Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Νέα έρευνα συνδέει το κόκκινο κρέας με αυξημένη θνησιμότητα


ΤΡΙΤΗ 24 Μαρτίου 2009

Νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα αναδεικνύει τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος. Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο ή καρδιοπάθεια.

Η νέα έρευνα, που έγινε σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις ότι η διατροφή με μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος, όπως χάμπουργκερ, και κατεργασμένου όπως μπέικον και χοτ ντογκ είναι επιβλαβής για την υγεία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Rashmi Sinha, του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις συμβουλές ειδικών για τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου.

Οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 545.000 ανθρώπους, ηλικίας 50 έως 71 ετών, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τους παρακολούθησαν για δέκα χρόνια. Στο διάστημα αυτό σημειώθηκαν περισσότεροι από 70.000 θάνατοι.

Στην ανάλυση οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.

Σε διάστημα δέκα ετών, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας χάμπουργκερ ενίσχυε στους άντρες κατά 22% τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο και κατά 27% από καρδιοπάθεια, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 20% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου και κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιοπάθεια, σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο.

Για το κατεργασμένο κρέας, ο αυξημένος κίνδυνος της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας ήταν γενικά ελαφρώς χαμηλότερος σε σχέση με το κόκκινο κρέας. Για να υπολογίσουν τον κίνδυνο, οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους των ανθρώπων που κατανάλωναν τις μεγάλες ποσότητες με αυτούς που κατανάλωναν τις μικρότερες.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν το περισσότερο κρέας, έτρωγαν περίπου 160 γρ. κόκκινου ή κατεργασμένου κρέατος την ημέρα ενώ όσοι κατανάλωναν το λιγότερο, έτρωγαν μόνο 25 γρ. την ημέρα.

'Οσοι ακολουθούσαν διατροφή με περισσότερο λευκό κρέας όπως κοτόπουλο και ψάρι, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-grt.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: