Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Τα παρατράγουδα της εκλογικής διαδικασίας

ΔΕΥΤΕΡΑ 05/10/2009
http://www.eklogika.gr/news/650


κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Ομαλά εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έλειψαν τα... ευτράπελα που έδωσαν ένα κάπως διαφορετικό χρώμα στο όλο σκηνικό.

Συγκεκριμένα, σε εκλογικό κέντρο της Γλυφάδας, ένας ψηφοφόρος δεν έφευγε αν τα μέλη της επιτροπής δεν του έβγαζαν το ψηφοδέλτιο από την κάλπη... γιατί έκανε λάθος, αλλά φυσικά έφυγε άπραγος!

Υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής διεξήχθη η εκλογική διαδικασία στο δήμο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη! Συγκεκριμένα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο οι εκλογείς, καθώς και ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ετοίμασαν ένα... playlist με κομμάτια Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και άλλων μουσουργών, προσπαθώντας ίσως να... χαλαρώσουν τους ψηφοφόρους, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσα σε αίθουσες διακοσμημένες με 40 πίνακες ζωγραφικής.

Κάτι αντίστοιχο ίσως θα έπρεπε να γίνει και στο γειτονικό δήμο Χορτιάτη, όπου το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο καθώς οι γονείς των μαθητών του δημοτικού σχολείου Εξοχής διένειμαν στους ψηφοφόρους φυλλάδια διαμαρτυρίας για τα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η περιοχή. Αίτημά τους το χτίσιμο νέου σχολείου στην περιοχή.

Στο Γραμματικό, η αποχή άγγιξε το 97%, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αποφασίσει να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Ν. Κούκης, στα τρία εκλογικά τμήματα της περιοχής και σε σύνολο 1.680 εγγεγραμμένων ψήφισαν μόλις 70 άτομα.

Στο 332ο εκλογικό τμήμα της Ηλείας η διαδικασία άρχισε καθυστερημένα, αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος κλείδωσε τον εκλογικό σάκο μέσα στο αυτοκίνητό του, ωστόσο μετά έχασε το κλειδί.
Σε εκλογικό κέντρο των Μεγάρων, μια κυρία με επίθετο που άρχιζε από «Μ» θεώρησε καλό να πάει στην αίθουσα όπου ψήφιζαν τα επίθετα που ξεκινούσαν μέχρι και από «Βιρ». Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής προσπάθησαν να της εξηγήσουν ότι δεν μπορεί να ψηφίσει εκεί, αλλά εκείνη δεν εννοούσε να το καταλάβει, φωνάζοντας έξαλλη: «Τι βιρ και βουρ, μου λέτε, εγώ εδώ έχω αποφασίσει να το ρίξω και θα το ρίξω». Τελικά δεν τα κατάφερε κι έφυγε νευριασμένη!

Μια κοπέλα σε εκλογικό κέντρο της Κηφισιάς φώναζε μέσα από το παραβάν στους γονείς της «ποιους, μου είπατε, να σταυρώσω;», με αποτέλεσμα να την ακούσει όλη η αίθουσα.

Σε εκλογικό κέντρο του Χαλανδρίου ηλικιωμένος κύριος πέρασε τη σακούλα σκουπιδιών που βρίσκεται πίσω από το παραβάν για την κάλπη, ρίχνοντας εκεί το φάκελο με το ψηφοδέλτιο!

Ένα κοριτσάκι, που μπήκε μαζί με τον μπαμπά του στο παραβάν του 661ου εκλογικού τμήματος Αθηνών, προέτρεψε φωναχτά: «Μπαμπά, η μαμά είπε να πάρεις τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια για μη δουν τι ψήφισες».
Στην Αργυρούπολη, ηλικιωμένη κυρία πήγε στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσει χωρίς ταυτότητα, καθώς είχε πάρει λάθος τσάντα μαζί της. Παρ' όλα αυτά απαίτησε να ψηφίσει με έντονο τρόπο, καθώς ισχυρίστηκε ότι ήταν πολύ γνωστή στην περιοχή και όλοι οι γείτονες τη γνωρίζουν.

Στη Φιλοθέη, μια κυρία πήγε να ψηφίσει έχοντας μαζί της τον τετράχρονο γιο της, τον οποίο πήρε και μέσα στο παραβάν. Ο μικρός τράβηξε το ψηφοδέλτιο το οποίο σημείωνε η μητέρα του και βγήκε τρέχοντας έξω από το παραβάν!

Αναστάτωση προκλήθηκε στο κλειστό σχολείο του Βαλτετσίου Τρίπολης λόγω μιας ξεχασμένης επιγραφής που ανέφερε «Ζήτω ο Βασιλεύς». Ένας ψηφοφόρος διαμαρτυρήθηκε έντονα ζητώντας από τη δικαστική αντιπρόσωπο την αποκαθήλωσή της! Η τελευταία ήρθε άμεσα σε επαφή με τον υπεύθυνο του κτιρίου, ο οποίος με τη σειρά του ήρθε σε αντιπαράθεση τόσο με την ίδια όσο και με τον ψηφοφόρο, καθώς αρνήθηκε να κατεβάσει την επίμαχη επιγραφή, με το σκεπτικό ότι «είναι ιστορική» και ανίκανη να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου του εκάστοτε εκλογέα. Τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε στον αρμόδιο έφορο.

Τέλος, στην Καστοριά, ο... δήμαρχος της πόλης έψαχνε να βρει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζει γιατί είχε ξεχάσει ότι το γυμνάσιο όπου επρόκειτο να ψηφίσει, είχε μεταφερθεί.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: