ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ σε θέσεις-«κλειδιά» και με ενισχυμένες αρμοδιότητες συνθέτουν κατ΄ ουσίαν τον πυρήνα της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ, η οποία ορκίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Ο κ. Χ. Παμπούκης, η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και οι κκ. Δ. Δρούτσας, Π. Γερουλάνος και
Ι. Πανάρετος αποτελούν αυστηρά προσωπικές επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου και κατά πολλούς είναι οι τοποτηρητές του κυβερνητικού έργου σε επί μέρους τομείς.
Στην πραγματικότητα, οι αρμοδιότητες των συγκεκριμένων προσώπων- όλοι εξωκοινοβουλευτικοί, πλην του βουλευτή Επικρατείας κ. Γερουλάνου- είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλοσυμπληρούμενες και συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο καθορίζει εν πολλοίς τους άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ στα πρώτα βήματά της. Δεδομένου δε ότι οι προσδοκίες είναι αυξημένες, τα πρώτα αυτά βήματα αντιμετωπίζονται ως τα κρισιμότερα για την κυβέρνηση, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση και
- πρωτίστως- από τους πολίτες. Η επιλογή των προσώπων σε κάποιες περιπτώσεις- όπως εκείνες του κ. Δρούτσα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και της κυρίας Μπιρμπίλη για το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας- προξένησε έκπληξη σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τόσο πολύ πρόσωπα και πράγματα στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου. Κατ΄ άλλους οι επιλογές ήταν απολύτως αναμενόμενες και αντιπροσωπευτικές του πνεύματος με το οποίο σκοπεύει να διοικήσει ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός.
Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Στη θέση του «λίμπερο»
O καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χ. Παμπούκης (σ.σ.: κατά σύμπτωση εξελέγη τακτικός καθηγητής την προηγούμενη Τετάρτη, ημέρα ορκωμοσίας της κυβέρνησης Παπανδρέου) είναι το πιο έμπιστο πρόσωπο του Πρωθυπουργού στην κυβέρνηση. Εχει ρόλο «λίμπερο» ή «Λιβάνη του Γιώργου» και παρακολουθεί τις δραστηριότητες όλων των υπουργείων, με δυνατότητα και ευχέρεια παρέμβασης ανά πάσα στιγμή. Παραμένει να αποδειχθεί σε ποιον βαθμό οι αρμοδιότητές του θα συγκρουστούν με εκείνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όμως είναι γνωστό ότι ο κ. Παμπούκης διατηρεί καλές σχέσεις και με τον κ. Θ. Πάγκαλο.
Πρόκειται για έναν συνεργάτη του κ. Παπανδρέου που βρίσκεται στο πλευρό του τις τελευταίες δεκαετίες και έχει κατά καιρούς αναλάβει κυβερνητικές θέσεις. Από το 1996 σύμβουλος του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, διετέλεσε στη συνέχεια γενικός γραμματέας του υπουργείου και έχει συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ηγετικού προφίλ του κ. Παπανδρέου και στην προετοιμασία του για την ανάληψη της προεδρίας του ΠαΣοΚ στις αρχές του 2004.
Μετά την ήττα στις εκλογές του 2004 και όσο ο κ. Παπανδρέου έριχνε το βάρος του στην οργανωτική αναδιάρθρωση του ΠαΣοΚ, ο κ. Παμπούκης αποσύρθηκε από το προσκήνιο και αφοσιώθηκε στο δικηγορικό γραφείο του και στην ακαδημαϊκή δραστηριότητά του. Διατηρούσε όμως πάντοτε την επαφή του με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και σε κάποιες περιπτώσεις παρενέβαινε καθοριστικά. Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό του Σεπτεμβρίου 2007, όταν μετά την ήττα του ΠαΣοΚ και καθώς αμφισβητήθηκε έντονα η προεδρία του κ. Παπανδρέου, ο κ. Παμπούκης εμφανίστηκε στη Χαριλάου Τρικούπη και περιέγραψε με μία και μόνο φράση το σκηνικό που διαμορφωνόταν. Ηταν 18 Σεπτεμβρίου 2007 και ο κ. Παμπούκης είχε πει συζητώντας με δημοσιογράφους: «Ο Παπανδρέου είναι πρόεδρος του ΠαΣοΚ- όχι υποψήφιος πρόεδρος - και με βάση αυτό θα κινηθεί».
Επειτα από αυτό αποσύρθηκε και πάλι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως τους τελευταίους μήνες η παρουσία του στα πέριξ της Ιπποκράτους προμήνυε τον ρόλο τον οποίο θα αναλάμβανε στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Μετά την ορκωμοσία του ως υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ ο κ. Παμπούκης χειρίζεται μερικά από τα κρισιμότερα ζητήματα της κυβέρνησης, μεταξύ αυτών η κωδικοποίηση και απλοποίηση των νόμων, η αναμόρφωση των δομών της Δικαιοσύνης, αλλά και ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων.
Από το 1996 διατηρεί δικηγορικό γραφείο με τον κ. Σπ. Φλογαΐτη και την κυρία Γλυκερία Σιούτη , η οποία επίσης έχει μεταφερθεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού.
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Μοχλός της «πράσινης ανάπτυξης»
Εχει συνεργαστεί με τον σημερινό Πρωθυπουργό επί των ημερών του στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά παρέμεινε στον κύκλο των στενών συνεργατών του μετά την ήττα στις εκλογές του 2004. Η παρουσία της στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς η συνεργασία της με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ήταν στενή και συνεχής. Μεταξύ των άλλων διετέλεσε λογογράφος του σημερινού Πρωθυπουργού, ενώ συνεχής είναι η ενασχόλησή της με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις προοπτικές της «πράσινης ανάπτυξης». Παρά ταύτα η κυρία Μπιρμπίλη παρέμεινε για πολλά χρόνια συνειδητά στο παρασκήνιο. Αποφεύγει τη δημοσιότητα και φαίνεται να μην της αρέσουν και πολύ οι επαφές με τον Τύπο, αλλά μάλλον δύσκολα θα τις αποφύγει τώρα που κατέχει ένα από τα πλέον κρίσιμα υπουργεία, το οποίο ενδέχεται να παίξει στρατηγικής και εθνικής σημασίας ρόλο.
Ο ρόλος της στη νέα κυβέρνηση θεωρείται και είναι κρίσιμος, καθώς οι αρμοδιότητές της συμπυκνώνουν τη φιλοσοφία των εξαγγελιών του κ. Παπανδρέου. Θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στην «πράσινη ανάπτυξη», ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με όσα έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να αποτελέσει μοχλό όχι μόνο για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη αλλά και για την άσκηση διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό, οι αρμοδιότητες της κυρίας Μπιρμπίλη κάποια στιγμή θα αλληλοσυμπληρώνονται με τις αντίστοιχες του κ. Δ. Δρούτσα, δεδομένης της γνωστής πρόθεσης του κ. Παπανδρέου να μετατρέψει το Αιγαίο σε κεντρικό ενεργειακό δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Το διπλωματικό μάτι του Πρωθυπουργού
Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και σε πολλές περιπτώσεις απευθείας συνομιλητής ξένων ηγετών και υπουργών Εξωτερικών. Είναι καθηγητής (από το 1994) του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, ενώ έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα καγκελαρίου της Αυστρίας κ. Βόλφγκανγκ Σιούσελ.
Η αρχική σκέψη ήταν να αναλάβει ευθύς εξαρχής υπουργός Εξωτερικών, όμως επελέγη η λύση του αναπληρωτή, με υπουργό τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη αντίδραση ή σχόλιο. Ο κ. Δρούτσας εγκαταστάθηκε πάντως στο υπουργικό γραφείο στη Βασιλίσσης Σοφίας και πιθανολογείται ότι σε διάστημα μηνών θα αναλάβει μόνος του το χαρτοφυλάκιο.
Η παρουσία του κ. Δρούτσα στο ΥΠΕΞ ερμηνεύεται από τους περισσότερους ως η καλύτερη δυνατότητα που διέθετε ο κ. Παπανδρέου ώστε να έχει διαρκώς πλήρη εποπτεία και ανά πάσα στιγμή αξιόπιστη εικόνα για τις εξελίξεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες το προσεχές διάστημα αναμένονται ταχείς.
Ι. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ
Στις ειδικές αποστολές
Η τοποθέτησή του στο πλευρό της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη σαφής ένδειξη εκ μέρους του Πρωθυπουργού για την πρόθεσή του να αναθέσει τις ειδικές αποστολές σε δικούς του ανθρώπους.
Ο κ. Πανάρετος έχει επεξεργαστεί από το 1995-96 το σχέδιο για το εθνικό απολυτήριο, το οποίο έχει αναλάβει να εφαρμόσει σήμερα, με τις τις αναπροσαρμογές που έχουν γίνει.
Η εντύπωση που βασίμως επικρατεί είναι ότι στον κ. Πανάρετο έχει ανατεθεί ειδική αποστολή που σχετίζεται με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τα κολέγια και τους όρους λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων. Είναι πάντως γνωστό ότι για μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών καθηγητών στα ΑΕΙ ο κ. Πανάρετος αποτελεί «κόκκινο πανί» και με αυτό το δεδομένο όλοι αναμένουν τις πρώτες πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ενα νευραλγικό πόστο
Στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου τού ανέθεσε καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού. Το 2004 δέχθηκε έντονη κριτική για την προεκλογική εκστρατεία του ΠαΣοΚ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπανδρέου. Τα τελευταία χρόνια διετέλεσε γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ και από τη θέση αυτή ήταν υπεύθυνος για την εκστρατεία του κόμματος στις τελευταίες εκλογές, με επιλογές οι οποίες κρίθηκαν επιτυχείς, έστω και από όσους θέλουν να κρίνουν μόνον εκ του αποτελέσματος.
Από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Γερουλάνος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της σπουδαιότητας που προσδίδει ο κ. Παπανδρέου στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και επειδή του έχουν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες για τα διοικητικά και το περιεχόμενο της ΕΡΤ.
Βάσει αυτών, ο κ. Γερουλάνος είναι ένα πρόσωπο σε νευραλγικό πόστο και αναμένεται ότι οι πρώτες κινήσεις του θα γίνουν σε επίπεδο διοίκησης της Δημόσιας Τηλεόρασης, προτού προχωρήσει σε μια κατά τα φαινόμενα μεγάλη στροφή στο περιεχόμενο και στη φιλοσοφία των κρατικών καναλιών.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου