Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Σωπαίνουν οι Κασσάνδρες μπροστά σε κέρδη $1 τρισ.

Σωπαίνουν οι Κασσάνδρες μπροστά στα κέρδη του 1 τρισ. δολ. 
Σωπαίνουν οι Κασσάνδρες μπροστά σε κέρδη $1 τρισ.Σε διάψευση όσων επέκριναν τη FED για υπερβολική στήριξη και προειδοποιούσαν
για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, η αμερικανική οικονομία σήμερα φαίνεται να προχωρά σταθερά
Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη
Όσοι Αμερικανοί αποφάσισαν να μην αγοράσουν κρατικά ομόλογα ΗΠΑ, επειδή επηρεάστηκαν από όλους αυτούς τους ακαδημαϊκούς, τους δισεκατομμυριούχους και τους πολιτικούς που είχαν καταδικάσει εις το πυρ το εξώτερον τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve απέναντι στην οικονομική κρίση, έχασαν την ευκαιρία να βουτήξουν το δάχτυλο στο μέλι του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που είναι η αποτίμηση ms απόδοσης της συγκεκριμένης επένδυσης. Αυτά είναι τα χρήματα που έχουν αποδώσει τα κρατικά ομόλογα στους επενδυτές από το τέλος του 2008, όταν η Fed έριξε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και ξεκίνησε τον πρώτο από τρεις γύρους αγοράς χρέους για να αναστήσει την οικονομία. Φέτος, τα δεκαετή και πλέον ομόλογα τρέχουν με 14,2%, αφήνοντας πίσω το 10,2% του δείκτη S&P 500. Και οι Ευρωπαίοι σπάνε ακόμη το κεφάλι τους με την ποσοτική χαλάρωση...
Ενώ τα μέτρα της Fed, τα πιο επιθετικά στην εκατοντάχρονη ιστορία της, συνέβαλαν στην παλινόρθωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και τη μείωση της ανεργίας από 10% σε 6,1%, δεν προκάλεσαν τις καταστροφικές πιέσεις στις τιμές, όπως προέβλεπαν πολλοί επικριτές τους, οι οποίοι έβλεπαν ότι αυτή η χωρίς προηγούμενο παρέμβαση της Fed θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και θα έστελνε τα επιτόκια σε δυσθεώρητα ύψη. Ο πληθωρισμός κάνει κακό στα ομόλογα, επειδή διαβρώνει την αξία των πληρωμών σταθερού επιτοκίου.

«Υπάρχει μια προκατάληψη της αγοράς ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι υψηλότερα», λέει ο Scott Minerd, επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners. «Αλλά αυτό δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένη ανάλυση».

Σήμα κινδύνου
Στις 15 Νοεμβρίου του 2010, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ανακοίνωσε τον δεύτερο γύρο αγοράς ομολόγων, που έμεινε γνωστός ως QE2, μια ομάδα από 23 ακαδημαϊκούς, οικονομολόγους, επενδυτές και πολιτικούς σχεδιαστές συνυπέγραψαν μια επιστολή προς τον Μπερνάνκι όπου του έλεγαν ότι, με την κίνησή του αυτή, κινδύνευε να «οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος και πληθωρισμό», ενώ θα έκανε ελάχιστα για την προώθηση της απασχόλησης. Ο ακαδημαϊκός Taylor του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και ο Singer, διαχειριστής του hedge fund Elliott Management, ήταν μεταξύ των 23 υπογραφόντων.

Στις 17 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο μέρες μετά, κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αποφάσισαν να στείλουν και αυτοί μια επιστολή προς τον Μπερνάνκι, όπου αμφισβητούσαν την ανάγκη για περισσότερα μέτρα στήριξης και εξέφραζαν την ανησυχία ότι όποιες επιπλέον αγορές ομολόγων γίνουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «ένα δύσκολα ελεγχόμενο, μακροχρόνιο πληθωρισμό». Η Fed, εξάλλου, δέχτηκε αυστηρή κριτική και από το εξωτερικό, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή ως «ανίδεη».

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός που δημιουργήθηκε από το μέτρο που προώθησε η Fed -το λεγόμενο PCE ή, αλλιώς, το μέτρο πληθωρισμού των τιμών για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες-υπερδιπλασιάστηκε στο 2,9% μέσα σε έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του QE2, αυξήθηκε λιγότερο από 2% μέσα σε διάστημα 27 μηνών. Ένας λόγος που ο πληθωρισμός παραμένει τιθασευμένος είναι η απουσία αύξησης μισθών. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του ωρομισθίου τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο πιο αδύναμος στα χρονικά οποιασδήποτε οικονομικής αύξησης τουλάχιστον από το 1960. Χωρίς περισσότερες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς, οι Αμερικανοί δεν έχουν τη δυνατότητα για δαπάνες ικανές να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.

Ο δισεκατομμυριούχος John Paulson άρχισε να συσσωρεύει χρυσό το 2009, προβλέποντας ότι οι έκτακτες αγορές χρέους της Fed θα έστελναν τον πληθωρισμό στα ύψη. Το 2013 η τιμή του χρυσού υποχώρησε σχεδόν 30%.

Λάθος υπολογισμός;
Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου ώσπου ο πληθωρισμός να γίνει πρόβλημα και οι τιμές ομολόγων να υποφέρουν. Ο John Brynjolfsson, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Armored Wolf, σημειώνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο η Fed, που τελεί σήμερα υπό την ηγεσία της Τζάνετ Γέλεν, να έχει κάνει λάθος υπολογισμούς. «Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χαλάρωσης, υπάρχει πολύ προσάναμμα που μπορεί να αναφλεγεί όταν ανέβει ο πληθωρισμός και η Fed δεν θα είναι σε θέσει να το προλάβει», λέει. «Αγοράζοντας ομόλογα είναι σαν να μαζεύεις δεκάρες μπροστά από έναν οδοστρωτήρα».

Από τις εκθέσεις και τους σχολιασμούς που κυκλοφορούν σχετικά με τους τομείς της βιοτεχνίας, των πωλήσεων αυτοκινήτων και των κατασκευών διαφαίνεται ότι η οικονομία αποκτά δυναμική. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 3% το επόμενο έτος, την ταχύτερη που έχουν δει οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Ακόμα κι έτσι, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι οι χρηματιστές περιμένουν ότι το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed θα ανέβει μόλις στο 0,8% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. «Εμείς δεν βλέπουμε το είδος της ανάπτυξης που θα ανεβάσει τον πληθωρισμό», λέει ο Guy Lebas, στρατηγικός αναλυτής της Janney Montgomery Scott. «Οι τολύπες καπνού, που από καιρού εις καιρόν έκαναν την εμφάνισή τους και σήμαναν τον συναγερμό για ανάφλεξη του πληθωρισμού, τελικά αποδείχθηκαν παραπλανητικά σημάδια».



Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: