Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΓΣ ΟΗΕ: Αλληλοκατηγορίες Γερμανίας - Ρωσίας

http://www.newslog.gr/images/medium/2014/09/28/gs-oie--allilokatigories-germanias---rwsias-sto-fonto-twn-oksunomenwn-endoimperialistikwn-antithesewn-2157100.jpg 
ΓΣ ΟΗΕ: Αλληλοκατηγορίες Γερμανίας - Ρωσίας στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.Η όξυνση ..
των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αποτυπώνεται και στις ομιλίες που πραγματοποιούνται στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Για παραβίαση του «διεθνούς δικαίου» κατηγορεί τη Ρωσία ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Για παραβίαση των κανόνων του «διεθνούς δικαίου» από τη Ρωσία έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία: «Όχι οποιοδήποτε κράτος, αλλά ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, άλλαξε μονομερώς, με την προσάρτηση της Κριμαίας, τα υφιστάμενα σύνορα στην Ευρώπη και κατά συνέπεια παραβίασε το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

Στην πραγματικότητα βέβαια το περιβόητο «διεθνές δίκαιο» διαμορφώνεται στη βάση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και του μεταξύ τους συσχετισμού: Η Γερμανία για παράδειγμα έχει πρωτοστατήσει και στην αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη (βλ. το ρόλο που έπαιξε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις πολεμικές συγκρούσεις που τη συνόδευσαν), αλλά και στις εξελίξεις συγκεκριμένα στην Ουκρανία, όπου ΗΠΑ - Γερμανία - ΕΕ, στα πλαίσια της προσπάθειας προώθησης των συμφερόντων τους στην ανατολική Ευρώπη και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ήρθαν σε σύγκρουση με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπωλιακά συμφέροντα.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επανεμφάνιση της παλιάς διαίρεσης μεταξύ ανατολής και δύσης στα Ηνωμένα Έθνη» συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός, την ίδια ώρα που οι αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών οξύνονται όλο και πιο επικίνδυνα για τους λαούς, στο φόντο μάλιστα των δυσκολιών που παρουσιάζει η καπιταλιστική ανάκαμψη κυρίως στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Λαβρόφ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αδυνατούν να αλλάξουν τον ψυχροπολεμικό γενετικό τους κώδικα

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι ακολουθούν μια «αλαζονική πολιτική» και πως αδυνατούν να αλλάξουν τον «ψυχροπολεμικό τους γενετικό κώδικα». Αναφερόμενος στις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, κατήγγειλε το γεγονός ότι «η Ουάσινγκτον ξεκάθαρα διακηρύσσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιεί βία μονομερώς παντού, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της». Πρόσθεσε πως «οι στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει κανόνας και αυτό παρά το θλιβερό αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν διεξάγει οι ΗΠΑ τα τελευταία αυτά χρόνια», αναφερόμενος κυρίως στις επεμβάσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ανέφερε ότι η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ήταν επιλογή του λαού της, ο οποίος είναι στην πλειονότητά του ρωσόφωνος. Σημείωσε ακόμη ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα ενός πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με σκοπό να αποτραβήξουν το Κίεβο από τον «οργανικό του ρόλο ως συνδετικού κρίκου» μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να αρνηθούν την ευκαιρία της Ουκρανίας να έχει ένα «ουδέτερο και ανένταχτο στάτους».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και δεν ενδιαφέρεται για ένα συνεχιζόμενο «πόλεμο κυρώσεων». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια: