Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΠ με το… σταγονόμετρο

basiko
Αντίθετα με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων η οποία ήταν «πλουσιοπάροχη», η χρηματοδότηση προς τους νέους δήμους από τους ΚΑΠ κινείται σε επίπεδα… «Καποδίστρια»
Ως σταγόνα στον ωκεανό μπορεί να χαρακτηριστεί η πρώτη δόση ....(για το 2011) από τους ΚΑΠ που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των τριών δήμων της Πιερίας. Δήμος Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στη χρηματοδότηση των υπολοίπων «Καλλικρατικών» δήμων της χώρας.

Η πρώτη δόση των ΚΑΠ για το Δήμο Κατερίνης ανέρχεται σε 1.240.580 ευρώ, για τον Δήμο Δίου-Ολύμπου 343.580 ευρώ και για τον μικρότερο δήμο της Πιερίας, αυτόν του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού σε 272.000 ευρώ.
Όσον αφορά το Δήμο Κατερίνης, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, το 2010 ήταν ένα πολύ δύσκολο έτος από πλευράς χρηματοδότησης. Το Κράτος δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του προς τους δήμους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος Κατερίνης (προ Καλλικράτη) ζήτημα να έχει εισπράξει το 1/4 των χρημάτων που δικαιούταν και που όφειλε το κράτος να του αποδώσει.
Ακόμη μικρότερο είναι το ποσό για το Δήμο Δίου-Ολύμπου, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ανοίγματα που «κουβάλησε» ο πρώην Δήμος Ανατολικού Ολύμπου. Επιπλέον, οι δήμοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού, θα πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα και στο κομμάτι της συγκρότησης των νέων υπηρεσιών τους που απαιτείται να έχουν λόγω των επιπλέον αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνουν, κάτι που επίσης απαιτεί κόστος.
Τα συγκεκριμένα ποσά, είναι η δόση των ΚΑΠ του Ιανουαρίου, αν και ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το τελικό ετήσιο ύψος τους. Αυτό, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η πρώτη δόση, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, προορίζεται προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά προτεραιότητα για δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού.
Στις συγκεκριμένες δαπάνες μισθοδοσίας, περιλαμβάνονται και εκείνες του προσωπικού σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η μισθοδοσία των Σχολικών φυλάκων και των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι, καθώς και η μισθοδοσία του προσωπικού των ΤΥΔΚ που μετατάχθηκε στους δήμους.
Επίσης, από το ίδιο ποσό θα καταβληθούν οι μισθοί των εργαζομένων για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, αφού το συγκεκριμένο κόστος συνεχίζει να καλύπτεται μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους από το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: