Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Η χώρα με τους ...Πάπες

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Παρά το ότι είμαστε Ορθόδοξοι στο θρήσκευμα, γέμισε ο τόπος μας από ...Πάπες. Όλοι έχουν το αλάθητο. Διό και μετά την καταστροφή δεν βρίσκεται ούτε ένας, από τους έχοντες την ευθύνη, να πει ότι κάπου έγινε και ένα λάθος.
Δυστυχώς είναι τόση η θλίψη μου για την αττική γη στην οποία θα ζήσουν τα παιδιά μου -ελπίζω και τα εγγόνια μου- ώστε δεν μου μένει περιθώριο να θυμώσω και για το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, που τα βρήκε όλα άψογα και ενοχοποίησε ...τα δένδρα.
Ας το αποδώσουμε στο ότι λειτουργεί και αυτός αφύσικα. Όπως όλο το σύστημα. Διότι αφύσικα είναι όλα όσα συνοδεύουν, σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο, τις μεγάλες καταστροφές.
Τέτοια δημοσιογραφική υστερία, που πολλαπλασιάζει τον πανικό των πολιτών, και τέτοια προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της καταστροφής, μόνο εδώ θα την βρείτε σε όλο της το ...μεγαλείο.
Κάντε μια βόλτα στο διαδίκτυο. Σε ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης και κομμάτων σε χώρες που επίσης γνωρίσαν εφέτος μεγάλες πυρκαγιές. Ακόμη και με ανθρώπινα θύματα. Περιηγηθείτε σε ιστοσελίδες ισπανικές, πορτογαλικές, αμερικάνικες, καναδικές, αυστραλιανές. Ε, αυτή την αθλιότητα που συνοδεύει τις φωτιές δεν θα την βρείτε.
Μας κατηγορούν διεθνώς, από μέσα ενημέρωσης έως και την WWF ότι δεν διδαχθήκαμε από όσα βιώσαμε το 2007, κυρίως στην Ηλεία. Ότι το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα. Και έχουν δίκιο.
Αλλά πως να διδαχθούμε, πως να κατευθύνουμε τη σκέψη μας σε θετικούς δρόμους, όταν βρισκόμαστε σε διαρκή πολιτική και δημοσιογραφική υστερία; Όταν κυριαρχεί η ενασχόληση με τις εντυπώσεις, το εκατέρωθεν επικοινωνιακό παιγνίδι, αντί για την απασχόληση με την σωστό σχεδιασμό, την πρόληψη, την οργάνωση, την εκπαίδευση, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος κάθε φορά που ξεσπάει μια φωτιά;
Μας νοιάζει τι θα πούμε και όχι τι θα κάνουμε. Διό και καταφεύγουμε στις εξυπνάδες πότε περί του "στρατηγού ανέμου" και πότε περί της ...αφθονίας των εύφλεκτων πεύκων. Λες και η μόνη εγγύηση για να μην καίγονται τα δάση είναι να μην υπάρχουν δάση. Ειδικά από ...κακότροπα πεύκα.
Ε, όπως πάμε, σιγά-σιγά θα το καταφέρουμε και αυτό. Με τρόπο ...άψογο, από αλάθητους πάπες του δημόσιου βίου μας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: