Αντιναύαρχος Π.Ν. ε.α. κ. Κωνσταντίνος Γκορτζής ο οποίος, όντας νεαρός σημαιοφόρος το 1973 και με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά, συμμετείχε στο κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα στην Ανταρσία του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΥΣ.
«Η εγκατάσταση της δικτατορίας μπορεί να έδωσε μια αρχική ψευδαίσθηση σταθερότητας στη λειτουργία της κοινωνίας, γρήγορα, όμως, έγινε αντιληπτό το τίμημα που έπρεπε να καταβληθεί για τη διατήρησή της», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Γκορτζής, κάνοντας λόγο για τις συλλήψεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια χιλιάδων πολιτών, «ιδεολογικά αντίθετων»,όπως τους χαρακτήρισε, «στη διατήρηση της χώρας στο μέχρι τότε, ορισμένο κατά τη μοιρασιά των Μεγάλων με τη λήξη του πολέμου, στρατόπεδο».
SXOLH_GONEON_2«Αυτό», τόνισε, «είναι γνωστό και διαχρονικά προβεβλημένο. Αυτό που δεν είναι κοινά γνωστό και προβεβλημένο είναι ότι μαζί μ’ αυτούς, βαρύ ήταν το τίμημα από την πρώτη στιγμή, και καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, και για πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων-και των τριών Όπλων-που είτε αποτάχτηκαν, είτε αποστρατεύτηκαν, πολλοί φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, επειδή δεν ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος, επειδή ήταν γνωστή η ιδεολογική τους ταυτότητα ή ακόμα και η .....ιδεολογική ταυτότητα συγγενών τους ή και …μελλουσών συζύγων».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις επαφές που είχαν στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού με τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις στην Ελλάδα και με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Στρατού Ξηράς.
Παράλληλα με τους αξιωματικούς, και υπαξιωματικοί του Ναυτικού άρχισαν να οργανώνονται σε αντιστασιακές οργανώσεις όπως η «Δημοκρατική Άμυνα» και πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν και βασανίστηκαν πάνω στο παροπλισμένο καταδρομικό ΕΛΛΗ που η χούντα είχε μετατρέψει σε κολαστήριο.
Μετά την εξέγερση των φοιτητών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, και Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 73, οι αξιωματικοί του Ναυτικού πήραν το λαϊκό μήνυμα του «δεν πάει άλλο» και αποφάσισαν να δράσουν. «Η πρώτη, αυτόνομη, αντίδραση των νέων κόντρα στον ολοκληρωτικό παραλογισμό της δικτατορίας», τόνισε ο κ.Γκορτζής, «είναι σίγουρο ότι τροφοδότησε την αποφασιστικότητα για ενεργή αντίσταση, περιόρισε τα πισωγυρίσματα και την εξονυχιστική επεξεργασία κάθε επιμέρους συντονιστικού προβλήματος και οδήγησε στην απόφαση για εκδήλωση του Κινήματος την 22α Μαΐου 1973».
Ο Αντιπλοίαρχος Ν. Παππάς, κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Βέλος», αποσχίστηκε από την δύναμη του ΝΑΤΟ και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία για να αποκαλύψει τόσο την έκταση του Κινήματος του Ναυτικού, όσο και την γενικότερη αντίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιταλία. Την πρόθεσή του, τη ανακοίνωσε σε Γενική Κλήση του πληρώματος στην πρύμη του πλοίου. Και το σύνολο σχεδόν του πληρώματος του πλοίου ζήτησε να τον ακολουθήσει….
SXOLH_GONEON_3«Η ‘ελαστικοποίηση’ του ολοκληρωτισμού του καθεστώτος, ως απόρροια του Κινήματος του Ναυτικού που μπορεί να μην εκδηλώθηκε αλλά αποκάλυψε τα σαθρά θεμέλια της δικτατορίας, δίχως αμφιβολία, αναζωπύρωσε τη νεανική φωτιά της Νομικής και οδήγησε τους νέους, λίγους μήνες μετά, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που ήταν και η αρχή του τέλους της πιο σκοτεινής περιόδου της νεοελληνικής ιστορίας», υπογράμμισε ο ομιλητής.
Και κατέληξε: «Είναι επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης εκπαιδευτικών υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας στις πραγματικές της διαστάσεις, για την ανάδειξη και προβολή χρήσιμων σε όλους μας παραδειγμάτων αγώνων για το κοινό καλό, παραδειγμάτων κοινωνικής συνοχής και αποτελεσματικότητας. Ξεπερνώντας τα ματαιόδοξα ‘συνθηματικά’ στερεότυπα αντιστασιακότητας και ηρωισμού, που συνήθως επικαλούνται οι μηδέν πράξαντες, ας εστιαστούμε στα χρήσιμα που προκύπτουν από τη βαθύτερη ανάλυση των γεγονότων. Για να αποκαταστήσουμε την πραγματική έννοια και μιας άλλης λέξης πέραν του ‘πολιτισμού’. Της λέξης Δημοκρατία».
Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου με θέμα τη Ρομποτική Ιατρική και ομιλητές τους διακεκριμένους ιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Ν. Παρδαλίδη και Ανδριόπουλο.
(Πολιτεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: