Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και εν όψει του Ecofin.
Τον Κάρολο Παπούλια θα συναντήσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, πριν από τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τις οποίες θα αναζητήσει συναινετικές λύσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ανέφερε ότι «κάθε μέρα βιώνουμε αναπάντεχες, δυσάρεστες, εξελίξεις στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που αγγίζει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες και κατ' επέκταση και την ελληνική».
Πρόσθεσε ότι «στόχος του σχεδίου μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση με τις όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, ειδικά για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Το σχέδιό μας έχει στόχο αφενός να περιορίσει τα ελλείμματα του δημοσίου και αφετέρου αναπτυξιακές δράσεις, που να δημιουργήσουν νέα εισοδήματα για τους Έλληνες και νέες θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, και σε επιφυλακή για να θωρακίσουμε την οικονομία της χώρας».
Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το ταξίδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τη διάσκεψη δωρητών για τη Γάζα, ανέφερε σχετικά με τη διεθνή οικονομική κρίση πως «κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία, τα οποία προβληματίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής και ενόψει της επόμενης συνεδρίασης».
Ο στόχος μας, είπε η κ. Μπακογιάννη, είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός όλων των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και συνεργασία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Τετ α τετ Καραμανλή
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ξεκινά επαφές, προκειμένου να αναζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.
Την Τετάρτη ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και την Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους αρχηγούς των κομμάτων της Αριστεράς και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
O Γ.Παπανδρέου αναμένεται ότι θα επαναλάβει, αυτή τη φορά κατά πρόσωπο στον Κ.Καραμανλή, το αίτημά του για πρόωρες εκλογές έως τον Ιούνιο και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ενδεικτική της διάθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Κ.Καραμανλή για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά.
Σχόλια της Αντιπολίτευσης
Για απόλυτο κενό πολιτικής,το οποίο πληρώνει ο Έλληνας πολίτης, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Παπαθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αφενός παρακολουθεί τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις αμήχανη και άφωνη, αφετέρου ετοιμάζει ένα νέο εισπρακτικό πακέτο φόρων για να καλύψει την αποτυχία της στο δημοσιονομικό επίπεδο». Τόνισε, μάλιστα, ότι η αναζήτηση της λύσης βρίσκεται σε μια εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική.
Για συνεδριάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα κάνει λόγο ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν κυβερνά αλλά μόνο συνεδριάζει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: