Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

694 επιτυχόντες από την Πιερία, ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Ζ.


694 από τους 1060 αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2008-2009 στην Πιερία κατάφεραν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως έγινε γνωστό και μετά την ανακοίνωση των βάσεων χθες. Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν ακόμη 140 επιτυχόντες, που εισάγονται φέτος σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας την προπέρσινη βαθμολογία τους. 204 απόφοιτοι, έμειναν εκτός για να αναζητήσουν μια θέση σε ιδιωτικές σχολές ή στην αγορά εργασίας.
Από τα στοιχεία αποδεικνύεται πως, ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών της Πιερίας είναι μικρότερος κατά περίπου 138 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (696 φέτος, 834 πέρυσι), ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας είναι μεγαλύτερο, αφού αγγίζει το 70%, «πιάνοντας» το αντίστοιχο Πανελλαδικό ποσοστό.
Στους 696 εισακτέους, θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 140, οι οποίοι πήραν τον εισιτήριο εισόδου σε μια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ, κάνοντας χρήση της προηγούμενης βαθμολογίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα Λύκεια της Κατερίνης, εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνολικά 541 φοιτητές, ενώ από τα Λύκεια εκτός Κατερίνης 155, αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικός. Το αντίστοιχο νούμερο για τους εισακτέους του 10%, είναι 116 από την Κατερίνη και 24 από την Περιφέρεια.
Τον μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, έχει το 4ο Λύκειο Κατερίνης (143). Το Λύκειο εκτός Κατερίνης με τους περισσότερους εισακτέους είναι της Λεπτοκαρυάς με συνολικά 41.
Αναλυτικά εισάγονται σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ: Μουσικό Λύκειο 15, 1ο ΓΕΛ 115, 2ο ΓΕΛ 113, 3ο ΓΕΛ 90, 4ο ΓΕΛ 143, 5ο ΓΕΛ 37, Εσπερινό Λύκειο 9, Ιδιωτικό Λύκειο Πλάτων 19, ΓΕΛ Αιγινίου 36, ΓΕΛ Κολινδρού 16, ΓΕΛ Λιτοχώρου 28, ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς 41 και ΓΕΛ Κονταριώτισσας 34. Σ’ αυτούς τους εισακτέους, δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που πέτυχαν να εισαχθούν, κάνοντας χρήση προηγούμενης βαθμολογίας τους.
Περισσότεροι και στο ΤΕΙ Κατερίνης
Ενθαρρυντικά είναι τα νούμερα όσον αφορά το ΤΕΙ της Κατερίνης, σε σχέση πάντα με τους Πιεριείς εισακτέους. Φέτος οι Πιεριείς που εισάγονται στο ΤΕΙ της Κατερίνης, είναι αρκετά περισσότεροι, πιάνοντας διψήφιο αριθμό.
Συνολικά 14 Πιεριείς, θα περάσουν τις πύλες του ΤΕΙ Κατερίνης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτούς, οι 13 πέρασαν με το ποσοστό του 10%.
Αυτό το νούμερο, μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος στο ΤΕΙ Κατερίνης θα εισαχθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κοντά στα 60 άτομα, όταν πέρυσι οι εισακτέοι ξεπέρασαν τους 70.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο προϊστάμενος του ΤΕΙ Κατερίνης, Δ. Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι ο αριθμός των εισακτέων φέτος είναι ικανοποιητικός, αν αναλογιστεί κανείς τη γενικότερη εικόνα που επικράτησε σε άλλα ΤΕΙ της χώρας, όπου ο αριθμός των εισακτέων δεν άγγιξε ούτε καν διψήφιο νούμερο.
«Θα καταφέρουμε να λειτουργήσουμε κανονικά», είπε ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος σημείωσε ότι περίμενε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων, αλλά προφανώς η άνοδος της βάσης στο ΤΕΙ της Κατερίνης στάθηκε εμπόδιο. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η άνοδος στη βάση σημαίνει και φοιτητές οι οποίοι γράψανε πολύ καλύτερα στις εξετάσεις.
Ι. Τσιμερίκας: Τα παιδιά της Πιερίας, τα πήγαν καλά
Ικανοποιημένος από το ποσοστό επιτυχίας των Πιεριέων μαθητών στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ι. Τσιμερίκας.
«Αν και δεν έγινε ακόμη ανάλυση των αποτελεσμάτων, τα παιδιά της Πιερίας, όπως και τις προηγούμενες χρονιές τα κατάφεραν μια χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως όλα κύλησαν κανονικά και δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στην ανάρτηση των ονομάτων.
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολίασε και την άνοδο των βάσεων φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, χαρακτηρίζοντάς την αναμενόμενη. «Έχω την άποψη ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίμησε να βάλει ευκολότερα θέματα φέτος για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των υποψηφίων φοιτητών, ιδίως στα ΤΕΙ τα οποία δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν φοιτητές λόγω της περιβόητης βάσης του 10», ανέφερε.
Ο κ. Τσιμερίκας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους μαθητές που εισήχθησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν.
«Θέλω να συγχαρώ όλους τους μαθητές μας οι οποίοι πέτυχαν. Να συγχαρώ τόσο τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους γιατί έχουν δώσει μεγάλο αγώνα. Καλές σπουδές και στη συνέχεια καλή σταδιοδρομία» είπε, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο τις σπουδές τους, να μην εγκαταλείψουν τα οράματά τους.
Αναφερόμενος σε όσους δεν πέτυχαν την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είπε: «Θα ήθελα να τους πω ότι δεν χάθηκε τίποτα, καμία ευκαιρία. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων που ναι μεν δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά σήμερα τους έχουμε δίπλα μας στην κοινωνία και είναι πολύ πετυχημένοι στη ζωή».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: