Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

το Κάρι: είναι προστασία από άνοια και εγκεφαλικό

Κάρι: Προστασία από άνοια και εγκεφαλικό 
Κάρι: Προστασία από άνοια και εγκεφαλικό.Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονο κάρι μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από την άνοια,
το εγκεφαλικό και άλλα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Σε πειράματα με ποντίκια ανακάλυψαν ότι μία ουσία που περιέχει η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κάρι, επιδιορθώνει τις βλάβες που προκαλούν αυτά τα νοσήματα στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η ουσία λέγεται αρωματική τουρμερόνη και, όπως διαπιστώθηκε, προάγει τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο και την διαφοροποίησή (μετατροπή) τους σε νευρώνες.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των βλαβών στον εγκέφαλο.

«Αν και αρκετές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών βλαστοκυττάρων, λιγοστές προάγουν και την διαφοροποίησή τους σε νευρώνες, η οποία αποτελεί σημαντικό στόχο της αναγεννητικής ιατρικής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντέλ Ρέγκερ, από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης & Ιατρικής του Γιούλχ, στη Γερμανία.

«Τα ευρήματά μας για την αρωματική τουρμερόνη μάς φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά προς αυτόν τον στόχο».

Η δρ Ρέγκερ και οι συνεργάτες της, που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Stem Cell Research & Therapy», εξέτασαν τις επιδράσεις της αρωματικής τουρμερόνης στα νευρικά βλαστοκύτταρα (NSCs) που υπάρχουν στον ενήλικο εγκέφαλο.

Σε ορισμένες συγκεντρώσεις, η ουσία αύξανε τον πολλαπλασιασμό των NSCsέως 80%, ενώ επιτάχυνε και την ταχύτητα της ωρίμανσής τους.

Επιπλέον, οι εγχύσεις της ουσίας στα ζώα είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση δύο βασικών περιοχών του εγκεφάλου, της υποκοιλιακής ζώνης και του ιπποκάμπου, στις οποίες είναι γνωστό ότι συμβαίνει η νευρογένεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων (νευρώνες λέγονται τα κύτταρα του εγκεφάλου).

Η αρωματική τουρμερόνη είναι το ένα από τα δύο βασικά βιοενεργά συστατικά του κάρι. Το δεύτερο είναι η κουρκουμίνη που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: