Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

«Την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς»


Τρίτη, 24 Μάρτιος 2009 apo to apneargr


Λέει η παροιμία, κι εγώ θα ήμουν η τελευταία που θα την διέψευδα. Η αλήθεια να λέγεται, λοιπόν, και για το μεγαλοδημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, κι ας είναι ικανός μαζί με το σινάφι των ΜΜΕ να κατεβάζουν και ν’ ανεβάζουν κυβερνήσεις.

Ας είναι καλά όμως η ταπεινή Prezatv που μ’ ένα αδιάσειστο ηχητικό ντοκουμέντο μας λύνει πολλές απορίες για τη μυστηριώδη συνάντηση Καραμανλή-Χατζηνικολάου, και βεβαίως για την προσωπικότητα και το δημοσιογραφικό "ταλέντο" του τελευταίου. Τέθηκε λοιπόν στο δημοσιογράφο-σταρ γραπτώς, μέσω Email, το εξής καυτό ερώτημα από την Prezatv:

«Από πότε οι media-ρχες... μπορούν να έχουν τόσο στενές επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας;;; Πόσο εύκολο είναι να κλείσεις ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή... και γιατί ο πρωθυπουργός να πει σε έναν μεγαλοδημοσιογράφο μια τόσο σημαντική είδηση;;; Είδατε τελικά ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ανεβάζουν και κατεβάζουν τις εκάστοτε εξουσίες;;;»

Στο ερώτημα τούτο ο... κ. Χατζηνικολάου απάντησε στον αέρα μέσα από τη συχνότητα του real fm. Ακούστε την απάντηση εδώ . Ο εκνευρισμός του μεγαλοδημοσιογράφου και ο υπερτονισμός σε λέξεις-κλειδιά είναι προφανής. Ο άνθρωπος φαίνεται φανερά ενοχλημένος από την ερώτηση. Παραθέτω την απάντησή του απομαγνητοφωνημένη:

«Καλημέρα και στο φίλο μου εδώ το "πρεζάκι της Αθήνας" από το prezatv.blogspot.com, που με ρωτά "από πότε οι media-ρχες – εγώ είμαι αυτός; – μπορούν να έχουν τόσο στενές επαφές με τον πρωθυπουργό της χώρας;;; Πόσο εύκολο είναι να κλείσεις ραντεβού με τον Καραμανλή... και γιατί ο πρωθυπουργός να πει σε έναν μεγαλοδημοσιογράφο μια τόσο σημαντική είδηση;;;" Ε, φαντάζομαι ότι οι ερωτήσεις σου είναι προς τον Πρωθυπουργό, όχι προς εμένα. Τώρα μακάρι οι media-ρχες, όπως του αποκαλείς, εγώ θα τους έλεγα αλλιώς αλλά δε βαριέσαι τώρα, είπαμε αρκετές φωτιές έχουμε ανάψει ήδη, μακάρι να είχαν όλοι τόσο στενές επαφές με τον Πρωθυπουργό της χώρας για να βγάλουν κάνα ρεπορταζάκι. Γιατί συνήθως οι media-ρχες, αγαπητέ πρεζάκι της Αθήνας, από το prezatv.blogspot.com, τις επαφές με τους πολιτικούς δεν τις κάνουν για ρεπορτάζ. Γκέκε; Διαφημισούλες, γιατί εμείς μόνο απ’ αυτές ζούμε, και σε λίγο πάλι μαζί.»

Για ελάτε τώρα να βγάλουμε άκρη από την ομολογία που ακούσαμε από "το στόμα του λύκου": «συνήθως οι media-ρχες … τις επαφές με τους πολιτικούς δεν τις κάνουν για ρεπορτάζ.» Χμμμ! Για ποιο λόγο άραγε κάνουν οι media-ρχες τις επαφές με πολιτικούς, αν όχι για ρεπορτάζ; Τι κουβέντιαζαν επί 65 λεπτά, όπως ομολόγησε ο κ. Χατζηνικολάου στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ALTER ότι διήρκεσε η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό; Κι αφού η συνάντηση δεν έγινε για ρεπορτάζ, γιατί στη συνέχεια έκανε βούκινο τις εκμυστηρεύσεις του πρωθυπουργού; Απλά για να πουλήσει περισσότερα φύλλα; Και γιατί στο πρωτοσέλιδο της Realnews έγραφε: «Τι είπε ο Πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του για τις προσωπικές του αποφάσεις και τα σενάρια διαδοχής» και δεν αποκάλυπτε ότι οι στενοί συνεργάτες ήταν εκείνος ο ίδιος, αλλά το έβγαλε στη φόρα στο δελτίο ειδήσεων για να διαψεύσει την περί κουρασμένου πρωθυπουργού διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Εντάσσονται, άραγε, όλα τούτα στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας; Για να προδώσεις, πρέπει πρώτα να ανήκεις, είχε πει ο Kim Filby, ένας Άγγλος διπλωμάτης, κατάσκοπος των Σοβιετικών… Και ο Νίκος Χατζηνικολάου φαίνεται πως ανήκε στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό και η εφημερίδα του πήρε ολοσέλιδη κρατική διαφήμιση (σελίδα 57) του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, για τον Προϋπολογισμό του 2009 από το πρώτο της φύλλο! (Δείτε εδώ)

Τι πήγε λοιπόν να κάνει ο κ. Χατζηνικολάου στο Μαξίμου; Μήπως πήγε για να προσφέρει στον Καραμανλή φιλικό αυτί ώστε ο τελευταίος να του πει τον πόνο του; Δηλαδή μήπως ο Καραμανλής τον κάλεσε για να του εκμυστηρευτεί την κούραση – που φυσικό είναι να έχει με τόσα μποφόρ που δέχεται, καθότι κοινός θνητός είναι κι αυτός – και την απέραντη μοναξιά του; Ή μήπως πήγε για να διαπραγματευτεί κάνα πακέτο κρατικών διαφημίσεων και δεν τα βρήκαν, εξού και τάβγαλε όλα στη φόρα; Μήπως, λέω... υποθέσεις κάνω μπας και βγάλω κάποιο νόημα. Μας είπε ο κ. Χατζηνικολάου ότι εκεί δεν πήγε για καφέ, αφού είναι πάνω απ’ όλα δημοσιογράφος. Ωραία λοιπόν! Για καφέ δεν πήγε, για ρεπορτάζ δεν πήγε, τότε γιατί διάβολο πήγε; Μήπως εκτελούσε εντολές άνωθεν και ήθελε να του αποσπάσει εξομολόγηση;

Επαναλαμβάνω την ερώτηση: γιατί ο κ. Χατζηνικολάου δεν παρουσίασε τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό ως συνέντευξη, αλλά είπε ότι τάχα οι πληροφορίες του δόθηκαν από στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή; Τι ήθελε να κρύψει; Ή μήπως θεωρούσε τον εαυτό του ως στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, και ο πληθυντικός είναι απλά πληθυντικός μεγαλειότητας;

Κάτι δεν μου πάει καλά με την όλη υπόθεση, και παρόλο που έγραψα ένα σκληρό άρθρο για τον Καραμανλή εξαιτίας της φράσης του «έχω κουραστεί», η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να χειροκροτήσω τα αντιδεοντολογικά καμώματα του κ. Χατζηνικολάου. Κάτι λάκκο έχει η φάβα... Μου θυμίζει το γνωμικό: Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται…

''ΚΡΑΧΤΗΣ''
kraxtis-gr.blogspot.com
Και συμμερίζομαι κάτι που είχε γράψει ο Αισχύλος: «Δεν υπάρχει αρρώστια που να μου προκαλεί περισσότερη αηδία από την προδοσία» (Προμ. Δεσμ.)

Μαρία Σεφέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: