Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΑΣ: "Η χώρα της ...καρπαζιάς"

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009


Αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών στο Δημόσιο, καθώς αφ' ενός την Πέμπτη ανακοινώνεται η καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφ' ετέρου το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δύο φύλων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, η καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρείται δεδομένη, αφού κατά τη διαδικασία δεν τοποθετήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως γίνεται συνήθως.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε περιττό το στάδιο αυτό της δικαστικής διαδικασίας.
Το σχετικό έγγραφο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι η Ελληνική Δημοκρατία διατηρώντας σε ισχύ τις διατάξεις περί διαφορετικής ηλικίας συνταξιοδότησης και διαφορετικών απαιτήσεων ελάχιστης υπηρεσίας για τους άνδρες και τις γυναίκες βάσει του ελληνικού Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 141 της συνθήκης ΕΚ.
Έτσι καταδικάζεται η Ελληνική Δημοκρατία για την καταβολή των δικαστικών εξόδων και καλείται να προσαρμόσει την εθνική νομοθεσία στο κοινοτικό δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφού εξέτασε τις ισχύουσες διατάξεις του ελληνικού Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, διαπίστωσε ότι αυτές προβλέπουν πως οι γυναίκες έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε διαφορετική ηλικία από τους άνδρες και υπό διαφορετικές προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την ΕΕ, δεν πληρούνται οι όροι της εφαρμογής της παραγράφου 4 του άρθρου 141 ΕΚ περί πρόβλεψης ειδικών πλεονεκτημάτων προς διευκόλυνση του λιγότερου εκπροσωπούμενου φύλου να συνεχίσει επαγγελματική δραστηριότητα.
Με τις ρυθμίσεις του ελληνικού Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων εκτιμά ότι διευκολύνεται η απόσυρσή τους από την αγορά εργασίας.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: