Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ - Η διαδρομή της… σκόνης!



basiko__peleka_diadromi

Αποκαρδιωτική η κατάσταση κατά μήκος του Πέλεκα. Μπάζα, σκουπίδια και κουφάρια ζώων πέριξ του καταυλισμού των τσιγγάνων, σκόνη σήμερα (λάσπη αύριο), στην περιβόητη «πράσινη διαδρομή» η οποία έμεινε στη μέση

Εγκαταλείφθηκε από το Δήμο Κατερίνης, όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, το σχέδιο για την «πράσινη διαδρομή». Σήμερα η περιοχή κατά μήκος του Πέλεκα (ή του Λεύκου ποταμού), το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη, είναι σκόνη και λάσπη. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς, ότι εκατοντάδες εργατοώρες χάθηκαν και χιλιάδες ευρώ δαπανήθηκαν για ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πενιχρό.


DSCN7403Μήνες έχουν να φανούν μηχανήματα της Νομαρχίας ή του Δήμου Κατερίνης, για να συνεχίσουν το έργο της πράσινης διαδρομής, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν μάθει πλέον να ζούνε με την σκόνη και τις λάσπες.
Το έργο ξεκίνησε στραβά από την αρχή, προκαλώντας την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών, αφού δεν ήταν ξεκάθαρο τι ήθελε να κάνει ο Δήμος Κατερίνης και βάση ποίου σχεδίου ξεκινούσε τις εργασίες.
Οι χαλικοστρωμένοι δρόμοι και τα κράσπεδα είναι τα μόνα στοιχεία που θυμίζουν ότι στην περιοχή ξεκίνησαν οι εργασίες ενός δρόμου, του περιμετρικού της πόλης, σύμφωνα με το Δήμο Κατερίνης. Εργασίες που δεν ολοκληρώθηκαν, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο, αποδεικνύοντας ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.
DSCN7404Η εικόνα παράλληλα της κοίτης του Πέλεκα, είναι αποκαρδιωτική, αφού, όχι μόνο πράσινη διαδρομή δεν θυμίζει, αλλά πλέον είναι ακατάλληλη να φιλοξενήσει ακόμη και περιπατητές, μιας και τα μεγάλα οχήματα είναι τα μόνα που εξυπηρετούνται από αυτόν, χωρίς να ενοχλούνται από σκόνη και λάσπες.
Ούτε παγκάκια, ούτε δέντρα, ούτε φωτισμός, παρά μόνο σκόνη και εγκατάλειψη…

Καλύτερη είναι η εικόνα εντός της κοίτης του Πέλεκα. Παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν εντός αυτής από το Δήμο Κατερίνης, η φύση έκανε ό,τι μπορούσε για να αποκαταστήσει το τοπίο, το οποίο επανέρχεται σιγά-σιγά στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχει φτάσει στο ιδανικό σημείο, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η ασχήμια των σκουπιδιών.
Τίποτα όμως δεν διασφαλίζει ότι ο Πέλεκας δεν θα μετατραπεί και πάλι (στα σημεία όπου έχει καθαριστεί), σε μπαζότοπο και σκουπιδότοπο, αφού ήδη κάποιοι που βολεύονται από αυτήν κατάσταση εναποθέτουν άχρηστα υλικά, σε μια περιοχή η οποία με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα δεν «έλκει» κανέναν να την επισκεφθεί.

DSCN7406

DSCN7407

DSCN7412

DSCN7416

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: