Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

"Υποτιμήσαμε τον κίνδυνο"


ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Όπως συνήθως συμβαίνει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, ιδίως μάλιστα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπάρχει και στο πυροσβεστικό σώμα κομματικός κατακερματισμός και αντιπαλότητα παρατάξεων.
Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος θέλω να πιστεύω ότι την ώρα που βιώνουμε άλλη μια καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες, οι δηλώσεις κάποιων συνδικαλιστικών στελεχών των πυροσβεστών, που εμφανίσθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, έχουν κίνητρα αγνά, άσχετα με τον κομματικό πόλεμο που διεξάγεται στους κόλπους τους.
Έτσι, αξιολογώ ως ειλικρινή την δήλωση του αντιπροέδρου της μιας από της παρατάξεις, της προσκείμενης στην αντιπολίτευση, του κ. Τζοβάρα, που απέδωσε την έκταση της καταστροφής στο γεγονός ότι "υποτιμήσαμε τον κίνδυνο". Ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημΑσία στο ξεκίνημα της φωτιάς στο Γραμματικό.
Άλλωστε, την ίδια εκτίμηση κάνει και ο εκ των σπλάχνων της κυβερνητικής παράταξης νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής.
Δυστυχώς, αυτός είναι ο πιθανότερος λόγος για την έκταση της καταστροφής, πέρα από θεωρίες για «γκαζάκια» και δαιμονοποίηση των "δύσβατων" περιοχών. Αυτό είναι το πικρό καταστάλαγμα στο μυαλό κάθε πολίτη. Ειδικά όταν έχει, όπως και εγώ, μια θλιβερή προσωπική εμπειρία. Καίνε ακόμα μέσα μου οι φωτιές του 1998 στην Αιγιαλεία. Όταν προσωπικά ειδοποίησα την πυροσβεστική για μικρή εστία φωτιάς που αντιλήφθηκα, η δε πρώτη αντίδραση οποιασδήποτε υπηρεσίας εκδηλώθηκε όταν πια είχε φλεγόταν όλο το Άνω Διακοφτό.
Τι σημασία έχει αν τότε κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, η σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Η νοοτροπία της ευρύτερης κρατικής μηχανής και της αυτοδιοίκησης, ο εφησυχασμός, η υποτίμηση κινδύνων, η μετάθεση ευθυνών, η σύγχυση αρμοδιοτήτων, παραμένουν ως αναλλοίωτα στοιχεία, υπεράνω κυβερνήσεων.
Βλέπουμε στην τηλεόραση δημάρχους πολυτελών προαστίων, δημιουργημένων από συνεταιρισμούς προνομιούχων μέσα σε δάση, να ωρύονται γιατί δεν τους φτάνουν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα. Και μιλούν με φόντο τα λαπαδιασμένα ξερόχορτα και τα σκουπίδια, τους ταχύτερους μεταδότες φωτιάς, που ποτέ δεν καθάρισαν.
Δυστυχώς δεν είναι ένας και δυο, όσοι καθημερινώς "υποτιμούν τους κινδύνους". Από τις κυβερνήσεις μας, ως τους πολίτες εκείνους που έκτισαν τα αυθαίρετα τους μέσα στα δάση και τώρα ολοφύρονται για τις καταστροφές τους.

Η φύση εκδικείται για τον βιασμό της και τους καθηγητές της Παντείου Πολιτείας, και τους δικαστές και εισαγγελείς του ομώνυμου οικισμού στον Μαραθώνα και τους "καλλιτέχνες" της Καλλιτεχνούπολης, ένθα δοξάζεται η ...θεσμοποιημένη συνεταιρισμένη αυθαιρεσία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: