Κατέβηκε στον «Ονασαγόρα» το γεωτρύπανο.Ύστερα από κάποια τεχνικά εμπόδια, λόγω της προχθεσινής θαλασσοταραχής, άρχισε χθες..
και ουσιαστικά η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI/KOGAS, με το γεωτρύπανο να κατεβαίνει στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στο τεμάχιο «9» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).Μέχρι τον Δεκέμβριο έτοιμα τα πρώτα αποτελέσματα
«Έχουμε αρχίσει. Έχουμε αρχίσει πριν από δυο ημέρες τις διαδικασίες, τώρα το γεωτρύπανο βρίσκεται στον βυθό και, όπως έχω πει, αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες, περί τον Δεκέμβριο φέτος, να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, στο περιθώριο συνεδρίου του ΤΕΠΑΚ για την ασφάλεια στη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες της γεώτρησης, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι θα πρέπει να φτάσει γύρω στα 5,5 χιλ. μέτρα από την επιφάνεια, όταν ο βυθός είναι γύρω στα 2,5 χιλ. μέτρα. Το γεωτρύπανο αναμένεται να φτάσει στο συγκεκριμένο βάθος σε μερικές εβδομάδες. Όπως ανέφερε, είναι πολύ παρόμοια η γεωλογία με αυτήν του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο «12».
Για σκοπούς παρακολούθησης της γεώτρησης το Υπουργείο έχει καθημερινή άμεση ενημέρωση μέσω ειδικού προγράμματος που έχει εγκατασταθεί στο Υπουργείο.
Πρόγραμμα επισκέψεων
Ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι έχει επίσης μπει και ένα πρόγραμμα επισκέψεων στο γεωτρύπανο, διαφόρων λειτουργών του κράτους, του Υπουργείου Ενέργειας αλλά και άλλων υπουργείων, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της γεώτρησης και από πρώτο χέρι.
«Η κάθε επίσκεψη θα είναι πολυμερής, οπότε θα μπορέσουν και οι δικοί μας άνθρωποι να αποκτήσουν τις εμπειρίες μιας τέτοιας δραστηριότητας. Χρησιμοποιούμε και την τεχνολογία και έχουμε συνεχή ενημέρωση, αλλά και επί τόπου θα πρέπει να γίνει παρακολούθηση», διευκρίνισε.
Ωστόσο, ο Υπουργός ανέφερε ότι απ' εδώ και στο εξής θα υπάρχει πολύ περιορισμένη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις της γεώτρησης.
«Αντιλαμβάνεστε, είναι ευαίσθητα θέματα που αφορούν τόσο το κράτος αλλά και την εταιρεία την ίδια», σημείωσε.
Ασφαλείς διαδικασίες
Παράλληλα, ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι διαδικασίες της γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται και με ασφαλείς διαδικασίες και με περιβαλλοντική συνείδηση.
«Είχαμε την ευκαιρία χθες από πρώτο χέρι στο γεωτρύπανο, να ενημερωθούμε για τους τρόπους με τους οποίους η συγκεκριμένη κοινοπραξία προχωρεί στις γεωτρήσεις», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε πως οι διαδικασίες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και την περιβαλλοντική συνείδηση.
Κινητικότητα βλέπει ο Γιλντίζ
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι έπειτα από την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα κατεχόμενα θα υπάρξει ένα διαφορετικό άνοιγμα στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι η κάθε πηγή πρέπει να διαμοιραστεί στις πλευρές.
Πηγή: sigmalive.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου